Navštíveno 2668x

Zdarec chlapi, momentálně mám rozpracovanou novou zástavbu do kufru a řeším chlazení zesíků pod dvojitou podlahou. Chtěl bych tam dát dva ventilátory od PC, ale vůbec si nevím rady se zapojením, co kde kam atd. Byl by někdo tak hodný a poradil jak to zapojit? Nejlépe teda asi něják přes REMote aby se seply zároveň se zesákama. Předběžně mám vybrané tyto
[ Link ] Díky moc za každou radu.
přes relátko. přivedeš do něj stálé plus, keré bude spínane pomocí remote z rádia, až se sepne rele, sepne ventilátory :) stojí to pár korun
Bladzej:akorat odkaz je na prepinaci rele.spis bych volil spinaci (4kontakty) napr:
[ Link ] a pak to zapojis takhle:
87 +12V
30 + od vetracku
86 od remote
85 na kostru
pravda. jsem zkopiroval blbej odkaz
ok, díky hoši
a těch +12V můžu vést z distribučního bloku? mám do něj vedený 50qmm a z něj pak můžu 3x20qmm přes pojistky
jj klidně. například vezmi jednu linku d vojlinky a tu veď k relátku. teče tam malý proud prodo nemusí bejt tlustej kabel. pokud chceš jezdit emmu, tak každý + kabel musí bejt jištěnej, takže nějaká 2A pojisatka to jistí. abych se přiznal, jsem prase, neb mam do obyč distribučáku tahlou 35ku a z ní 35ku kousek do monobloku, dále 10ku do 4kanálu a společně u tý desítky je 2,5qmm do relátka- to vše bez pojistek jedna pouze u baterie!
no do toho distribučáku patří MAXI pojistky a min. je 20A takže to bych ještě někde za to musel dát pouzdro s tou 2A pojistkou, existuje vůbec něco takového? nebo jak tam tu pojistku nacpat

17.03.2010, 19:23 |
-gregi- | Upraveno: 2010-03-17 19:24:42
Treba davat pozor aj na iny paramter rele a to odpor cievky, na odkazoch je hodnota 90Ohm, co znamena ze pri zopnutom stave potrebujes vykon 1,6W ,co uz by bol asi problem s remote vystupom na radiu...Takze by som volil rele s vacsim odporom cievky, alebo ine zapojenie...
gregi pošli kdyžtak odkaz na relé které by se na to hodilo,dík
jiné zapojení mě teda vůbec nenapadá...
Ja som to riešil kupou termostatu z vlastným extrným čidlom z regulaciou spínania od 20-90 C čidlo som prilepil ku zosiku a termostat mi zapne až ked sa zosik zohreje. Termostat sa používa na regulaciu elektrickáho bojlera a zopne 3,5kW čiže nepotrebuješ žiadne relé napojiš to priamo z bloku cez poistku.
Schema asi taka, popripade ako oskar nadomnou....
Rele podla vykonu ventilatorov (nechce sa mi hladat vykon tych ventilatorov)....

tak ať hledám jak hledám, termostaty jsem našel jen na 230V a ještě docela drahé....
relé jsem nenašel vůbec, pouze to co nahodil Topper a schéma taky nechápu :) přeci jen už je to nějáký ten pátek co jsem to viděl naposled ve škole
gregi pokud budeš mít chvilku zkus mrknout prosímtě na nějáké vhodné relé, díky moc
Elektrické bojlere večinou funguju na 230V ten termostat zopne 16A/230V. JE mechanický čiže mu je jedno či zopina 230V alebo 12V.

aha, takže by se dal použít třeba tento?
[ Link ]
ja som dal male 2A rele, to taha do 20mA.
podobne je tu
[ Link ] To rele mam ne vystupe z procesora a spinam nim
1. ventilatory
2. zosiky
2 120A/180A rele, ktorym spajam startovaciu a zadne baterky
noclue: takže to relé z tvého odkazu by se dalo použít místo toho co poslal Topper? smysl zapojení by byl stejný ne?

19.03.2010, 12:04 |
luda551 | Upraveno: 2010-03-19 12:05:51
termostat ma vyhodu vtom , že ti vetray nejedou furt , ale jen v rozmezí teplot 20-90°C , coz se hodi prez zimu :) nebo aji v lete kdyz posluchas potichu
edit : zas rele bezi furt a unavuje to pak vetracky doporucuji pouzit tyto
[ Link ] su velmi ticha a ucine
Hanys73 v tom odkazu ten vetilator neni moc kvalitni.Dival bych se po necem jinem.Doporucuji neco co dal do odkazu luda55.Hlucnost je nekde jinde a taky kvalita.
taktiez je dobre dat fan controller (trimmer), aby sa dalo znizit napatie a 12cm ventilatory... arctic cooling zakladna seria je ok. zatial ziadny problem.
len to nesmie byt PWM, lebo PWM moze rusit...
a kam je dobré ty větráčky umístit, totiž nad zesilovačema bude plexi, a větráky jsem chtěl dát do boční přepážky nebo na podlahu, ale to by mělo být jedno ne?
Umísti je třeba do bočnic. Jedna strana tlačí, druhá nasává. Je potřeba vytvořit logické proudění vzduchu.