Navštíveno 4333x

Zdravim,
nedavno jsem slysel SW Powerbass 12" a co predvedl za rachot jsem nechapal. Auto bylo megane coupe, neodhlucnene.. Chtel jsem se zeptat ktere znacky jsou bassy podobne ke znacce powerbass?
A jeste mam podotazku, u zesilovacu jsem nasel vzdy udaje i na 2ohm nebo 1ohm, ale pritom pri koupi SW se obvykle jedna o 4ohm reprak, to jde zapojit i ten 4ohm reprak na 2ohm?
Dekuji

20.01.2011, 09:46 |
Bladzej | Upraveno: 2011-01-20 09:48:11
Co si mam představit pod pojmem pořádné basy, je celkem relativní pojem...
Neni to pouze o značce, ale o subu a hlavně i komponent s tím spojených. Takže určitě kvalitní baterka, dostatečné napájecí kabely a zesik, bez toho se nehneš. Tlumení taky. No a potom laborovat s ozvučnicí. Všechno to je stejně jen o prachách.
Záleží na impedanci repra a případné jejich zapojení cívek.
Impedance se počítá:
Paralelně
Z= (Z1*Z2*Zn)/(Z1+Z2+Zn)
Sériově:
Z= Z1+Z2+Zn
stejnej Subwoofer ti může v každým autě a jiný ozvučnici hrát jinak. 4 Ohmový reprák na 2 ohmy nezapojíš. dále pak potřebuješ zesilovač, který v těchto nižších impedancích bude stabilní.
aha, no ja sem se prave divil ze to delalo vetsi bordel, nez kdyz jsem byl u kamose v coupecku, ktery tam mel crunch 600w rms, namiru bednu a na zesiku JBL... Takze je jedno co to je za znacku? Musi byt vhodny zesik a kabelaz s baterkou + radio?
co to bylo presne za subwoofer?a samozrejme cim to bylo pohaneno?
co to bylo presne za subwoofer?a samozrejme cim to bylo pohaneno?

20.01.2011, 22:44 |
TemnyMagic | Upraveno: 2011-01-20 22:46:30
to mi praveze taky vrta hlavou, on ho ma udajne z druhe ruky, co o nem vi je ze ma 400w rmsko, alespon takhle mi to rekl. A ma to v kostce co ma mit 35litru a dle natrubku ladena na 35h..
Mozna jsem se spatne vyjadril, ale hlavne mi slo o to ktere znacky delaji poradny tlak a kterym se naopak vyvarovat pri budouci koupi?
tlak? podle ceny, ale koukej na Hifonics, Powerbass, atd. atd...

20.01.2011, 22:54 |
TemnyMagic | Upraveno: 2011-01-20 22:58:55
jasne, no co zname atd atd? :-D Se moc ve znackach nevyznam, co vim tak PB,JBL, hraji pekne jinak sem uz nic neslysel poradne :-(
EDIT: jeste mam kompa od dragstera a hraji pekne bassy, ale SW nevim jaky maji
dle toho co požaduješ? Já spíš preferuju DLS, U-dim, a další především SQ značky..
Nyní se chystám zkusit MTX Audio, takže su zvědavý
no... pozaduju poradny tlak v aute a nejspis budu delat 2x SW do bedny, at je plny kufr :-D pripadne koupit komplet. A co jsou to SQ znacky?
SQ znacky respektive SQ komponenty jsou k tomu, aby se v aute poslouchala hudba a ne tlak :)
Takze tem se muzes klidne vyhnout, kdyz potrebujes auto "natlakovat".

20.01.2011, 23:45 |
petrb presne tak SQ= sound qality. ze zasady aktiv! tzn vyskove repro svuj zes, stredobas take svuj a wofer take svuj a znacky jako dls a pod nehraje se v tom na 5t ale uz spise desitky t , aby to za neco stalo,
Jejda tak ted sem v tom ztratil.. Takze kdyz si poridim SW na tlak, tak se to neda poslouchat? Zatracene.. rad bych poslouchal hudbu, jenze chci poradne bassy, tak jsem myslel ze musim sehnat tlakove SW. Momentalne tam mam jbl 275/1100, ktere bylo vydano k jejich vyroci, ale podle me to malo bassuje..
Rad bych neco takoveho, ale vubec nevim jake SW aby to "hralo"...

20.01.2011, 23:50 |
Midnite | Upraveno: 2011-01-20 23:51:53
jestli to málo basuje, tak může být problém např v ozvučnici nebo zesilovači, napájení.
SW na tlak se samozřejmě dá poslouchat, je to normální basák, jen SQ má jinou filozofii :)
Kup JL Audio 13W7 v origo JLácký bedně, k tomu Slash 1000/1V2, a budeš čučet jak puk. A nezapomenout na zbytek co jsem psal výš.

21.01.2011, 15:36 |
tiktak | Upraveno: 2011-01-21 15:38:10
Spravne Bladzej :)
Jde o to, zda TemnyMagic chape, ze to je reseni za cca. 55 kkc, pripadne za minimalne 30kkc v pouzitych komponentech (s nejakym tlumicim a rozvodnym materialem) :)
Nicmene na SPL "bordel" ktery ma asi na mysli (prekladem - aby auto bylo slyset alespon na 100m :) )staci pouzit i nejake horsi komponenty.
Nicmene JL Slash 1000 a 13W7 je urcite jak slusne poslouchatelna, tak i dost "bordelozni" instalace... :)

21.01.2011, 15:55 |
CRK Myslím, že mu jde o něco jiného, chce aby to za málo peněz nadělalo hodně rámusu a byl všude slyšet..
Bejt tebou, tak koukam u subwooferu na citlivost, ať to tak nemusíš tak krmit a třeba použít nějakej digitál od Hifonicse.. A subwoofer pro tebe asi nejlíp nějakej bassreflex nebo spíš bandpass..
Takže koupit kabely, Hifonics digitál a jako sub třeba tohle:
[ Link ]
jj CRK presne tak, aby to udelalo bordel, ale nechci aby to stalo vic nez auto. Strop bych videl 20k, pouzite veci nejspis, co tu vidim, tak jsou tu opravdu pekne kousky. A nejlip aby to bylo 2x SW jak jsem postoval vyse :) a jaky je vlastne rozdil mezi bassreflex a bandpass?

21.01.2011, 16:28 |
CRK zesik asi tak
[ Link ] tak ty bandpassy dáš dva :-)
bandpass ti nebude hrát tak hluboko a má většinou svůj specifický zvuk, ale na tvoje využití myslím super..
mrkni sem velmi zajimavy SW,kdyz ho dobre nakrmis budes spokojeny.
[ Link ] -
Tak to myslim, že by mu stejnej efekt udělal i tuba z aukra :) Pokud by stáhnul okýnka, zahučela by přilehlé okolí :D

21.01.2011, 20:26 |
CRK
můžu ti nabídnout SPL DYNAMICS PRO 15D2 MK4 Series 2x2ohmy 92 citlivost 700/1400W
prostě týpek ještě nikdy neslyšel hrát pořádnej SW a ted slyšel takovej levnej podřadnej basák a je z toho hotovej a nikdy by si nedokýzal představit že může existovat něco co bude 100x horší natož že co další 3 db k tomu bordelu tak dvojnásobnej vjem a dvojnásobnej potřebnej výkon....
myslim že ti bude stačit koupit cokoliv za 2-3k a budeš z toho aspon tejden hotovej než si zvykneš a zjistíš že to vůbec nehraje....
mmozga : kolik za něj cca ? klidně na mail...
Co je to tu za kecy že na SQ je třeba aktiv a je to bez tlaku ?? Dovez mi auto a těch 20t. Vrat se za týden a budeš mít co chceš tedy bude tě slyšet na kilometr:-)))
vzdy je nejakej ten kompromis neco mezi SQ a SPL
na kilometr jde slyset snad i 200w tuba,ale je smutne ze vetsina lidi to ma prave proto aby je bylo slyset a videj vtom nejakou masirku,ale dobry kvalitni zvuk je vedlejsi :o(
delat lakírky pred buchtama:DD
Z vlastní zkušenosti říkám, že na SQ je tlak nežádoucí. Už jen proto, že hutný bas přehluší středové reproduktory a zkreslí jejich přednes.