Navštíveno 5916x

27.11.2012, 18:55 |
DaNNy Ahoj, řeším následující problém. Když už jsem odrušil pískání v repro, štve mě, že při každém zapnutí rádia ( i bez spuštěného motoru) lupne ve výškách. Dělá to od začátku, v zesíku to není, mám ho od Pavla a tomu to nedělalo... Někde jsem viděl modul na odstranění tohoto jevu, ale už to nemohu najít. Neví někdo co s tím, případně co tam dát, aby to už nepraskalo? Při vypnutí to nedělá. Když dám REM na baterku, dělá to také.
Díky za každou radu

27.11.2012, 23:33 |
DaNNy právě že ne-JVC KW-NT1 (2din s navi)
Zapojení v aktivu? Někde jsem četl, že pro odstranění BRUMU (loupnutí) na vejškách a hlavně pro jejich ochranu před poškozením nízkými frekvencemi se dává kond 6,8 uF. Každopádně osobně nemám zatím zkušenost. Takže bude muset poradit někdo z matadorů tady z fóra :-D

29.11.2012, 11:10 |
DaNNy Taky si myslím, že by tam měl být kondík, ale kam ho dát? Na napájení zesilovače? Případně by to mohl vyřešit časovač-jestli se zesilovač nezapíná moc brzo... Ještě dnes zjistím, jak se to chová a dám vědět.

29.11.2012, 13:35 |
DaNNy Chová se to takto: když zapnu rádio a až po určitě době zapnu REM do zesilovače, tak lupne. Totéž, když vyndám cinche. Když rádio nezapnu, zapojím REM na baterku, tak v tom lupne taky. Vždy jen tak lehce všechny výšky zaševelí... Není to nic hrozného, ale když už to ladím, tak bych to chtěl odrušit. Neví někdo jak na to?

29.11.2012, 14:06 |
DaNNy Shrnu to: lupne v tom vždy, když dostane zesilovač signál ke spuštění (zes se rozsvítí, chvilku nic, pak lupanec, a pak za pár vteřin hraje hudba) Rádiem to tedy nebude, asi zesilovač. Ale ten je určitě v pořádku a nedělal to v jiném autě. Co si o tom myslíte?

29.11.2012, 18:08 |
Směty Otázka: Remko máš tažené přímo k baterii a přes vypínač, chápu to dobře?

30.11.2012, 11:57 |
DaNNy Směty: ne. REM mám klasicky z rádia, ale zkoušel jsem ho odpojit a zapojit na přímo baterku, jestli ten lupanec nejde z rádia, ale nic se tím nezměnilo.

30.11.2012, 17:34 |
DaNNy nikdo neví?
Předpokládam, že to JVC KW-NT1 aktiv neumí...takže tam máš ještě klasický vyhýbky? Jenže přes vyhýbku by se, žádný loupnutí do vejškáčů nemělo dostat. Zkus jinej zes.

02.12.2012, 21:05 |
DaNNy Myslíš aktiv jako že to nemá nastavitelný aktivní výhybky na rádiu? To neumí, mám tam klasické výhybky. Možná loupne i ve středobasech, ale tam to není slyšet, jde to z výšek. Není to nic hrozného, ale nebylo by špatné to odrušit... Zesilovač měnit už nebudu :-//
Se hold při zapnutí projevuje u zesilovače přechodovej jev a nějaké nepatrné napětí se tam objeví, to je celkem normoš.Asi udělat jednoduchou věc,výškové reproduktry zapojit přez relé,které bude mít určité spoždění po aktivaci remote a jeto.V devadesáti procentech maj autohifi koncáky pomalej náběh napájení od spínanýho zdroje a výkonový výstup se nějakým přechoďákem může projevit.Takže prostě jednoduchej spožďovací obvod s relé,nic jinýho nezbejvá....

04.12.2012, 09:52 |
DaNNy OK, díky za radu!

04.12.2012, 13:42 |
DaNNy Můžete mi někdo prosím poradit, kde relé se zpožďovačem sehnat? Našel jsem je toto a to není na 12V:
[ Link ] Pak jsem našel stavebnice, ale já bych chtěl koupit rovnou hotový výrobek. Díky

04.12.2012, 21:31 |
Máchal 80 | Upraveno: 2012-12-04 21:37:10
Tady si to můžeš poskládat tak do 100kč:
[ Link ] jediný co uděláš,tak nepoužiješ ten stab a usměrňovač,vše včetně Kolectoru T1 připojíš na stálé napájení a R1 připojíš na remote zesiku, tim pádem dojde ke spoždění, který si můžeš prodloužit zvětšením R1. Tak třeba ti to pomůže, já jsem to takhle taky u pár auto zesilovačů vyřešil a paráda

05.12.2012, 20:24 |
DaNNy Díky! Jen dotaz-co se tím páde zpozdí? Signál z REM? Protože když odpojím rem vedoucí z rádia a vedu ho od baterky a nechám rádio plně naběhnout a pak připojím REM na baterku, tak to stejně lupne, takže je to spíš v zesilovači nějakej nevybitej kondík...
Spozdí se připojení toho přídavneho relé,to zanmená sepne remote z rádia normálně zapojený na zesik a ten přídavnej obvod ti spozdí sepnutí rele na výškače třeba o 7 sekund za remote, tak to funguje

06.12.2012, 12:35 |
1kw Stavebnici můžeš koupit třeba zde:
[ Link ] A jak píše nade mnou, nejdřív sepne zesík a pak to relé..

16.12.2012, 22:15 |
DaNNy Díky za odkaz, již jsem na to koukal. Takže REM zůstane zapojené v zesilovači tak jak je a tohle se dá přímo na výstup na repro? Potřebuju aby repro byly ,,mrtvé" když do nich jde to lupnutí a potom aby se teprve seply... Když mám 4x výšky, tak musím koupit 2x tu stavebnici? Jestli tedy tomu dobře rozumím...

17.12.2012, 08:05 |
1kw Pokud je to lupnutí cca 5-7s po zapnutí zesíku tak tohle to eliminuje. Přesně tak na 4 repro musíš koupit 2 stavebnice a do každé připojit remote...

17.12.2012, 11:23 |
DaNNy Lupnutí jde cca po 3-4sec po zapnutí zesilovače. Rádio ještě startuje. Já bych to chtěl zpozdit cca o 5sec, pak už rádio začne hrát, tak aby repro už bylo aktivní. Můžeš mi prosím namalovat schéma, jak to mám připojit? Stačí jen v rychlosti, hodně by mi to pomohlo. REM budu tedy připojovat ještě do těch zpožďovačů?

22.12.2012, 21:53 |
DaNNy Tak jsem koupil zmíněnou stavebnici, sestavil a zakomponoval do sestavy a praskání se změnilo-zmírnilo, ale nepřestalo navíc začalo praskat při vypnutí zesilovače. Nechápal jsem to, celý den s tím strávil, nakonec jsem rozkuchal všechny dveře, a podíval se do výhybky k výškám. Našel jsem tam takový přepínací můstek (o kterém jsem vůbec netušil) s volbou 0db/-3db/-6db. Tak jsem můstky přehodil na -3db a je po lupanci... Přijde mi že se i celkově vyčistily výšky a hraje to opravdu velmi pěkně. Takže tímto problém je vyřešen.
Co ten můstek tedy vlastně dělá? Jen snižuje zvuk o 3db?
Tak kdyby někdo řešil něco podobného, tak se nejdříve podívejte na výhybku, zda je tam nějaké nastavení, ať s tím nestrávíte týdny a X peněz jako já:-))
Hezké Vánoce všem!

24.12.2012, 09:14 |
RoaR Ten přepínač je na snížení signálu právě k výškám. Ve tvém případě o 3 nebo 6 db. Teoreticky ten lupanec je pořád ale ty ho už neslyšíš a nemělo by to ani ublížit repro...
A že se to vyčistilo (zvuk) je docela možné. Slyšíš více středobasy a výšky se už tolik nehoní, mohly klidně zkreslovat s nastavením na 0.