Navštíveno 2128x

Hoy hifimaniaci ;))
potrebuju poradit jak zapojit rele (12V)
Potrebuji udelat odvetrani zastavby, takze remote z radia urcite vsecko neutahne, proto jsem se rozhodl pro rele, ktere si jen sepnu a budu mit "tvrdych" 12V v kufru az po zapnuti radia.
Muzete mi poradit jak funguje toto rele a jak ho pripojit??
DIKY MOC!!!
Jedna se o SH-RAS 1215.

10.03.2006, 06:50 |
RadekFM | Upraveno: 2006-03-10 06:51:22
Jednoduse, na tu civku pripojis remote z radia a ty dalsi 2 kontakty ti budou spinat silovy okruh.
Hlavne si zjisti jestli civka rele nebere vic proudu, nez da radio na remote a nezapomen na ochrannou diodu.
takze to funguje jako "prepinac"?? nejak s relatky nemam moc zkusenosti..
civka bere malo, to jsem si dal pozor, ale zajima me ta dioda, jak si to presne myslel?
diky
spotreba rele je 0,36W
coz dle mych vypoctu je:
12 V - 0,03 A
14 V - 0,026 A
max. proud je 15A (spinany)
autoradio je jistene 0,3A pojistkou na remote takze byto nemelo byt moc.
(mam na tom napichnute 3 zesiky a fantomove napajeni anteny)

10.03.2006, 07:10 |
RadekFM | Upraveno: 2006-03-10 07:12:20
Jo, jako prepinac. Ta dioda se dava paralelne k civce katodou na + a chrani vystup remote (vlastne i vstupy rem. na zesikach) pred znicenim prepetovymi spickami, ktere vznikaji pri ovladani indukcni zateze.
ok.. a muzes rict jaky typ konkretne bys doporucil? at to muzu v GM koupit.

10.03.2006, 07:43 |
JR na tom tvym schematku mas ale prepinaci rele, ktery je zbytecny ... myslim, ze kdyz dojdes do GM a vyspecifikujes jim, ze chces 12V spinaci rele a budes vedet jaky proudy to ma udrzet, tak ti ho daji.
No to je fuk, jestli uz ho ma doma. Dioda je jedno jaka.
RadekFM: zkus nahodit typ, prece nereknu v GM dejte mi nejakou diodu.. ;)))
Dave0401: klidně můžeš použít relé které spíná v autě mlhovky.Má 4 nožové kontakty na konektory + a -,další 2 jsou spínací.Jsou dva druhy:tedy spínací a rozpínací.Ty musíš mít spínací.Koupíš to kdekoliv kde mají auto díly.Tu ochranou diodu jak píše Pavel 528 tam dej pro klid duše.Mrknu jestli někde v garáži bude a hodím ti fotku.
Zkoušel jsem to a remote u Alpiny to relé sepne.Spínací kontakty mají 40A.

Dr: Hirax, ja uz to moje "prepinaci" rele koupil za 19,- ;)) je jeste mensi a ma max. proud 15A a potrebuju cca 0,5A.
To mlhovkove bude drazsi, ale taky by slo pouzit.