Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Čo znamená pojem Ladenie Bedne na danú frekvenciu ?

 o Navštíveno 5429x o
o 29.08.2020, 10:46 | Boriskosiko
Zdravím všetkých

Ako začínajúci v tejto oblasti Hi-fi mi vŕta jeden pojem v hlave, na ktorý neviem prísť na chuť .

Čo znamená, že bedňa je ladená na 35hz napríklad . Vedel by mi to niekto laicky no odborne prosím vysvetliť . Kvôli čomu sa vlastne bedňa stavia na nejakú frekvenciu, keď samotný reproduktor si hrá aj tak vlastnú frekvenciu - napríklad od 25hz po 350hz . Je to kvôli tomu, že keď postavím bedňu na 35hz, tak pri tej frekvencii dostanem najväčší akusticky tlak alebo ?

Ďakujem každému, kto mi tento pojem dokáže objasniť .


o 30.08.2020, 16:11 | Rocco.
Když je bedna laděná na 35Hz, tak znamená, že na tehle frekvenci je nejhlasitější. Samozřejmě hraje i na jiné frekvenci.
o 30.08.2020, 20:31 | Boriskosiko
Ďakujem
o 17.09.2020, 19:45 | DavidCh
Jednoduše řečeno se uroveň na dané frekvenci zvýší o max 3dB. Není pravidlem, že je nejhlasitější, neboť to může být i fekvence, co je utlumena o -4dB oproti vyšším frekvencím a tímhle se dožene ten útlum na -1dB.

Nastuduj problematiku basreflexu, jak funguje, jaká čast reproduktoru ho využívá, kdy je dobré ho využít, jaké jsou vhodně měniče pro BR a pak pochopíš, proč/co se jak dělá.

Cokoliv klidně vysvětlím. Už mám přecijen pár simulací a konstrukcí zasebou. Pomocí pár přípravků a PC můžeš měřit, jestli jsi basreflex postavil správně a co případně udělat pro větší úspěch.

Lepší konstrukce je pak TML, ale je o dost složitější.
o 17.09.2020, 22:53 | Fonfy
trosku OT ale chcem sa spytat neviete niekto o niekom kto by mi postavil dobru br bednu alebo lepsie asi nejaky 4th/6th order bandpass? Mam rainbow hammer 12 v bedni ktora bola este predtym na amboss 12 a neni to vobec ono chcelo by to precizne spravenu a naladenu bednu
otazka este je ci si to tento menic zasluzi
dakujem lebo chcel som to dat spravit gabovi z tuninghifishop.sk ale nema vobec cas
o 18.09.2020, 20:44 | DavidCh
Postavit to umí kdejaký ňouma, ale navrhnout tu ozvučnici už je pro kdekoho problém. Kort do auta, kde je efekt cabin gainu. Reprák se dá přesně změřit na TS a podle toho určit, na jakou ozvučnici je vhodný a následně ozvučnici postavit. Né všechny repráky na basreflexu fungují dobře.
o 21.09.2020, 06:30 | David C.
ozvučnice.cz mohu doporucit :) jinak ja osobně bych ho dal do uzavřený bedny :)
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.334 sekund.