Navštíveno 2428x

Zdravím hifíky...
Po tom, co jsem slyšel na tuningcupu střed scény uprostřed palubky jsem si řekl, že si ho udělám taky... Laboroval jsem dva dny a nepodařilo se vůbec nic... :( Teoreticky vím jak na to, ale ty vzdálenosti je na mě moc... :)
První problém byl v tom, že pokud jsem zadal, že chci poslechové místo řidiče, pravé repro se utlumili o 3db a s tím jsem nehnul... To jsem vyvážil balancem o 3 vpravo... Nevím, jestli to bylo nejlepší řešení...
No a druhý problém je ve vzdálenostech... A tady bych potřeboval poradit... Jakých hodnot se mám držet (mám to v cm nebo palcích)??? Docela mi vadilo, že jsem překračoval i hodnotu jednoho metru, není to už nějak moc??? Nevím, jestli mám víc vytahovat pravou nebo levou stranu??? Středobasem bych nechtěl překročit 20cm oproti výškáči... Nebo budu muset???
Má cenu používat TC u SW, když mám na zesilovači nastavení fáze???
Mám Pio 88 + 2w+sub...
Díky moc za odpověďi...
Nejdříve si změřím v cm vzdálenosti výška vs. středobas a posunu obě výšky ( u mně cca. 7cm ). Potom změřím levá strana vs. pravá a posunu ( opozdím ) levou stranu ( u mně cca. 40cm ). Měřím normálně metrem od středu hlavové opěrky. Je možné si také sehnat testovací track, kde jde zvuk z prostředka a provádět korekce.
TC u subwooferu nemá prakticky význam, protože jeden plný kmit na 50Hz trvá 20ms. A o správném nastavení TC rozhodují 0.1ms.Ale zabývám se tím zhruba půl roku, takže třeba poradí lépe někdo zkušenější.
Výborný článek vyšel v Car Hifi 3/08. Je o nastavení pomocí mikrofonu.
Ještě poděkování ivlsovi za ujasnění nejasností :-)
Takže... Vyzkoušel jsem to a tak nějak to funguje... Ale není to ono... Problém bude asi s umístěním výšek... Mám je na zrcátku a nesměřují na uši... Chci je dát na A sloupek, ale to až bude někdy čas...
Jinak... Zapomněl jsem si sednout na místo spolujezdce, ale to tvoje nastavení je uni pro obě dvě místa???
Záleží také určitě na repro, jaký zvládnou prostor a potom hlavně na správné montáži. Pokud jsou špatně nainstalované, tak to TC nezachrání. Je to nastavení pro řidiče. Rozdíl bude také určitě hrát jestli je to 2 pásmo nebo 3 pásmo, kde nejdůležitější část pásma jde celá z palubky.
Tak nakonec jsem zkusil autokalibraci... Ze dvou pokusů mě to vyhodilo úplně jiný dva výsledky vzdáleností... Nakonec jsem použil jeden z nich a docela dobrý...
L výška: 108,75
L střbas: 141,25
P výška: 190,00
P střbas: 206,25

07.10.2009, 13:55 |
Cenda :-))
nastav si to sam, na autokorekce se vykasli. Sezen si EMMAcky CD (idealne predchozi z let 06-07, kde chodi chlap po mistnosti ve 2D) a podle tracku 3 si to zkus postelovat.
Nejdriv vysky, pak stredobasy a potom oboje zaroven vuci sobe. Nakonec SW, podle jeho umisteni. Bud ho zpozdis, nebo posunes dopredu kompa.
Cenda: Já si to chci udělat sám, ale vůbec jsem nevěděl, od jakých hodnot mám začít...
Trošku jsem si hrál a zatím to mám takhle:
L výška: 148,75
L střbas: 130,25
P výška: 190,00
P střbas: 182,50
se strmostí u všeho 24dB...

29.10.2009, 11:52 |
Cenda možná to tak může být, bez poslechu (a případného měření) ti to nikdo neřekne :-)
Jasný, to chápu, jenom třeba hifim@ni@k se podle svýho popisu pohybuje v rozmezí 0-60cm (přibližně) a pravej středobas je nastaven na 0cm... A já se pohybuju mezi 130 - 190cm...
BTW: Střed scény se dá snad něčím změřit???
Jak uz bylo receno treba to Emma CD, kde je nahrany hlas v casti tracku 3 uprostred.
Pripadne jakekoliv CD, u ktereho vis, jak bylo nahrane a odkud ma jaky zvuk vychazet.

29.10.2009, 13:16 |
Cenda absolutni vzdalenosti jsou v celku putna, dulezity jsou relativni.
stred sceny si muzes soupnout po cele palubce, ale mel by byt uprostred :-)
A předpokládám, že střed scény by měl být uprostřed i pro spolujezdce...???
Radeggast: P88RS ma moznost ulozeni 3kompletnich nastaveni, takze si to nastavis treba jinak kdyz jezdis sam a jine nastaveni pro cestovani se spolujezdcem. Aby byl stred sceny uprostred auta pro ridice i spolujezdce, to jaksi idealne nenastavis :-)
Bud ma vodic alebo spolujazdec scenu v strede (nikdy nie obaja)...
Jedine riesenie by bolo 5.1 a SACD v tomto formate :-)

30.10.2009, 09:53 |
durus existuje specificka situacia v aute ked ma aj vodic aj spolujazdkyna stred sceny pred (za) sebou :)) sorry ot

30.10.2009, 10:03 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2009-10-30 10:05:11
Nastav to ručně.
1. od středu hlavové opěrky si změř vzdálenost k L výšce a k L středobasu. Rozdíl nastav jako zpoždění pro L výšku.
2. to stejné pro P výšku a P středobas.
3. odpoj středobasy a pomocí vhodné nahrávky ( EMMA CD ) nastav zpoždění L výšky, tak aby střed scény byl uprostřed.
4. zapoj středobasy a hodnotu kterou jsi získal v bodě 3. nastav i pro L středobas.
Hotovo.
Nejvhodnější by bylo samozřejmě proměření mikrofonem.
Za upřesnění děkuji gregimu.
hifim@ni@k: Takže u P středobasu budu mít vzdálenost 0 (žádné zpoždění)...???
Takže díky všem, hlavně hifim@ni@kovi...
Už je to mnohem lepší, jenom jsem to musel dělat pro pravou stranu (opravdu nevím proč)... :)
Snad to pomůže nejenom mě... :)