Navštíveno 4329x

26.02.2009, 19:41 |
Resuscit | Upraveno: 2009-02-26 19:46:22
chlapy,hifimaniaci!!!
Opět další začátečnickej dotaz-chci se zeptat,jestli je lepší do zadních dveří dát komponenty a nebo koupit 165mm 2ks subů?Budu mít ještě sub bedýnku v kufru,ale jen 8 (20cm) woofer o 200w rms.No a výkon zesu do dveří 4x55w.No a já přemejšlim jestli dát do zadních dveří 2x165mm sub,nebo tam dát compa co jsou vpředu?Co je lepší?Taky můžu zapojit jen předky v můstku a to 100w do předních dveří do každýho kanálu a 200w sub 8 v kufru.Co myslíte?
Ještě by mě zajímal názor na vyvedení basreflexu ze dveří-má to nějakej význam?Šlo by to?Nebo je lepší prostě zatlumit komplet dveře a vytvořit vlastně uzavřenku..
Nějak nevím proč dávat do zadních dveří sub pásmo... když už, tak osobně bych dal kompa a sub jen v kufru, určitě bude stačit :-)
TomasW - no,mě dost lidí tvrdilo,že ten 8 palců sub o 200w nebude pořádně basovat,tak mě napadlo,že bych posílil basy subama v zadních dveří.Ale pokud je lepší tam dát compa,dám tam radši compa-to právě nevim,chci aby to bylo vyvážený tak nějak
já měl jednu chvíli i 8" a byl jsem spokojený, je pravda, že žádný veliký tlakař to nebyl... tak dej 10", nemůžeš?? Píšu jen co bych udělal já, ale třeba se suby dávají i do zadních dveří, ale zatím jsem teda neviděl... jen vytvořit ve dveřích pořádnou ozvučnici pro woofer si moc nedovedu představit, bez lamina a nějakých větších zásahů. Ale mám pocit, že v nějakém časopise jsem viděl předváděčku GZ a ti měli mimo jiné :) suby i vedle zadních sedaček (bylo to coupé mám pocit)
a nebo dej 8" kickera co měl Mishan... ten poreferuje :-)
No já myslel,že bych tam ty suby dal na dřevěný kroužky jako se přidělávaj předky-prostě bych žádnou ozvučnici ve dveřích nedělal-jen kroužky z MDF+vytlumení.Ozvučnice ve dveřích,to je už moc komplikovaný na můj vkus a možná by nešlo stahovat okna.
No jinak reprák už mám,takže do většího už nejdu.Už se pracuje na bedýnce pomalu.Protože je to sedan,bude repro hrát přes zadní výklopnou opěrku ruky a už takhle bude malinko po stranách sub překrytej.Ňo a dávat tam 30cm,ten by byl zakrytej ještě víc-proto jsem se rozhodnul pro 8 a i z důvodu velikosti ozvučnice (malá).No jen mě znervózňuje,že lidí lidí,říká,že z 8 moc nevyždímu.Tak uvažuju o těch subech.Ale třeba je to blbost tam dávat suby,to nevim.Byly by to 2ks 55w subů 165mm.
TomasW - ten kicker to mě nenapadlo.No,taky jedna možnost-a teď co,že jo))Normální kompa,2 165mm suby,nebo ty kickery?
dozadu kompa a do kufru jsem myslel jeden kicker... nebo o pár řádku níž je thread a 8" a 10" wooferech které umí zatlačit
a hlavne HUSTÝ basy dozadu!!!!!! :o)))))
ach jo... tohle ani nemá cenu komentovat...a vubec nejak radit,hrneš tu páté přes deváté a základním pravidlum auto ozvučení asi moc nerozumíš...ale hlavně že chceš huuuusty basy.....:-)))) :-(
já kickery měl, ale na 2,7kW, a myslím, že s tím pidi výkonem co má, tak budou maximalně řídký basy....at už tam dá cokoliv....

27.02.2009, 00:30 |
Resuscit | Upraveno: 2009-02-27 00:31:55
No je to 55w na jeden basák 165mm celkem 2ks+ ještě 8 palců 200w sub v kufru-dohromady 310w jen do basáků-to by už slušně zabasovat mohlo,ne?
No jde o to,jestli se nemám na ty suby vzadu vykašlat a dát tam normální compa.

27.02.2009, 11:02 |
Mááša jako mishan... a na nějaký woofery v zadních dveřích se vykašli, na předek hoď nějaký slušný kompa + tlumení, do kufru SW a budeš spokojenej.... co máš za zesik? kompa táhneš přes rádio?

27.02.2009, 11:31 |
Daryl (A)
na predek (kompa) HPF do 200Hz, do zadnich dveri neco co umi 200Hz - 40(50)Hz a zbytek pasma nechat na subaci.
Tak to asi myslel a ja bych rek, ze by to slo, jen jak to "narezat" ?
Kdyz da dozadu klasicky kompa, tak si "rozplizne" scenu .. nebude to na SQ.

27.02.2009, 15:22 |
Resuscit | Upraveno: 2009-02-27 15:27:10
No myslel jsem to takhle..
Mám zesilovač 5 kanál a to 4x55w což jsou dveře a 1x200w na sub.
Sub budu mít v kufru,ale je to jen 8 (20cm) průměr.Na předek dám komponenty,to je jasný.A jde mi o to co dát do zadních dveří.Nevim jestli ten 8 palců sub v kufru o 200w bude stačit,proto jsem přemejšlel,že bych místo komponentních repro dal do zadních dveří suby o průměru 165mm a příkonu cca 55w.Pak bych měl celkem 3 suby a to jeden v kufru 200w (20cm),pak v zadních dveřích 2x165mm subwoofery a každej o příkonu 55w + koponenty v předních dveřích taky 2x 55w.Takže mě zajímá co tam do zadních dveří vlastně dát?jestli tam mám nacpat normální kompa,nebo posílit ten 8 palců sub ještě subama ve dveřích a nebo tam namontovat místo komponentů kickery..
a proc chces vubec neco davat dozadu?jak uz tu nekdo radil kvalitni kompa na predek(vytlumeny dvere) a nech jen sub vzadu,a nebo max,treba neco do plata...
kdyz vytlumis dvere a das kvalitni kompa,tak by ses divil jak dokazou nejktery repro zabasovat!pokud to teda nebudes orezavat....
Kicker18 - nad tím jsem právě taky přemejšlel,že bych zadky nemontoval vůbec,spojil 2 kanály na zesu do můstku a to bych pral do předních repro cca 100w na dveře.Ale otázka je,jestli pak bude zvuk vyrovnanej a lepší,když mám jen osmičku woofer.Prostě jestli to nebude basovat málo.Jinak když vytlumíš dveře basuje to pěkně,to vim,to jsem jednou už dělal.Ale pořád sub je sub,že jo.Je tedy lepší na zadky kašlat úplně a nechat jen předky 2x100w + 200w sub v kufru?
Kolikrát ti to tady bude muset ještě člověk napsat? Ano, ideální sestava je 2+1. Co je to za tu osmičku? Zvuk bude vyrovnanej určitě, ten woofer ti krásně dokreslí scénu.
party_boy - no už to psali,já vim,ale to stejně každej něco jinýho,tak si musim udělat úsudek z víc názorů..Jinak basák je hertz HX200/91db ...300w rms,ale prát do něj budu jen 200w.
Hertz je prima, já bych se toho nebál a šel bych cestou kompa + woofer.
Resuscit: já to sice nenapsal, ale zásadně nejlepší sestava předek kompa a zadek jen sub....
Za mně také. Raději použij můstek pro přední kompa, uprav dveře a sub jen dozadu.
resuscit>
1. citlivosti si firmy udavaju ak im pride, takze sa nedaju porovnavat...
2. menej je viac kompa + sub je urcite rozumnejsie ako tie tvoje konstrukty
3. ak 8-ku do kufra, tak do BR,
4. to, ze kusok je zakryty sedackou by nemalo vadit, treba zrusit ostre hrany...
5. ak ma zosik 4x55W RMS, tak na mostiku bude mat vacsinou viac ako 2x100W (samozrejme s vynimkou napr JL slash, PG xenon atd...)
mishan> uz som videl cez 140dB s 180Watmi, takze vykon nie je vsetko :-) aj ked nahradit sa da len vyssim vykonom :-)
noclue: to ano, ale bedna byla udělaná vyloženě na tlak a myslím že kolem toho bylo spousta jiných okolností, určo to nebylo velké seriové auto ;-)
taky nechápu co se tu pořád řeší....
prostě dej pořádné kompa do předních dveří(pokud nevíš co s prachama tak klidně 3-way)
a do kufru sub
cpát cosi do zadních dveří je naprostá pič*vina......
pokud teda neplánuješ 5.1 a i tak by to bylo divné ....
Nevymýšlej kraviny a použij 1000x ověřený postup a zapojení.
Ti kluci co ti radí už mají svoje za sebou a "nevaří z vody".
Chápu že to chceš vyzkoušet, ale tyhle rady co ti kluci dávají ti můžou ušetřit nemalé prachy!
S tím co jsi popsal bys byl akorád zklamaný z výsledku.
Základ je pořádně vytlumit, pořádné kompa. Potom teprve řešit sub a až dlouho potom následuje něco dalšího......
Neber to špatně.
Mam v tom trochu bordel, zesík máš teda 4kanál? Co je to za zesík?
party_boy - zesík je 5 kanál a z toho jeden kanál 200w pro sub.A zbytek 4x55w.
Jo,jo,díky chlapi-myslim,že je to to co jsem potřeboval vědět.Takže budou jen přední dveře-samozřejmě vytlumený,uzavřený do kterejch půjde cca 100w rms,v nich componenty přidělaný na mdf a v kufru ten sub hertzHX200 /200w/91db v basreflex ozvučnici..
takže kašlu na nějaký kickery a basáky do zadních dveří...Dík za infa a rady
Resuscit: jak kašlu na kickery?? víš vubec co to je, že na to kašleš?:-))) si asi ještě kickery neslyšel co?? :-))))) škoda že už muziku v autě nemám, bych ti profouk hrudní koš se 3ma 8" :-))
mishan: bol to stary stroker 15-palec v uni-BP podla okiho
Co sa týka mna, ja som dal poriadne kompa dopredu a poriadne som ich nakrmyl, a musim povedat čo sa týka basov že je to super, ale ja som nenáročný :D
franto: ani ja teraz nemam sub, ale ak som spravne rozumel, tak mas tiez 2x380W na stredobasy :-)
jj myslel si to dobre :D a sub mi nejak nechýba... :D
frantobmw, noclue - pacienti:-D
resuscit - ty jsi ten s tím blaupunkt 5kanálem co jsi ani neuměl nastavit propusti viď?

28.02.2009, 16:29 |
Resuscit | Upraveno: 2009-02-28 16:40:54
mishan - No,prostě kickery tam nebudou,když nejvíc lidí se shodlo včetně tebe na variantě jen předky v můstku+sub v kufru,tak už to řešit nebudu.
ruffrider - Jo,to jsem já..No jinak nejde o to že bych to neuměl,ale spíš se mi to nezdálo že prostě hraje z basáku i hlas.Já nikdy zesík neměl a neměl jsem to s čím srovnat.Ale zkoušel jsem to už s člověkem co se pár muzik do aut nadělal a ten zesík a propusti jsou údajně OK.Takže to byl opravdu jen můj mylnej dojem kterej pramenil z toho,že doma mám banpass basák u PC a z toho je slyšet opravdu jen hukot-tak to mě zmátlo.
No jinak sestava je
Basák Hertz HX200 (300w rms)/91db - bude v 16L basreflex ozvučnici a půjde do něj 200w.
[ Link ] Kompa na předek Blaupunkt Velocity Vc172 100w rms/91db
[ Link ] Zesík třída D blaupunkt THA555PNP 5 kanál z toho 4x55w dveře + 1x200w sub
[ Link ] No a rádia mám 2ks to co v autě už bylo a shodou náhod jsou to taky Blaupunkty,s výstupama na zes (4ks cinch) a je to Bologna C50 a Kiel CD30