Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Jak spočítat bednu na tenhle subwoofer

o Navštíveno 13493x o
o 19.05.2010, 23:40 | freza6
Zdravím.. Koupil jsem si subwoofer [ Link ] ale nevím jakou správnou bednu na to udělat.. Problem je hlavně v autě chci to dát do kufru ale problěm u auta je odhlučnení kufru (MERCEDES) snažil jsem se oddělat pod platem všelijaké těsnicí vaty tapecírum atd.. ale myslim si že to je málo. myslíte , že bych měl spiš udělat bassreflexy (výfuky) do kufru nebo spíš do auta..? nahoře v platu jsou na pravé straně a levé dva otvory cca průmer 12cm tak sem si říkal že bych to vyvedl tama.. ale nevím.. hlavně bych potřeboval nějaky rady ohledně toho a tak :) každá snaha je dobrá :) jo a na ten reprák budu mit zatím slabši zesilovač 250w r.m.s v mustku.. ale časem tam chci něco silnějšího tak aby ta bedna byla taková univerzalnější :) děkuju moc za odpověd.. snad to pochopíte z mého članku muj problém :) Díky Honza

o 20.05.2010, 11:32 | wattman
... chápu, basy musíš prostě co nejvíc dostat do kabiny. Pakliže posloucháš převážně moderní styly, dej mu 50 litru objemu a natrubek 100 x 200 mm - budeš spokojen.
o 20.05.2010, 12:48 | rover (WoodTech)
S bednou jako wattman a BRka nech do kufru bude to hrát i tak. Ještě lépe pokud sklopíš loketku:-))
o 20.05.2010, 13:29 | freza6
Jj jasny jasny :) díky moc za rady :).. a ohledně té bedny , nemohl by mi někdo z Vás poradit na jakou stěnu dát repro, a ten basreflex a tak ? nejaký obyčejny náčrt v malovaní by mi stačil :) kdyby byla bedna 35 x 35 x 40 tak je to podle mých výpočtů 49 litru.. ještě jednou díky za ochotu :) zatím
o 20.05.2010, 16:03 | wattman
rover: jsem rád, že se mnou souhlasíš :-)

frezka6: tady máš možné rozměry...

foto k příspěvku  od wattman

o 20.05.2010, 16:06 | wattman
udělej to třeba v tomto stylu

foto k příspěvku  od wattman

o 20.05.2010, 22:05 | freza6
Jj jasny jasny :) tak jo díky moc za pomoc :) hned zíra se do toho pustím tak jsem zvědav jak to zvládnu. ještě jednou díky moc :)
o 20.05.2010, 23:32 | freza6
Ještě dotaz takhle by to taky šlo?... jako jestli by hrala dobre?;) díky

foto k příspěvku  od freza6

o 20.05.2010, 23:43 | endru.ondra
šlo ale udělej si zkosenou hranou v zadu,bude tě to líp pasovat k sedačkám
o 21.05.2010, 10:32 | wattman
no, hlavně to nedělej z 12 mm desky - to nemusis ani delat.
Pakliže máš dost místa, udělej si klidně ozvučnici ve tvaru kvádru, ale skladnější je vždy se zkosenou stěnou.
o 21.05.2010, 14:46 | freza6
Jj .. takze skošená hrana je jen kvůli místu jo.. no já mam docela dost místa a nějak ho nepotřebuju, rozdíl jestli udělám kvádr nebo ten skošenej kvádr nemá vliv na nic?... No zatím to dělám jen z té 12mm abych to měl zatim do čeho dát .. než seženu MDF desku... díky za odpovedi..
o 21.05.2010, 15:25 | endru.ondra
částečně místo a i vzhled
o 21.05.2010, 16:20 | wattman
jasný, na zvuk takto bez vlivu (ta zkosená)...
Ne, z 12 mm to nedělej vůbec! - ten materiál je slabý a bude to hrozně rezonovat, takže efekt k ničemu bez vlastností udané ozvučnice.
Desku MDF seženeš jednoduše, takže to udělej z ní - 18 mm. Nebo napiš a bednu ti postavím komplet.
o 22.05.2010, 15:03 | freza6
Aha ok. no už se pracuje na objednaní MDF desky... můžu se ješte zeptat jaky je rozdíl mezi MDF desnou a obyč drevotřískou? :) v MDF to asi hraje lip co.. a v té bedně co tady máte jak jste dělal tak máte tam ve vnitř nejaky tlumíci material.. Molitan nebo tak?
o 22.05.2010, 19:15 | wattman
MDF je hustší matroš a je to jako cool... :-) Dělá se s ní lépe, lépe v ní drží šrouby.
Ale jinak může být klidně i dřevotříska, lamino, překližka nebo laťovka :-)
Bednu ničím netlum - jen si to stříkni nebo natři za nátrubkem, ať to tam nesvítí... :-)
o 22.05.2010, 21:27 | endru.ondra
tlumenim se ti zvesi vyrtualne objem muzem to tim skusit doladit
o 22.05.2010, 21:56 | rover (WoodTech)
Hele wattmane a nemáš zato že MDF bude mít i jiné odrazivé a rezonanční vlastnosti?? A netlum to u BR to nemá žádný význam (sám jsem to zkusil )a jen vyhodíš prachy:-))
o 23.05.2010, 11:41 | wattman
hele Rovere, určitě bude :-)
Tomu jevu se říká a nazývá se vnitřní tlumení materiálu. Ta tuhost je u D.T.D. horší - je potřeba zvážit objem ozvučnice, účel a daný repro... Proto se dá klidně i napsat, že tam kde je použita 18 mm MDF - lze nahradit 20 mm DTD.
Bedna není rezonátor... :-)
Existují i určité normy pro poměry stran, a to pávě vzhledem k tomuto. Ten poměr stran zvaný GOLDEN RATIO je ale spíše určen pro home hifi a do autohifi jsem si zavedl jiné kritéria a podmínky - jde prostě o dostatečnou tuhost, ale i určitou hloubku. Když uděláš bednu z kamene, bude dostatečně tuhá, ale šutr má tendenci zvonit, takže to stejně musíš řešit nějakým tlumením... :-) materiál opravdu hustý je třeba sklo.

Jinak u BR tlumení není jen zbytečné - ale taky mění ladění, pousunuje rez. frekvenci níže - Proudění vzduchu/účinnost v ozvučnici je menší.
o 23.05.2010, 20:40 | rover (WoodTech)
Sem si to hned myslel :-))
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3268 sekund.