Navštíveno 2298x

ahoj lidi, mám celkem zmatek v zesilovačích a jejich výkonu rms, našel jsem jeden, udaje byly 2x 85w v mustku 1x 170w, u druhého bylo napsané 2x 160w v mustku 1x 600w... trochu nechápu proč je u jednoho nárust dvojnásobný a u druhého čtyřnásobný... to stejné jsem jsi všiml i u ohmů, některé udavají 100w/4ohm a 150w/2ohm a u druhého 100w/4ohm a 200w/2ohm... jak to tedy je? a ještě otázečka, když člověk to dá do můstku zustavájí pořád 4ohmy nebo stejne jako u parelelního/seriového zapojení repro na jeden kanál se ohmy mění? např. při 2x4ohm reprech na 2/8ohm...
kdyz mustkujes,jde impedance(Ohmy)na zesiku vetsinou na polovinu,takze nemel bys davat 2ohmovy sub.na zesik ktery ma psany vykon v mustku do 4ohmu,nektery zes.to muze sice enest v pohode,ale taky ne a budes ho pretezovat a ty vykony u zesiku jsou ruzny vetsinou podle toho co ma ten zesik uvnitr(soucastky),esli je digital,nebo analog atd.,s tim souvisi i to ze jeden da na 2ohmy vic nez druhej,ale myslim ze tim Te nema cenu zatezovat...
hodne vyrobcu take bezhlave pise nesmyslne vykony,aniz by to bylo zmereno
díky moc za vaše příspěvky, jsem pravě uvažoval o koupi zesilovače a chtěl jsem 4kanal... 2na zadní repro a 2 do můsku za sub... jenže nejspíš 4ohm takže by to nebylo asi zrovna nej... čili nejlepe 3kanal, akorad blbý že těch teda moc nevidím na prodej(starší) nebo nechat moje JVCčko tahat dál všech 6repro a mit monoblock... klidně pište další nazory, díky :o)

16.06.2010, 11:53 |
martin.dusa | Upraveno: 2010-06-16 11:59:13
Když po tý muzice nebudeš chtít nějaký závratný výkony, tak se to dá vyřešit 4 kanálem jak píšeš pokud máš sub s 4ohmovou cívkou (případně 2+2 ohmy). Podstatně lepší bude ale když pořídíš dva dvoukanály a nebo v zásadě levnější varianta 4 kanál zmůstkuješ na repro a 2 kanal na sub
edit:nejelepší variantou na sub samozřejmě monoblok, ale finančně nejnáročnější :)
takhle kdyz vezmes 2k nemuzes porovnavat vykon 2x 4ohm (jednotlivej kanal)a 1x 4omm(mustek) nebot mustek je u vetsiny vyrobcu dvojnasobek hodnoty vykonu na 2ohm = z tohy vypliva ze aby byl zesik mustkovatelnej musi byt jednotlive kanaly stabilni na 1/2 hodnoty ohmaze mustku
priklad:
zesik A) 2x75W RMS at 4 ohm
2x100W RMS at 2 ohm
1x200W RMS at 4 ohm
zesik B) 2x150W RMS at 4 ohm
2x300W RMS at 2 ohm
1x600W RMS at 4 ohm
skutecnej vykon na 4 ohm u zesilovacu je +- takovej jakej se uvadi , na 2 ohm je nizsi nez se uvadi (hlavne plati u zesilovacu kde se pouziva dvojnasobek) a tim padem i mustkova hodnota je nizsi .... ale vsechny tyto skutecne namerene hodnoty vychazi ze spravne instalace a taky ucinosti zesilovace a pojistky zesilovace (u kvalitnich zesilovacu se to da nahrubo spocitat ze vzorce (12V krat hodnota pojistky)*0,7 a vyjde ti cca hodnota v mustku u 2k)
!!! popis je jen orientacni na pochopeni zakladni problematiky !!! kazdej zesilovac ma jinou ucinnost