Po dlouhé době se mě dostal do ruky zas materiál, z kterého mám opravdu radost. Proto jsem se rozhodl napsat nějakou menší recenzi. Vzhledem k tomu, že trávím dost času na dílně, zkouším různé způsoby použítí různých materialů, dostal jsem se samozřejmě i k tomuto “tlumení netlumení”.
Hned na začátek musím napsat, že se mi líbila cena, která je 19,-Kč za velikost přířezu 25x25 cm. Obával jsem se ale díky tomu kvality lepidla a pružnosti, poddajnosti. Přeci jen, co si v dnešní době člověk koupí za 19 kaček, že? Nicméně hned z kraje musím říci, že v tomto případě obavy skutečně nebyly na místě. Lepidlo Dampu drží velmi dobře, lze s ním lepit na různé typy materialů. Osobně jsem již vyzkoušel plech, plast, dřevo, resp. MDF a i lepení jako další vrstva na Brax či B2 Audio BBDM. Ve všech případech drží naprosto bravůrně. Obrovskou výhodou tohoto material je i tloušťka a flexibilita, díky které jej lze naimplantovat i do míst, kde na sebe jednotlivé díly přímo doléhají (viz i pod cvoky na čalouněních apod.). Pakliže váš budou rozčilovat klepající kabely, jištění na konektorech novodobých aut, stačí si tlumení nařezat na proužky a použít ho vysloveně jak izolačku a veškeré komponenty dveří omotat. (Sám jsem toto využil i u sebe v autě). Při dalších montážích jsem Damp využil I jako těsnící materiál mezi MDF a plech vozidla, či jako vylepení dna dvojité podlahy tak, aby zesilovače padly do měkkého a prostor, který zůstal ve dvojité podlaze, bylo možné využít jako odkládací prostor, aniž by bylo slyšet neustálé klepání..
Pokud bych to shrnul, můžu všem vřele doporučit Damp Absorbs Reflection k následujícímu účelu:
- Závěrečná vrstva na již aplikované tlumení dveří (např. B2 Audio BBDM, STP, apod.)
- Tlumení kabelů a konektorů s jištěním novodobých automobilů
- Podlepení cvoků a prostor, kde na sebe jednotlivé díly přímo doléhají
- Vytěsnění MDF podložek a různých typů redukcí pod reproduktory
- Vystlání jakéhokoliv dna, které slouží jako ukládací prostor ve vaší zástavbě
Závěrem jen podotknu, že u tohoto materiálu nejsme žádnými dovozci, takže se nejedná o žádné zvelebování vlastního produktu, to jen pro ty, co mají rejpavou náladu.. :-)