Navštíveno 4657x

U repraku Tempo morel 6 je výškáč kterej jsem myslel že červenej káblík dám na plus tak jak u středobasu, ale mate mě že je na něm značeno mínus. Myslím že polarita výškáče není zas tak důležitá. Má někdo jiný názor?

12.05.2010, 10:07 |
DaveX Dej mínus na mínus a plus na plus, když to tak máš značené. Taky jsem to tak měl.
Polarita výškáče je moc důležitá! Já si to spletl (přesně u těchto tempáčů) a hrálo to příšerně. Mínus je červený drát s mínus symbolem, plus je drát černý. Je pravda, že je to matoucí ty barvy, ale je to tak jak píšu.
Při rozfázování je to uječené, prostor i scéna v tahu.

12.05.2010, 11:17 |
Ravo jj, nenechte se zmást červenou barvou kabelu a NEIGNORUJTE jasné symboly MÍNUS skoro po celé délce.
prostě červený s mínusama je mínus. černý je plus.
Osobně vyzkoušeno (že Milhauzzi ;-)
takže když to u Temp zapojím naopak u obou dvou stejně - tedy zaměním mínus s plusem, tak se mi rozhodí prostor, scéna a bude to uječené?
Toto chápu v případě, že bude u každého polarita jinak, a to pouze částečně...
Nj, Prasata z morelu. Urazit ruce násadou od lopaty. Tohle se nedělá...

12.05.2010, 18:38 |
Kouba2 | Upraveno: 2010-05-12 18:41:03
Jo tuším že mám zapojeno správně jak mi radíte. Červená mínus, ale rači to zkontroluju a stou polaritou máte pravdu je nesmysl aby to bylo jedno nevim co me to napadlo :)
Proč prasata? Mínus znak je snad jasnej :) Náhodou je to podle stejnýho pravidla jak v elektrice, v zásuvce je tmavší taky fáze :)
Hlavně že máme šeci jasno :)
hm tak ja mel cerveny na + u picol a ted jsem zkusil cerny a je to o dost horsi tak kde je pravda .....
Tak jsi třeba zjistil, že si totálně hluchej a celej život si vyhazoval peníze zbytečně :)
Milhauzz: to pravidlo je ale uplně jiný :-)
heh, tak to je dobre, ja je zrovna u sebe minuly tyden zapojoval a samozrejme jsem dal plus na cervenej. rikal jsem si, ze to hraje dost nah.vno :) hned to doma zkusim prepojit. to jsem zvedavej...
wattman: neznám elektro 220, neberu to jako pravdilo, ale z postřehů. Jestli je to jinak, napiš, rád se přiučím - abych tady pak nemektal kraviny a nepletl ostatním hlavu. Dík :)
no takze picola maji +cerveny divny ze by u kazdych vysek delali jiny barvy
asi takto .-))

13.05.2010, 14:24 |
swep Mohl by se prosim k tomuto tematu konecne nekdo vyjadrit odborne? nejlepe s okazem na nejakou literaturu, do ted jsem byl pevne presvedcen, ze pokud se jedna o kalotovy vysokotonovy menic, tak nezalezi na polarite. V podstate mnoho vyskotonovych menicu vubec nema oznacene terminaly.
Reakce typu : "jedna pani povidala" jsou tezce nesmerodatne

13.05.2010, 17:05 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2010-05-13 17:06:34
Vencaf: koukám na MT23 a na červeném ty minusy nejsou...
Je v tom dobrý zmatek.
swep: na polaritě záleží. Jen nemusí platit, že výšky zapojené " správně", + na + a - na - jsou zapojeny správně. V určitých případech se používá otočení polarity pro otočení fáze.
"jedna pani povidala" :o) Ono to není se správnou polaritou až tak triviální. Kromě jednopásma samozřejmě .o) Souvisí to s vyzařováním fáze reproduktorů kolem děličky a se strmostí jednotlivých filtrů. Nejjednodušší je to zkusit. Může se stát, že při špatný polaritě budou repra vyzařovat v protifázi, tím vznikne na cháře propad s různými následky. Kup si knížku
[ Link ] Na proniknutí do základů akustiky je dobrá.

13.05.2010, 19:54 |
swep no, nezbyva nez to nastudovat, tyhle dohady - nekdy se muze stat ze budou nejake propady vzhledem k opacne fazi atd.. tyhle pojmy taky znam a vim ze se deji, ale proc to tak je a jak se proti tomu da bojovat, to sem se tu jeste nikdy nedozvedel, nicmene si to musim nastudovat, uz jen pro to, aby se mi ta moje aparatura podarila naladit. Holt tady tech informaci moc neni, takze nezbyva nez vsemocna literatura.

14.05.2010, 08:31 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2010-05-14 08:40:01
Nevím jestli jsem tě dobře pochopil a jde ti o toto, kdyžtak mě někdo doplní/opraví.
Signál je veličina proměnná v čase.
Problémy s fázovým posunem tedy nastanou například při větší vzdálenosti měničů.
Platí, že vzdálenost os měničů by měla být menší než 1/4 vlnové délky na dělící frekvenci.
Takže např. při děličce 3kHz mi vychází max. vzdálenost os výšky a středu/středobasu zhruba 28mm. To samozřejmě nelze dodržet.
Pokud je tato vzdálenost větší, tak se to projeví tím, že signály dorazí do místa poslechu s různým zpožděním - fázovým posunem. V ideálním případě se signály a tlaky sečtou a soustava reproduktorů se bude chovat jako jeden měnič. V opačném případě se tlaky sčítají/odčítají různě a v různých místech a soustava reproduktorů se začne chovat směrově.
Pokud je každý reproduktor např. natočený jinam, nebo jsou reproduktory v rozdílných vzdálenostech je to stejné.