Nuže a máme tu pokračování testování, vol. 1 je zde:
[ Link ] Co se dělo tentokrát? (Aneb takový to čtení na sobtu, neděli nebo k pondělní pracovní kávě)
Mno, dělo se toho hodně, kromě toho, že jsem zase ušroubovanej a vykrabicovanej - vybalit a znovu zabalit do krabic, jsem i patřičně nahluchlej. Ony frekvence teoreticky od 30Hz do 20Khz (u 16kHz humus páni) nedělají uším úplně dobře. Chce to jen vydržet. Využil jsem úklidu ve skladu a vytvoření total-lama-demo laboratoře :)
Co se měřilo?
Měřil jsem, s pokorou - pokoušel jsem se měřit - citlivost. Nečekejte nějaké odborné výsledky typu: "90dB při 2,38V" a podobně. Na tohle fakt nemám aparát a hlavně zkušenosti. Měřil jsem vyloženě a to zdůrazňuji(!) citlivost velice orientačně a to jen a jen pro nutné získávání zkušeností a ztráty ostychu se s váma všema podělit. Takže výsledky berte pls fakt jen silně orietnačně. Mají asi takovou hodnotu, jako když se díváte na palivoměr starýho auta a přemýšlíte, jestli je v nádrži menší půlka nebo věrší čtvrtka.
Na čem se měřilo?
Takže opět nečekejte profi mikrofony Berghiner a externí zvukovky. Jako měřící "sranda" mikrofon, jsem použil měřící sadu od Audio System, viz:
[ Link ] Tento mikrofon, kdo ví, jakej má průběh, každopádně jeho kalibrační křivku se mi nepodařilo sehnat. Zvukovka? Nejdřív jsem se
pokoušel sladit se SoundBlaster Audigy. Z hrůzou jsem zjistil, že na analogovém vstupu slyším harddisky a to celkem hlasitě. Zkoušel všechno možný a nakonec sem to vyřešil starším SoundBlaster Live! (SB0220 -ano, je to zrovna ta, která se montovala jako OEM a jdou na ní blbě sehnat ovladače, mno jo, u Creative asi dogma, jak to nesedí, pošlou vás doprdele). Live! už měla na analogovém zvuku celkem klidnější projev, i když dle kalibrace je slabší nad 16kHz. Nu, neřešil jsem to, 16kHz je stejně pro hodně lidí jakýmsi
stropem a navíc jsem se chtěl zaměřit na citlivost u basové složky. Takže suma sumárum, k měření jsem měl oem věci. Dědit nebudu, ve sportce nevyhraju, složenky chodí furt, takže fakt vycházím z toho, co sem našel doma. Ale třeba někdy bude líp, že.
Čím se měřilo?
Po několikadenních bádání různými diskuzními fóry, autohificlubu taktéž, jsem narazil na dost zajímavých článků. Ono hledání je velká věc, a při použití jednoduché hledací fráze "měření fáze" na mě vybafl tenhle, pro mě hodnotný a odkazy plný, článek:
[ Link ] Rozhodl jsem se pro software HOLMImpulse, viz:
[ Link ] . Dle všeho je pro mě nejjednodušší a přehledný. Hlavně to, co po něm chci, umí krásně, lehce, kleknutím myší.