Navštíveno 3812x

Potřeboval bych poradity stavím 4way sestavu od morelu a jelikož nemám vůbec žádné zkušenosti z uvedenýma středama od morelu rád bych kdyby mi někdo poradil kdo je slyšel,zkoušel,porouvnával atd..
Komponenty Morel-ultimo,supermo 6,piccolo,CDM 880
Zesilovače 3xGenesis Profile Two Ultra,Genesis Profile Sub Ultra
Dokoupit mi chybý už jen středy,tam je pořád malé váhání tak potřebuji slyšet nějaké názory
Díky všem kdo se zapojí do diskuse.

no koukej po necem uplne jinem ty stredy nejdou nizko takze nejakou sluzbu udelaji ,ale jinak jsou uplne k H---u,premyslel jsem kdysi nad tim taky a bylo me takto odpopvezeno jsou k hovnu
nebo jinak nemaji optimalni charakteristiku ,kterou by si cekal od stredoveho reproduktoru.....koukej spis po Brax ,nebo DLS Scandinavia otazka zdali si sednou se zbytkem sestavy
No je to bída s nouzí...Morel nemá žádnej střed co by se dal řezat na 200Hz. Jedině Elate 5" :-D nebo Hybridy 4" :-) Nebo uplně jinej výrobce. Osobně jsem měl kaloty Dynaudio což je skoro stejný a fakt bída s nouzí.
Nevím, jakou máš finanční představu, ale zatím nej středy, co jsem slyšel, byly AD MM4
[ Link ] Pak je samozřejmě i více variant, které by eventuálně přicházely v úvahu. Například i Brax, který zde uvedl pepe, apod.
Je otazka ci potrebujes rezat tie stredy od 200Hz ... Ak tam ides davat Supremo 2 pasmo, stredy by som vynechal, Izraelcania vedia, preco je ten set origo 2pasmovy :)
Inak da sa dosiahnut s tym stredom aj nizsia frekvencia - treba vybrat tlmenie, ktore ma ta kalota vzadu, osadit do objemu a ten vytlmit tlmiacim runom ...

28.05.2013, 20:04 |
Razardicek | Upraveno: 2013-05-28 20:05:36
Osobne jsem pro AD MM4 a nebo nic :-)
Díky všem za příspěvky.
Potvrdilo se mi to co jsem si myslel. Taky jsem jíž přemýšlel o AD MM4, ale rád bych sestavu pouze od morel & genesis. A taky nevím jak by se poprali z 150W v RMS.
Morel hybrid 4 mě nenapadly a myslím že to je přinejmenším velice zajímavý nápad a už teď o něm přemýšlím :-)
Kdybys měl zájem, mám 5" Elate a zkušební ozvučnice objemu 2,5litru, takže by se dalo otestovat, sám jsem je měl na Profile 2 Ultra a sedlo si to spolu dokonale. Ještě mi zbyl 1ks 4" Hybrid, takže by se dalo kdyžtak vyzkoušet.
Vencaf - Myslím že elate 5 by byla nejlepší volba. Jediná vada je velikost. Zítra promyslím,proměřím instalaci a jak se mi povede je někam nacpat:-) tak je vemu
Šel bych do GZPM 100sq sám je mám a naprostá spokojenost!Par lidi uz je slyšelo a byla jenom sama chvala :)
Můžeš klidně někdy u me poslechnout ja jsem z Písku Jižní Čechy :)
AD MM4 su dobre stredy, mal som. troska prifarbuju do plna a makka, tak ako vsetky AD. 150W max vykon na zosiku neznamena, ze budes 150W prat do repraku, takze uplne v pohode.
CDM88 som mal, velmi pekne horne stredy, ale problem je v sfazovani so stredobasmi, aby enboli potrhane hlasy
urcite pozriet scanspeak 10F, velmi dobry reprak, vela muziky za malo penazi
ak by sa ti podarilo audison thesis, zatial najlepsie 8-10cm stredy, ktore som pocul.
klasicky silni kandidati focal be, pioneer odr,
apropo morel stred: ani v home-hifi nemaju 4" stred, je tam len 5" zo serie podobnej elate
Supremo středobasy jsem měl jednou doma a testoval jsem je celkem dlouhodobě. Doplnit je středovým reproduktorem je masochizmus, protože supremo má tak krásný středy až to vyráží dech.
Apropo, hybrid 4" byly taky mým favoritem jak udělat středy, boužel finance a blbá dostupnost těchto repro tuto myšlenku poslali do háje. Ještě mě napadlo - Scan Speak Revelator (alpine F1 středy), ale nic lacinýho.
5" na střed - to je na středový repro už moc velká membrána (pokud tedy bude blízko - A sloupek a podobně)
Hm, řezat středy od 200Hz? Proč proboha? Pokud dělička mezi basákem a středem bude takhle nízko, tak se vrchní basy a spodní středy strašně urvou, z basáku to nedozní, nesečte se to ani omylem a jedinej výsledek bude, že basák pude do limitace dřív, než se zdá, protože jak nebude slyšet, tak se do něj bude rvát výkon a výkon. Dle mýho taková spodní mez na děličku je od 500Hz.
zmysel 3-4" konusoveho stredu v autohifi je mat komplet hlasy z jednoho menica, aby neboli potrhane... dobre sa da doplnit 8" kickbasom, ktory vie od cca 60Hz naplno a potom je otazka, ci kvoli najhlbsej oktave treba este aj basak, alebo sa da zaobist bez neho.... Ja som doteraz rezaval od 250-315, bavime sa o Fs stredu okolo 100Hz
Milhauzz: Moc to tady stěma Scan Speakama nedráždi nebo snima budem jezdit zachvíli všichni :-) Vtip. Akorát z tý ceny se mi dělá vždycky špatně :-)

Řezal jsem středy AD M40 na 135 Hz a o nějakém nedoznívání nemohla být ani řeč.. Ba naopak, pustil-li jsem W600 výš y přitom po nich vyžadoval kopáky tak razantní, nedalo se to uhuhlané střední pásmo poslouchat. Nakonec jsem hrál W600 do 115 a středy od 135 a vše OK. :-)
Jestli to nebude tím, že to každý slyšíme jinak :)

29.05.2013, 20:15 |
SixtyFour | Upraveno: 2013-05-29 20:17:19
Tak původně jsem chtěl od Vencaf použít elate 5", bouhžel to jsou moc velké středy a v autě by mi spíše překáželi.
Moje řešení:
Jako středy využiji Morel hybrid 4" Dneska jsem měl možnost je slyšet zahrát na středových frekvencích a zahráli to nádherně.
Dále jsem zkoušel supermo a opravdu se potvrdilo to co jste psali "středy zbytečnost" supermo to zvladly i bez nich :-)
Závěr: I když je to zbytečnost tak stejně budu pořizovat morel hybrid 4",né z důvodů že by to supermo nezvládly ale spíše že na 4way se chystám už nějaký ten pátek a chci to prostě dotáhnout do konce.
Díky všem co se zapojily do diskuse, bez této diskuse bych nejspíš vyhodil peníze za Morel CDM 880 a zapoměl bych uplně na hybridy 4" který umý zahrát středy parádně.
Milhauzz: myslím že umístění na EU ukazuje, že to slyším celkem dobře. :-)
Revilohifi.cz: sám víš, že je to o hodně faktorech, třeba i o tom, kde je středobas umístěný a tak. EU ti neberu :)
Nemusíš to dál rozebírat. Narážel jsem jen na tvůj příspěvek o dělení frekvencí, kde o umístění a dalších okolnostech nebylo ani slovo.. :-)
Přiznávám, jsem vinen :) Nějak sem tuhle důležitou věc opomenul. Mno jo ... "řek sem pět a myslel sem deset" :)
Nejsi Milhauzzi, máš naprostou pravdu. Samozřejmě konus s rozumnou cívkou lze na středech dělit i níž, ale ve 3 pásmu k tomu není žádnej důvod a pro 135Hz už tuplem ne. Jestli je důkaz nějaký vítěžství, který potvrdl bůh ví kdo v bůh ví jaký konkurenci, tak by se o tom dalo spekulovat. Ale když se tu člověk dozví i to, že přiděláním chamberu a odtlumení středový kaloty s neodymem se lze s děličkou dostat i pod 200Hz, nelze se divit ani dalším zavádějícím komentům a radám od lidí, kteří o konstrukci nemají absolutně páru.

01.06.2013, 12:26 |
hifim@ni@k | Upraveno: 2013-06-01 12:29:45
Středy Focal Be dělím na 400Hz. Malá plocha membrány a Xmax.
Středy se řešily zde:
[ Link ]

01.06.2013, 13:09 |
CarMedia.cz | Upraveno: 2013-06-01 13:13:14
scream je chytrej jak buh vi co, v autě sedělo minimálně 50 lidí a lidí, co toho mají naposloucháno víc než dost. Kdybych neměl důvod to řezat tak nízko, tak to nedělám. O tvém všeobecném uvědomnění např. o AD vážně pochybuji.. Konkurenci na ME si můžeš hravě zjistit..
nj, tak jo, dohadovat se nebudu, nic mi to nepřinese a radit nikomu nepotřebuju. A nepochybuju, že nějakej důvod si měl. Bez důvodů většinou nikdo nic nedělá. Neboj, Co sem potřeboval sem si tu vyřídil a pár let se tu asi zase neukážu, pak přijdu zase kouknout jestli se stále točíte v kruhu.-)

02.06.2013, 12:51 |
TommyDS | Upraveno: 2013-06-02 12:53:02
scream: nikto nehovoril ze sa stym stredom da ist pod 200Hz ... Ja som sa ho pytal preco chce rezat pod 200Hz, to je nieco ine.
A k tej uprave toho stredaku, skusil si to ci len teoretizujes?