Přátelé, kamrádi … dostal se mi do rukou zesilovač Genesis. Takovej hezkej malej monoblok, nu a nebyl bych to já, abych se s váma nepodělil.Takže tu máme opět „mini recenzi“.
Nuže, myslel sem si, že mi přišla klávesnice. Krabice malá až to hezký není. Tápal sem v paměti, co sem zase kde objednával a zapoměl na to. Ale v té malé krabici byl opravdu zesilovač, člověk zvyklej na krabice jak od domácích zesíků a vono ne :) Tloušťka 38 milimetrů je vskutku příjemná. Vhodná jak pro skrytý instace do dvojtý podlahy, tak i pro umístění vzhůru nohama na plato sedana – což je můj případ. Takže namontovat a deme poslouchat.
Pro test sem použil, jak jinak, náročné, nenažrané ale referenční Morel Ultimo SC124. Mám ho rád, kontunuální zatížitelnost 600W (všichni víme že kilowattu snese bez pupínků) a stejný výkon tohoto zesíku dělají spolu zajímavou kobinaci. Jen tak naokraj, konečně sem tohodle krasavce hodil do uzavřené ozvučnice o objemu 36 litrů. +2 litry od doporuční výrobce (simulace á-la Wattman).
Nuže, dem testovat. Co tenhle zesík umí, kromě všech pozitivních vlastností je fakt, že vám dá všechno sežrat. Velice lehce sem se zklamal se svým rádiem, starší Alpine 9853. Měl jsem ho rád, po včerejšku a dnešku už tak nadšený nejsem. Věděl jsem, že time correction je bez ztráty hvězdičky, ale ze zkušeností co mám naposlouchaný, vím, že výhybky moc kvalitní nejsou a mají svoje limity. Tady sem je ale poznal fest. S výhybkama na alpině si to nesedlo. Proto sem je puristicky vypnul a spolehl se na výhybky na zesíku. Trimry mají kovovou (haleluja) osku, takže by měli být patřičně kvalitní. A ukázalo se, že jo. LPF funguje parádně, HPFka se dá vypnout, ale použil jsem ji. Rád si hraju a jak se ke mně dostávají lepší a lepší věci, začínám být náročnější.
Když ještě zůstanu u limitace celý sestavy, tak musím podotknout, že 2 voltové výstupy tady „nestíhají“. Pro tento zesík to chce z rádia nebo DSP 4volty minimálně. Mno jo, koupil sis kvalitní zesilovač? Tak hybaj pro kvalitní autorádio :) Nuže … ke zvuku.
Po zapojení a odladění výhybek sem se dal do poslechu. První co bylo, říkal sem si, zkusím kontrolu na spodních frekvencích. Kdo četl moji recenzi na ultimo (
[ Link ] ), je srozuměn s tím, že sem zesík potrápil na skladbě od Propeelerheads – In her majesty service, kdy po 5:20 času skladby, následuje pěknej hlubkoej zvuk, kterej de spíš cítit než slyšet. Mno dámy a pánové, pokud sem tvrdil, že Ultimo ve spojení se zesíkem Zenon-A500 poskytuje peklo na zemi, nevím, jak bych tento přednes z Genesise měl nazvat. Šlo to ještě níž, ještě, ještě, ještě. Ou lala, spokojenost a znovuobjevení dalších zvuků v této skladbě mě nenechala chladným. Další takovej hlubší nádech basů sem si nenechal ujít u notoricky známýho alba Krysař od Landy. Hodně dobrý, šlo to do spodků jak má, žádnej huhlák, při doznívání bylo slyšet že hraje hudební nástroj a nešlo nic do ztracena, jako když si zesilovače začínají vymýšlet a zahrají něco na efekt, aby se neřeklo.
Další skladby žánru acid jazzu mě překvapili v rychlosti přednesu basů. Panečku, velice slušná rychlost. Málem sem nabyl dojmu (po vyladění zpoždění – od 0 do 2,4ms) že kopáky a basskytara jde z komponentních repráků. Fakt fofr, Genesis je pistole, která nejen dobře míří, ale taky skvěle střílí. Vše se hezky sečetlo a rychlost je to, co je doménou tohodle zesilovače.
Další testování jak elektroniky, jazzu, rocku a sem tam i metalu (živák od Therionu – že Ravo:)) mě utvrdili, že tenhle zesík je multižánrový a co mu pošlete, to zahraje, bez keců a s razancí. Nu, srovnal jsem ho s již zmiňovaným Zenonem. Výhoda Genesisu je v jeho rychlosti, dostatečným výkonu a přesnosti. Naopak Zenon má diplomatičtější zvuk. Přemejšlel sem, jak je to možný. Nu a pak mě to trklo. Dyť ten Genesis je digitál.
Ohledně digitálů si myslím svoje, nebo sem si aspoň doteď myslel. V provedení genesisu je digitál hodně povedenej. Upouštím od klišé, že digitál nemůže patřit do hifi, či audiofilního řetězce. Je to stejný, jako tvrdit, že je slyšt rozdíl mezi výškáčem z hedvábí, keramiky nebo kovu. Když je to udělaný dobře, hraje to dobře. A u Genesisu to platí dvoj … co dvoj, trojnásob!
Celkově resumé – vynikající. Skvělá kontrola, úžasná rychlost, dostatečný výkon i na nenažrané Ultimo – obvzlášť u mě (sedan, uzavřenka).
Plusy a mínusy:
(plus) na digitální zesilovač vyjímečný až referenční zvuk
(plus) kompaktní rozměry umožňující skryté instalace
(plus) všechny ovládací prvky a připojovací terminály na jedné straně
(mínus) terminály pro vidličky či holý drát (otázka vkusu)
(mínus) nutnost kvalitního autorádia s minimálním zkreslením
(mínus) nutnost 4 voltového výstupu autorádia/procesoru pro využití maximálního potenciálu
nevím do jaké kategorie zařadit toto: težko, horko těžko teď budu hledat lepší zesík na test. Nemá někdo po ruce Genesis GMX, nějaký Zapco či Audison Thesis? :)