Bože to jsou zase kydy - 2,5 čiplá no slovník řv...-
Tak k motoru 2,5 se mohu poněkud vyjádřit, neb jsem ho 3 roky měl a najel jsem s ním za tu dobu asi 80tkm. Předně, po r. 2004 jsou vyřešené potíže s mazáním vaček, takže odpadá problém s jejich zadíráním. První věc je ale třeba udělat hned a to zrušit nesmyslný LL interval servisu oleje a filtru.
Do Superba je právě že 2,5 ideální kombinace a její význam roste s automet. převodovkou Tiptronic. Sám jsem dosud lepší kombinaci neměl - relativně slušně výkonný motor a automat s tempomatem je fakt jízda z bodu A do bodu B na pohodu, ne na závodění, na to máme jiné vozy, že.
Píšu relativně, protože litrový výkon není fakt nic moc, ale: jelikož jde o 6V, má klidný projev bez typických projevů 96/77 - tedy vibrace a dunění v určitých otáčkách. Dále, jeho kroutící moment je natolik dostačující, že převodové soustrojí jede jednak v nižších otáčkách a hlavně neřadí před každým kopečkem.
Převodovky Tiptronic se netřeba bát, pokud ale: předchouí majitel nebyl hovado, někdo ("rádobyzručný kutil Tim) se v tom nehrabal a hlavně, pokud tam nějaký "expert" nenalil v rámci servisu například transformátorový olje, když to přeženu.
Pokud by někomu chyběl výkon 120kW, tak doporučuji provést SW zásah a současně se musí přehrát i SW ŘJ převodovky. To jep jízda!
Ke spotřebe mohu napsat toto: napřed ale musím uvést, že jsem již pán středního věku a tudíž už mám jaso, jak chci a hlavně se mohu na silnici chovat a proto tomu odpovídá i můj styl jízdy - tzn. respektuji značení, hlavně rychlostní limity, využívám svoji ŘJ, co mám v hlavě a výsledkem je dlouhodbý průměr s tiptronicem - světe drž se - 7,2/100 po 80.000km. Takže ty žvásty 15/100 berte každý s rezerviu a nebo dotyčnému doporučuji prohlédnout palivovou soustavu, zadli nedochází k úniku. Je ale taky možné, že dotyčný jezdí se studeným kotorem pepř po Praze ráno v 8 hodin a tomu lze ale i pak věřit, ovšem zase nechápu, proč vybíral takové vozidlo do městského parkoviště. No nic, chci jen vyjádřit podiv nad tím, že se stále objevují na webu nesmyslné hlášky a zcela cílené kydání špíny na celkem osvědčené a stále v našich zemích auto vyšší třídy jen proto, že ho vyrobila Škoda. Jo panečku, kdyby šlo o A6 se stejnou motorizací, to by se pěly ódy! No, takže do 8/100 je zcelá normál i s částí provozu po městě.
problémy u 2,5 vychází z toho, že lidé jsou ovádia myslí si, že stroj snese vše. Bohužel, nesnese. jestli někdo mění olej po 50.000km, když mu to elektronika dovolí, tak je prase. Jestli někdo dře studený motor do červeného, je to hovado. Jestli někdo ve snaze ušetřit pár korun na filtru, ho nemění je to vůl. Atd. Ne, ba naopak, řada potíží s turbem je např, u 2,5 méně častá, než u 1,9, taktéž s váhou.
Co je celkem potíž, tak výměna rozvodů, s ohledem na podélné uložení V6. To musí jít kus předku pryč a není to na hodinku. Při rozvodech se doporučuje výměna vodního čerpadla - doporučuji nešetřit a udělat to, i když zdánlivě vypadá dobře. Ostatní věci drží, já jen jednou měnil VT hadici od servočerpadla a repase usměrňovače aletrnátoru vč. ložisek, sranda za 2tCZK. Jinak nafta, olej fullsynth. Mobil1, desky a kotouče ATE power, drážkované. Dokonce i přední Al náprava držel ve 150tkm bez vůlí a klepání adalších potíží. Preventivní výměna tlumičů Kayaba (kus asi za dvojku) se projevila v poněkud pevnějsím chování auta při manévrech v rychlosti, ale nutné to zdaleka ještě nebylo, no, udělal jsem. Takže tolik mé zkušenosti k Supu 2,5V6tiptr.
K muzice: Superb si ji zaslouží. Jelikož orig. CD radio má AUX, lze snadno vyvést signál. Jiné - ač lepší radio -. by u mě budilo pocit, že tam nepatří, tunel má hladky a strohý vzhled, což se mi líbí a pouťové vánoční mnohabarevné stromečky by tam jen rušily. repro (měl jsem v předchozím autě) bych volilk bez váhání opět dynaudio, k tomu zesák DSL a sub bych neřešil vůbec, neb je jen zdrojem potíží se zvukem, protože low-end SW prostě ze své podstaty hrát nebude a a ni nemůže. zato bučet dovede pěkně. Výhybka jen full actic, bohatě stačí 2p sestava a pokud je někdo z bývalých střelmistrů v lomu či kanonýr, tak bych set zdvojil pro dosažení ještě větší hluchoty. Výšky je třeba směrovat do osy uší, ne na čelní sklo, pak vlivem difuzního odrazu je muzika všudybýlek, jsem všude a nikde, ale jen ne tma, kde bych ji čekal. SB měnicče do dveří do připravených redukcí z MDF či DT, doporučuji ji nalakovat, ahlavně zamezit akust. zkratu. Tlumení atd... je pospsáno všude xkrát. Vodiče dokonale pájet, žádné fastony, je vopruz hledta špatný kontakt a kvůli tomu straht půl tlumící hmoty. Průřez jsem měl 2x4mm2, k zesáku jsem to nepřeháněl - asi 15mm2. zato jištění je třeba udělat 2xpozorně, rudý kokot je sviňa:-)
Ještě postřeh ke vnímání hudby: asi největší nešvar je tlačit muziku ze zadu. To (aspoň u mě) vyvoválá napřed pocit únavy, neklid a později i nas*ání. Takže vše zepřed a proto jsem se nesnažil spát repro do zadních dveří a ve všech svých autech (a nebylo jich dosud málo), jsem měl vždy zadní repro zcela utlumené. Navíc u SUpa řve zadní výškač ze dveři přímo do ucha! Když by někdo chtěl překopat dveř, tak bych to viděl na set 2x16cm středobas na spodní části dveři, vedle klik kalotový středák 50mm a výšky 28mm hadráky do trojúhelníku. Muziku už slyším:-) Jinak DA vyniká kvalitou a hlavně provedením, zvuk je zaručen, jen ne každému sedne. je to o preferenci, kdo má rád dozvědět se z hudby vše, moc jiných voleb není, kdo má rád duc duc poslech, jistě si své nakde. Ale to pak není hudba, ale sypání brambor do škopku, protože nejvíce informací se v hudbě odehrává právě ve středním pásmu a inženýři od DA to vědí. Takže vše. ťastný výběr.