Navštíveno 3882x

Na zesilovači SoundStream P204e bych měl mít 150W rms v můstku, gain mám na cca 80% a bass z kufru je takový nevýrazný. Test vypnout/zapnout SW na rádiu je sice znát, ale hodně minimálně.
Měl bych pro něj sehnat výkonnější zesilovač nebo je tohle u 10" v kufru normální? Nebo si můžu dovolit s touto kombinací jít s gainem na 100%?
Aby ho compa nepřeřvaly, tak jedou z 50W rms na cca padesáti procentech.
Moje předchozí zkušenost s autohifi byla pouze s 12" od MDS, který byl na dvojnásobném výkonu a tam to logicky bylo slyšet mnohem lépe.
Co máš za auto? Jestli je to sedan, neni se čemu divit, tam je potřeba trochu většího výkonu. Jestli máš hatch, je to divný. Chce to pohrát si s fází, aby nehrál do protifáze s kompama... Dál to může bejt nastavením rádia - výstup na sub může špatně vybuzovat ten zesilovač. No a to, že kompa na 50W přehrajou woofer na 150W je naprosto jasný, protože kompa budou mít stopro minimálně o 3dB vyšší citlivost, než woofer, takže jim stačí na jeho přehrání desetina výkonu... Každopádně na sub v autě to chce trochu výkonový rezervy. 150W neni žádná sláva, ikdyž na normální poslech by to stačit mělo.

09.05.2011, 09:56 |
Tendr Sedan je v tomhle zrádnej, jestli tam máš nějaký prodyšný dedačky tak to ještě jde, ale já měl ve 190ce plechovou nádrž nebo příčku za sedačkama, už si to přesně nepamatuju, a s tím se nedalo dělat nic. To upadávala SPZka a víko se pomalu urvalo, celý auto drnčelo, ale v kabině ticho... Nakonec jsem koupil od Yawora freeair sub a pracně ho zabudoval do zadního plata, pak to jakž takž fungovalo..
Já u svýho sedánku (mimochodem taky s pevnou příčkou za opěradlama) sem prostě do toho plechu za loketní opěrkou vyříznul díru jako na skivak a je to paráda. Faktem ale je, že subík dostává 1,2kW...

09.05.2011, 10:10 |
Tendr Do nádrže to jde hůř :)

09.05.2011, 10:11 |
CRK 323Marty: tahle věta je velkej blábol, nepleť tady lidem hlavu: "protože kompa budou mít stopro minimálně o 3dB vyšší citlivost, než woofer, takže jim stačí na jeho přehrání desetina výkonu..."
shamania: Každopádně je ten zesik málo, sub má malou citlivost a tak potřebuje nakrmit. Ještě taky záleží na tom v jaký to máš ozvučnici..?
Nebo pokud bys chtěl vyzkoušet nějakej zesik, jak by to hrálo se silnějšim, tak je možnost se zastavit.
Je to hatch (civic 8g), ozvučnice original helix. Já jsem totiž ve výběru zesilovače trochu omezen (už jsem to tu řešil
[ Link ] ), aby nepřekážel a nemusel jsem dělat novou (z výroby už tam jednu mám :) ) dvojitou podlahu, tak potřebuji zes s maximální šírkou do 19cm, takže jedině bazarovka. Ale asi spíš než nový zesilovač bych prodal SW a koupil lepší compa a dal oba kanály na můstek - je to proveditelné?
Doufal jsem, že 150W by mohlo tomu helixu stačit :(

09.05.2011, 10:47 |
CRK Tak kup sub, který má větší citlivost a bude vyřešeno... Koukal bych po něčem v basreflexu a citlivost nejlépe 93-95dB, ale radši s možností vyzkoušení, ne každý výrobce tyto údaje udává poctivě.
CRK, ukaž mi 10" woofer, kterej má na frekvencích do 60Hz charakteristickou citlivost 90dB prosím. Většinou se dostaneš s odřenejma ušima někam k 85dB, ale spíš 80dB. Pak si spočítej, kolik dB ubere to, že woofer hraje z kufru auta. A pak vezmeš jakýkoli kompa, který od 80Hz jsou bez problému na 88 - 90dB. Takže aby pro ucho posluchače hráli hlasitěji, než ten woofer, stačí jim na stejnou hlasitost desetina výkonu zesilovače. Takže zatimco kompa budou hrát na 15W RMS, tak do wooferu pošleš 150W RMS a jejich hlasitost v místě posluchače bude mooooožná vyrovnaná. To je prostá fyzika.

09.05.2011, 13:20 |
CRK 323Marty: nemyslím si
těžko se tady budeme dohadovat, protože výsledky měření subu, který sem tady měl, jsem někde potratil, ale byl to bandpass, který sem stavěl pro kámoše a má to na zesiku Pioneer 120W (stáří asi 11 let) a přehluší to snad všechno :-D Klidně předvedu. Repro je starej dobrej Hertz, 25cm průměr a tenkrát fakt ještě měli super citlivost.

09.05.2011, 15:03 |
Aegis Já jsem měl podobný problém. Zes PhaseEvolution RS6 v mustku 500rms a basák byl AUDIO SYSTEM HX 10 SQ co má 300rms v uzavřence. Ve fabce nebyl vubec slyšet, jen když jsem dal Sub level na alpině na "15" tak se skla začala vlnit :). Takže v tom mém případě to bylo asi tím (odhaduji), že výstup na radiu je 3V jen při plném "Sub levelu".

09.05.2011, 15:35 |
clown dB 10 boucha dobre, rychle, ale netlaci, dolu do suterenu nepujde .. a v sedanu to bude navic dost utlumeny ! vim, jakej rozdil mi delala Helix W12 v Cordobe uzavrena a jak v BR .. a jak pak ve velkym aute se to rozehralo..
150W je asi minimum, lze rict, ze muze jit az do 250. tam vim, co to v aute dela za bordel,
pokud to mas v uzavrence, zkus nekde postavit BR ozvucnici, tech 10 - 15l navic, te uz nezabije
Clown
Team Helix Czech Republic

09.05.2011, 17:16 |
CRK Nebo tomu postav ten bandpass, ale v tom případě záleží na tom, co poslucháš, protože to není vhodný pro každý styl muziky. Ale asi nejlepší řešení je vyměnit celej sub za nějakej basreflex s vyšší citlivostí, ale s možností vyzkoušení.
je to asi 2 roky co jsem mel helix deep blue 12 s carpowerem hpb 602 v sedanovi.Ten carpower pise 220 W rms, ale bude to mit tak 150-170 W.Mel jsem na nej originalni uzavrenou bednu a byl jsem maximalne spokojenej:-)