Navštíveno 4012x

Ahoj,chci se zeptat jestli když tahám do kufru kabely pro druhou baterku tak jestli stačí natáhnout plusovej kabel zepředu,dále ukostřit baterku v kufru někde a potom jestli není potřeba nějaké relátko a jestli to tak nestačí tak co je potřeba a kam se to zapojuje.Díky za odpovědi zkušenějších hifíků ;)plus jakej je nejmenší potřebnej průřez ke spojení dvou baterií?stačí 10mm nebo je lepší použít aspon 35 či je potřeba 50ka??
na spojení stačí 25 a je lepší tahat plus i mínus
Využiju tématu . Proč se tahá plus a minus když můžeme ukostřit zesák na karoserii ?
pretoze kasna nie je medenna a ma svoj odpor. cize prakticky medzi baterky zapojis akoby spotrebic a baterka sa bude sama o sebe ciastocne vybijat. samozrejme zase pri nabijani do nej potecie mensi prud. pricom medenny kabel ma mensi odpor tym padom mensie samozvybijanie a lepsie nabijanie. zalezi na samotnom prevedeni pripojenia na kasnu/kablom aky rozdiel medzi tym bude. mas to to iste ako ked nalozis auto zosikom a blikas. na mojom nissane som zapojil najprv kostru na plech a pri silnejsich basoch som blikal. po natiahnuti samotneho minusu od baterky uz neblikam. uz sa to tu preberalo x-krat takze odporucam pouzivat hladanie.
záleží jak moc extrém audio chceš..... zyrytý SQčkaři nedaj dopustit na tahání +/- rovnou k zesíku neb přenos po kastli má přece jen ruchy takže se timhle alespon trochu eliminujou a zyrytý SPLkaři zase tahaj 10x50ku na plus a dalších 10x50 na mínus :) kastle prostě má svoje limity a ruchy :)
pro připojení druhý baterky opět záleží jakej proud předpokládáš že ti může do sestavy zahučet ale standardně bohatě stačí 10qm kabel neb něco podobnýho horší kvality bejvá originál k altíku a startéru auta od výroby.... pokud chceš mít rezervu a nechceš aby se to moc hřálo při zátěži tak alespon 20-35.... 50ka je už blbost.....relátko je potřeba a dá se sehnat skoro všude kolem 500,-
a samo jak píše jasisoft tak blikání světel v autě taky timhle.... tudíž jak auto ruší kabely a sestavu tak sestava dokáže rušit auto....
Tak jelikož mám auto postavené na SQ ,používám komponentny jedny z nejlepších, tak bych to nerad podcenil,tak v tom případě možná bude lepší použít a táhnout oba dva ty kabely jak píše nismo.
A mohl by mi sem někdo hodit link na to relé? a kam se to zapojuje a jaký to má význam vlastně? Díky
boze moj, to uz tu tiez bolo x-krat riesene. rele odpaja zadnu baterku od prednej. ked mas vypnuty motor - hras iba zo zadnej baterky, cize ked ju vymlatis, v pohode nestartujes a fungujes. ked nastartujes rele zopne a dobija ti prednu aj zadnu baterku. takisto pokial nemas prednu a zadnu baterku rovnaku (ziadna baterka nie je rovnaka na 100% aj ked to na nej moze byt napisane), eliminujes samovybijanie atd atd.... ja napriklad rele nemam a fungujem. vpredu optima yt 55Ah, vzadu czAudio 25 Ah. ale zase je pravda ze v aute pomaly aj spim....
myslím, že johanik jeno relé prodával sice je to dlouho, ale zkus mu napsat

10.11.2010, 12:11 |
bigmat | Upraveno: 2010-11-10 13:31:16
jele je dobre,jinak bez nej se ti baterky vyrovnavaji proud tim padem se ti jedna druhou vybiji... Ja mam take 2 baterky rele nemam a nic se nevybiji,nebo jo,ale to je spise odberem proudu:D A mam v predu Wartu a vzadu PC4000...
dejvyxxx: Ak máš baterku v predu aj v zadu tak to môžeš v kľude zapojiť tak,že + normálne natiahneš a - cez kostru lebo,tá predná baterka slúži VYLUCNE na dobíjanie tej zadnej nie na živenie zosíku čiže vo špičke si zosík (y) berú šťavu iba zo zadnej baterky nie z prednej a tá zadná si už stratneý prúd natiahne z tej prednej bez problémov aj cez kasňu,to je môj názor...
A P.S. Skôr ako ťahať + aj - od baterky tak odporúčam prekostriť rovnakým prierezom zalternátora do baterky,z baterky na kasňu z motora na kasňu + môžeš aj štartér a v zadu buť vyrobyť nový kostriaci bod alebo to dať pr. pod pás len s tým,že poriadne obrúsiť plech až na kov,odmastiť a očká všetkých káblov poriadne nakrimpovať.
picasso: prúd ide vzdy "odvsadial vsade" teda kabel medzi baterkami nie je "dobijaci", pri spickach si zosiky zoberu odkial mozu... Takisto vybit zadnu baterku a potom nastartovat s natiahnutou 10qmm je dost brutal, lebo cez tu 10-nu ide par sekund kludne 100A... je to obmezene prudom ktory prva baterka vie odovzdat a prudom, ktory druha baterka vie prijat... alebo tenkym kablom medzi nimi, ktory potom mozes pouzivat miesto kurenia.
A treba brat do uvahy, ze niekto ma vpredu malu startovaciu a vzadu napr. 3x 80Ah, iny vpredu 80Ah a vzadu 10-16Ah.... pri tak malych kapacitach pridaqvnej baterie, by som rele nedaval...
Mám v puntu tři baterie, přední levnou a vzadu dvě 20Ah Hollywood, žádné relé nemám a není sebemenší problém.
take jsem tahal jen + a -jsem ukostril ve predu a vzadu k zadni baterce natahl tez kostru a makato supr jeste se mi nestalo ze bych treba nenastartoval....
tak to zatím vypadá ,že jednoznačné rozhodnutí neexistujea je to jen o názoru :)
Tady je odpoved.
[ Link ] [ Link ] Ja mam v passatu dve baterky,mam natazeny plus i minus,dobijeci relatko,od altiku musis dat diodu at ti nejde proud zpatky do altiku a tim ovladas to relatko.A ukostrenou mam jeste jednou vpredu baterku a pak od baterky natazene kabely dozadu a druhou baterku mam jeste taky ukostrenou.Druhou baterku mam
[ Link ] A mam klid a vse funguje jak ma.

19.11.2010, 00:39 |
dejvyxxx | Upraveno: 2010-11-19 02:00:21
jj děkuju za článek ale to abyh mněl obě baterky ses tejnou kapacitou bych musel bejt milionář..Dávat tam baterku s 85 Ah do kufru nemíním...počítám tam tak s 35-45 Ah tak nevim jak moc se to příčí s tím článekm,ale podle mně doceal hodně :)
A za b) druhá baterka se dělá taky i rpoto aby se nemusely tahat velký průřezy,proto obvykle stačí na propojení 25-35 kabel prý,ovšem v článku je prý 50 ka kabel..tak nevim no.Kde asi bude pravda
nemas zac.ty ja mam v passatu 1,9 tdi obycejnou baterku 74ku a to co mam tu odiseovku tak to je 44 a 2600A skratak.a nemam s tim zadny problem.no kabel mam mezi nima 20ku a vse v pohode.relatko funguje spolehlive a mam je zapojene tak ze kdyz mam vyply motor tak mi hudba hraje s druhe baterky a jak nastartuju tak se dobijeji obe najednou.a od druhe baterky k zesiku mam natazeny 1m kabelu 35ky a hrajeme. :)