Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > amatérská minirecenze – Morel Utlimo 10

o Navštíveno 7700x o
o 28.06.2010, 21:26 | Milhauzz
Nuže hifíci, jak jsem nedávno řešil toto téma: [ Link ] , padlo rozhodnutí, že Infinity Beta TEN jde z domu a bude chtít něco silnějšího, co se „probije“ z kufru do prostoru až někam za volant, k mým nenažraným uším. Volba padla na Morel Ultimo SC 12. Tedy dvanáctipalec, se zatížitelností 600W RMS. K tomu zatím pokusnou ozvučnici a následně po spokojenosti by mohla být ozvučnice přesně na míru. Jenže, než se ke mně tenhle lavor dostane, zkouším klasické nenažrané 10ti palcové „plnokrevné“ Ultimo. Mno jo, byl sem jenom zvědavej, i když sem věděl, že podmínky jsou minimálně primitivní.

Takže testovací kousek má tyto parametry (základní):

Power handling RMS: 1000W
Transient power 10ms: 3000W
Sensitivity 2.83 Vrms / 1M: 87,5 dB
Sensitivity 1W / 1M: 84,5 dB
Frequency response: 10-900 Hz
Max. Linear excursion: ± 12.5mm (0.5”) (Each way)
Nominal Impedance: 2.0 Ohm
DC Resistance: 1.7 Ohm
Resonant Frequency: 30 Hz
Více hír na linku: [ Link ]

Zesík Zenon A-500: 2x165W/RMS 4ohm, 2x 315/RMS 2ohm,1x 635W/RMS 4ohmy můstek. Jak jde vidět, něco tu nehraje. Správně. Ultimo 2ohm, zesík do můstku jen na 4ohm. Ale jak já rád říkám, kdo se bojí, nesmí do lesa a tak test na 2ohmy bude to pravé ořechové. Na prvních 5 minut bylo, než se Zenon zahřál a řekl „tak to teda ne“ a střídavě se přepínal do protectu. Byl pěkně horkej - ty dva ohmy se mu prostě v můstku ne a ne líbit. Takže zásoba pojistek nakonec nebyla potřeba a tak sem potupně downgradoval na 1 kanálového zapojení.

Při té citlivosti sem si říkal, že oněch 300W RMS a nějakej chlup navíc s tímhle Ultimem ani nepohne. Navíc, když je ve 14ti litrové ozvučnici, primárně určenou peo Infinity Beta TEN. Mno jo, nebyl čas dělat ozvučnici, basák přišel poštou ve čtvrtek a já měl asi 15minut na to, jestli mojich příštích cca 800 kilometrů bude utrpení bez basů, nebo pěknej výlet á la „test lab“.

A byl to testlab, to vám teda povím. Vykulil sem gain asi na 80 procent, připojil do svorek ozvučnici, našrouboval narychlovku basák do ozvučnice a hurá na místo řidiče. Co mě potěšilo, tak terminály na basáku. Žádnej fast-on, žádný pájení. Rychlosvorky pro celkem slušnou kabeláž. Lup lup a bylo to. Prima, někdo u Morelu přemýšlel.

Nu a deme hrát. Dělička svorně na 80Hz při 12dB/oct (ne testování takovej optimál), volume doprava, woofer doprava. První pocity: „Ne, to není možný, dyť to nemůže hrát, dyť mu dávám sotva polovinu, co by z toho Zenona mělo jít“. Padla mi brada, dal sem volume co to šlo a já sem pokorně s údivem vsákl do sedačky. Vyměnil sem pár cédéček, od každýho stylu něco – od rychlých kopáků až po nějakou tu ultrazvukovou nesmyslnost a já začal přemýšlet nad nesmrtelností chrousta. Proti bylo pár fyzikálních veličin, který se nedají odrbat. A to primárně tyto: 1, nevhodná ozvučnice; 2, malá citlivost vs. malý výkon zesilovače a 3, sedan, který potřebuje nějakou tu šťávu, aby něco bylo vůbec slyšet uvnitř.

Je až s nevírou, jak při těchto naprosto debilních, nevhodných a primitivních podmínkách hraje. Doteďka se nemůžu dostat z údivu, že Ultimo hraje i na opravdu nízkých hlasitostech. Jde slyšet, vždy. Regulace wooferu se konečně změnila z logické 1 a 0. tzn, nehraje, nehraje, nehraje, ha něco málo se děje a hraje, na plynulou regulaci od hraje malinko, až hraje až moc. Co mě posadilo na prdel, je onen frekvenční rozsah. Jako by Ultimo říkalo „blbá ozvučnice .. hm … a to má bej jako problém jo? Pfff, ti ukážu, debile …“ Hraje neskutečně nízko. Rád jsem vzpomínal na nakrmený JL krmený McIntoshem, ještě raději na již zmiňovanou Infinity Betu TEN. Pokud sem o Betě někdy tvrdil, že hraje pěkně hluboko, tak Ultimo hraje píp píp pekelně hluboko. Nemůžu se dočkat, až osadím Ultimo 12 SC do BR ozvučnice, to se pak teprve budou dít věci - doufám :)

Jde vidět, že kvality tohoto reproduktoru začínají tam, kde moje uši končí. Slyšet tenhle woofer v ideální ozvučnici a pořádně nakrmenej, asi by nastalo peklo na zemi. Raději si to ani nebudu představovat, protože i když mi bude za chvilku 30, asi bych potřeboval plenu. Celkově vzato je tenhle woofer přesně to ideální - co mi dlouho chybělo, jde pekelně dolů, jde slyšet při nízkých hlasitostech, je přesnej jak švýcarský hodinky, rychlost basu se vyrovná rychlosti světla a minimálně ta radost z opravdového dospělého zvuku je k nezaplacení a když dostane výprask od zesilovače, musí to být něco neskutečnýho - tahle poslední věc mi ale nebyla přána z důvodu absence výkonu.

Je pravda, že ze mě číší optimismus, ale mému uchu lahodí. Je pravda že toto desetipalcový Ultimo bude mít hodně příznivců, ale taky i hodně oponentů, kterým se zarytě nebude líbit ani za zlatý prase.

Nekupujte si basák, kupte si Ultimo ...

A teď se do mě pusťte no :)

o 28.06.2010, 21:27 | Midnite
to je zase román. nemůžeš to shrnout, ať to nemusím číst? :D
o 28.06.2010, 21:32 | rover (WoodTech)
Recenze jako řemen :-)) Pěkně pane ..
o 28.06.2010, 21:38 | Ravo
Ajajaj...Milhauzzi ty lupínku! Začínám pomalu litovat že jedu do Londýna :-)
No ale kdo si počká ten se dočká a já jsem už hodně zvědavej...

P.S. - Pro všechny co si děláte zálusk na SQ Betu TEN tak vzkazuju že už jméno nového majitele zná ;-)
o 28.06.2010, 21:44 | Milhauzz | Upraveno: 2010-06-28 21:49:36
Jo jo, Ravo je mový majitel infinity Beta TEN. Když si vzpomenu jak sem ho leta sháněl a on k nemu přijde jak slepej k houslím ... Ravo, kluku ušatej, však víš co piju :)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3439 sekund.