Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Lupnutí ve výškách po zapnutí

o Navštíveno 5916x o
o 27.11.2012, 18:55 | DaNNy
Ahoj, řeším následující problém. Když už jsem odrušil pískání v repro, štve mě, že při každém zapnutí rádia ( i bez spuštěného motoru) lupne ve výškách. Dělá to od začátku, v zesíku to není, mám ho od Pavla a tomu to nedělalo... Někde jsem viděl modul na odstranění tohoto jevu, ale už to nemohu najít. Neví někdo co s tím, případně co tam dát, aby to už nepraskalo? Při vypnutí to nedělá. Když dám REM na baterku, dělá to také.
Díky za každou radu

o 27.11.2012, 22:56 | Bladzej
Pioneer? :))
o 27.11.2012, 23:33 | DaNNy
právě že ne-JVC KW-NT1 (2din s navi)
o 28.11.2012, 20:29 | radaman
Zapojení v aktivu? Někde jsem četl, že pro odstranění BRUMU (loupnutí) na vejškách a hlavně pro jejich ochranu před poškozením nízkými frekvencemi se dává kond 6,8 uF. Každopádně osobně nemám zatím zkušenost. Takže bude muset poradit někdo z matadorů tady z fóra :-D
o 29.11.2012, 11:10 | DaNNy
Taky si myslím, že by tam měl být kondík, ale kam ho dát? Na napájení zesilovače? Případně by to mohl vyřešit časovač-jestli se zesilovač nezapíná moc brzo... Ještě dnes zjistím, jak se to chová a dám vědět.
o 29.11.2012, 13:35 | DaNNy
Chová se to takto: když zapnu rádio a až po určitě době zapnu REM do zesilovače, tak lupne. Totéž, když vyndám cinche. Když rádio nezapnu, zapojím REM na baterku, tak v tom lupne taky. Vždy jen tak lehce všechny výšky zaševelí... Není to nic hrozného, ale když už to ladím, tak bych to chtěl odrušit. Neví někdo jak na to?
o 29.11.2012, 14:06 | DaNNy
Shrnu to: lupne v tom vždy, když dostane zesilovač signál ke spuštění (zes se rozsvítí, chvilku nic, pak lupanec, a pak za pár vteřin hraje hudba) Rádiem to tedy nebude, asi zesilovač. Ale ten je určitě v pořádku a nedělal to v jiném autě. Co si o tom myslíte?
o 29.11.2012, 18:08 | Směty
Otázka: Remko máš tažené přímo k baterii a přes vypínač, chápu to dobře?
o 30.11.2012, 11:57 | DaNNy
Směty: ne. REM mám klasicky z rádia, ale zkoušel jsem ho odpojit a zapojit na přímo baterku, jestli ten lupanec nejde z rádia, ale nic se tím nezměnilo.
o 30.11.2012, 17:34 | DaNNy
nikdo neví?
o 02.12.2012, 20:11 | radaman
Předpokládam, že to JVC KW-NT1 aktiv neumí...takže tam máš ještě klasický vyhýbky? Jenže přes vyhýbku by se, žádný loupnutí do vejškáčů nemělo dostat. Zkus jinej zes.
o 02.12.2012, 21:05 | DaNNy
Myslíš aktiv jako že to nemá nastavitelný aktivní výhybky na rádiu? To neumí, mám tam klasické výhybky. Možná loupne i ve středobasech, ale tam to není slyšet, jde to z výšek. Není to nic hrozného, ale nebylo by špatné to odrušit... Zesilovač měnit už nebudu :-//
o 03.12.2012, 22:33 | Máchal 80
Se hold při zapnutí projevuje u zesilovače přechodovej jev a nějaké nepatrné napětí se tam objeví, to je celkem normoš.Asi udělat jednoduchou věc,výškové reproduktry zapojit přez relé,které bude mít určité spoždění po aktivaci remote a jeto.V devadesáti procentech maj autohifi koncáky pomalej náběh napájení od spínanýho zdroje a výkonový výstup se nějakým přechoďákem může projevit.Takže prostě jednoduchej spožďovací obvod s relé,nic jinýho nezbejvá....
o 04.12.2012, 09:52 | DaNNy
OK, díky za radu!
o 04.12.2012, 13:42 | DaNNy
Můžete mi někdo prosím poradit, kde relé se zpožďovačem sehnat? Našel jsem je toto a to není na 12V: [ Link ]
Pak jsem našel stavebnice, ale já bych chtěl koupit rovnou hotový výrobek. Díky
o 04.12.2012, 21:31 | Máchal 80 | Upraveno: 2012-12-04 21:37:10
Tady si to můžeš poskládat tak do 100kč: [ Link ]
jediný co uděláš,tak nepoužiješ ten stab a usměrňovač,vše včetně Kolectoru T1 připojíš na stálé napájení a R1 připojíš na remote zesiku, tim pádem dojde ke spoždění, který si můžeš prodloužit zvětšením R1. Tak třeba ti to pomůže, já jsem to takhle taky u pár auto zesilovačů vyřešil a paráda
o 05.12.2012, 20:24 | DaNNy
Díky! Jen dotaz-co se tím páde zpozdí? Signál z REM? Protože když odpojím rem vedoucí z rádia a vedu ho od baterky a nechám rádio plně naběhnout a pak připojím REM na baterku, tak to stejně lupne, takže je to spíš v zesilovači nějakej nevybitej kondík...
o 06.12.2012, 00:58 | Máchal 80
Spozdí se připojení toho přídavneho relé,to zanmená sepne remote z rádia normálně zapojený na zesik a ten přídavnej obvod ti spozdí sepnutí rele na výškače třeba o 7 sekund za remote, tak to funguje
o 06.12.2012, 12:35 | 1kw
Stavebnici můžeš koupit třeba zde: [ Link ]

A jak píše nade mnou, nejdřív sepne zesík a pak to relé..
o 16.12.2012, 22:15 | DaNNy
Díky za odkaz, již jsem na to koukal. Takže REM zůstane zapojené v zesilovači tak jak je a tohle se dá přímo na výstup na repro? Potřebuju aby repro byly ,,mrtvé" když do nich jde to lupnutí a potom aby se teprve seply... Když mám 4x výšky, tak musím koupit 2x tu stavebnici? Jestli tedy tomu dobře rozumím...
o 17.12.2012, 08:05 | 1kw
Pokud je to lupnutí cca 5-7s po zapnutí zesíku tak tohle to eliminuje. Přesně tak na 4 repro musíš koupit 2 stavebnice a do každé připojit remote...
o 17.12.2012, 11:23 | DaNNy
Lupnutí jde cca po 3-4sec po zapnutí zesilovače. Rádio ještě startuje. Já bych to chtěl zpozdit cca o 5sec, pak už rádio začne hrát, tak aby repro už bylo aktivní. Můžeš mi prosím namalovat schéma, jak to mám připojit? Stačí jen v rychlosti, hodně by mi to pomohlo. REM budu tedy připojovat ještě do těch zpožďovačů?
o 22.12.2012, 21:53 | DaNNy
Tak jsem koupil zmíněnou stavebnici, sestavil a zakomponoval do sestavy a praskání se změnilo-zmírnilo, ale nepřestalo navíc začalo praskat při vypnutí zesilovače. Nechápal jsem to, celý den s tím strávil, nakonec jsem rozkuchal všechny dveře, a podíval se do výhybky k výškám. Našel jsem tam takový přepínací můstek (o kterém jsem vůbec netušil) s volbou 0db/-3db/-6db. Tak jsem můstky přehodil na -3db a je po lupanci... Přijde mi že se i celkově vyčistily výšky a hraje to opravdu velmi pěkně. Takže tímto problém je vyřešen.

Co ten můstek tedy vlastně dělá? Jen snižuje zvuk o 3db?

Tak kdyby někdo řešil něco podobného, tak se nejdříve podívejte na výhybku, zda je tam nějaké nastavení, ať s tím nestrávíte týdny a X peněz jako já:-))

Hezké Vánoce všem!
o 24.12.2012, 09:14 | RoaR
Ten přepínač je na snížení signálu právě k výškám. Ve tvém případě o 3 nebo 6 db. Teoreticky ten lupanec je pořád ale ty ho už neslyšíš a nemělo by to ani ublížit repro...
A že se to vyčistilo (zvuk) je docela možné. Slyšíš více středobasy a výšky se už tolik nehoní, mohly klidně zkreslovat s nastavením na 0.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3559 sekund.