Navštíveno 6849x

10.12.2010, 14:54 |
Jazzy zdravim vsechny,chtel bych polepit cely tapec samozrejme zevnitr tlumicim molitanem(jehlickovanym) tak me zajima zda to muze jeste trochu zlepsit zvuk nebo treba i trochu odhlucnit zvuky zvenci?A popriade jake lepidlo pouzit,nebo jake pouzivate vy?diky moc za rady.
molitan len aby tapec neklepal a nedrncal... zvuk z vonka to neztlmi...

10.12.2010, 15:24 |
Jazzy ano i kvuli tomu drncani apod..bych to tam rad dal,osobne si myslim ze tim nic nezkazim,ale radci si necham poradit.

10.12.2010, 16:15 |
ivls jak píše noclue
ja ještě dávám na spoje kousky tlumení, proti případmé rezonanci a vrzání
ten molitan mám samolepicí a drží dobře - pokud nemáš s lepidlem, tak bych asi volil chcemopren
základ je udělat pořádné vytlumení dveří uvnitř, ale to předpokládám máš

10.12.2010, 16:19 |
Aegis Taky tam kousek mám, ale použil jsem oboustranou lepící pásku, ale nebyla to dobrá volba :-/

10.12.2010, 17:34 |
Jazzy ivls-jak to myslis to stemi kousky tlumeni na spojich??zajima me to.
jinak samozrejme vsem dekuju,fotka pomuze nejvic.
pokud si ten molitan ještě nekoupil, tak bych koupil rovnou s lepidlem, drží to dobře, použám to dost často

10.12.2010, 17:53 |
Ravo | Upraveno: 2010-12-10 18:56:49
Nejvíc odtlumíš zvuk zvenku, když pořádně vytlumíš celý dveře nějákým "těžkým" materiálem (vibraflex,dynamat atd.) a vnější plech navíc polepíš ještě nějákým "molitanem" (v mém případě to byla kombinace STP (těžký materiál) + splen (ten "molitan")
Více o obou materiálech na prohifi.cz

10.12.2010, 17:54 |
Ravo první vrstva - STP

10.12.2010, 17:55 |
Ravo druhá vrstva - SPLEN

10.12.2010, 17:57 |
Ravo | Upraveno: 2010-12-10 18:57:24
.
ravo: mas ten vonkajsi plech niecim vystuzeny? lebo stp bez hlinika aj splen su absorbery, ale nic nespevnia...
"su absorbery, ale nic nespevnia" - prosím, vysvětlit...
Ten bitumen od STP nestačí na to, aby ten plech byl dostatečně tuhý?, a to to má ještě přes sebe + ty dveře mají výztuhu.
watmann: fyziku neoseres... to je moje heslo, ktorym svoje okolie niekedy prvadzam do rozpakov...
ak dvere pouziva ako ozvucnicu na stredobasy, je dobre ich vystuzit... lepia sa hlinikove profily, patlaju centimetrove vrstvy pasty, davaju alubutyly s hrubou vrstvou hlinika atd aby plech bol tuhsi... podlahove stp (klasicky dynamat, nepliest s extreme!) nema hlinikovu vrstvu, je makke a nic nespevni akurat to tlmi vibraci materialu tym, ze ich absorbuje a zvysuje hmotnost plechu, cize dvere su na poklep "mrtve", "nezvonia", ale pri kazdom kopaku sa straca energia tym, ze sa "nafukuju"....
V De sa dlho vedie debata koho alubuyl je najlepsi a je vseobecna zhoda, ze
1. hruba Alu-vrstva na tenkom butyle skor spevnuje a tlmi vedenie zvuku materialom - n- taky je napr lab 1.7 ultra, 2.9 HD a hruby polyneviemco bez alu...
pouzivaju sa na to aj pasty variotex silitec, brax atd...
2. na znizenie odrazov - zvuku sireneho vzduchom je dobre nieco makke, teda splen, occa, scca, siligum
zaver:
upravo pouzil 2 materialy z 2. skiny, klasika je bud hlinikove L-ka/U-cka alebo alubutyl pod ten splen

13.12.2010, 13:24 |
Ravo | Upraveno: 2010-12-13 14:26:50
Hliníkové výztuže dveří nemám, nemám ani folii. Teorie zpevnění folii je silně diskutabilní. Logicky to tak zní, nicméně dveře nikdy nejsou hermeticky uzavřený (odtokové kanálky, průchody kabelů, lanovodů apod.) a tím pádem vznikající aukustický tlak uvnitř dveří uteče tudy a o ztrátě výkonu díky "nafukování" dveří snad ani nemůže být řeč (pokud se bavíme o běžných výkonech cca řádově 100W, mimozemské dBdragovské 1+ kW ve dveřích nepovažuju jako SQčkář už za normální :) . Proto jsem nezpozoroval žádné zásadnější zlepšení zvuku při použití hlinikové folie na nějákém "asfaltovém" materiálu.
Jde o to zvýšit plošnou hmotnost toho plechu - je pak potřeba daleko větší energie aby s tím pohnula (zákon zachování energine a setrvačnosti). Uvědome si, že se jedná o změny s relativně malými výchylkami a velmi širokým spektrem frekvencí, nicméně i ty nejnižší jsou někde okolo 20Hz - tohle už se dá považovat za střídavý signál na který těžký materiál mechanicky reaguje s velkým odporem. Navíc lepením s přesahy vzniká nepravidelná mřížka, která má místy až 4x větší hmotnost než zbytek plochy, takže se spolehlivě stará o likvidaci jakýchkoliv dalších parazitních vlnění vznikajících na této ploše.
Netvrdím že alu folie je tam k ničemu (minimálně z pohledu stability povrchu závislé na povětrnostních podmínkách a změnách teplot, vlhkosti), nicméně bych jí tak nedémonizoval a myslím že je spousta jiných detailů, které při podcenění mají daleko větší vliv na výsledný zvuk (špatné měkké uzavření vnitřní strany dveří pod tapecem, špatné usazení MDF konstrukce na dveře (popř vůbec neusazení - doorboardy vytvořené v tapecu který je tam jen nacvalký) apod.)
Nic není v přírodě dokonalý a všechno je otázka peněz...a hlavně poměru cena/výkon (a ten máme každý nastavený jinak)
se píši s jedním n :-)
Fyziku tady popírají místní členové velice často...
Když je něco absorber, tak to pohlcuje. To, že molitan netlumí hluk je blbost, pohlcuje určité kmitočty a na nich se to projeví, ovšem záleží na jeho hustotě, tloušťce a kvalitě aplikace.
Když má Ravo na dveřích dvě vrstvy absorberů, proč by se plech za nima měl "nafukovat", když se to k němu nedostane (bez akceptace hodnoty účinnosti a kmitočtu)
Tuhost ozvučnice není vše, jak známo máme i "nekonečnou, funkční" bez zadní stěny a výrobci se snaží přizpůsobit TSP právě pro neurčitý objem (no...) - pakliže tam ten zkrat není, máme objem a kontrolu, ten spodek nebude máznutý bez AL profilů, bude potlačený vlivem absorberů... :-)
Takže souhlasím i nesouhlasím…
Apropo co kroužky? prosím o reakci.

13.12.2010, 18:46 |
Jazzy dekuji moc panove za rady,ale jeste me zajima jedna vec kdyz to udelam napr.jako aegis pujde ten tapec pote ke dverim normalne pridelat?aby to selsky receno slo ktomu pritlacit a pote sroubky zase ten tapec pridelat?

13.12.2010, 21:26 |
Ravo Podle mě to půjde hodně špatně, už při přidání bitumenového tlumení o šířce 2,5mm byly problémy, někde jsem musel odstraňovat. Takže počítej s tím, že nakonec polovinu toho vyřežeš zase ven abys to vůbec spasoval.
Ale budeš to muset vyzkoušet, nejlíp poradí někdo se stejným autem co už to dělal - každý auto je hodně specifický a obecné rady v podstatě neexistují.
ravo: ano aj nie, s absorbermi to plati na vyssie frekvencie ano, na nizsie ani nie... nemusi byt
keby si to dal pod ten STP este niekolkymi alu-profilmy, tak bz to bolo super...
wattman: teraz mi (staremu dyslektikovi) naskakali pismenka spravne
vrstva normalnej ansky (2cm) vo dverach nestlmi nejako vyrazne nizke frekvencie ako hluk od kolies atd...
dakujem, kruzky su tu, mechanicky velmi pekne spravene, ale mam aj hlinikove, tak budem davat tie....
feromagneticky kov okolo magnetu meni magneticke pole a TSP reproduktora, takze radsej hlinik. Keby boli V2A, tak by to bolo lepsie, aj ked optimum je V4A
magneticky odstínit reproduktor není až takový problém...

17.12.2010, 11:57 |
Boďa Wow, a z jakýho materiálu jsou dveře automobilu? :-)
Nebo je máš hliníkový či laminátový, karbonový? :-)
To myslíte, že ocelovej kroužek nějak výrazně změní mag. pole v mezeře?
Nech to schválně někde změřit.
Vsadil bych se, že tolerance měřícího přístroje bude mít větší rozptyl, než samotnej vliv železnýho kroužku :-)
Boďa
1. plech, vacsinou pozinkovany, ale nemam dvere namotane tesne okolo magnetu
2. nie
3. ano a vykat mi nemusis :-)
4. nemam zaujem to schvalne niekde merat
5. nech sa paci :-) :-) :-)

19.12.2010, 13:47 |
Boďa | Upraveno: 2010-12-19 14:48:28
To vykaní nebylo jako vykaní, ale myšleno na skupinu lidí podobně "postiženou" :-)
Ale s tím měřením bys teda měl, mohl mít zájem.
Páč pokud píšeš, že ocel má vliv na TS parametry...
Pokud to teda nezměříš, tak pak je to zase jen pohádka, jako spoustu jiných věcí a blábolů v autohifi...
Boďa: to, ze ja to nezmeriam neznamena, ze to nezmeral niekto iny... a nemusim vymyslat furik, ked uz je vymysleny.
K veci : pri merani na stredobasoch sa zvysilo dokmitavanie menica, mam na to len slovo jedneho kamarata, ja sam som pri tom nebol.. takze mozes to dat do skarulky jpp (jedna pani povedala) alebo tomu verit...

20.12.2010, 01:36 |
Boďa A to je ono...
Zatím tady JPP vykládaš akorát Ty.
Nic ve zlým, rád se dozvím něco nového... Baví mě poslouchat lidi co "VÍ O ČEM MLUVÍ". Ať jsou to drátky, vaření piva nebo třeba stavění přehrady... Drátky nehoří, pivo chutná, přehrada neteče... Ale nějaký dokmitávání měniče od někoho neberu.
kazda minca ma 2 strany>
zmeral niekto nieco aby dokazal, ze feromagneticke kruzky okolo magnetu nevadia?

20.12.2010, 20:11 |
Boďa Netuším, jestli se tím někdo zabýval nebo ne...
Ty ses tu o tom zmínil, tak mě zajímalo jestli si ty parametry měřil nebo ne. A jak moc velkej je rozdíl...
Takhle to na mě dělá jen dojem, že chceš bejt důležitej a zajímavej. Sorry.
Já osobně se tím zabývat nikdy nebudu. Nejsem prostě takovej nadšenec.
Vzpomněl jsem si na jednu mou příhodu z High-end studia.
"Na co jsou tyto stojánky?" (cena byla za 6 ks 8 tis Kč, vapadalo to jak držák pro klacek na opékání nad ohněm) - " ... to je antistatický stojan pro reprokabely, oni totiž chytají statickou elektřinu z koberce..."
Ono, co si do té hlavy dáme, to tam budeme mít :-)