Navštíveno 3456x

05.10.2009, 12:37 |
art jak musí být zapojeny vyhybky (uplně obyčejné pasivní - ty krabičky) aby fungovali správně? Stačí jen přívod? připojit k vyhybce a vzít si jen výšky, bez zapojení dalšího vyvedení signálu? Možná je to takový nepochopitelný dotaz tak popíšu situaci:
od iso konektoru mám mám pro středobasové reproduktory vyvedeny z jednoho pinu 2 kablíky - jeden určený pro střed a druhý pro výšky (původně jsem totiž myslel že výšky co jsem pořídil mají v sobě integrovanou vyhybku/filtr, no možná nemají). Takže jestli můžu udělat neco s přívodním signálem tak jedině už rovnou s tím výškovým.. Jaké řešení? Existuje nějaký slušný filtr? Nebo na to mám dát vyhybku - ale nebudu mít kam poslat nevyškový signál.. A nebo nějaké jiné řešení? Dáky..

05.10.2009, 12:51 |
DaveX Uff, nevím přesně co myslíš. Ale normálně bych to zapojil tak, že od rádia ti pude kábel do výhybky a z výhybky do středu a do výšky. Možná by bylo lepší napsat co máš za repra a co za rádio.
napis co mas za repro primo , mozna tusim co myslis, ale jistotu budu mit jak napises typ repro

05.10.2009, 15:39 |
art ač jsem se snažil to napsat srozumitelně, nepovedlo se, tak trochu detailněji:
pořídil jsem komponentní repro DLS K4, zřejmě bylo nekompletní balení nebo nějaký speciální kusn, nevím, ale jde o to že jsem zapojil dle návodu vše co bylo a po nedlouhém čase odešeli výšky (nějak se rozkočili a pak v nich už jen praskalo). V popisu i návodu je že součástí setu jsou pro výškové repro integrovány vyhybky/filtry v kabelu. Jediný kabely co v balení byly, jsou kabely, které jsou vyvedený a součástí výškového repra, takže jsem předpokládal (a stále tajně doufám že ty filtry tam jsou), jiný součástky a kabely tam ani nebyli, ani ke středobasům.
Nechal jsem je rozskočený vyreklamovat a přišli mi nový úplně stejný, takže se obávám že se zase odporoučejí, inu nainstaloval jsem, a od té doby dávám
rádio maximálně do 1/3 hlasitosti, běžně tak do 1/4 (před tím něž se odporoučeli tamtmy výšky tak jsom to měl maximálně do 1/2 hlasitosti rádia, i tak to byl dost hukot, pak ale odešli). Při reklamaci jsem se vyptával čím to, a prý tím že tam ty vyhybky nejsou, jenže já použil komplet balení, a i podle popisu a navodu by odpovídalo že to bude asi v těch kabelech už integrované, i když v nich není ani žádný výstupek, vypydají jako obyč kabel.
No ale už mě nebaví to mít jen do 1/3 hlasitosti a pořád se strachovat kolik tam mám hlasitosti a jestli tam ten filtr tedy je či ne.. Tak bych to chtěl nějak ošetřit. Jenže, instalaci jsem si v autě dělal komplet od začátku přímo pro zakoupené díly, a to včetně kabelů a konektorů. Pro přední komponentní repro jsem tedy přitáhnul na tvrdo z jednoho pinu DVA kabely - jeden pro výšky a druhý pro středobasy, abych nemusel nějak rozštěpovat ten kabel před středobasy a výšky,
a taky proto že mám ty výšky umístěné mimo středobasy,proto jsem vytáhl pro jednotlivý typ repra kabely přímo u zdroje - v pinu. A tudíž už můžu
upravovat jen rovnou ten výškový signál, protože kuchat ten isokonektor nehci. Tak jestli je nějaká možnost jak to vyřešit (i když je možné
že ty repráčky už jsou v pořádku, ale pro jistotu..) Vyhybky co mi vyplivnou jen výšky bez vypuštění středobasů (jestli to jde)? Nebo jen
nějaký filtr (ale aby to fungovalo a nebylo to nějak extra nekvalitní řešení)? Nebo něco jiného?
Jinak rádia to v případech iso zapojení nijak neovlivní ale komponenty tedy vypíšu:
Clarion DXZ578
DLS K4
Helix E 106 Esprit
a pak sub se zesíkem
u tech DLS by mel byt na kabelu pro vyskove repro oddelovaci kondenzator , pokud neni umisten primo na vysce,poznas to tak ze kabel je v jednom miste tlustejsi. pac pokud ctu dobre bys to mel mit zapojene dobre. potom je jeste jedna varianta - zakoupit vyhybku

06.10.2009, 14:50 |
art až se dostanu k autu, kouknu ještě jednou na ty kabely, ale myslím že na nich opravdu nebyl sebemenší výstupek/rozšíření..tak jedině že by byl nějaký filtr přímo na repráčku, tak se i na něj kouknu.
Jinak vyhybku jsem koupit nechtěl, to už mi říkal prodejce, ale protože zakoupený set by tu vyhybku měl mít tak jsem to odmítal. Nicméně se pořád obávám to mít nějak hlasitěji, a to už mě nebaví, tak bych už i na tu vyhybku přistoupil. Jen mi jde právě o to:
jestli když do té vyhybky pýchnu vstupní plný signál (ať už je ta vyhybyka dvou pásmová či třípásmová...), tak jestli nevadí že nevyvedu ostatní již nepotřebné pásma, ale vytáhnu jen to výškové? jestli ta vyhybka funguje správně jen když přijímaný signál má kam dál rozvětvit, a nebo co nezapojím, tak "pohltí" a co zapojím pošle dál?
Z rádia vyvedeš signál pro přední repro a rozvedeš ho do středobasu a výšky. Pokud je to řešeno kondíkem na výšce, tak do středobasu půjde celé pásmo a kondík na výšce oddělí a pustí dál pouze pásmo výšek.
Problé bude buď v nízké zatížitelnosti výskového reproduktoru, nebo v malém výkonu zesilovače v autorádiu.

07.10.2009, 10:01 |
art jo takhle nějak podobný návod byl v krabici.. I v něm se píše, že výškové repro je opatřeno nějakým integrovaným filtrem v kabelu pro výšky a jediný kabel v balení byly už rovnou přivařený (+,-) na výšky tak jak je v tom obrázku výškového repra..ale oba kabely z výšek jsou stejně tlustý, bez nějakého kondíku. A to že mi jde do středobasů plné pásmo to vím, ale asi je to takto navržený, je to vidět i z toho návodu co jsi nalinkoval.
Co se týče výkonu rádia, myslím že 31W je opravdu dost na to aby slušně zahrálo v takovém výškovém repro.. Před tím než odešli první výšky tak hráli dobře vše, až pak se odporoučeli.. Ty druhý bych radši napojil na vyhybku či nějaký filtr kondenzátor...řešení, odkaz? A proto se ptám jak je to se zapojením s těma vyhybkama?
prosim Te jestli muzes - udelej fotky vsech kabliku co jsou u techto repro (bohuzel jeste jsem tuto radu v rukach nemel tak poradne nevim jak tam kabliky jsou)
Pokud je výkon rádia 4x50 hudební, tak RMS bude cca. 4x17W. Pokud nemá D koncový stupeň. tam byly výkony o něco vyšší.

07.10.2009, 15:13 |
art Frenkie,,nafotím a snad do zítra to sem dám..
hifim@ni@k,,já nevím tohle není potřeba až tak řešit, dost pochybuji o tom že by byl problém v rádiu, a že by rádio nezvládalo tyhle výškové reproduktory s né až tak nízkou citlivostí nakrmit, rádio má mít 4*53 mosfet, a 4*31RMS normovaně.., to že to bude mít ve skutečnosti asi méně je jasné ale né o polovinu..

08.10.2009, 10:08 |
art tak jsem to včera nafotil, byla uplná tma a pořádně jsem neviděl co fotím a že to mám rozmazaný. Možná z toho nic moc poznat nebude. Je tam vidět přístupný vnitřek reproduktoru, a pak ty káblíky, jsou asi 15cm dlouhý a pak je mám napojený na přívodní signál z rádia - jak tam je vidět ten ofačovaný spoj, ale ani v nich nic není, tam prostě jen tan reproduktorový kabel končil malým fastonem, bez nějakého rozšíření..prostě tak jak je to v tom navodu co sem nalinkoval hifim@ni@k...
tak tady to neslavné foto:
[ Link ] [ Link ] [ Link ] [ Link ] [ Link ] A pořád mi nikdo nepoví jak je to s těma vyhybkama? Jestli fungují když si z nich vezmu jen výškové pásmo, nobo musím využít všechny výstupní pásma? Zkoušel to někdo vůbec jak se to pak chová?

09.10.2009, 00:08 |
DaveX Nevím co tu řešíš, zapoj to podle návodu a musí to hrát.

09.10.2009, 09:48 |
art | Upraveno: 2009-10-09 09:50:20
řeším jakým způsobem se dá vysosat z plného pásma jen to výškové a žádné jine...
Ten obrázek-instalační manuál co jsi sem teď dal ale nebyl součástí dodávky a ani by být nemohl protože tam jasně z toho schematu vidíš že vyhybka se má připojit před ten 15cm kabel od výšky, a i kdybytak kde ten kabel s "tweeter crossover" vezmu když v balení už žádný kabel nebyl, na tož aspoň nějaký kondík, a navíc v textu a v popisu je napsáno že součástí balení je integrovaná vyhybka v kabelu výšek (ten je ovšem už od výroby připojen k výškám), ale ve skutočnosti tam asi filtr nejspíš není když mi ty výšky před tím odešli..
Jenže správný nebo tedy mě dodaný instalační manuál v balení byl jiný, kdybych dostal ten co jsi sem postnul tak bych si řekl.. aaa tady něco asi chybí, ale pokud je tam zapojení v celku s popiskem že je v kabelu integrovaný filtr, tak předpokládám že to bude v tom jediném kabelu co v balení byl a to v tom připájeném na výšky..

09.10.2009, 09:53 |
art jinak samozřejmě to hraje, ale s největší pravděpodobností tam ten filtr v tom 15cm kabelu co jediný byl v balení není, protože se mi po nedlouhé době repračky odporoučeli..
Já nechci nic říkat,ale podle těch fotek tam ten kondik není,když se podíváte do toho manuálu,tak tam je psaný,že by kondik měl být integrován do vejškáče a podle fotky tam neni,ty kabliky jsou přímo přiletovaný na přípojný terminály,jestli máš doma aspoň obyč ohmetr,tak ho nastav na hodnotu 200ohmu a jestli ti ukáže hodnotu kolem čtyř ohmu plus mínus nějaký ohm,tak tam ten kondík není,jestli neukáže nic,tzn nekonečno,kondik tam je,protože ten ohmetr měří ss napětím.Takže pak to chce výhybku,nebo aspoň seriovej kondik zhruba 3,3uF bipolár,ten tu vejšku zhruba oddělí kolem 4kHz,nebo mě napiš mail,mám tam pár výhybek od sinusu,mužu ti je nechat za 25Okč pár

14.10.2009, 12:07 |
art super, užitečná odpověd, až budu moct tak to proměřím, mám nějaký uni multimetr, snad to bude umět. A dyžtak dám pak vědět co jsem naměřil a jak se pak rozhodnu a dám vědět.. Nicméně pořád, nevím kdy je vyhybka funkční (jestli při plném využití všech pásem či můžu vzít jen některé)..
Výhybka je funkčí vždy. Takže lze použít jen středobasy, nebo výšky.