Navštíveno 6621x

,,Instalace´´ v kamarádově seatu leon cca rok 2001 neměla přesáhnout 1000kč, později 1500kč. Nakonec po úmluvách na tlumení se končilo na 2000. S tím že to bude honěný pouze rádiem (starší Panasonic) Koupilo se: Kicx PD 6.2, tlumení B2. Při rozebrání čalounění nalezeny repro s plastovým košem, nejtovaný 4 nýty k plechu. Repro se odvrtalo a přesunulo k zadním spolujezdcum. Do předu přišly kruhy z 24mm MDF, tlumení B2 s kterým se v garáži při 5 C a díky fenu pracovalo víc než dobře. (Bohužel jsem nepochopil pouze při pohledu cenový rozdíl mezi dynamat extrem a B2). Možná zbytečně do svého kupuju dynamat. Po vytlumení vnitřního plechu a části vnějšího přišlo osazení a zapojení. Kabílky mi přišly zbytečně až moc slabé (oproti původním rozvodum seat-tam by klidně mohli šetřit). Výška měla přijít do dveří na to samé místo. Sloupek nepřipadal v úvahu, žadný řezání ani laminát. Po zkoušce jsem byl překvapen, bohužel v opačném smyslu. Nevím zda to je tím, že to není krmený zesilovačem. Ale byl jsem zklamán, čekal jsem od toho více. Výšky hrají čistěji,ale od spodu jsem čekal větší sílu. To i origo co tam bylo (philips-plast) mají větší štávu. Uvidíme jestli se zvuk časem změní. Nečekal jsem nějaké zázraky v téhle ceně, ale mé zjištění, že 2000 kč a práce nemá pro trochu lepší zvuk cenu... Je lepší si připlatit více nebo nechat originál..

Nebude to tím že nejsou rozehraný nebo rádiem?

24.01.2012, 21:06 |
Smrada (M)
Mas ty dvere komplet uzavreny, neni nekde akusticky zkrat? Ono bohuzel z me zkusenosti vzdy radio nemakrmi zadny stredobas dostatecne, aby zahral odspodu :-(
zkus pustit na balance jen jednu stranu, jestli se spodek zlepsi (tim bys mohl zjistit, jestli si treba neprohodil na jednom stredobasu +/-, pak by ten spodek byl spatny)
endru.ondra: Jsou funglovky, ale nevěřím, že by se nějak zásadně rozehrály. Uvidíme časem
Smrada: Uzavřený jsou, ale i tak ty starý na své možnosti tak nějak ,,zahrály´´ a žadný tlumení a uzavírání neměly.
Lukee_cz: balance jsem zkoušel levá pravá.Stejný. Plus mínus se na středobasu nedal popléct. Nedalo mi to, kdybych se náhodou netrefil na plus minus u výhybky (z radia), i pro prohození výsledek dá se říct stejný.

24.01.2012, 22:08 |
Smrada (M)
Ale ty starty papiraky mohli mit jinou citlivost
škoda, že jsi nevytlumil spíš vnitřní plech, vnější mi přijde docela pevnej.. jinak kup nějakej obyčejný značkový dvoukanál a myslím si, že by to mělo zahrát
Mno jo, to tak někdy bejvá. Oem repro hraje unyle, bez detailů a je to většinou takovej ten huhlák, co si naspodku duní a nějakej ten bass předvede. Sice rádoby nahlas, ale s jakou kvalitou, že. To právě kolikrát bývá ten důvod toho "vystřízlivění".
Kixc Pro62D mám stále ještě doma, i s dalšími reproduktory které hodlám testovat a z prvního pokusnýho měření mě vyšlo, že právě tyto repráky mají celkem slušnou citlivost, která vyčuhuje nad ostatní.
Píšeš starej Panasonic, možná v tom bude jádro pudla. Testoval sem hodně reproduktorů a některé na autorádio byly vyloženě průser, například Mtx Thunder T6S652, horně měkej a rozpláclej bass, hnusnej .. ale pak na zesíku se karta otočila a já opravdu čuměl, jak se rozehrál.
Dej tam na test jiný rádio, něco co fakt hraje (Alpine, Clarion, ....), ne Panasonic, což považuju za stejnou parodii na autorádia jako třeba Sony.

25.01.2012, 11:43 |
clown jak pise Milhauzz v prvnim odstavci, s tim se neda nic jen souhlasit.
Take mam identickou zkusenost s OI .., bezny stav. Sice repra nehuhlali po vymene, ale chybel jim spodek a krmeni .. ono taky jsem jen na radio provozoval repra s 80W RMS .. :)
no jo .. kdepak je muj napad socialni instalace do 10t :))
kamarad tohle zazil v Bmw e60 po vymene basovych repro v podlaze, absolutne to nebasovalo pri normalnim poslechu, serie system je neutahnul, po vymene zesilovace hodne slusny...
Jen se zeptám, jaké je ideální repro na rádio cca 20W rms 50w max.Já vybíral vždycky podle citlivosti , já vybíral vždycky podle citlivosti,teď jsem taky vyměnil 13" oem repro v autě v nevytlumených dveřích, dal jsem 16" repro kompo Mohawk mg 6.2 /základní řada/ 40w rms 120 max taky do nevytlumených a rozdíl skoro jako v prvním příspěvku tohoto vlákna, :) žádný jen minimální kupuje se repro na autorádio bez zesu podle min a max výkonu? nebo podle citlivosti?
Replayman007: Právě že ten vnitřní stál za prd. Jasně, 2kanál, ale on právě nechce víc investovat. Jak píše clown- sociálni instalace do 10t :-) a má pravdu.
Milhauzz: přesně jak píšeš v prvním odstavci. Jinak citlivost aspoň papírově mají slušnou. No co se dá dělat, ještě mu tam zkusím píchnout moji 88RSII. Pak možná seženu na zkoušku ještě dvoukanál. Ale určitě do něj chtít investovat nebude.. Uvidíme jaký bude výsledek. Ale díky za rady ;-)
S tou citlivostí co udává výrobce; pro mě je to stejná informace asi jako počet najetých km na ojetým autě. Výrobci se většinou předhánějí, trochu si sem tam vymýšlí a marketing tomu dodá ještě nějakej decibel navíc. Ona ta citlivost může být taky uvedená jako průměrná v celém rozsahu, u některých se třeba vypíchne vrchol někde na středech. Změřit správně citlivost v domácích podmínkách vlastně ani pořádně nejde, aniž by člověk neměl mnohaleté know-how a pořádnou výbavičku.
Ono ostatně, někdo udává ciltivosti v dB při 2.83W/1m, někdo dB/1W/1m a hned máš 3dB rozdíl, což je sakra hodně. Samozřejmě se sem tam zle dočíst, jako například u TVM, že citlivost je měřena ve "standartní ozvučnici". Ale jak taková standartní ozvučnice vypadá, to už nikdo neví, nebo jen zasvěcenci tuší.
Navíc každýmu reproduktoru sedí jiná litráž dveří, něco hraje líp v malé, něco ve velké, něco zahraje jen když má ozvučnici. Zkušení autohifiíci by mohli vyprávět, třeba takový Morel Hybrid je sakra náladovej na litráž ve dveřích. Takže se lehce může stát, že v jednom autě bude to či ono hrát fantasticky a v druhým z toho basy nedostaneš ani kdyby ses sebevíc rozkrájel.
Jedinej způsob, jak dostat ze dveří bez použití subwooferu basy, který mají drajv a jdou i dolů je samo dražší než "economy SQ" nebo jak se tu píše sociální instalace :) Chce to zatraceně dobře vytlumit, řádně nakrmit 100W+ (zasík s pořádnou kontrolou DF 100 je málo) a krapet málo ekvalizace a ještě lépe aktiv a sladit fázování levého a pravého středobasu, aby "se to potkalo" tam, kde má.
A proto je tolik moc lidí sklamanejch, když vymění "papíráky" za něco lepšího a krmí to jen autorádiem.
howgh :)
Díky :)
Každopádně, jestli v něčem kecám, opravte mě.
Milhauzz: :-D to už jsem si u některých subwooferu všiml. 3db pro ně asi žádná míra :-D Vyčerpávající odpověď :-) Díky, fantastický ;)