Navštíveno 2595x

Vyvstává nám další problém. Reproduktory musíme umístit do nějaké bedny, protože nemůžou být ve dveřích. Bednu bych si představoval s překližky, vlastní výroby.
Jenže je v autě málo místa. Dá se odhadnout zhruba jak velká by měla být bedna-ozvučnice pro reproduktory za cca 1,5-2 tisíce za jeden kus ? Stačí hloubka ozvučnice 10-12 cm ?

30.09.2009, 14:37 |
Augi Na nějakou šestnáctku počítej cca 5 litrů. Jinak 10 cm stačí, tvrdá většina 16cm repro mají montážní hloubku do 100mm. Nebo kup plochý repro.
5 litrů je docela málo, nepujde dostatečně hluboko.. Spíš bych dal 10 a i tak to asi nebude úplně ono. Možná by to sneslo bassreflex. Hloubka stačí, jen bych na stěnu dal tlumení. Ve dveřích by ta hloubka stejně víc nebyla.
BTW, jak souvisí cena měniče s jeho požadavkama na ozvučnici? Nezařadil jí snad někdo mezi TS parametry? :D Bože...
Pokud jsou ty repra určená do celých dveří, tak bude asi 5 litrů málo, ne ?
Ale cena ( lepší materiál apod. ) ovlivňuje TS a tím pádem i ozvučnici :-)

30.09.2009, 16:58 |
Augi Phasor, hifimaniak: hoši, vy jste strelci :-) 5 litru je O.K. Byl jsem linej se rozepisovat, ale pokud je uzavrenka, je temer jedno, jestli 5 nebo 10 litru. Slo mu o minimalni objem, tak jsem mu rekl variantu. Pokud by chtel, aby sla 16 odspodu, tak tipuju 8-10litru BR samozrejme kus od kusu dle TS. Ale predpokladam, ze jako kazdej zacinajici hifik tam stejne narvne nejakej woofer, takze nebude resit 16cm odspodu. Ufff.... tak proto 5litru ;-)
subwoofer dávat nechci, raději bych to vyřešil bez něj
sice jsem se ptal v sousedním tématu, ale jestli radíte co za repráky použít tak se zlobit nebudu, cena za komplet cca 4 tisíce kč
teď jsem to změřil a rozměr jedné bedny můžu udělat max 20x30x12 šířka/výška/hloubka vychází to asi na 7 litrů :-(
mám doma tapco s5 a bedna má rozměr 20x30x20 a špatně teda nehraje, ale u auto repráků to bude asi jinak
Tohle se přece nedá takhle generalizovat. Každý dva měniče, byť stejný velikosti a ceny, budou mít rozdílný nároky na ozvučnici.
Když nejdou předky dost dolu, tak to musí nahánět sub a je hnus, když se ti kopák a basa ozývá jen z kufru a zbytek slyšíš jen zepředu.
Zkuz vybrat pokud možno něco, co si s těma 7l rozumně vystačí.
Problém je, že tomu vůbec nerozumím a zatím jsem nenašel nějaký popis jak se v tom zorientovat. Kdybych nastudoval stovky stran literatury a tři měsíce se tomu věnoval, tak to určitě pochopím a stanu se odborníkem, jenže na to nemám ani čas, ani chuť.
Říkal jsem si, že mi třeba někdo řekne něco konkrétního, protože podle dizajnu asi nemá cenu vybírat.

01.10.2009, 17:27 |
Augi Phasor: ale dá ;-) Pokud je zadání 7 litrů a žádnej woofer, tak si musí vybrat repro s velkou citlivostí a nízkou rezonančkou, toť vše. A v 7 litrech mu zahraje každá šestnáctka.
no někdo tady psal že Morel Elate jsou určený do malý ozvučnice, a snad Hertz HSK, ale nevím jestli to není blbost, jen jsem to četl.. podle TS by se to dalo teoreticky spočítat, kterej reprák je vhodnější do malý ozvučnice..

01.10.2009, 21:26 |
Augi Vencaf: chlape, ale uvědom si, že já celou dobu mluvím o 16cm repro do uzavřenky. Tam jsou fakt všechny mezi 5-10 litry. Nebavíme se tady o 12" wooferu do BR, kde některej chce 20 litrů a jinej 150... ;-)
pomohla by 20-ka reprák, anebo by to bylo horší ?

01.10.2009, 22:58 |
Augi To víš, že jo. Pokud nechceš dávat woofer, tak určitě.
takže raději než 16 ku dát 20 ku a k němu bude stačit ta 7 litrová bedna, jestli to chápu správně ?

02.10.2009, 00:16 |
Augi No, záleží jak která dvacítka. Tak nahoď, co konkrétně chceš koupit. Nebo řekni do kolika peněz. A mají to být 20cm kompa nebo jen středobasy?
Nakonec jsme vyčlenili 8 tisíc na všechno. Autorádio + 2x repro. Autorádio cca 3,5 tisíce a 4,5 tisíce na reproduktory. Subwoofer dávat nechci, takže by ty dva repráky měli zahrát pokud možno všechno sami.

02.10.2009, 11:44 |
Augi 2x repro myslíš jako 2kusy repro dopředu doleva a doprava nebo "dvoje" repro jako dohromady 4 kusy (dopředu i dozadu)? Tím pádem repro myslíš asi komponentní repro, že?
mám 4,5 tisíce na všechno
reprobedny budou jen dvě, protože to nebude v kabině auta ale vzadu v nástavbě auta (dodávka)
tak jsem obešel pár obchodů a docela se mi líbil Pioneer TS-A2003i a není ani moc drahý 2,6 na inetu, tak si říkám že něco jako Pioneer TS-E2002i za cca4 tk by mohl mohl bohatě stačit
ale na značce mi nezáleží, jen bych rád měl zepředu obyčejnou černou kovovou síťkovou mřížku, žádný moderní dizajny ala vetřelci, nebo terminátor :-)
pokud netrvaz na kvalite,coz nejspise ne tak bych zkusil
[ Link ] pokud tě dobre chapu tak nebudou na zesilovaci ale jen na radiu nebo treba tyto
[ Link ]
zesilovač nebudu používat
není lepší teda dát 20-ky než 16ky ? cenově to vyjde nastejno ale 20ky lépe hrají

03.10.2009, 13:20 |
DaveX Dle mě to máš jedno, bez zesilovače ti to stejně pořádně nezahraje.
nepotřebuju hlasitost, stejně to budu poslouchat jen v autě a potichu

04.10.2009, 11:41 |
DaveX tak to vezmi kvalitní 16 když bojuješ s prostorem. na 20 se vykašli.
jenže 16-ky hrajou špatně hloubky a subwoofer dávat nikdy nebudu, takže to chci řešit raději 20-kama, tam jsou hloubky podstatně lepší
ozvučnice bude nakonec o zrozměru 25x25x12

04.10.2009, 19:13 |
DaveX ukaž spíš přesně, co budeš brát za repro.
tohle se mi líbí Pioneer TS-E2002i, ale třeba je něco lepšího cena/kvalita