Navštíveno 5506x

Ahoj chlapi, můžete mi pls někdo poradit, jaký koupit laboratorní zdroj, který bych používal na udržování napění v baterce a také na nabíjení PowerCell PC 4000. Na jaké parametry mám koukat, respektive kolik potřebuju, aby to dávalo Ampér? Předpokládám, že co se týče Voltů, tak stačí 12V.
Díky za rady.

11.04.2014, 16:01 |
wefa
1:
kup jedno jakej zdroj s rozsahem ** - 15V DC
2:
kolik aby to dávalo ampér? Jednoduchá odpověď = jestli chceš přes zdroj i hrát tak s největším proudem (mě na 2x PC400 stačilo 40A)
3:
Nabíjení max. vybité baterky = snižit napětí i klindě na 12V a postupně přidávat na maximálně 14,8V. Jde o to, že zdroj 40A by do ní ládoval i delší dobu 40A a to zrovna není dobře
4:
udržování = jen to baterce prospěje
1:
kup jedno jakej zdroj s rozsahem ** - 15V DC
2:
kolik aby to dávalo ampér? Jednoduchá odpověď = jestli chceš přes zdroj i hrát tak s největším proudem (mě na 2x PC400 stačilo 40A)
3:
Nabíjení max. vybité baterky = snižit napětí i klindě na 12V a postupně přidávat na maximálně 14,8V. Jde o to, že zdroj 40A by do ní ládoval i delší dobu 40A a to zrovna není dobře
4:
udržování = jen to baterce prospěje

12.04.2014, 22:37 |
páčka co třeba tento? má 25A což na udržování a dobíjení v pohodě stačí
[ Link ] #
nebo levnější varianta.kupoval jsem a taky by stačil
[ Link ]
To už jsou mnohem příznivější ceny. Opravdu se mi asi nechce dát 5 000 :-( A na to, abych případně z toho mohl i hrát musím mít alespoň 40A?

24.10.2014, 16:43 |
skoki nechem zbytočne zakladať novú tému, tak sa spýtam tu. Môžem mať tento zdroj pripojený k baterke aj dlhodobo a bude ju udržovať, čiže znížiť sám prúd?
[ Link ]
No, osobně bych těmto věcem moc nevěřil. Nechat tento čínský skvost zapnutý bez dozotu nota bene na autě za X set tisíc (i kdyby za pár kaček), tak bych hrůzou asi nespal a hasiči aby byli tvrale auf.
Nepíšeš, o co ti jde přesně, ale domnívámse, že o tzv. kondiční dobíjení, resp. udržení AKB v plně nabitém stavu.
Na to je nejlepší sehnat si buď nabíječku, která má charakteristiku U/I a po dosažení Umax. přejde do režimu dobíjení malým proudem při Umax a nebo to řešit starým a sovědčeným způsobem pomocí dobíjení usměrněným napětím a proudovou ochranou. Pohleej na net tzv. Kondic dobíjení, možná se to píše Condic, nebo Kondik. Základem je 2W trafo o Usek 24V ss, usměrňovač ze 4 diod, 2 rezistory, jedna LED a hotov. Náklad ca 150Kč a je to ověřená věc, která mi funguje už asi 25 let. Baterka v otcově Focusu se dožila neuvěřitelných 12 let!!! Byla trvale napojena na tento dobíječ vždy, když bylo auto odstavené, moje AKB v Oktávce 1,9TDI se dožila také skoro 10 let. QA hlavní výhdou tohoto zapojení vidím v tom, že je 100% zkratuvzorné a nemůže dojít k úrazu - trafo má totiž zcela izopvlaný primár od sekundáru.
Spínaný zdroj )tj. bez trafa mi do auta nesmí ani omylem!!!

27.10.2014, 16:53 |
Fonfy chcelo by to presny zoznam suciastok a ich hodnoty a schemu a bolo by to super :) to by som si urobil

27.10.2014, 18:24 |
skoki to si ma moc nepotešil, po tvojom príspevku rozmýšlam či ho nevrátiť :-( chcem ho mať zabudovaný v kufri a nabíjať ním baterku a chcel som vedieť, či je možné nim baterku udržiavať. Ale možné to asi nie je...
Tady máš pěknej zdroj, zatim za dobrou cenu, otázka kam až se vyšplhá?(aukro)
[ Link ] Tech info zde:
[ Link ]
co nabíječka z lidlu za cca 500,- ta je dobrá na udržování

28.10.2014, 18:31 |
Fonfy coo ? tu maju furt v tom lidli?
Zdeny: nezkousel si spocitat kolik ta vec za tech 12let sezrala proudu? Jestli to za tu dobu nesezralo 2-3baterky ktery by tam mel clovek co udrzbu neresi....
ten graupner je pekna sracka. mne po cca pul roce odesel. koupil jsem si pak Mansona a spokojenost. narozdil od Graupneru nemusis porad kontrolovat napeti. proste tam neco nastavim a to tam zustane. ten voltkraft by me docela zajimal...

28.10.2014, 20:08 |
skoki ďakujem za info, presvedčili ste ma. Kupim teda kvalitnejšiu nabíjačku CTEK
Fonfy: v seneckom lidli ich majú
Fonfy po minulých akcích kdy to lidi hned vykoupili se slušně zásobí takže mívaji ještě nějakou dobu po akci ...

28.10.2014, 21:49 |
Fonfy | Upraveno: 2014-10-28 21:55:02
skoki: tak co nekupis?
za tie drobne to znie dobre asi si ju kupim lebo casom budem aj tak riesit lepsie napajanie tak sa to hodi urcite
btw iba taky dotaz ked mam vpredu vartu 63ah 610A a dozadu by som dal hollywood 20ah a pripojim nabijacku na tu hollywoodku vzadu..budu sa mi dobijat a aj udrziavat obe naraz? akot o funguje v tomto pripade

28.10.2014, 21:53 |
skoki ja kupim CTEK

28.10.2014, 21:55 |
Fonfy tie CTEK vyzeraju fajn ktoru ides kupit je ich tam vela druhov
[ Link ]

28.10.2014, 22:04 |
skoki XS 5 alebo 7
ta z lidlu je kopií Ctek :D
Tu 7-ku som mal teraz pozicanu na autosalone a fajn ...

28.10.2014, 22:55 |
Fonfy ta z lidlu neviete nahodou do kolko Ah nabija a do kolko Ah udrziava?
to nejni omezený, dává tušim 1.5A takže dobije cokoliv jenom jí to trvá

28.10.2014, 22:58 |
Fonfy to je dost malo ale tak ked vie udrziavat a vsetci ju teda chvalia tak za dvacku v pohode :)

28.10.2014, 22:58 |
TommyDS | Upraveno: 2014-10-28 22:59:48
Ta z Lidlu stoji za velke ... realne to vie nabijaci prud cca 1,5A, co je pre kvalitne nabitie AGM bateriek malo, nehovoriac o tom, ze pokial na nejakej sutazi clovek chce robit show, alebo len rozohrat pred hodnotenim, tak v poho 8-10 amperov zosiky spapaju ...

28.10.2014, 23:00 |
Fonfy aaha tak nato prdim ked sa to neoplati