Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Alu napájecí kabely :-O

o Navštíveno 4087x o
o 17.01.2011, 11:51 | trueno
Chci se zeptat jestli jste se už setkali s touhle prapodivností ,na trhu jsou totiž napájecí kabely ,maj bejt od fy. dragster a dietz o čemž ale silně pochybuju protože jsou z hliníku nebo něčeho jemu hodně podobného , jsou hodně lehké ,špatně ohebné a i padesátku člověk přeřízne kuchynskym nožem :o) , co je to za bordel?!?
už jste to někdo měl v ruce ? má cenu to vůbec používat? Kamarád si to objednal na prohifi a když jsem to viděl ,zhrozil jsem se ,protože jsem to tu už jednou měl v padesátce dietz ,ta měla ještě ty žilky aspon poměděné ale tohle co mu poslali je uplně holé ,jen hliník v tvrdé izolaci ,volal jsem tam že to nechcem ,vemou to zpět , pošlou náhradu která snad bude z pravý mědi ale cenovej rozdíl a poštu budem muset platit znova ,neměly by to platit oni když tohle prodávaj ???
Každopádně jsem pěkně znechucen .....

o 17.01.2011, 12:08 | Bladzej
Znechucen můžeš bejt maximálně sebou a kabelama. Co sis objednal, tos dostal. Ony to prodávájí (plavající) ženy?
Kdysi jsem si koupil Dietzy a že by to byla hlína, to teda ne. Měď, slušná izolace i ohebnost. Samo neni to Kicker...
o 17.01.2011, 12:10 | mr.brain
Jako bladzej :) I když já Dietz mám (35qmm) a je to měď. Ale po zkušenostech bych kupoval už Hollywood, Kicker anebo Zealum (i když Zealum a Kicker jsou cenou trochu jinde).
o 17.01.2011, 12:42 | trueno
Tak hele ,když tam maj napsáno že kabel je z beskyslíkatý mědi a přijde ti hliník ty bys nebyl znechucenej ?jo ,jsem znechucenej ,kabelama ,sebou ,ale hlavně tim že dneska nemáš už jistotu i když kupuješ značkový věci ......
jasně že by dietz měl bejt kvalita ale tohle musí bej nějaká replika z číny ,proto se tu ptám jestli na to někdou už taky narazil .a ještě něco ,ted jsem to pro zajímavost zvážil a 7metrů kabelu dragster 35mm váží 1400g a zbytek kabelu zealum 35mm o délce 2,2m váží 900g ,takže na tom asi něco bude .
o 17.01.2011, 13:18 | Alííí
A tys ten kabel přeříznul kuchyňským nožem, a ted ho chceš vrátit? :-DDDD
o 17.01.2011, 13:35 | Augi
trueno: jaká to byla značka?
o 17.01.2011, 14:22 | trueno
Voe :-D, jasně že jsem neřezal to co nám ted přišlo ,to jsme zkoušely tenkrát na tý padesátce od "dietz" ,fak tim nůž projede jak máslem protože to má jemný žilky z hliníku.
Já to sem nepíšu abych si z někoho dělal prdel ,co bych z toho měl ,já chci jen upozornit na to že se to normálně prodává aby si lidi daly pozor na levný napájecí kabely ,nikdo nechce řešit vracení peněz nebo mít zesiky napájený hliníkovejma kabelama protože je to samo o sobě nebezpečný , at se snažíš sebevíc ,očko na tom nezalisuješ, časem se to uvolní a šlus . kdo si to zapojuje poprvé a nikdy neměl kvalitní napájecí kabel v ruce,nemusí to poznat(když jsem tam volal že to chci vrátit ,sdělily mi že už prodali několik rolí a zatim si nikdo nestěžoval ,takže už si to pár lidí zřejně nevědomky vozí v autech )
Značka kabelu byla Dragster dp 402d a ta padesátka byla Dietz ,koupil to použitý ale asi to bylo dřív v týhle sadě [ Link ] protože i to pouzdro a signály byly stejný
o 17.01.2011, 14:29 | trueno
Nekupovali jste někdo tuhle padesátku Hollywood ? [ Link ] , hledám nějakou náhradu za ten hliník a tohle mi padlo do oka ale nerad bych zase naběhl
o 17.01.2011, 14:35 | mr.brain
Stejnou sadu, akorát 35 qmm mám a že bych to přeříznul kuchyňským nožem na prkýnku se říct nedá :-D
Od pojiskovýho bloku mám pár cm Hollywood CCA PCB 4 a normální, měď, žlutá izolace má značení CCA PCY 4 (obojí 21 qmm) a bez problémů.
o 17.01.2011, 15:37 | trueno
Tak jo ,pro bezvěrce je tu spešl video :o)
[ Link ]
o 17.01.2011, 17:03 | rover (WoodTech)
To že přeřízneš kabel nožem přeci neznamená že je nekvalitní ,co je to za hovadinu?? Mam tenhle Dietz v aute uz dva roky a je naprosto vpohodě a to přes něj teče až až. Je to normal meď. Nevím jak jsi přišel na to že je to hliník,to by se stoho snad ani nedalo vyrobit.
o 17.01.2011, 17:51 | trueno
Ne ,tak to teda hliník neni ,a co to teda podle tebe je? mědˇ určitě ne ,tak co? já to snad budu muset naporcovat a rozesílat poštou aby mi někdo uvěřil .....
Víš přece jakej problém je oddělit kabely s většim průřezem ,nejlíp to jde pákovkama ,pokud to bez problémů přeříznu tupym nožem je známka že neni něco v pořádku ,že to asi neni z mědi ,to by to mělo v řezu měděnou barvu a nebylo to stříbrný.....
o 17.01.2011, 18:26 | CarMedia.cz
Kabely Hollywood CCA mají příměs hliníku. Psal jsem to již v minulosti u zde na foru, kde jsem uváděl i napájecí sady, které máme skladem v akci. [ Link ] Stejně tak, jak napájecí kabely. Tady máš info. Nemám ve zvyku někomu patlat med kolem huby.. plus 53qmm [ Link ] a minus 53qmm [ Link ]
o 17.01.2011, 18:41 | tomas.V
asi máš osterj nuž :-))))

než začneš někoho napadat tak už tě měla zarazit cena kabelu. Tušim, že Hollywood dělá napájecí kabel o stejné izolaci, jen jeden je z mědi a druhej hlína...samozřejmě 200,- rozdíl na metru.
Nechce se mi googlovat, ale asi tak před rokem sem dělal jeden menší test s několika kabelama, kde se lišil i přůřez. Jediné mínus co je u hlíny teda levnějších kabelů je: ohebnost díky slanění větších žil + izolace
o 17.01.2011, 18:51 | CarMedia.cz
Tomas.V: nemusíš googlovat, stačí si přečíst příspěvek nad tebou.. :-D. CCA jsou měď s příměsí, PRO jsou čístá měď
o 17.01.2011, 19:15 | trueno
No právě , a pak že to neni možné ,hliník v tom je jako příměs a proto je to tak lehké a přitom mě tu doted všichni tvrdily že to zkrátka nic jinýho než mědˇ bejt nemůže a hele ,dává to tam i hollywood(na ten jsem se jen ptal ......)
ten kabel Dregster je levnej ale v popiskách stálo že z mědi je a že je v akci ,tak jsem ho objednal
Nevi jestli příměs má dopad na vodivost(asi ano?) tady jde spíš o to že se tyhle měkký žilky fakt snadno vymačkaj a vypadnou z očka pokud ho nepropájíte což mě moc dobře nešlo ,taky izolace je tvrdá něco jako z plastu jak píše Tomas
o 17.01.2011, 19:24 | rover (WoodTech)
Jo je to příměs ale není to z hliníku to je fakt dost velkej rozdíl.
o 17.01.2011, 19:37 | trueno
rover: já se nechci hádat ,jen vím že fakt dost velkej rozdíl předevšim při srovnání s měděnym kabelem ,a docela by mě zajímalo kolik tam toho hliníku teda dávaj když váha je poloviční
a protože to ani nemá tu barvu ani jinou vlastnost mědi je dost těžký poznat jestli je to hliník nebo nějaká slitina
o 17.01.2011, 19:42 | tomas.V
Jirko/Revilo: hledal sem a marně :-( byl tam test v ohebnosti, průřezech atd. atd. škoda nooo

Trueno: Pokud jde o vodivost a průchod proudu. Když nejezdíš dBDrag tak těžko poznáš 0,1V a třeba 10A...takovej tam bude asi rozdíl měď vs. hlína. Já mám všechny konce kabelů zakončené dutinkam s tím, že není propájená celá, ale pouze konec tak aby náhodou dutinka nesjela. Tímhle způsobem sem před X lety řešil sra*kovitá autohifi očka kdy se letoval pouze konec. Dnes už je nepoužívám....sem rád za krimpovací kleště a el. očka z mědi :-)
o 17.01.2011, 20:04 | Bladzej
Elektrická vodivost (S · m- 1) při 20°C
Měď 59.6×10na6
Hliník 37.8×10na6
o 17.01.2011, 20:08 | jasisoft
boze moj, co tu riesis ? ked chces kup si kabel za dvojnasobnu cenu a dostanes skoro cistu med. pokial kupujes veci v akcii a za co najnizsiu cenu tak sa necuduj ze dostanes kabel s primesou. aj dietz sady byvali kedysi za ovela vyssiu cenu a bola to cista med. ked sa to malo predavalo, spravili ekonomickejsiu verziu, kde je makka izolacia a kabel z primesou hlinika a zrazu sa to predavalo ako teple rozky. len ludia najprv pozeraju na cenu a potom sa stazuju. to mas to iste ako keby si si isiel kupit cocacolu alebo tesco-shit. vyzera to podobne, ale rozdiel je tam obrovsky. samozrejme aj v cene.
o 18.01.2011, 18:09 | doronel
Protože měď už asi nebude levnější, ale lidi chtějí kabely pomalu zdarma tak skoro všichni výrobci mají více řad kabelů, nebo kabelových setů.
Kabely z mědi - označované nejvíce OFC (OFC = Oxygen-free copper) jsou samozřejmě drahé a proto se začali používat hliníkové, poměděné kabely. Podlě mě neexistují žádné kabely s "příměsí" hliníku, ale jsou to všechno hliníkové kabely s povrchovou vrstvou mědi. U Hollywood je to právě řada CCA (CCA = Copper Covered Alu) a u DIETZ se to jmenuje ECO.
Když je v popisu zboží napsáno "Kabel XY CCA : napájecí kabel z bezkyslíkaté mědi a hliníku" tak je to trochu zavádějící a mělo by tam být správně napsáno "kabel z hliníku a bezkyslíkaté mědi" protože toho hliníku tam je přez 90%. :-)
Ty CCA / ECO kabely jsou také tužší, právě kvůli tomu, že jsou z hliníku a né proto, že mají tužší izolaci.
o 18.01.2011, 18:52 | tomas.V
a ve finále nevim proč se to řeší. Pokud nejezdíš dBdrag tak opravdu nepoznáš rozdíl v tom, že kabelem v danou chvilku proteče míň A
a velice pochybuju o tom, že rozdíl bude 2V a 100A
o 18.01.2011, 18:56 | Midnite
Tomas.V: on to spíš řeší z principu, také bych nebyl rád kdybych si něco přečetl a pak dostal jinou věc :)
o 18.01.2011, 19:15 | doronel
řeší se to např. protože:
citát "Hliník má 1,6 krát větší měrný odpor než měď. Proto při náhradě měděného vodiče hliníkovým musí být použit 1,6 x větší průřez, což znamená 1,27 x větší průměr. Jeho hmotnost oproti mědi je poloviční. Je levnější než Cu, ale má horší mechanické vlastnosti, hlavně nízkou mez tečení. Spoj dotažený šroubem má snahu se uvolnit a vzniká v něm přechodový odpor." konec citátu (autora neznám).
o 18.01.2011, 19:48 | rover (WoodTech)
Sakra nechce se mi věřit že je to fakt z hliníku a jen poměděno :-(( Bral bych třeba slitinu 50 na 50 ale todle.
o 18.01.2011, 19:56 | martin.dusa
já jsem rád že se to řeší.. ani mě nenapadlo, že se dělaj do auta napájecí kable z hliníku.. teď už to budu sledovat při dalších nákupech :)
o 18.01.2011, 20:11 | ruffrider
takze lepsi 20med nez 35hlinik? :-)
o 18.01.2011, 20:18 | martin.dusa
nedalo mi to a hned zkoumám zbytky kabelů co tu mám :D nevíte co je MSC?
o 18.01.2011, 21:10 | CarMedia.cz
Přepočet je krásnej, pokud máš čistou měď a čistej hliník. Pokud se bavíme o napájecím kabelu s příměsí hliníku (například 10% příměs), tak koeficient je téměř zanedbatelný.
o 19.01.2011, 17:04 | doronel
A který kabel například je s příměsí hliníku?
o 19.01.2011, 18:22 | CarMedia.cz
Například kabely Hollywood třídy CCA.
o 19.01.2011, 19:30 | trueno
Tak to nakonec dopadlo tak že tomu klukovy je to jedno,jen mám strach že ten kabel nepude opájet protože neni ani poměděný na povrchu .... ale to se zjistí až to tam budeme dávat ..... a uvidí se co to bude dělat ,jestli se třeba nebude z očka vytahovat když to nepude pájet ,to asi záleží na tom kolik tam toho hliníku je přidanýho
o 19.01.2011, 19:36 | petis
na pajení hliníku se používá kyselina stojí asi 60kč:-)
o 19.01.2011, 19:45 | ruffrider
hele a nedělá bordel přechod mezi tím hliníkovým kabelem a mědí?(třeba terminálem) jestli si to dobře pamatuju ze školy tak se měď a hliník nesmí dotýkat...
o 19.01.2011, 20:58 | doronel
Revilohifi.cz - sorry, ale pokud jsi četl můj příspěvek 18/01/2011 18:09 harry, tak už by jsi mohl vědět, že právě kabely Hollywood třídy CCA jsou hliníkové kabely u kterých jsou jednotlivé prameny jen potažené tenkou vrstvou mědi. Tzn., že ten kabel je nejméně z 90% hliník a možná 10% měd. V žádném případě se nejedná o měděné kabely s "příměsí" hliníku.
Ten citát jsem sem dal pro ilustraci. Samozřejmě mají CCA kabely lepší vlastnosti, než čistě hliníkové.
o 19.01.2011, 21:29 | Boďa
Chtěl bych vidět, kterej borec ten hliník sletuje cíno-olověnou pájkou. Na to mu nebude stačit ani kyselina za 6000,- :-)
o 20.01.2011, 08:33 | cendler
chuck norris nůž, ten je vostrej :-))))
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3129 sekund.