Navštíveno 1872x

08.01.2010, 15:47 |
k.kanak | Upraveno: 2010-01-08 15:48:43
Zdravím všechny, předem se omlouvám za možná dementní dotaz, o hudbě nevím téměř nic. Měl bych prosbu o radu:
V autě mám 2x2pásmový repro GZ o výkonu cca 80W RMS a 2x menší GZ o průměru tuším 60W RMS (jsou z druhé ruky, takže nevím jistě),zapojený přímo na rádio. Teď jsem se dostal ke koupi SW o výkonu 200W RMS. Jaký zesilovač bych měl koupit, aby to hrálo tak nějak víceméně čistě(pro poslech amatéra)? Nevím ani kolikakanálovej ani jak to nejlíp zapojit, jestli všechno na zes, nebo jen SW? Až se za tenhle dotaz stydím, vzhledem k tomu, jaký tady řešíte problémy(připadám si tu jako předškolní dítě na návštěvě na MatFyzu :-)
Za každou radu předem moc děkuju!

08.01.2010, 15:49 |
DaveX | Upraveno: 2010-01-08 15:50:38
Máš 2 repra vpředu a 2 repra vzadu?
Pokud ano, tak bych koupil 4 kanál a dal na něj přední repra + SW. Zadní bych nechla na rádiu. Můžeš taky koupit 5-ti kanál a zapojit tam všechno. Taky můžeš koupit 4k na repra + 2k nebo monoblok na SW. Jde to různě zkombinovat, spíš napiš, do jaké ceny to chceš.
No, do jaké ceny-nechci shit ani extratřídu, ale celou výplatu za to nedám:-) Takhle, od známýho mám možnost koupit zes Crunch, 2kanál, mám pocit že 2x150 při 4 Ohmech, stačil by? Má totiž totální bordel ve výkonech co se týká zes/sw atd. Kolik by měl kterej mít, aby to nedělalo neplechu. Ten známej byl dokonce 1. na Emmě, ale nemá teď čas mi něco vysvětlovat...
A repra mám vpředu a vzadu - dodatek

08.01.2010, 16:18 |
DaveX Musíš se řídit výkony RMS. Pokud má SW 200W RMS, tak na něj by byl ideální zesilovač o výkonu kolem 250 W RMS. Samože může být slabší, nebo silnější, ale volil bych něco kolem 200 - 250 W RMS, to bude bohatě stačit. ALe silnějším nic nezkazíš. Slabší nedávej. U repráků to samé. No být tebou, tak vezmu nějaký 4k, abys nedocílil toho, že ti auto bude jen dunět a výšky nikde. Doporučuju kuknout
[ Link ] jsou tam zesilovače proměřené, takže těm výkonům tam můžeš věřit. U Crunche GTR to je slabota s těma výkonama.
Super,takže nejideálnější by byl 5kanál, ať mám všechno přes zes a můžu si to korigovat,že? Asi by se mi dvakrát nelíbilo mít dunící bestii bez výšek...

08.01.2010, 16:24 |
DaveX Klidně bych vzal i toho spektrona 2. za 1500, pokud to budeš mít na normální poslech, tak i těch 195W na SW budou stačit. Já měl třeba SW 200W na 175 W na helixu db4 a hrálo to pěkně. Když to nepoženeš do zkreslení, tak se ti s tím nic nestane. Samože pokud chceš investovat víc :) tak ideální pro tebe bude ten 6ti kanál rodek, který tam má Pavel na 1. :))

08.01.2010, 16:27 |
DaveX No opravdu záleží na tom, kolik chceš investovat. Já bych volil 4k na přední repra a na SW. Zadní bych nechal na rádiu. Co se týče muziky se SW, tak repráky vzadu jsou blbost. Pokud jsi řidič, tak ti repra vzadu můžou být u prdele. já bych je dozadu dal jen v případě, že bych tam někoho vozil a aby slyšel třeba co se kecá v rádiu apod. Jednou jsem to tak i měl, ale nakonec jsem to vyhodil.
Já mám právě vyrobený plato, který je mi líto vyhodit, protože mám na něm i "airbrush". Takže to asi udělám, jak mi radíš s tím 4kanálem nebo ten Spectron. Rodek by byl fajn, ale můj učitelskej plat by asi nesouhlasil:-) Předpokládám připojit ten Spectron případně do můstku, co? Jinak děkuju moc, že ses neosypal mou neznalostí a poradil mi

08.01.2010, 16:52 |
DaveX | Upraveno: 2010-01-08 16:56:24
Jo ten spektron 1 a 2 kanál hodíš na přední repra + 3 a 4 v můstku na SW. Jde ale vybrat lepší zesilovač, záleží kolik chceš investovat. Ten spektron bych viděl jako nejlevnější variantu :))
Tak okolo dvojky by to bylo ideální, klidně i bazarovej(což ten Spectron vlastně je).. Jak jsem už psal - mám to pro sebe, nepotřebuju někde na srazu vyřvávat na kilák daleko a zkoušečku v uších taky nemám. Jde mi o (pro mě) čistej zvuk, nic víc.

08.01.2010, 17:07 |
DaveX Zkusil bych ještě dát inzerát do bazar autohifi, třeba tam najdeš kvalitnější volbu v té ceně.
Ehm, když budu hodně velkej kretén, po čem se mám teda ptát? 4 kanál, okolo 200-250W RMS, tzn 4x50 například?

08.01.2010, 19:57 |
DaveX Nejlépe když tam písneš, co máš za komponenty :))

08.01.2010, 21:34 |
luda551 | Upraveno: 2010-01-08 21:34:45
Ty Zetka jsou velmi slušné zesilovače.
Díky moc, asi to teda prubnu :-) Jsem rád, že jsou ještě v dnešní době lidi ochotni pomoct, trochu jsem se bál, že mě pošlete do prdele. Ještě jednou díky
no lepší se 100x zeptat , než vyhodit peníze oknem...nebo přijít o auto
To je fakt. Tak snad to vyjde...