Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > vyska sceny diky casove korekci?

o Navštíveno 2641x o
o 25.10.2009, 20:26 | pesa
podarilo se vam zvysit scenu diky casovym korekcim? pokud ano, dokazete popsat jak?

proc se ptam? - nikdy se mi to nepodarilo a zdá se mi to jako nesmyl... (o instalaci ani o delicim kmitoctu se tu nebavim)

o 25.10.2009, 20:29 | Cenda
nevidim objektivní důvod, proč by to mělo jít.
o 25.10.2009, 20:38 | noclue
softwerovo to ide strmostou vyhybiek, gregi mi to raz poradil....
o 25.10.2009, 20:45 | pesa
tak pokud nekoho napadne jak, tak sem s tim.... :)

ale, abychom po sezone vice rozvirili diskuzi o tak oblibenych casovych korekcich (TC) a AKTIVu, tak me napada druha otazka do pléna:
- jak rozsirim scenu u 2pasma (opet diky TC) tak abych neztratil focusy?

predstavte si standartni instalaci stredobasy ve dverich a vysky v "A" sloupku nasmerovane mezi predni sedadla.
o 25.10.2009, 20:58 | hifim@ni@k
noclue - trochu se rozepiš :-)
o 25.10.2009, 21:38 | pesa
co jsem pochopil: strmost ti ovlivni fazovy posun = cas
ale o kolik stupnů? a na celem kmitoctovem pasmu?

nekde jsem cetl, ze ve fazi by se meli dodrzovat strmosti 6,12,24,48 dB/oct (tzn. protifaze jen 18dB/oct?)
o 25.10.2009, 22:31 | Sodom
Nastavování aktivu mě taky čeká co nevidět:Tak sem zvědavej,jak se s tim poperu.Rvačka bude s Audisonem bit one:-)
o 26.10.2009, 20:55 | pesa
co tak zmena vysky sceny diky zmene strmosti z 6dB na 12dB/oct?
o 26.10.2009, 22:32 | Cenda
u strmosti bych to pripsal na vetsi rozsah reprodukovanych frekvenci vyskou, ktera ti s nizsi strmosti bude hrat i nizsi frekvence s mensim utlumem a scenu tahat subjektivne vys. Nebo ma Gregi jine zduvodneni?
o 26.10.2009, 23:32 | durus
pravdupovediac som rozmyslal co moze mat spolocne strmost v vyskou sceny. toto moze byt teoreticky mozne, aj ked ja som nepostrehol zmenu ani pri zmene del.fr., nie to strmosti.
o 27.10.2009, 00:17 | hifim@ni@k
Na MT23 mám děličku na 2.5kHz a strmost 18db/oct. a scéna je také kousek nad palubkou.
o 27.10.2009, 07:41 | durus | Upraveno: 2009-10-27 07:41:30
a ked tu strmost zmenis, posunie sa ti nejako scena?
o 27.10.2009, 22:16 | pesa
vcera jsem na rychlo ladil 3p. slozene ze stredobau Focal Be vysek taktez a 8cm kalotovych stredu od DLS nebo Morelů ted nevim...
Vysky byly nasmerovane skoro na usi posluchace.

Pokud jsem dodrzel vsude 6dB, tak pri zvyseni stmosti jen u vysek z 6dB na 12dB mi scena poskocila vys.

U 2p. jsem to jeste nezkousel - mate nekdo tu moznost pro porovnani?

o 27.10.2009, 23:14 | hifim@ni@k
Jj. Je to tak.
o 27.10.2009, 23:51 | noclue
cenda: presne opacne
ale to co pises som zazil na PP, kde chalan mal 6dB na vyske a ziadny filter na stredobase.... ten mal samozrejme vhodnu charakteristiku a sam od seba od2,5kHz rychlo padal

3-pasmo podobne ako pesa lenze na stredoch...
akurat ze miesto kalotovych stredov s rezonanckou okolo 380Hz (Morel) som dal inverzne kaloty s rezo 99Hz, cize delene su od 250Hz
o 28.10.2009, 09:31 | pesa
dokazete to nekdo technicky vysvetlit?
s posunem strmosti by se mela posunout faze, ale o kolik? a proc ma clovek subjektivni pocit, ze se scena zvysi a nikoliv oddali?
o 28.10.2009, 12:07 | -gregi-
Myslim si, ze to uz bolo niekedy (viackrat spomenute, na margo Martinovej pripomienke k F1 a ODR), ze kazdy procesor pouziva iny druh filtrov (IIR a FIR)..
Jeden druh filtru obracia fazu o 90stupnov/-6dB (F1)
Druhy typ filtru neobracia fazu (ODR)
Co sa tyka efektivnosti, rozkmitov a dokmitov filtrov sa da pozriet v technickej literature...

Co sa tyka subjektivnych pocitov (nie su to az tak subjektivne pocite, kedze sa daju empiricky/technicky opisat). Pri pouziti pasivnych vyhybiek sa pouzivaju pasmove priepuste s malymi strmostami kvoli navrhu vyhybky (-6dB mozno menit mezny kmitocet,kompenzovat rozdielne citlivosti menicov a impedancne charakteristiky menicov, -12dB + cinitel akosti, -18dB...stale zlozitejsie filtre...) Takze preto sa v pisive moc nepouziva strmost -24dB..
Nebrani to vsak procesoru, kt. neupravuje vykonovy signal...
Pri pouziti -24dB strmosti sa zlepsuje Focus, a aj vyska sceny z dovodu mensieho ovplyvnenie jednotlivych menicov, najlepsie vysledky vsak dohiasnete az komplexnym meranim a celkovym nastavenim systemu (Skokova odozva-TCR, RTA...) Vsetky menice su vo faze, takze laborovanie nad otocenim fazy a TCR nie je az take kriticke.Ked pouzijes 12dB strmosti tak sa snazi stredobas zasiahnut do vysky, ale aj vyska do stredobasu a tym ju to "taha" dole...
Nerozumiem preco by sa ti ma scena oddialit?
o 28.10.2009, 13:55 | pesa
logicky mame vysvetlenou vysku sceny diky srmosti - super. = Cim vyssi srmost u vysek, tim vyssi scena.

co jsem ale pochopil, tak strmost je svazana s fazi = -6dB=90st.
A faze je prece cas - kdy mi menic dany ton zahraje, jinymi slovy, s jakym zpozdenim mi zahraje. Tzn. cas oddaluje nebo priblizuje - proto oddalit.

popsal jsem to trosku srozumitelne?
popr. cim si pomoci pri oddaleni sceny
o 28.10.2009, 16:21 | hifim@ni@k
Podle rady gregiho jsem to vyzkoušel u 2p a funguje to, scéna se zvedla. Ale měření bude nezbytné.
o 28.10.2009, 22:54 | noclue
pesa,
cim vyssia strmost u stredobasov tym vyssia scena pretoze viac info ide zhora a menej zdola.
Pri 3pasme mozes mat fokus hore "jak pribity", pretoze komplet hlasy idu zhora...
fazu dobehnes potom cez TCR
o 29.10.2009, 19:31 | pesa
noclue:
"Pri 3pasme mozes mat fokus hore "jak pribity", pretoze komplet hlasy idu zhora..."
dotaz byl ale minen, jak rozsiris scenu, aby jsi nestratil focus ;)
o 29.10.2009, 23:18 | noclue
pesa scena je od okna po okno, resp vlavo sa zda pri niektorych nahravkach troska von z auta... viac ju rozsirit neviem...
a pritom focus jak pribity
o 30.10.2009, 00:13 | -gregi-
Pesa treba to trosku nastudovat (zakladne fyzikalne principy o akustike,vyhybkach,reproduktoroch...) a potom zistis co je a co nie je mozne nastavit...Je to velmi komplexna problematika, kt. sa venuju profesionali desiatky rokov(takze internetovou diskusiou a na tak malej ploche ju nikto nepochopi, nehovoriac, ze teoria ide ruka v ruke s praxou, co znamena vsetko aj realne merat...)
PS: Rozpravky o tom , ako je pocut scenu mimo auta, na kapote a tak podobne (su iba pre "deti":-)...
o 30.10.2009, 14:10 | Pavel02
gregi: no toto jestli čtou páni rozhodčí tak mají asi "Vánoce". Běžně jsem od nich slýchal o šířce scény od konce zrcátka vlevo po konec zrcátka vpravo, vzdálenost scény na kapotě před předním oknem ....atd. Takže to byly bláboly? No tě pic... Takže podle tebe je reálně možná šířka scény jen od sloupku po sloupek? A hloubka? A výška?
o 30.10.2009, 20:56 | noclue
gregi: :-)
preto ta opatrna formulacia
"sa zda pri niektorych nahravkach troska von z auta"
o 31.10.2009, 00:49 | -gregi-
Martin, samozrejme pri niektorych velmi dobrych nahravkach, je obcas pocut perkusie/cinelu (a ine nastroje) trosku (!!!) von z auta (aj viem cim to je sposobene, ale softwerovo to nejde upravit)...

Pavel: Scena je ohranicena vnutornym priestorom auta a to ako si rozlozis vysku ,sirku, hlbku, vzdialenost je na tebe
Co sa tyka EMMA pocul som uz niekolko masjtrov EU a nikomu to nehralo mimo auta...
PS: K druhemu prispevku, pojmy polarita a faza, repraky mozes zapojit iba so spravnou polaritou a nie fazou, pretoze faza je frekvencne zavysla ...
Pokial tvoje nastavenia vychadzaju z RTA a prefazovany reprak dohanas EQ ,tak...
Ludske ucho je v prvom rade citlive na nabehy impulzov, to znamena, ze vnima nasjkor casovo a az potom frekvence. Z toho vyplyva, ze skokova odozva a celkove naviazanie(casova koherencia) je velmi dolezita pre vysledok najme pri hudobnych signaloch plnych tranzient...
o 31.10.2009, 09:38 | pesa
sirka sceny neni takovy problem co se tyce instalace - kdo slysel me byvale scorpio muze potvrdit. Vzalenost a hlavne hloubka to uz je v aute proste pruser (kapota....)

proc jsem toto tema ale zalozil byla skutecnost, ze se v dnesni dobe skoro kazde radio vybavuje TC a skoro kazdy kdo ma ruce a nohy na otazku sceny odpovi - TO VSE DOZENES CASOVEJMA KOREKCEMA!
Proste jsem si chtel potvrdit, ze nejsem takova lama a v techto pripadech to proste pres TC nastavit NELZE.

Gregi - nedoporucil by jsi nejakou tech. literatutu? hlavne prosi ne od pana Sykory, tomu snad nerozumi ani študovanej :o
o 01.11.2009, 10:51 | hifim@ni@k
Články p. Sýkory: [ Link ] :-)
I nestudovaný tam toho dost vyčte.
o 03.11.2009, 11:35 | Pavel02
Pesa: k výšce scény směřoval právě můj dotaz, proč šla scéna znatelně nahoru, když jsem otočil fázy jednoho středobasu (ostatní repra zapojena se správnou polaritou). Ten rozdíl je fakt velký. EQ jsem nic nedohánět nemusel. Jen jsem trochu musel upravit časovou korekci. Ale to jen minimálně. Ale i bez této úpravy byla scéna výš. Tvé bývalé auto jsem slyšel a proto se ptám: kde jsi měl šířku, výšku a hloubku scény?
o 03.11.2009, 21:30 | pesa
sirka od poloviny zrcatek u leve i prave strany
vyska ve vysce usi - sedacku jsem mohl poslat niz a pozice byla smysluplna
hloubku, abych pravdu rekl si moc neuvedomuju, ale ze by to byla extra bomba, to asi ne :(
o 03.11.2009, 21:33 | pesa
s tema stredobasama a otocenou fazi - proc je scena nahore nedokazu technicky popsat, ale pokud to tak mas, tak jsi musel ztratit vsechny stredobasy :o - vzdyt ti repráci hrajou v protifazi :(
o 04.11.2009, 15:06 | Pavel02
Pesa: o středobasy jsem nepřišel ani omylem. Tak jak mě teď hrají středobasy, tak, tak ještě nikdy nehrály. A nehrají dole ale pěně vysoko. Dloho mě rozhodčí vytýkali, že mě scána v krajích padá dolů. Ted drží i v krajích hezky nahoře. Toto myšlenku mě vnuklpo poslechu Erik. Že už se s tím setkal. A právě otočení fáze jednoho středobasu pomohlo dostat okraje scény nahoru. A u mě to zafungovalo taky. A zvedlo to okraje a jako bponus i celou scénu.
A co ta tvoje šířka? Od polovin zrcátek - to je proti tomu co píše gregi. On píše že šířka je daná šířkou vozidla. Tak proč v polovině zrcátek. Ale já s tebou souhlasím, protože já svoji šířku ted taky slyším až venku z auta. Ale ...........
o 04.11.2009, 16:59 | -gregi- | Upraveno: 2009-11-04 17:09:01
Pavel tak ,ale ja som zaciatocnik (pretoze som mlady, ako si raz poznamenal) a nemam tolko toho za sebou ako ty a samozrejme nemam taku sofistikovanu zostavu a tak dobre naladenu a hrajucu ako ty...
Napriek tomu mam pocit, ze vdaka tym svojim "skusenostiam" uz asi nevidis na monitor:

30.10.2009, 20:56 | noclue
gregi: :-)
preto ta opatrna formulacia
"sa zda pri niektorych nahravkach troska von z auta"

o 31.10.2009, 00:49 | -gregi-
Martin, samozrejme pri niektorych velmi dobrych nahravkach, je obcas pocut perkusie/cinelu (a ine nastroje) trosku (!!!) von z auta (aj viem cim to je sposobene, ale softwerovo to nejde upravit)...

Pavel a nemusis sa bat do infantilnej diskusie ako minule s tebou nesklznem...
Idem si teda radsej pretocit tie "fazy" na menicoch...
o 05.11.2009, 08:22 | Pavel02 | Upraveno: 2009-11-05 08:27:38
gregi, s tebou to fakt nemá smysl. Ja diskutuji s pesou. Já jsem te tady neurážel a ty zase začneš. Bohužel musím tedy konstatovat, že nejsi nic jináho než mamistrovaný mladý frajírek, který má trvalou potřebu předvádět jak je dokonalý.
o 10.11.2009, 12:18 | lukee_cz
nejak tohle zajimave tema je uz par dni bez odezvy, tak h os prominutim obnovim.
Jak pise Pavel02 (a teda i Erik), uz sem se s otocenim faze u jednoho reproduktoru (stredobas) taky setkal a dokonce se to opakovalo ve vice clancich. Ze to bude mit zrovna efekt posunuti sceny nahoru by me ani ve snu nenapadlo a taky by me zajimalo, jestli to dokaze nekdo vysvetlit (nerikam, ze to funguje, ale uz to tvrdilo vic lidi: u mne jsem to nepozoroval)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.378 sekund.