Navštíveno 5361x

20.01.2011, 13:43 |
Radeggast | Upraveno: 2011-01-20 13:48:01
Nejsem takový pisatel jako Milhauzz nebo Zdeny60, ale dlouho tu nic nebylo, tak něco málo přidám.
Jedná se o malou recenzi reproduktorů značky Audio System, konkrétně tyto:
Výškový reproduktor AUDIO SYSTEM HS 25 VOL
Středobasový reproduktor AUDIO SYSTEM EX 165 SQ
Subwoofer AUDIO SYSTEM HX 8 SQ
Byly instalovány ve vozidle Škoda Felicia a účastnily se loňskou (2010) sezónu i soutěže EMMA. Zdroj obstarávala jednotka Pioneer 88RS I. Zesilovač byl použit pěti-kanál Alphasonik (4x70wrms + 1x250wrms).
Subwoofer
Jelikož se jedná o osmi palcový reproduktor, je na první pohled zřejmé, že o hlubokých a mohutných basech tu řeč nebude. :) Prvotní umístění bylo tradičně v kufru. 8,5L doporučená ozvučnice od výrobce se skvěle vešla do již tak malého kufru a ani nezavazela. Pátý kanál (na papíře 250wrms) ho bezproblémově „krmil“ i na polovičně stažený gain. Hudba byla taková, jaká se dá očekávat od basáku v kufru. Basy byly slyšet „zezadu“, kvalita reprodukce byla dobrá, avšak občas se ztrácel nějaký ten detail a některé pasáže, zejména kytar, byly někdy i „slité“. S tím jsem se nesmířil a sw jsem šoupl pod nohy spolujezdce (proto mám pouze 8čku). :) A jak už to tak bývá, posun byl znát. Hudba byla usazena před posluchače.
Basy taneční muziky byly přesné a rychlé. Neměl problém i s vyšší hlasitostí a údernými basy. Při kytaře bylo znát, jak a kterou strunu právě muzikant hraje. Žádné hučení a dunění z něj nevyšlo. Basák byl ořezán na 80Hz (vysvětlení níže) a nikterak mu to nevadilo. Šel rozeznat přechod mezi basem a středobasem. Detaily, které se v kufru ztrácely, byly jasně slyšitelné.
Reproduktor však neumožňoval reprodukci nízkých tónů. Při taneční muzice však basy byly přesné a rychlé, ale nechodily „až tak dolů“. Při kytaře jsem sice slyšel jednotlivé struny, ale chyběla jim jakási barevnost, která by tu basu udělala ještě zábavnější. Když člověk očekával v jednu chvíli razanci, sice tam byla, ale nebyla taková, jakou očekával.
Středobas
Středobasy byly uloženy v originálním místě (utopeny u noh), směřující kolmo k tapecu. Gain na zesilovači byl něco pod půlkou. Rád začínám kladnými věcmi, ale tady udělám vyjímku. Středobasy neumějí zahrát spodek (a toto netvrdím pouze já). Když se člověk zaposlouchá pod těch 125Hz, sice to tam slyší hrát, ale mohlo by to být trošku pronikavější, barevnější, víc slyšet. Toto bych viděl jako největší slabinu středobasu. Vyšší frekvence jsou samozřejmě na tom lépe(kdyby nebyly tak utopeny a hrály výš, bylo by to o stupínek lepší než co, co budu psát). Rozložení středobasů a středů je na přibližně stejné úrovni. I když byly utopeny, středy bylo jasně a zřetelně slyšet. Lze rozeznat, co a kde hraje. Lze rozeznat, jak se do toho muzikant opřel, případně, kde si trošku vydechl. Při zkoušení se mi zdálo (možná jenom pocit), že při změně ořezu ze 63Hz na 80Hz se jakoby ve středním pásmu „uvolnila bariéra“ a hrálo to čistěji.
Problém zase, jako u basáku. Chybí tomu mohutnost a barevnost. Spektrum je takové jakési ploché, chtělo by to víc šťávy.
Výška
Největší síla celé sestavy. :) Výšky jsou dodávány se středobasy, které jsou o dvě třídy výš, takže se není čemu divit, že byly fakt na dobré úrovni. Část srazů jsem odjel s otočenou polaritou (ups, stane se :) ), ale po změně polarity se přednes posunul alespoň o třídu výš. Činely, vysoký zpěv, triangl, no prostě vše hrálo velmi dobře.
Celkový souhrn
Jak jsem psal u všech reproduktorů. Občas se mi hudba zdála taková plochá. Mohla být víc barevnější, plnější a radostnější. Reproduktory sami o sobě a vzhledem ke své ceně produkují dobrý a kvalitní přednes, avšak žádný hi-end to není.
Závěr
Kvalita středobasu a basáku je přibližně na stejné úrovni (kvalitou do těch 2500-3000Hz), výška (taky z vyššího modelu) je o třídu výš a hlavně to jde na ní poznat. Celkově se dají repro koupit do 10.000 a myslím, že se za takovouto sestavu člověk stydět nemusí.
Na MČR EMMA2010 vůz skončil na 2. místě.
P.S. Toto je pouze můj osobní dojem z reproduktorů hrající na výše zmíněné sestavě. Při použití lepšího zesilovače, kvalitnějšího umístění, jiného nastavení a dalších, se může kvalita reprodukce změnit.
EDIT: To je hrozný po sobě číst... :) Bylo to narychlo a neumím formulovat věty... :)
dobrá recenze ;-) chválím
taky tady mám něco rozpracovaného ale zatím jsem se nedostal k dokončení...

20.01.2011, 14:12 |
Aegis moc díky za recenzi AS !!! (do těch výšek asi půjdu)
pěkně, zase po delší době téma který má smysl, ještě bych uvítal nějaký info o nastavení děliček, pokud to samozřejmě není tajný

20.01.2011, 14:14 |
Aegis btw, to jsou ty výšky od konyho?

20.01.2011, 16:19 |
Augi Za mě: Měl jsem stejný výšky, Tvůj woofer jsem používal jako středobasy ;-) a v zadních dveřích jsem měl na doplnění EX 165 Phase (čili vyšší model než tvoje SQ). HX 08 jakožto středobas hrál parádně (ořez tuším byl 50-500 Hz), samozřejmě nebyl tak přesnej jako 6". Na druhou stranu, což může být jinou třídou těch EX 165, rozhodně nechyběly basy.
Dokonce jsem nikdy i jezdil bez wooferu, takže HX 08 i HX 165 Phase hrály bez HPF a bylo to pro mě moc líbivé :-)

20.01.2011, 18:22 |
Aegis Augi: A poháněl ti to ten Phase linear? Kdyby jsi měl nějaké schémátko celého zapojení, tak mně to kdyžtak hoď na mail. (fotky jsem viděl) Díky

20.01.2011, 19:27 |
Toxxx Ja mam v aute od dnes HS 25 Vol a ako pise Radegast maju vyborny prednes:) Stredobassy mam EX phase ktore mam rezane 60 - 500Hz a hraju fakt bravurne. Spodky zvladaju uzastne.
Aegis: Konny uz ich nema:D
mal som v aute hs 25 vol a ex 165 phase, ku zvuku sa nebudem vyjadrovať, možno iba v tom zmysle, že mi vyhovoval, poháňaný dls a5
neviem či sa niekedy predávali tieto výšky spolu so stredobasmi o kt.píšeš, skôr nie. cenovo rozdiel asi o jednu triedu.
set AS HX Phase s cenovkou 600eur v testoch vytrel zrak aj 2way systemom s cenou 1000eur
basák za 100eur tiež dosť vysoko hodnotený, obľúbený skôr ako sq záležitosť, nie ako subbasový zázrak
ja vidím ako najslabší článok ten zosik
montáž neviem posúdiť, inak pekný test

20.01.2011, 22:31 |
Augi Radeggast: Jo, na to bych býval zapomněl. Ten zesík je tak o 2 třídy horší než zbytek sestavy... ;-)
Třídově - SQ, Dust, Phase...
Tenkrát jsem se mlátil do hlavy, že jsem nevzal, myslím že od Konnyho, celej Phase set, ale že jsem šel do novejch SQ... :(
Zesík určitě není nejvhodnější, však se taky chystám na Genesis nebo JL... Každopádně, i s takovýmto středním zesilovačem byl přednes více než dobrý...
Musim říc že mně se to četlo dobře. Pěkná recenze :)
nehodiš sem aj fotky montaze?

21.01.2011, 20:19 |
Toxxx Radegast: Snad sa niekedy stretneme na neakom hifisraze a popocuvas AS Phase na VRX a HS 25 Vol na Genesise:)

21.01.2011, 20:21 |
Aegis Toxxx: to bych si také rád poslechl ;-)

21.01.2011, 20:32 |
Toxxx Aegis: Ak sa stretneme neni problem;)

22.01.2011, 16:52 |
Radeggast | Upraveno: 2011-01-22 16:54:34
Všem díky za pochvalu...
Hanys73: Dokonči a per to sem... :)
Aegis: Vím, že jsi dělal taky instalaci z AS, tak snad jsem pomohl... Těch výšek se fakt neboj... :) Jinak, ano, byly to výšky od Konnyho, ale já je kupoval tak rok zpátky, on jich měl několik...
Vencaf: Stále nemám pořádnou zvukovku, takže nastavení bylo zcela indivuduální dle poslechu a tudíž moc velkou váhu nastavení nemá... :) Je to škoda, protože jsem mohl k testu i hodit frekvenční průběh a podobné voloviny... Snad příště...
1morok: Společně se výšky prodávají s Dust a Phase, s SQ se prodávají jiné výšky... Jinak s tebou souhlasím, zas není žádnej zázrak, vyzkoušet to na něčem pořádným, kvalita by se pošoupla ještě výš...
Toxxx: Jo, to bych si rád poslechl, snad se někde uvidíme... Třeba mě to zase dostane a udělám další EMMA sestavu... :)
Augi: Tu instalaci jsem viděl a dobrá práce... Na objem ste asi moc nehráli, že??? Jestli to hrálo podle gusta, tak proč ne...
db-marek: Fotky motáže mám jenom jako dokumentaci k EMMA, takže nic moc zajímavýho, jenom káble apod... :) O umístění výšek jsem psal tu:
[ Link ] EDIT: Jak já to tady čtu, tak do AS půjdu snad znovu... :D Basák ještě mám... :D

22.01.2011, 17:22 |
Aegis Myslím, že v tomto topicu jsem našel návod "jak dál". Chtěl jsem přejít k jiné značce (Morel), ale myslím si, že zůstanu věrnej AS a pokusím se vyšplhat až na aktiv s HS 25 vol a EX 165 Phase (jen u nich pořešit tu montážku 67mm pro fabču). Tak třeba na nějakém srazu ;-)

23.01.2011, 00:34 |
Augi Radeggast: Jak to myslis, "na objem jste si moc nehrali"? (Nerozumim...)

23.01.2011, 00:37 |
Augi BTW: pokud nechces za kompa davat desetitisice, klidne zustan u AS. Kup lepsi stredobasy, novej HX 10 woofer (ted si presne nepamatuju to oznaceni), samozrejme lepsi zesik a budes uplne nekde jinde ;-)
mal som v aute asi 2roky as hx phase s tými veľkými výhybkami, naladenými len tak odbrucha. na dls a5 s 85w/kanál. v uzatvorených ozvučniciach cca.6L a hralo to príjemne. potom som tie repro napchal do 12L ozvučníc a chvíľu mi hrali v izbe na slabučký stereo receiver onkyo.
úplná paráda. ten väčší objem im pomohol. do auta som postavil uzavreté ozvučnice cca 11L a budem to mať napojené na dls a4 4x85w
čakám ešte väčší posun vpred. myslím že viac ani nepotrebujú. nemci do nich tlačia po 300w ale to je už asi nezmysel
myslím že ako stredobasy, tak aj výšky v danej cene úplne super

23.01.2011, 15:13 |
Radeggast | Upraveno: 2011-01-23 15:15:00
Augi: Myslel jsem to tak, že jste měli objem dveří a nijak ho neupravovali... Nebo jste počítali objem a přizpůsobili vnitřek dveří??? Ta desítka by byla dobrá, ale není na ni místo, leda do kufru, ale to nepřipadá v úvahu... :)
1morok: Takže těch 11-12L bude dobrý??? Právěže chci taky dávat do uzavřenky a myslím, že těch 11L bych mohl dostat... Ještě jsem chtěl dát BR, ale od toho mě noclue odrazoval, tak nevím... Uvidíme na jaře...

23.01.2011, 17:45 |
Augi Radeggast: Ne, neřešili. Samostatnou ozvučnici bych kvůli hloubce středobasu a kvůli stahovačce stejně nevykouzlil a dveře jako takový nejsou zdaleka ideální ozvučnice, ale výsledek nebyl vůbec špatnej :-)
radeggast: ja som to nepočítal, niekde na nejakom nemeckom foore som čítal, že phase by mal fičať aj v 6L, ale keď som staval ozvučnice, snažil som sa vytvoriť čo najväčší objem a potom v prípade potreby zmenšovať. nechcem ich nechať hrať extrémne nízko, takže by to nemuselo byť až tak kritické. aliante 10" na tie stredobasy pekne naviaže a bude to dobré.
nechcem zakladať novú tému, neviete mi povedať, pri výškach hs 25vol mám dva dráty, číry a číry s čienym pásikom. ktorý je + a ktorý - ? už si to presne nepamätám a v manuáli to nieje.

27.01.2011, 19:57 |
wir AS HX165Phase mam uz v aute asi 2rok a najprv boli osadene vo Felici a potom do Golfa a jeto dost velky rozdiel tak ze vela spravia dobre dvere a som spokojni
1morok: Možná trošku pozdě, ale myslím, že proužek je plus...
Prohnal jsem parametry AS Phase WinISD a jestli se opět naladím na vlnu AS, tak padne volba na BR...
Žlutá - 7l uzavřenka.
Červená - 12l uzavřenka.
Bílá - 12l BR.
P.S. S WinISD jsem dělal poprvý, takže snad je výsledek dobře... :)