Navštíveno 2667x

Tak přemýšlím a říkal sem si, proč to neprobrat. Kolikrát když je tu dotaz na koupi repra, tak dotazy s kritériem ceny a parametrů jsou v pořádku. Co mě ale vrtá hlavou, a teď opravdu myšleno prakticky, je styl hudby.
Asi se shodneme, že první liga highend věcí musí umět, už jen za tu cenu, zahrát prakticky cokoliv. Od fidlátek, přes rock, pop, elektroniku, metal, jazz až po vážnou hudbu a dalších mnoho stylů, kterých je dneska až až....
Když si vezmeme třeba kompa, v cenové relaci do 3 tisíc, což si myslím že je asi nejčastější kategorie, jak tady radit ohledně žánru? Je mi jasný, že když to bude hrát popový srandy z rádia nebo smažko techno, tak je to prakticky jedno. Co když ale někdo má opravdu rád hudbu, je třeba rockově nebo jazzově založenej a jeho rozpočet nebo manželka na nákup repro je rozhodující a vlastně i limitní faktor?
O co mi vlastně jde, někdo napíše dotaz, že chce repro. Pak nastanou všetečné otázky včetně hudebního stylu, pak se něco doporučí, ale hudební styl se vytratí do ztracena. Prostě se už neodůvodní.
A tož to jenom tak, reinstaluju nějaký komply a má mám čas vymýšlet rejpavý otázky do prvních rebootů :)
jen bych k tomu jeste doplnil, ze po otazce na styl hudby (a odpovedi), se stejne opakujou jedny a ty same repra (podle prodejce) at uz byla odpoved jakakoliv :)
Takze k cemu tyhle otazky :)
Také by se dalo napsat, že čím "modernější styl", tím je menší požadavek na kvalitu repro...
Pakliže někdo poslouchá Rock, Jazz komponovanou hudbu jinak než elektronicky, ať investuje co nejvíce, protože potřebuje kvalitní podání středů, na které je lidské ucho nejvíce háklé. Všechny mod styly těch středů moc nemají, a když ano, potlačí je loudness atp... Pak se zdá, že je vše ok a hraje to - říká se tomu odoborně "bum cink". Jenomže jsou lidé, kterým se disharmonie líbí a myslí si, že to je ten "dobrý zvuk".
Já jsem býval stejný :-)
Lukee: jelikož z osobní zkušenosti je ten prodejce říct co ten a ten styl zahraje dobře..

21.04.2010, 15:59 |
Vencaf | Upraveno: 2010-04-21 16:02:34
wattman to napsal přesně, na hudbu jako hiphop a podobný elektrosračky stačí cokoliv co cinká a duní, doplnit nejlépe hučícím subem 15" v mizerný ozvučnici a hurá k Tescu :-D ale pustit na tom něco rockovýho nebo nedejbože jazz je utrpení... na druhou stranu v decentní instalaci s přesným středobasem a 8" uzavřenkou negři nějak nehrajou... takže ať si každej koupí co chce :-D
Midnite: a prave proto sem psal, ze typ repro od prodejce se meni jen podle toho co zrovna nejvic tlaci, obvykle nezavisle na stylu hudby co napise tazatel :)
Ale techto threadu uz tu probehlo dost
V kategorii do 3 tis dle mně nelze najít repro pro kvalitní poslech např. Jazzu. Proto je naprosto jedno, co prodejci v této kategorii doporučí. Nenáročného to neurazí a kdo chce zvuk, skončí stejně naprosto jinde.
Pokud tedy posloucháš náročnější žánry a máš limit v podobě ceny 3tis., nebo manželky, jsi prostě v pytli. Jak píše wattman, lidské ucho je zvlášť háklivé na oblast středů ( cca. 400 - 4000 Hz ) a tím je to prakticky dané.
Ideální je samostatný středový reproduktor, který to zvládne a potom už jen zkusit vyřešit fázové posuny dané nevhodnou vzdáleností měničů a jejich rozdílným natočením a problémy poslechového prostoru pomocí měření a procesoru a je to :-)
Spíše by bylo lepší stanovit zhruba hranici, kde začínají reproduktory splňující požadavky např. na poslech Jazzu. Za mně to budou repra na úrovni např. Morel Hybrid ( zvukově, ne cenou ). Šlo by to řešit asi levněji, pomocí reproduktorů pro domácí použití. Problém bude ale s výhybkou. V aktivu to nebude problém.
V začátcích jsem kupoval časáky o autohifi a žral ty testy a sledoval rozdíly mezi repro za 2.5 tis a 3 tis. A ty " o dost lepší " jsem si koupil. A velké zklamání. Doma jsem měl pro srovnání Visaton Avanti za 20tis a to byl průšvih. To byly nejlevnější reprosoustavy, které se daly poslouchat dlouhodobě a k poslechu mě dokázaly i přitáhnout. Takže to byla ta nastavená laťka. A vzhledem k tomu, že vnitřek těchto Visatonů se dal koupit samostatně za 11tis. jsem si odvodil i cenovou hranici pro autohifi repro.
Wattman, hifimaniak, jo - narazli ste na jádro pudla. Já sám nic nevybírám, mám tak za x let zkušeností celkem jasno. Jen mě šlo o nějaké to podvědomí, jak to dneska s autohifi je. Pravda, pro některé je to především obživa a pro druhé nějaký ten chtíč. Prostě se musíme smířit s tím, že ona exotičnost v autohifi se už dávno vytratila. Jen málo lidí zde na fóru dokáže ještě rozeznávat, co je dobré a co ne.

22.04.2010, 11:35 |
clarion | Upraveno: 2010-04-22 11:37:37
Hmm..., ze koľko peňazí slušný zvuk, čo neurazí? Aby zahral aj sláky, či rock? Dokonca aj nejakú elektroniku? V podstate by som povedal, že aj za 4-5K českých sa dá nájsť repro, čo nebude "zvukový prújem", ale bude potreba sa s tým poriadne vyhrať, hlavne z inštalom a nastavením, nehovoriac o tom, že nejaký procák by nebol na zahodenie. Len je nejak čoraz jednoduchšia doba. Každý chce všetko hneď, bez starostí a roboty. A najradšej za 5,50! Všade sa šermuje so stovkami wattov, takým, či onakým štýlom, čo nejakou značkou. Mám skúsenosť, že 95% ľudí ide na to asi tak:
Poraďte značku a typ, ja to nejak za jedno poobedie narvem do auta a musím byť maximálne spokojný. Čo je horšie, veľká množina uživateľov týchto prasiackych inštalácii si to dokonca pochvaluje, že aké je to bombové a pyčokvalita. Možno to hrá pekne, ale nie dobre. Málokomu sa páči, keď mu niekto skúsenejší povie, že mu to hrá na trt. Preto informácie, že chcem to na taký, či onaký žáner, resp. čo budeš počúvať sú podľa mňa silne mimo. Keď mám raz dať za nejakú muziku svoje ťažko zarobené peniaze, musím chcieť maximum. T.j. aby aj neger zarapoval, aj bratia Youngovi zavrešťali, či Karajan podirigoval.
Za mňa to zhrniem tak, že dá sa aj za menej prachov postaviť slušná muzika, čo neurazí, ale ľudia a doba je taká, že málokomu sa stým chce babrať.
V podstate nejde o to, ake repro kupit za 150E, ale kolko je cely budget a z toho potom odvodit, co treba...
pri rape by som urcite setril na repro aj tlmeni a repro a cinch kabelazi. Skor dal na tlmenie kufra a sub, prekopal napajanie...
pri vokalnom jazze by som sa snazil narvat 13cm 2-pasmo do palubovky v BR, slusny maly 2kanal pod nohy spolujazdca alebo ku kastliku, relativne lepsie kable. pripadne maly sub pod kastlik....
v oboch pripadoch by mohli byt repro za 150Eur a vysledok uplne iny....
nejde o konkretny model ale celu koncepciu
Moderní hudba se většinou zakládá na sinusových basových tónech, které bassreflex přenáší nejlépe. Nesinusové průběhy mu nechutnají, a hlavně je v celé soustavě "bassreflex-ozvučnice-reproduktor" dosti zkresluje, obzvlášť pokud se reprodukor se slabším pohonem nechá.
Jde o čistě rezonanční obvod, a podle toho to vypadá.
Silný reproduktor má při správném naladění tu moc, ovládat dobře membránu i s nesinusovým průběhem, a dokonce se částečně ubránit ovlivnění razonancemi bassreflexu. Pokud se soustava neladí na hrb, má paradoxně se silnějším motorem reproduktoru slabší a méně účinnou složku basů, ale dělá to opravdu co má. Takže tak...
To jsi ale Petře popsal jen spodní pásmo. Mě spíš zajímá proč car reproduktory do 3. tísíc nehrajou středy, jak to ti výrobci dělají? Taky se mi nelíbí plivání na elektroniku a pasování na druhořadý styly. IMHO záleží spíš na producentovi než jak (na čem) nahrávka vznikla. Viz třeba Žán Mišel Žáré. Zkuste mu někdo do očí říct, že celej život vlastně nedělá "hudbu" ale bum-cink :o) Samo se nabavím o prvoplánově rádiovým kálerábu typu těsto a podobných hovnech. Podle mě by otázka neměla stát na "co posloucháš" ale jak moc basů vyžaduješ. Středy a vejšky musí zvládat každej system (výrobce,DIY) automaticky. Jde jen o to, jak je to koherentní, jestli je v pořádku dělička, co fáze, směrovka, instalace. Takže jak napsal klarion. Jinak nám nepomůžou ani sken spíky se svěcenou vodou a česnekem. Ještě se k tomu přimotává témbr jednotlivých materiálů membrán, někomu vyhovuje papír, jinýmu vlákna. Těžko vlastně soudit jak je to správně. Já sám to nevím :o) Ale vím co hledám pro sebe, tak snad mi to ten karbon s hliníkem splněj.
Však on se ten silný pohon projeví nejen dole u bassreflexu, ale i nad, i bez něj. Nad 100Hz už se začne znatelně projevovat materiál membrány, její pevnost a tvar, nejen síla pohonu. Co bych vytknul car-audiu je ne to, že by žádné reproduktory nehrály - to já jsem zas relativně nahluchlej, a cokoli s nekovovou membránou o větší ploše a slušném pohonu mi zní příjemně. Ale spíš narážím na to, že jde prakticky vždycky o nákup zajíce v pytli. Žádné slušně naměřené charky, žádné TS parametry, občas semtam "lež" o citlivosti reproduktoru taky nepřidá. Tak bych se přidal k otázce, na základě čeho se opravdu takoví lidé rozhoduji?
Ostatní ani nemá cenu rozebírat. Ač je to nadmíru důležité, je to konstanta, a je to potřeba udělat vždycky....

25.04.2010, 12:19 |
junglist.cz | Upraveno: 2010-04-25 12:21:07
Zajíc v pytli :o) To je parádní přirovnání. Když to vezmu od začátku: vyměním OEM system za kompa á 3.000,- na stole v českých. Potom se dočtu, že v týhle cenovce je to stejně jen na bum-cing, tak co. Takže si vlastně koupím něco, co mi udělá oproti OEM víc randálu při menším zkreslení :o) Vyměním system na 3,14ču za system, kterej je na 3,14ču o něco míň = vyhozený peníze. Tady vidím prostor pro DIY z "dospělých" měniču za ty samý peníze :o)
No, hlavně aby se to zase nezvrhlo tak, že se budeme za každou cenu všude snažit nacpat Teslu, Dexon apod.
Proto jsem jako kvalitní základ uvedl Morel Hybrid. U nich jsou alespoň nějaké TSP.
Ale no tak hifim@ni@ku :o) Psal jsem z dospělých reproduktorů :o)
No, Tesla - respektive TVM nám asi spěje ku krachu/odprodeji žlutejm, a Dexon dospěl - dozrál tak akorát do kontiše... Ale nechci se o těchto značkách bavit. Nemá to tu opravdu co dělat. Snad jen jako reference, jak by to nemělo vypadat.
junglist: Ano, ať to vyrábí kdokoli, nechá si to hezky zaplatit. O tom žádná. Jenže já nemám pocit, že by tu v povědomí lidí kolovaly i takové produkty. Mýlím se?
Co se komp do 3000 týká, je to tam skoro jasné - jsou potřeba reference, zda to vydrží tejrání nějakého Sony,Spectron,Toxic zesilovače, když do toho "smradi" hulej techno a hipec. žádných jiných relevantních referencí se snad ani nejde dočkat.
Takže pokud jde o odpověď Milhauzovi, v téhle ceně bych hledal podle svého čuchu. Většinou se prozradí ty kontrasty ve zpracování - decentní/leštěnka, membrána - decentní, rovná konická, spíše nekovová/barvičky,křivolaká, s logem jak prase, závěs - decentní/gumy jak ze dvojich holínek, magnet - větší, ventilovaný/titěrný,zbytečně opracovaný,rozpadajícíse, a tak podobně.
Osobně pro rýpaly bych neviděl jako nereálné k někomu ze zdejších prodejců přinést notes se sondou a Limpem, a doměřit se alespoň těch TS patametrů.
Crashpc: Morel hybrid jsi náhodou neměřil ? Zajímalo by mně zda i v těchto cenových relacích trochu nekecají.
junglist.cz: tak to potom jo. Ale v ceně 3tis. by byl i tak problém něco najít. A hlavně jak potom vyřešit výhybku ? Tou se dají zkazit i jinak dobré reproduktory.
Ne neměřil. To byla motivece k tomu, jak se lépe dobrat levných slušných reproduktorů.