Navštíveno 3289x

Čest práci a rukám klid. Na cestě je Morel Ultimo SC 12, já mám sice rozhodnuto, ale dle průběhu, k čemu by ste se přikláněli a proč? Kdo je oka znalý, rád bych četl jeho názory.
(pro novější členy co mě neznají - netřeba mi vysvětlovat rozdíly a výhody ozvučnic, to by bylo tahání dříví do lesa), jde mi vyloženě jen a pouze o názory.

Ja bych bral CLOSED :)
Cim mensi hrby, tim lepe... (u baby samosebou naopak :D )
... teda predpokladam, ze ti jde o SQ, a ne o SPL ;)
Já mám rozhodnuto na closed, jasan, jen sem chtěl malinko rozdmýchat jakoukoliv autohifi diskuzi, poslední dobou se to tu netočí ničím zajímavým.
jj... posledni dobou to je sama svatba, decko, bydleni a na konicky a zabavu zbyva cim dal tim mene... (casu i penez)
Ale jinak tady to je podle meho nazoru opravdu zrejme...
Proste CLOSED pro vyrovnanejsi prubeh. Uz si nevzpominam jaky mas zbytek sestavy, ale neni nad to mit vyrovnanou krivku a mit kvalitni zdroj hudby. ;)
Proste kdyz clovek posloucha to, co tvurce a clovek delajici nasledny mastering vytvoril.
Jasne nekdo namitne, ale pokud nezapnu loudness, nevytocim bass a treble na max, tak to nehraje a necinka. S tim se setkavam cim dal vice. :(
Ale je fakt, ze na LOW-ENDu je nekdy tyto veci potreba, aby aspon trochu byl ten zvuk poslouchatelny.
To jsem ale zase trochu odbocil... Sorry :)
U lowendu s modrýma ledkama, nálepkama, zcestnýma údajema o výkonu a podobných se ekvalizaci nevyhneš, viz luxusní nabídka sraček na aukru a podobně.

29.06.2010, 12:13 |
picasso900 | Upraveno: 2010-06-29 12:19:45
Milhauzz : Síce som 12 SC ešte nepočul ale pri 12" -ke klasickom bohate stačí BR alebo dobre spravená štrbina už aj tak to zahraje neskutočne...
Tož já tedy tady dmýchám ?:-D
Jestli máš v kufru dost místa, tak udělej BR ale zkus trošku prodloužit nátrubek a bude hned po hrbu. Určitě bych zkusil obě ozvučnice, obzvláště když máš sedana, tam je navíc každej dB od 30Hz do 70 Hz dobrej. Potom se v klidu můžeš rozhodnout, co se ti bude víc líbit.
Sám mám v autě Closed ale hatchbacku
Místa je v kufru dost, na stěhování máme služebáka :)
Budu testovat UNI ozvičnici s BR, má malinko jinej nátrubek a 48 litrů. Právě že si říkám, jestli třeba ten onen hrb "nyvfiltruje" onen uzavřenej kufr - mám supa r.v. 2003 bez možnosti sklápění zadních sedaček a je tam plech, kterej nic nepustí.
Vždyť říkám - každej dB dobrej
+3 dB - dvojnásobný akustický tlak
+6 dB - desetinásobný akustický tlak :-D
bude ti to hrát přímo do kabiny(přes skipas?)
Já jsem pro uzavřenku.
Nebude, skivak je sice venku, ale kryty jsem nechal.
no nejlepe to bude hrat kdyz vyuzijes tu dirku za zadni loketkou... kde byl skivak...
myslím si, že bys koukal, kdyby jsi viděl skutečnou křivku te closed ozvučnice v tom tvém kufru... :-) Toto není simulace v autě. A já bych klidně vážil i BR - vzhledem k tomu sedanu. Ale hrb odstrnit a nebo ho dostat někde od 40 do 60 Hz.
Zda budu mít večer chvilku - hodím ti sem reálnější simulaci.
Ale koukam, ze Morelu nejde web...
Posli mi TS do mailu nebo sem.
wattman: No jasně že křivka v grafu je ideál, o tom snad nikdo ani nepochybuje. Klidně, rád se mrknu na jakoukoliv simulaci, pokud máš čas si hrát, já to uvítám.
Dave401: myslíš? Já si ani tak jistej nejsem. Možná, pokud by byla uzavřenka a reproduktor menší než díra za loketkou, to pak jo. Jinak jak, narvat tam BR a nechat si foukat vlasy? Myslím že tudy úspěch k dobré akustice nepůjde.
4 ohmy, půjde to do můstku na Zenona.
aji BR umi pekne zahrat kdyz se to dobře naladi :)
luda551 : a to je přesně to, proč vznikla tahle diskuze :)
pri BR ide o kontrolu, ci nebude malo
pri closed ide o reso auta a frekvenciu pod ktorou sa dviha priebeh smerom k nule cez vehicle transfer function. U superba to moze byt okolo 45-50Hz.
Takze ak ti sub zahra v closed F3 na 45-50Hz, tak neni co riesit a closed s tym, ze treba nejaku rozumnu dieru do interieru... ked sa neda rozumna diera, tak treba asi skor BR a basreflexom do kabiny
Aj tak by som seda riesil vzdy ako BP s 10" s tym, ze port ventilovanej komory pojde do interieru.
jo, souhlas - noclue ví a zná... :-)
Strašně se mi líbí ten nápad vyladit sq BP - je to dost výzva a ta bedna potom dokáže divy.
Co se týká parametrů toho wooferu, tak zase souhlasím - ten woofer má BL pouze 11 - má slabý magnetický systém. Počítá se s opravdu kvalitním zesíkem, a to by ten, co má kolem kw měl být. Zvuk wooferu je z většiny tvořen právě kontrolou zesilovače, pakliže je tedy vhodná ozvučnice. Má Qts 0,3 a na druhou stranu zase strašně malý mechanický ztrátový činitel - Qms je pouze 1 a něco - což je membránou, její váhou a systémem zavěšení. Vas je objem vzduchu v ozvučnici - tedy ekvivalentní objem a ten je zase dost vysoký. Prostě je to "jiný" woofer.
Nátrubek bych mu nedával, protože to poděláš můstkem - zesík půjde do dovou ohmů, takže jsi přišel o tak potřebnou kontorolu a ještě k tomu nemáš potřebný výkon.
To, o čem píše Noclue vidíš z části i na této simulaci - v autě se chovají nízké kmitočty "opačně" a proto to může způsobovat určité "hučení" - je třeba zase ten zes, subsonic, umístění - viz šrafovaná křivka.
Doporučuji zavřenku netto 34 litrů, QTC 0,7, Fc 48 Hz a v případě, že to chceš vyzkoušet, tak to zavři do těch 48 litrů a dej tomu nátrubek 100 x 150 - je to dost vysoko laděný - ale jedině tak vykompenzuješ to hučení a mizernou kontrolu.
Pak napiš dojmy.

Fíha, díky pánové! Uvidíme jak s výkonem, naměřená hodnota v můstku 756RMS a příkon wooferu 600RMS - tady by to mohlo být v pohodě, zbývá nějaká ta rezerva, takže zesík nepůjde až do limitace.
Na BR test, opravdu jen test, protože nátrubek bude rozměrově malinko mimo, je toto:
[ Link ] . Opakuju, že to je jen na nějaký ten první dojem, jak ten reprák bude hrát, i když nebude mít ideální podmínky. Samozřejmě je to lepší, než testovat na starším kusu nábytku :)
Takže dojmy z BR ozvučnice budou zítra. Naštěstí ucho trochu trénované je, i díky domácím podmínkám, takže ono hučení a dusání, při kterým má radost kdejakej tlakař, půjde stranou a bude se hledat rychlý a přesný bas. Uvidím co na to řeknou filtry a hraní se spožděním.
Apropo, neříkejte mi, že tu není nikdo, kdo by neměl s Ultimem kromě mě a Milana z Prohifi zkušenosti. Nebo se pletu?
jo, promin - s tím příkonem jsem se překoukl - žil jsem v domnění, že to má kw.
2 wattman: jsou Morel Ultimo 12 a Morel Ultimo SC 12... proto sis to popletl. Ultimo 12 ma opravdu 1 kW, Ultimo SC ma 600W rms.
Ja tomu SCcku daval asi 1,1 kW a bylo to v pohode - hadam, ze by tak 2 kW zvladnul v pohode :-)
2 Milhauzz: to vis, malokdo na nej ma zesik :-)
jj, vím - čerpám z webu Morelu :-)
V jakém to bylo, Milane, autě a jaký zesilovač?
Jaká je MO cena pro Ultimo SC 12 a 10? :-)
milan: ja mam 8 zosikov, co da kazdy poctivy 1kW s vysokym DF, sem tam tu nieco aj ponukam ale ludia radsej kupuju zenon ako zapco :-)
millhauzi, skus to hodit na 8Ohm do BR... Na 8Ohm dozenies kontrolu a BR zdvihnes citlivost systemu....
Na 8ohm, to čoveče nepude, SC12 je jednocívka 4 ohm, Ultimo 10 je jednocívka 2 ohm. Už sem tohle s Milanem nakousl po telefonu, škoda že se to nedělá jako dvoucívka 4+4, tam by byla krásná kontrola. Ale co nejde udělat ohmáží a cívkama, tam to půjde určitě zesíkem :)