Navštíveno 3156x

09.02.2010, 01:17 |
Diner | Upraveno: 2010-02-09 01:19:14
Ahoj, snad mi poradite. Shanim pro sveho STEGa(AQ 105.4) AQXM kartu definujici delici kmitocet dolni propusti cca 5kHz(je to na orez stredobasu-podle frekv. charky by to melo byt shruba takto). Nevite, kde se tyto karty daji sehnat? Nebo jestli je nekdo z CR umi sehnat? Diky
Melo by to byt neco takoveho
[ Link ] resp. spise toto:
[ Link ] Popripade pry existuji i programovatelne.
5kHz skutecne? to je spis bezna delicka u 3 pasma pro stred. Ale pro stredobas je to trosku vysoko. Co je zac to repro?

09.02.2010, 09:55 |
Diner Jsou to komponenty DLS MS6A Reference... Ta charka je tady
[ Link ] Vysky jsou se rezou aktivni vyhybkou(ta ale umi jen 2xHP + SW), tak resim co se stredobasama, protoze se mi zda ze poustet do toho plny pasmo rozhodne neni OK. Mozna by se ty stredobasy daly riznout uz kolem 3kHz, ale pri pohledu na tu charakteristiku si rikam jestli to nebude nizko, protoze tam tweeter zatim jeste moc nezvlada
Jiné reproduktory.
Na 5kHz bude mít problém ten středobas. Souvisí to s ohybovou vlnou membrány a tzv. kritickou frekvencí. Nad kritickou frekvencí začína měnič směrovat a ztrácí výkon. Pro reproduktor 17cm je kritická frekvence v lepším případě cca. 1640Hz, v praxi se pohybuje max. kolem 3kHz. Čím tvrdší membrána, tím víc se blíží spíše těm 1640Hz. V konečném důsledku ale stejně nevíš co s tou křivkou udělá akustika v autě. Chtělo by to změřit.

09.02.2010, 10:20 |
Diner Jine reproduktory? Nechapu. Ok...takze spis doporucujes to riznout kolem tech 2-2,5kHz, jestli dobre chapu... bohuzel v manualu jsou napsany rozsahy jen pro tweeter(cca od 1,5kHz). Ted ovsem vyvstava otazka kde sehnat tu kartu, popr. jestli existuje i aktivni jednoducha stereo dolni propust?
Myslel jsem to tak, že ne každé reproduktory jsou vhodné. Lepší je si dopředu stanovit co se od nich požaduje a potom vybírat dle jejich parametrů.
Rádio s procesorem, nebo procesor. Helix má zajímavou aktivní výhybku.
Uvědom si, že frekvenční charakteristika v testu zveřejněná je změřená až za pasivní výhybkou. Vůbec bych se nebál děličky pro výškový reproduktor 2,5 - 3,5 kHz
A co se týče karet do STEGa - doma mám schema zapojení těch karet, tak že by se asi dali udělat. Pokud si to dobře pamatuji, tak jsou tam jen odpory.
Charakteristiky jednotlivých měničů jsem nenašel. Ale těch 3kHz by měli zvládnout.

09.02.2010, 10:48 |
Diner diky kluci...zkus prosim konny najit to schema a kdyztak mi ho posli na mejl...postavit bych to mozna zvladl;-)
výšky u MS6A mají rezonančku 1200Hz,takže od 2500Hz to musí v pohodě zvládnout, orig výhybky mají ale děličku 4500Hz...
ale chce to samozřejmě vyzkoušet,teorie je jedna věc a jak to bude hrát ve skutečnosti je věc druhá... ale když necháš středobas hrát zbytečně vysoko, přijdeš o kick a nižší frekvence..

09.02.2010, 11:25 |
Diner to je mi jasny...proto to resim, protoze bych tem stredobasum nerad ublizil a aby to hralo jak ma...jsou to funglovky a mam to zapojeny 2dny, hraly zatim jen asi na 1/10 vykonu

09.02.2010, 12:19 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2010-02-09 12:24:07
Rezonačku u jedněch výšek ( a to u hodně vysoké řady )uváděl Morel 800Hz a ve skutečnosti ( změřená ) byla tuším dokonce kolem 1400Hz nebo 1600Hz. Gregi by to doplnil asi přesněji.
Moc se mi to fs u takto levných výšek nezdá, ale snad je to pravda. Třeba Morel MT23 hrají volně až od těch 2.2kHz výš.
ale zrovna MT23 mají orig. vyhybku na 1800Hz
Tady to máš.
Snad to bude vidět

09.02.2010, 22:12 |
Diner dekuji...vypada to velice jednoduse. kdyby se mi nepodarilo originalni sehnat-toto bude asi nejjednodussi reseni
mam dojem, že umí doronel

09.02.2010, 23:47 |
Augi Diner: viz naše diskuze :-)
Vím, že jsou dělené na 1800Hz ale doporučení je raději 2.2kHz a výš.

10.02.2010, 10:17 |
Diner Augi: na doronel jsem psal hnedka po nasem rozhovoru, zatim mi neprisla odpoved, tak uvidime. Kazdopadne diky.
Konny: ted na to koukam a jen moc nechapu proc v tom shematu jsou ty odpory rozdelene na R1 a R2, kdyz u vsech kmitoctu R1=R2, jen nevim jestli to neni chyba.
Taky jsem na to koukal, že tam jsou stejný odpory. Jak jsem to našel na internetu, tak jsem to sem dal, Byla to normální tabulka v excelu. Pomoc je jednoduchá, vyndej tu 80Hz kartu co je v zesilovači a změř ohmetrem, jestli ty hodnoty odporů sedí.

10.02.2010, 12:40 |
Diner Tak jsem to kuchnul, opravdu ty odpory jsou stejne a shruba odpovidaji(odchylka 1kOhm), takze jdu zkusit to zbastlit. Pak dodam foto

10.02.2010, 13:24 |
Diner Tak zbastleno z dostupnych odporu 3k3, coz by mohlo byt okolo tech 2500Hz, uvidime

10.02.2010, 14:08 |
Diner Takze panove, navzdory tomu, jak to vypada tak jsem to zapojil a opravdu to funguje, oriznuti probehlo, timto velice dekuji konnymu. Reseni je opravdu jednodussi nez se muze zdat
To jsem opravdu moc rád, že to klaplo.
Gratulace bastlířovi - Dinerovi :-)
Ať ti dobře slouží.
koukam na ten homemade a měl bych k němu pár dotazů.
1) odpory jsou zapojeny podle schematu nahoře od konyho?
2) jako obal si použil původní modul, který jen trochu pobastlil?
3) piny si dělal pomocí drátů, nebo jak? (přepodkladem je že bod 2 neproběhl)
4) jak drží homemade, páč originální má packy.
případně více foto, rozměry apod. homemade modulu by se mi prosimtě velice zamlouvalo. jesli chceš, můžeš sem vložit dobré postřehy z diskuze s Augim. určitě, nejenom mě, by to pomohlo.
btw, mělo by to být do Steg QM 105.4

10.02.2010, 18:17 |
Diner ad1) ano, po otevreni puvodniho modulu bylo zjisteno, ze schema sedi, hodnoty odporu take.
ad2)ne, ve slotu pro karty je pomerne dost prostoru, cili neni nutna 100% presnost obalu, obal byl vytvoren pomoci dvou kusu tvrdeho kartonu, na ktery jsem si nakreslil nozicky podle modulu, ktery jsem mel k dispozici, odpory naohybal na tyto rysky, prilepil tavnou pistoli, prilepil druhy kus kartonu take pomoci tavne pistole a cele to jeste pistoli objel aby piny drzely pevne
ad3)samotne piny tvori nozicky od odporu(prumer byl shruba stejny a pevnost take dostacujici)
ad4) packy na originalnim modulu drzi pouze cervenou krytku na cernem zbytku modulu(ten tvori pouze desticka s odpory), originalni i homemade modul tedy drzi velice dobre(homemade mozna trosku lip, protoze nozicky nejsou 100% rovne, tedy jsou drzeny i smerem do boku)
ad diskuse s Augim) byla velmi kratka(dve vety) a bylo mi sdeleno, ze karty by mohl umet Doronel(stale se mi neozvali). Kvuli rozmerum bych to jeste musel rozdelat, kdyz by byl velky zajem, byl bych ochotny(ikdyz v te zime to byl i dnes docela hardcore), ale jestli mas k dispozici nejakou origo kartu(ja mel 80Hz) tak se to da udelat hrave. Ja mel kartu hotovou do 15 minut a naklady shruba 2Kč:-) jestli ma QM stejne karty jako AQ, pak by to mohlo fungovat, ale to ja bohuzel nevim:-)

10.02.2010, 18:21 |
Diner | Upraveno: 2010-02-10 18:32:33
btw. omlouvam se za kvalitu fotek, foceno pouze nedobrym fotakem na mobilu. Uznavam ze provedeni modulu v mem podani je docela punk ale tak co uz:-)
jo moc díky. sice žadnej modul nemam, ale tak něco z toho snad vzejde. jen budu muset sehnat ordpory, což bude asi největší potíž :D

10.02.2010, 19:13 |
Augi Diner: Paráda :-)
Diner: Mechanik od stega :-))))

10.02.2010, 20:05 |
Diner Bladzej: Ty nozicky jsou myslim od sebe tak 2mm, uvidis pak podle tech direk:-) My jsme ty odpory meli doma, ale jinak bych je kupoval v GESu, nebo v GM, ale to ti asi moc nepomuze:-)
Augi: Punk´s Not Dead:-D
rover: LOL
Diner: tak on táta něco ve sklepě má, ale nevíme jestli to co potřebuju zrovna, se pak podivám. GM elektro dobrý, jen je škoda posílat položku za 20korun poštou za 2kila. každopádně díky.
rover: :))