Navštíveno 8726x

28.06.2010, 19:05 |
Jazzy Ahoj mam novy zesilovac-monoblok Hifonics TXi 1500D a zajimaji me ty formy zapojeni na 4,2 a 1ohm,myslim tim jak tam zapojit do terminalu kabely od subwooferu.Jsou tam dve + a dve - tak zda by my to nekdo bud mohl podrobne popsat a nebo na prilozene fotce nejak vyznacit.zatim to potrebuju zkusit na 4ohmovem subwooferu ale pak budu mit 2x12 palcove subwoofery ktere maji dohromady 2ohmy tak prosim jak to zapojit

napiš co máš za sub teď, a potom co budeš mít za dva.
jesli to je jednocívka o 4 ohmech, tak prostě na terminálu do zdířku plus a mínus.
tu foto pro jeden čtyř ohmovej sub.
tu link na "impedance helper"
[ Link ] 
add obrázek, to černé kolečko je samozřejmě ten sub. černá linka je mínus vodič, červená je plus.
tvrdit že suby budou mít dohromady 2 ohmy, to záleží na zapojení seriově/paralerně a jejich impedanci.

28.06.2010, 19:28 |
Jazzy jaa ti mooooc dekuju,jinak ted momentalne na zkousku tu mam nejaky no name 4ohmovy subwoofer a pak by mel prijit pokud to dobre dopadne dvojbox od firmy rainbow
[ Link ]

28.06.2010, 20:03 |
Seat Power | Upraveno: 2010-06-28 20:09:34
je to tak jak pise Bladzej

28.06.2010, 20:39 |
Jazzy jak je to tedy stim dvou ohmovym zapojenim,at uz vtom mam jasno :o)
terminál je konstruovanej tak, že pokud pokud zapojíš dva suby, každej do "svých" zdířek terminálu, odpor se počítá podle paralerního zapojení. stejného výsledku dostaneš i tímto zapojením
[ Link ] na hornim obrázku, akorát obsadíš pouze část terminálu. to se hodí např u dvoukanálu, nebo použitím jednoho subu, ale se dvěmio cívkami.
pokud si takhle "hraješ" s impedancí, dávej pozor, jesli to ten konkrétní zesák zvládne. jestli máš toto hifo, tak to jede v pohodě i do 1 ohmu, takže bez obav.
toto už je fyzika 7. třídy.
Sériové zapojení: Rc= R1+ R2+ ... Rn
Paralerní zapojení: RC= R1* R2/ R1+ R2 ...
tady na těch stránkách si můžeš kouknout jak se jaký sub, respective impedance subů zapojuje na jaké impedance.
[ Link ] u toho rainbow bohužel si myslim (tu bednu neznám), že to jsou 2suby po 4 ohmech a už někde v bedně spojeny paralerně na 2 ohmy, nebo má jen dva termínály a budeš jej moc zapojit jak na 2, tak 8 ohmů.

29.06.2010, 04:43 |
Seat Power | Upraveno: 2010-06-29 04:49:25
moznosti zapojeni byly myslim snad i na strankach hificar.cz tak se tam zkus podivat.
Seat power: jasně, tam to je taky, ale od RF se mi líběj víc. navíc pokud ty stránky trochu prozkoumá, tak tam najde i box calc, což ti obrovsky usnadní návrh ozvučnice- litráže, kalkulátor kabeláže k zesiku - ten teda nevyužívám. místo toho je lepší tahle tabulka(schválně předimenzovaná, trochu). půjčená z:
[ Link ] vono i celkově tam maj dobrou složku poradna, fakt základy, co pochopí každej i s obrázky:
[ Link ] jinak já vůl sem zkravil slovíčko paralelní, zlí jazykové snad odpustí.

jednoduse ty termynali na zesu sou Zdvojeny proto zesou male tak abys tam mohl dat vice kabelu jinak je jedno kam das plus nebo minus zapojeni do modu 4,2,1 je jen v tom ze ten zesilovac je takto stabylni zalezi na tom jaky budou suby a jak je zpojis defakto jde jen o to ze teoreticky muzes zapojit nejmene do jednoho ohmu vic je to jedno celkemn jde jen o to kolik z toho zesu chces dostat vykonu

29.06.2010, 14:57 |
Jazzy vsem moc a moc dekuju,opravdu jste my pomohli.

29.06.2010, 16:19 |
Jazzy a jeste otazecka jak mam nastavit tu funkci faze 180stupnu?? a co je to ten subsonicky filtr(pokud to pisi dobre) a jak jej take popripade nastavit?dekuji
fáze se otačí o 180stupňů v případě, že dáš sub košem ven, takže je-li klasicky, tak nech na 0.
subsonic- udává frekvenci, od který pudou frekvence do subu, to je abys ho zbytečně nezatěžoval. nevim kolik ta čína zvládá, ale dej to cca od 35Hz. záleží i na ladění bedny, ale v tvém případě bych to teď u ní neřešil.

30.06.2010, 16:02 |
Jazzy Bladzej:opravdu diky moc,moc si vazim lidi kteri jsou ochotni poradit.
Dobrej chlapy chci se zeptat jestli když tedy zapojím oba plusové výstupy dohromady na jeden výstup a mínusové dohromady na jeden výstup můžu to takto zapojit na sub který bude paralelně zapojen 2x4ohm na 2ohmy? mám prakticky stejný zesilovač jako je zde uveden. Díky moc

16.02.2012, 01:29 |
1kw | Upraveno: 2012-02-16 01:30:34
Prostě vyvedeš kabely od obou cívek a zapojíš je do terminálu s adekvátní polaritou na zesíku, nebo takto
[ Link ] (první varinta), už na subu cívky spojíš + na + a - na - tzn. do zesíku povedou jen 2 kabely. Oboje zapojení na 2 Ohmy.. :)
Jde mi hlavně o zapojení do zesilovače protože tam mám :++-- tzn 4xvýstup na kabel...
je to uplne jedno kam to das vyber si nejakej plus a nejakej minus nebo muzes pouzit oba to je fuk to je jen pro lepsi prenos vykonu jen nechapu proc kreteni neudelaj vetsi diru na poradnej kabel
seš si tim uplně jistej? nerad bych to odkouřil .. hele tady sem našel nějakej manual na ten muj zesik ale moc mi to nejde do hlavy je to ten typ LW 1.350 :
[ Link ] . Zkus se na to podívat jestli to pochopíš třeba jinak než já .. :) díky
mel sem hifozesiku nekolik a vsecky to maji takle debilne a ne jen hifo je to bezny klasickej monoblok
bylo by to tak pro mě ideální jen tedy nechápu proč v tom návodu je více typů zapojení na různé ohmy. no prostě zesík rozeberu a uvidim hned ne? :)
jezis v navodu pisou ze ten zesik muzes napojit na 4-2-1ohm jajko kazdej jinej monoblok a kazdej jinej zesik muzes zapojit na nejakou impedanci
no rozebral sem ho a každý výstup je do tišťáku zapojen zvlášť takže asi opravdu nebudou ty výstupy spojeny... zapojil sem to : dva výstupy na jednu cívku a dva výstupy na druhou cívku a hraje to moooc dobře takže to tak nechám, teď sem se akorát vrátil domů ,, mám radost ,, . děkuji všem za názory a reakce
priste nez neco rozeberes a budes skoumat skus najit nekoho kdo ti to zapoji protoze se pak casto stava ze se tu zapar dnu obevi je me to shorelo jak je to mozny a pod takoveto lidi ja vubec nechapu
:)) proč proboha? jen sem sundal dekl ze zesiku abych vyděl koncáky na to nepotřebuju odborníka... jinak nejsem žádná guma dokážu si zapojit zesilovač jen sem chtěl slyšet nějaké názory, zkušenosti... mimochodem kdybych to zapojil tak jak si mi zrovna Ty radil tak sem klidně mohl zkurvit koncák...
mc.case mimochodem si to zapojil jak sem ti radil ale to je jedno -))
já jsem nespojoval + a + na zesilovači, ale vyvedl jsem ze zesilovače 4 kabely a ty zapojil stejnou polaritou na sub.. hele nebudem to už řešit mám to zapojené jsem spokojen takže pohoda...