Navštíveno 4096x

Ahoj hifici potřeboval bych zasvětit to teorie aktivu.Potřebuju poradit jak nejlepe zapojit a nastavit přední kompa. Tak zaprve mám rádio Alpine 9835R za druhe kompa SinusLive SL 16
[ Link ] + výšky SINUS LIVE NEO28s
[ Link ] a za třetí 4kanál mc audio Mac Audio MX 4000. Momentálně to mám zapojené tak že 4 kanál je zmůstkovaný do dvoukanálu kompa jsou napojené na origo výhybky k výškáčum a na rádiu mám zaplý aktiv a nastaveny nějaké hodnoty přesně si ted nepamatuju hodnoty a strmosti na to mrknu zítra. Ale určitě by to chtělo zapojit jinak už před časem mě Pepa689 radil at na dva kanály hodím středobassy a na další dva výšky.Určitě toto téma je tady pořád řešené ale nějak tomu pořád nemůžu 100% porozumět.Nemusíme ze začátku zabíhat do detajlu zatím jen jak to zapojit a pak jak ponastavovat je to velká alchymie :)))) Tak dík za každou radu
Hledej šmudlo... :) Taky jsem hledal sám a zjistil toho docela dost...
Dobrej návod je na escudo web... :)
Ale tak ve zkratce... Máš tři výstupy RCA... První výstup (musíš vědět jakej) vyvedeš na výškové repro, druhý vyvedeš na středobas... To přivedeš do 4ch... Na zesu nastavíš, že chceš full propust, takže ti nikde nic nebude ořezávat... No a ze zesáku vyvedeš přímo na repro bez vyhybky... Čili, pokud připojíš na ch1,2 výškové repro, tak z výstupu ch1,2 vedeš pro výškové repro...
Jakmile budeš ladit, doporučuji všechno ztlumit, at něco neooděláš... :) No a tedka jenom ladíš hlasitost na zesu a na rádiu propustě a strmosti atd... :)
na zosiku filtre na OFF a prepnut na 4CH
na radiu filtre podla potreby a prepnut na 3WAY

dik za rady a u te alpiny je moznost 2way a 3way zapojeni jaky je mezitim rozdil studoval jsem angl.navod ale nejak jsem to nepobral. Takze nevim jestli mam pouzit 2way nebo 3way
tak si zjsiti co to vubec znamená.stejne nemáš na výber,takze 2way
no prave se ptam jaky je mezi tim rozdil. Zjistit jsem se to snazil z manualu ale nejak jsem to nepochopil tak proto se ptam.

03.11.2009, 08:32 |
macek 2way je repro a sw 3way je vejska stredobas a sw takze jestli chces aktiv tak zapni na 3way front pak budou vejsky rear budou stredobasy a sw bude proste sw uz to chapes?
jj uz tomu rozumim. Takze i na monobloku u wofru mam vypnout propust? A dat ju na full? Jestli to dobre chapu tak jo. A jeste by me zajimalo jak ta alpina pozna ze na front jsou vysky? Je to dane? Nebo se to tam nekde nastavi. Neco me rika ze to tak bylo v manualu nakreslene v takove tabulce. Protoze kdybych to asi prehodil a dal vysky na zadky tak by ty vysky mohli aj zhoret kdybych tam pustil nizke kmitocty. Jinak dik moc za info
je to tak dane, ze front jsou vysky, rear stredobasy pri aktivnim zapojeni
jinak full propust bych nevidel tak jednoznacne - kdyz to zesilovac umoznuje, tak dam na radiu treba HPF 2500 Hz, na zesilovaci HPF 1500 Hz jako takovou pojistku - kdyby nahodou doslo k nejake chybce na radiu, pri ktere by do vysek pustilo full, tak at dam vyskam sanci prezit :-)

03.11.2009, 09:53 |
macek bud v klidu front jsou stopro vejsky nemusis se bat:-))

03.11.2009, 10:25 |
luda551 | Upraveno: 2009-11-03 10:26:12
jako milan nastav pro jistotu na zesiku HPF aspon 1500Hz xkrat se mi stalo ze sem si neuvedomil a jen tak odpojil baterku:D(kdybych to nenastavil na zesu tak mam po vyskách:D
Dík moc za rady o weeku to zapojím a uvidíme jestli to bude hrát líp. Ještě musím poladit strmosti a propusti
2away: dvou pásmovej aktiv
3away: tří pásmovej aktiv

03.11.2009, 16:23 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2009-11-03 16:25:58
S těmito znalostmi a takto za pochodu bych se do aktivu nepouštěl.
Zkus nejdříve číst a nastudovat něco o dělících frekvencích a strmostech, utřídit si info.
Prostuduj také základní parametry měničů aby jsi dle nich poznal jaké pásmo zvládnou nejlépe.
Chce to pořádně zvládnout 2 way pasiv. Pravidla instalace, protože pokud bude instalace špatná tak nemá cenu řešit aktiv.
Potom teprve přejít na 2 way aktiv a nakonec na 3 way aktiv.
No dík za koment ale dovolim si tak trochu nesouhlasit.Nějaké ty dokumentace a články jsem už naštudoval určitě né takové množství jako bych asi měl ale je potřeba to taky už zapojit a trochu pozkoušet a dotázat se na případné nejasnosti atd....Zapojit kompa do aktivu snad není těžké jen jsem se chtěl ujistit jestli to tak doopravdy je.A za to děkuju všem co sem něco přihodili na co mě bude moc teorie a žádná praxe.Jetřeba se vyvarovat hrubým chybám a zužitkovat zkušenosti ostatních hold každý nějak začínáme.
heh taky se chystam na aktiv a koukam ze to nebude zadna sranda :D takze kdyz se nekdo v praze bude nudit bude moct pomoct :))
no mi povidej ja si stim hraju cca tyden a furt na pikacu:D
staci nekoho znat a ten vse poradi.Takove to psani stoji za hovno.
Jen tak nahodou zna nekdo dobre stranky o aktivu?
a co se myslí špatnou instalací? nevytlumeno atd?
No vidim ze toto tema se sikne vice lidem jinak jednoducha teorie je na escudo.cz takove ty zaklady.
špatnou insatalací nemyslí základy ale slazení nastavení výšek středu atd...
enduro jj plus smerovani atd...
jinak tlumeni je zakladni vec ktera se nebere jako spatna instalace reproduktoru
luda551: Nejsem motorka :D
To já vím. Ten kdo se pouští do aktivu by měl zmáknou bez problémů pasiv. nejet zastrkat konektory ale i naladit a vše pořádně udělat
A v v v vo tom to je... :)

04.11.2009, 17:11 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2009-11-04 17:12:32
Myslel jsem třeba natočení výšek.
U pasivu je směruji jinak než v aktivu.
Ale myslel jsem to tak, že jsem se systematicky věnoval pasivu a postupně nacházel jeho nedostatky ( hlavně scéna ) až jsem dospěl k tomu že bez procesoru se dál nehnu.
Ale když to tu sleduji tak mi přijde, že je aktiv spíše " móda ".
Prostě ho chci i když vlastně nevím co od toho přesně čekám.
Stejně jsem nakonec dospěl k tomu, že jediné správné řešení bude buď 2p aktiv komplet v palubce, nebo 3p aktiv a ideálně opět v palubce :-)
Zde je článek p. Sýkory Aktiv vs pasiv v kterém je např. vysvětleno proč nepoužívat na výšky slabší zesilovač než pro středobasy:
[ Link ] A nakonec. Ladění aktivu na " ucho " zvládně jen někdo kdo má moře zkušeností, pro nás ostatní zbývá pouze měření.
Toť můj názor.
Nejhorsi je ze jsem hluchej jako poleno:o)
D-door: to je celkem fuk.
Při aktivu se používají vysoké strmosti ( rozhodně ne např. 6 a 12db/oct. ) a tím pádem je tam více proměnných. Co každý jeden řád na výhybce navíc, to více možností korigovat chyby, ale také jich více udělat.
To znamená, že to co máš nastaveno a výsledný zvuk se velmi liší.
Proto je měření naprosto nezbytné. Nevěřím, že tu je někdo kdo nastaví aktiv jen uchem.
Takže po delší odmlce jsem dnes zapojil aktiv a musím říct že projev je daleko čisčí občas se z výšek line sykavý zvuk ale ještě jsem se nějak nehrál s nastavením strmostí a dělících kmitočtu woofr mám od 63hz dolů středy od 63hz do 2,5khz a výšky od 2,5khz strmosti si ted nepamatuju ale to už bude chtít ladit a ladit a ladit a poslouchat ikdyž tady pánové říkají že spíš měřit takž jak je možné změřit co se line z repráku? Pomocí nějakého kalibračního mikrofonu a softwaru?Má stím tady někdo zkušenost co je k tomu potřeba? Dík za odpovědi :D

08.11.2009, 22:58 |
Radeggast | Upraveno: 2009-11-08 22:59:35
Lze třeba měřit RTA - zda-li nemáš někde propad, či "přebytek"... Existují sady, např:
[ Link ] Tady nastává moje otázka (jestli to davevovi nebude vadit)... Máte nějaké jiné programy, kterými lze měřit křivku RTA??? Moc jsem nehledal, protože teď je to pro mě neaktuální, ale myslím třeba:
[ Link ] Lze to použít???
EASERA SysTune za zajimavou cenu pouhých 750 dolarů, no neberte to

09.11.2009, 00:09 |
Radeggast | Upraveno: 2009-11-09 00:10:14
Kdyby ses podíval na jejich stránky, tak můžeš stáhnout demo, případně full na 30 dní... A to ti na naladění musí stačit... Je to takový na pytel řešení, ale je zadara (pokud máš doma mikrák)... Otázka je, zda-li to bude fungovat...
zkusím si s tím časem pohrát
LukeFab: Možná to funguvoat nebude, nevím... Musí se to vyzkoušet... :) Případně zkusit něco jinýho... :)