Navštíveno 4190x

30.08.2010, 20:21 |
Lyssy Jde mi o zvuk. Subwoofer -
[ Link ] díky za rady.
klidně bych dal štěrbinu :D
Myslím si, že je to naprosto jedno. Mám štěrbiny a jsem maximálně spokojen. Upozorňuji, že nejsem žádnej tlakař, ale rád si poslechnu kvalitní hudbu. Kdyby jsi měl cestu Hradcem, tak se zastav si poslechnout..

30.08.2010, 20:38 |
Lyssy Nejsi tlakař...Takže na tlak a pořádné bassy je lepší bassreflex? Nebo to chápu špatně?
Všeobecně je důležité, jak máš nalazenou bednu, jak řežeš woofer atd. Podle mě je jedno, jestli máš štěrbinu, nebo jestli bassreflex.

30.08.2010, 20:42 |
Midnite | Upraveno: 2010-08-30 20:56:03
myslím že Revilo to myslel tak že je jedno jestli BR nebo štěrbinu. Důležité bude naladění
edit: dlouho otevřené okno, Revilo rychlejší

30.08.2010, 20:43 |
Lyssy No ptám se kvůli výrobě ozvučnice. Poslouchám převážně rap. Miluju pořádné, hluboké, táhlé bassy, které procházejí tělem v autě a jdou slyšet i ven z auta. Nemám rád takové ty uhučené, tupé bassy jako dělá bandpass či subwoofer od geniuse u domácího kina.
na tlak je vzdy lepsi sterbyna ale hur se to ladi ale za to ve finale je hlasitejsi nes BR
Za mě BRko pokud se bedna staví a počítá a nepouzíva se nejaky uni rozměr a naladění ja to prostě operativnější a z jistějším výsledkem. A navíc zafrézovanej Nátrubek je hezčí :-)

30.08.2010, 21:03 |
Oli jako psali kluci předemnou. natrubek je na oko hezci lip se ladí ale vzduch přes natrubek proudi rychleji a muze zpusobovat pazvuky pri otevrenem kufru. sterbina je pravej opak neni to tak hezky, hur se to ladí a počítá ale vyhodou je pomalejsi vzduch a tim lepsi akustika pri otevrenem kufru. pokud nemas auto na vystavovani a vyhravani pro kolemjdouci tak je uplne jedno co das. dulezite je dobre spocitat bednu. pokd ti nejde o dosazeni velkeho tlaku (souteze) a jen pocit u hudby nalad bednu na rezonancni kmitocet wooferu (zpravidla výsledné ladění kolem 30hz) a myslim si že vmimani hudby telem si uzijes az az :D
ale i sterbyna se ta udelat pekne nejde slovo neni neni sterbyna jako sterbyna

31.08.2010, 10:03 |
Lyssy Takže štěrbina =D
většina chlapů má rádo šterbiny ne? :P

31.08.2010, 10:07 |
Lyssy Tak chci aby to hrálo i ven. Mám rád, když se kolemjdoucí otočí =D
To jsou věci, co jsem se zde dozvěděl :-D
že vzduch přes nátrubek proudí rychleji než přes štěrbinu - to jsou mi věci.
Uvedu to trošku na pravou míru
BR nátrubek je tunel o definovaném průřezu (ploše) a délce a je úplně jedno jestli má tvar kruhový - trubka a nebo obdélník - štěrbina, důležité je na jakou frekvenci je basreflex naladěný - záleží hlavně na použitém reproduktoru.
Oli: myslim že tomu vzduchu je jedno jestli se ven tlačí kruhovým nebo obdelníkovým otvorem. (pokud nemáš ostré hrany) navíc jakej vliv má na BR otevřenej kufr, že to při otevřeným vydává pazvuky.

31.08.2010, 16:35 |
Lyssy Nikdy mi tady neporadí všichni stejně. prostě co člověk, to jiný názor, to jiné UŠI a proto se pak nemůžu rozhodnout. Nemám vytlumené auto, nemám žádnou profesionální muziku, tak nevím proč mi neporadíte jako amatérovy něco dobrého a pořád tady zvažujete možnosti a co kdyby a tohle a tamto.

31.08.2010, 17:26 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2010-08-31 17:46:08
P. Sýkora tvrdí, že nejlepší tvar je kruhový nátrubek. Nebo to alespoň tvrdil v době vzniku toho článku. A jednalo se o projekty zaměřené na kvalitní přednes, ne max. tlak.
Je to jak píše *konny*. Průřez je stejný, délka také, pokud není jedna nebo více stěn nátrubku spojeno s ozvučnicí. Pokud ano, vychází délka menší, protože ta dotyčná stěna nátrubek prodlužuje.
Taky trochu přispěju do mlýna :o) Jsem toho názoru, že je úplně jedno, co se používá, pokud to má stejnej průřez a dýlku a je úplě fuk, jestli to bude mít tvar troj nebo osmihranu. bassreflex slouží k tomu, aby se využila energie, kterou vyzáří reproduktor směrem dozadu. Tato energie musí být ale převrácena, aby nedocházelo k akustickému zkratu a k tomu slouží BR nátrubek. Bohužel vlnová delká basů při 30 - 50hz je tak dlouhá, že by správnej nátrubek musel mít asi metr. Vše ostatní je kompromis. Proto je lepší mít BR nátrubek co nejdelší, což se lépe docílí právě štěrbinou, protože může kopírovat boční a zadní stěnu bedny a její déla může bejt výrazně větší, než u normálního BR nátrubku. Pokud má výrobce spočítanou štěrbinu, postav štěrbinu, oni vědí, proč to dělají.

31.08.2010, 18:30 |
Lyssy No to je příspěvěk! Děkuju =o)

01.09.2010, 14:19 |
prohifi.cz | Upraveno: 2010-09-01 14:31:31
Taky bych se priklanel ke sterbine. Radeji bych ale jeji vdech a vydech lehce zakulatil. Stejne tak je lepsi zaoblit hrany pokud se sterbina v ozvucnici lame.
Parkrat se mi taky stalo, ze natrubek lehce rezonoval a hodne mi to vadilo. To ti sterbina neudela.
Pokud si delam basak k sobe do auta, tak vzdy jedine sterbinu.
taaak a ja to tady rozvirim:-))
LYSSY:jestli si dostal k Wooferu navod na vyrobeni bedny se sterbynou,tak ji udelej,jestli ne tak ji nedelej,protoze jestli si ji nikdy nedelal nebudes spokojenej
basreflex je pro tebe jednodussi
jinak hraju hip hop asi 14let a za tu dobu uz sem mel par repraku a bedny si delam vetsinou sam,je mi teda divny ze bandpass se ti nelibi,ale to tu resit nebudem,takze jednodussi a ekonomictejsi pro tebe bude basreflex.protoze se sterbinou se asi netrefis a budes to muset porad predelavat,nebo muzes zajet k Revilovi a ten ma tenhle reprak v aute,tak si to poslechnout esli ti to vyhovuje..

01.09.2010, 15:03 |
Lyssy Mně to dělá právě on =o) jenže mi řekl, že to je na mě jak se rozhodnu. Já nevím co výrobce uvádí. Viděl jsem videa právě se štěrbinou. A k bandpassu nevím co napsat..chtěl jsem ho, jenže mi ho rozmluvil a když jsem ho osobně slyšel (nějaký bandpass) na bassreflex nemá.
Přesně tak. Pokud je u obdélníkového nátrubku jedna nebo více stěn ozvučnice součástí bedny, tak ji to jakoby prodlužuje. Takže musí být kratší než klasický kruhový nátrubek.
A o kolik ? To je to co právě zjistíš jedině měřením. Takže pokud výrobce udává kruhový nátrubek a nemáš možnost to změřit, tak to bude pokus/omyl. Pokud udává rovnou obdélníkový nátrubek, tak ho klidně udělej.

01.09.2010, 16:23 |
Lyssy Pánové mně nešlo o to jakou volbu zvolit. Jde mi o to, co líp zahraje. Mně to bude stavět odborník, ale řekl mi, že si můžu vybrat jestli to, nebo to.
Tak to bych dal kruhový nátrubek.