Navštíveno 3947x

Kolik tak ořezáváte na přední kompa v aktivu ?
kompa maj rozsah 56-25000Hz
tzn spodek dám těch cca 60Hz na středobas otázka jen kde skončit středobas a začít vejšky ? :)
zatim to mám tak na cca 4Khz

01.12.2010, 14:31 |
clown 3500 jsem cetl u par komp ..
u RS6 Helixu jsem nekde kolem 2500 a 50Hz spodek,
zalezi na vlastnim uchu a co si necha vejska libit :o)
záleží na komponentech i na muzice, já to mám teď na 2000Hz / 12dB, ale vyměním CD a už mi přijde že to hraje mizerně a hned bych to ladil tak od 3500Hz, prostě najít kompromis na všechno je problém..
takže kompromis tak 3Khz a uvidim :)
co to je za vysky? jsou k nim nejake data? je to fakt individualni. Jedny poustim bez problemu od 1,6kHz, druhe pod 3kHz dat nemuzu.
Nismo, tohle záleží na vejškáči. Zjisti si fs vejškáče a na tý frekvenci ořezej HPF středobasu. Pak to vynásob dvěma a na tý frekvenci ořezej LPF vejškáče. To bude + - správný SQ řešení, pak už jen uši. LPF středobasu dej o stupínek vejš, než je fs středobasu.
no moc sem toho o nich nenašel....
o vejškáči nikde nic.... všude píšou o celku
aspon

Hmm, podle toho grafu maj dělení celkem vysoko, takže jsou buď hodně na výkon, nebo je prostě jen horší vejškáč. Podle toho grafu bych nastavi ořez středobasu na 2.000Hz a vejšku od 4.000Hz s 12db poklesem. Ale stejně to budeš dolaďovat pak podle poslechu...

02.12.2010, 09:31 |
Radeggast | Upraveno: 2010-12-02 10:53:23
Já bych dal třeba ty 4.000Hz... :)
Při nastavení do 2000Hz a od 4000Hz ti musí vzniknout propad... Ještě bych pochopil do 3,15 (nebo jak to tam je) a od 4, ale tohle bude moc...
EDIT: Jestli to 323Marty myslel jakože pro jednotlivé komponenty, tak jo, ale jako celek ne... :)
taky bych rád abych tam měl i třeba těch 2-4Khz a nebylo místo nich ticho :) samo vzadu pak sou S3 emphasery který pudou třeba od 50 do konce ale rád bych kompa třebas do 3středobas a od 3vejšky.... no zkusim to hodit na cca ty 3 dneska a pak podle ucha jak to budou zvládat vejšky
Chlapi, je tam pokles 12db na oktávu, tzn... středobas hraje při 12db poklesu i 4000hz, jen o 12db tišeji. Stejně tak vejškáč při poklesu o 12db na oktávu hraje i těch 2000hz, jen o 12db tišeji. Nemůžete nastavit na středobasu ořez na 3000 a na vejšce taky 3000, to by pak oba hrály to samý a naopak by vzniknul hrb a to velmi nepříjemnej. Lidský ucho slyší frekvence kolem 3000hz nejlépe, takže pokud to udělá mírnej propad na 3000hz, je to pro poslech jen dobře. Klucí, nebudu sem psát celou tématiku výhybek, o tom už někdo mnohem chytřejší napsal slušnej seriál! Pokud nepoberete základní princip, tak nedělejte aktiv.
tak s 12db to samo chápu ale nedokážu si představit přoč by se měl vyrábět nějakej hrb :) ale když to řikáš tak to asi tak bude no :)
Nismo, když máš dva repráky se stejnou citlivostí hrající na stejný frekvenci při stejnym výkonu, naroste hlasitost na tý frekvenci o 3db, tedy hrb. :o)