Navštíveno 2874x

Čau,chci se zeptat,kde najdu nějáký článek nebo informace,co jsou vlastne strmosti atd.Chci si koupit věci na aktiv,ale nejdřív bych chtěl vědět s čím budu mít tu čest a dozvědět se co nejvíce informací.Jak nastavit obecně výšky,středobasy a sw v aktivu.Jak nastavit 4kanál a na něm level na středobas a na výšky abych je nespalil?Dík,potřebuju rady.
Cau,ja som asi tyzden dozadu presiel na aktiv a nastavoval som to podla ucha.To proste pocujes ako sa co chova...a hlavne si daj na zosikoch Gainy na mensiu uroven hlasitosti,ja mam vysky na genesise asi na polovici aj ked vysky maju velku rezervu (maju 200w) ale je dobre mat tie rezervy v kazdom pasme.A hlavne sa presvedci ci na vysky isto púštaš vyskovy signal :-) (to si len zober nejaky sirokopasmac aj stary aky kolvek a pripoj ho na kazde pasmo a uvidis ci mas vysky tam kde treba a stredobas tiez a aj subik,ale opatrne s tou hlasitostou na radiu...No a potom zapoj repro do urcitych zosikov a uz len pocuvaj a zladuj a steluj a uvidis ako sa to bude chovat,ma to velke moznosti nastavenia a ja sam som spokojnyy a hra to ozaj krasne...Tak vela stastia
jasný,no jde mi o to kolik nastavit level na výšky.Nemám tam napsané kolik snesou max,ale u komp je max 100rms.než si zapojim vše jak má být dám rádio na hlasitost 3,pak zapojim a zapnu radi a budu nastavovat.
jasný,mě jde jen oto,abych něco nespalil.Hele poradíte mi jak nastavit 4kanál projistotu abych to nespálil?Level,hz,lpf,phf
No toto tema je tu skoro pořád a zakládá se nové a nové já tu před asi týdnem taky jedeno založil tak si to tam pročti ale aktiv můžu jedině doporučit
[ Link ]

10.11.2009, 21:34 |
pesa pro zacatek:
urovne hlasitosti nastav na vsechny reproduktory stejne
strmosti nastav na -12dB
delici kmitocty:
pro SW do 63Hz
pro stredobas do 800Hz
pro stredotonovy od 800 do 4000Hz
pro vysky od 4000Hz
pote zacnes laborovat a sam prichazet na pridanou hodnotu aktivu :)
hlasitost všude stejne?ok,dík,strmosti atd pojedu podle návodu od escuda
Aktiv je in... :)
Jeď to podle návodu escuda... Má to tam dobře vysvětlený...
Na zesáku pro výšky dej omezení třeba na 1500hz (v případě erroru rádia), pokud to zes neumí, tak full... Jinak podle návodu...
pesa: S tou hlasitostí to myslíš na zesáku??? Že má být pro výšky i středobasy nastavená stejně???
ok,pokud to pujde tak nastavým na výšky 1500hz,nerad bych je zničil.Jo myslím jestli není lepší nastavit menší level(gain) na zesilovači na výšky nebo vydrží stejně jak středobasy?

13.11.2009, 20:12 |
pesa jak jsem napsal: pro zacatek stejny level, pak si zacina kazdy hrat, experimentovat, etc.., ale pro zacatek URCITE
1500Hz se strmosti 6 nebo 12 by pro nektere vysky mohlo byt smrtelne... - pozor na to!
OPET - pro zacatek 2500Hz je jistota
a vysvetli mi nekdo poradne ty strmosti a závislost na hz?na 4kanalu mam jen lpf a hpf,tak mam nastavit na hpf treba 1800 a pak si se strmosti na vyskach mužu hrát jak chcu bez poškození výšek?ta strmost je presne co pro lajka?dikec
Pro aktiv se používají strmosti 18db/oct. a vyšší.
Hlasitost nastav stejnou pro výšku i středobas.
Dělící frekvenci 2000 - 2500Hz zvládnou až poměrně kvalitní výšky. Hodně napoví hodnota rezonanční frekvence ( fs ), pokud je pravdivá.
Strmost udává chování reproduktoru pod dělící frekvencí ( jak strmě bude klesat hlasitost ).
A na závěr: můžeš dělit výšku u 2p jak nízko budeš chtít, pokud nemáš středobas na palubce tak je to slepá cesta.
Řešení je jinde.
A již jsem to někde psal, při vysokých strmostech používaných v aktivu je tam více proměnných které na sobě závisí a navzájem se ovlivňují.
Tzn. že nastavení a výsledný zvuk se dosti liší. Proto jediná správná cesta jak nastavit aktiv je průbežné měření.
Nicméně výhody vysokých strmostí to vyváží.
Tyjo to sou hrozný kouzla co to čtu.Nastavování mě bude čekat tento týden,pokud všechno dobře půjde.

16.11.2009, 18:32 |
pesa Petre, co jsem pochopil, tak aktiv chces nastavovat na zesilovacich - resp. jejich delici frekvence. Na vetsine zesilovacu neni mozne nastavit strmost - tzn. je predem dana (v navodu by jsi mohl najit jaka). Nastavovani na zesiku neni vhodne - doporucuji pro 3p. aktiv - tzn. 2pasmo + SW poridit autoradio, ktere aktiv zvlada. Zesiky pak muzes nechat bezet bez omezeni frekvencí.
Nesouhlasim s Hifimaniakem, ohledne strmosti - pro aktiv se pouziva a to casto 6 i 12db...
delici frekvence je frekvence od ktere laicky receno reproduktor hraje na 100%, od teto frekvence dolu klesa jeho vykon dle strmosti, kterou pouzijes
neni to tak slozity - zacni s frekvenci na SW napr. 63Hz, na stredobasy a vysky 2500Hz a pak laď a zkoušej...
Pesa:
Pro aktiv sa nepouziva 6-12dB (v 90% pripadov) a vacsina veci co su tu napisanych su daleko od skutocnosti (takto sa aktiv nenastavuje...respektive moze sa, ale hrat to bude na h....)
a nemužete mi někdo napsat jak to máte nastavený,kdybyste to napsali 3,tak to způměruju a nastavím to nějákým středem toho co mi napíšete,dík
Petr0000: Dělící frekvence si nastav podle ucha, jak to tobě nejvíc vyhovuje... U výškáčů bych zkusil na 2,5kHz, po týdnu dej 2kHz a po dalším týdnu uvidíš, jak to hraje... (měření podle ucha, podle přístrojů by to bylo jasnější hned)...
Jinak se strmostmi dávám za pravdu hifim@ni@kovi a gregimu (já mám zatím všude 24dB a zdá se mi to mnohem lepší než 12dB)...

17.11.2009, 13:53 |
pesa tak to panove nechapu a hlavne od tebe -gregi-, proc by se muselo na aktivu nastavovat min. 18dB.... :O
kdo nastavoval pred 8-10aktiv s 24dB???? skoro nikdo, protoze aktivni vyhybky popr. procesory mely moznost tak max 18dB, krome stareho "rusiče" Alto :)
zkusim zalozit novy prispevek, ted ne o vysce ale o subj. pocitu ze vysledneho zvuku v zavyslosti na strmosti...
stujme nohama na zemi - myslite, ze kdyz Petr nastavuje aktiv poprve, zacina ochytavat zesilovace tak se hned vyzna v akustice a mereni? Neblaznete!
chudak Petr :(
napiste mu nekdo to co chce slyset, vzdyt ted nevi na cem je. ja jsem sve doporuceni napsal
Kedze tu budeme mat zachvilu rok 2010, tak ano aj pred 8-10 rokmi sa pouzivali strmosti 24dB (Hovorim samozrejme o profi audiu...z coho vzniklo SQ auto-hifi)
Na ostatne mas odpoved v novo vytvorenom prispevku...
di co je to vůbec ten aktiv já se v tom taky nevyznám.dík za rady a sorry za blbý dotazy.pic
tak zítra tahám kabely a nastavuju aktiv.snad se nic nepokazí.pojedu podle návodu od escuda co má na stránkách.

18.11.2009, 23:02 |
pesa aktiv bych prelozil jako aktivni rizeni reproduktorů
predstav si, jako kdyby jsi ridil vsechna ctyri kola u auta nezavisle na sobe..., takto ridis tyto reproduktory
Je lepší mít nastavený na zesilovačí HPF nebo FULL?
Petr000: 10.11.2009, 23:33 ti bylo zodpovězeno... :)