Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > DSP - oplatí sa alebo nie a čo to vlastne je ?

 o Navštíveno 6573x o
o 19.09.2020, 12:39 | Boriskosiko
Dobrý deň,

Určite viete, že som začínajúci v auto-hi-fi . A pred tým, kým si postavím svoje auto, tak sa chcem niečo naučiť a nie vyhodiť peniaze kde-jak .

Na začiatok uvediem, že keď budem robiť stavbu, tak nebudem chodiť na žiadne súťaže ani nič podobné . Mojím kritériom je, že chcem mať v aute SPL hudbu - hlasnú - (pre “frajerinu v meste”) ale aby to malo nejakú zvukovú kvalitu .

Ako druhá vec, čo má zaujíma po minulom príspevku je názor na DSP a vlastne nejaké odborné vysvetlenie, načo dobré to je mať v aute a na čo si dať pozor pri kúpe DSP . Samozrejme, keď som pozeral na dsp, tak je to taká vec, ktorá je v celku dosť drahá, čiže vlastne otázka je namierená, či sa oplatí vraziť toľké peniaze za dsp (300€cca) a či sa radšej neoplatí tých 300€ investovať niekde inde, skôr do lepšieho zosilňovača alebo pod... .

Ak budem chcieť vlastne to dsp, tak určite čo viem, tak potrebujem také dsp, ktoré bude mať výstup na predné, zadné repro a pre Subwoofer . Čiže tým chcieť mieriť na to, že ak si budem vyberať autorádio od značiek (pioneer, alpine, Kenwood), tak mám pozerať na to, aby malo výstup 6 - cinchov alebo tým, že budem mať dsp, tak stačí, aby autorádio malo výstup dva cinche . Ako som uviedol, tak potrebujem dostať do zosilňovača 6cinchov - pre predné a zadné reproduktory plus Subwoofer . Nechcem to riešiť cez žiadne rozdvojky a pod. Lebo nechcem stratiť jednak stereo efekt, ale nechcem stratiť aj fader, čiže keď v pesničke bude počuť laicky povedané , že vrtuľník letí zo zadu z pravej strany, tak chcem počuť iba ten jeden reproduktor hrať (pravý zadný), čiže si chcem v aute ako keby vytvoriť “domáce kino “ . Preto potrebujem dostať do zosilňovača 6 vstupov, ktoré sú jednotlivo od seba rozdelené . Takze tým sa chcem spýtať, aký vlastne dsp potrebujem, koľko kanálový alebo aké paramätre pozerať, aby som mal svoje kritéria .

Aké Zosilňovače kúpiť, necháme až na poslednú radu, ale načrtnem, čo asi budem chcieť - určite to bude nejaký 4channel AB strieda a jeden monoblock D trieda . Osobne si myslím, že 100rms pre reproduktory v dverách sú postačujúce a 1000rms pre Subwoofer tiež .

Užívajte deň všetci .


o 21.09.2020, 07:07 | David C.
ahoj :) hele pokusím se trochu pár věcí napsat ale ptáš se na opravdu obsáhlý téma a ještě k tomu opravdu dost obecně :D

celkově kvalita zvuku a spl jsou dvě větve který jsou na začátku v celku ale čím výš na nich jsi tím jsou od sebe dál :D opravdu málo lidí má v autě hudbu která má perfektní kvalitu a zároveň se tomu dá říct SPL.

z tvého velmi obecného dotazu soudím, že jsi spíše v začátcích.

výkon zesilovačů určitě dostačující bude, zaleží hodně na citlivosti reproduktorů, co tím budeš honit.

k tomu DSP tak myslím, že pro tvoje účely bude rozhodně stačit koupit rádio, co bude mít DSP v sobě a nastavíš si vše potřebné přímo tam.
DSP je zvukový procesor který se nastavuje většinou přes PC.
To je věc o který by se dalo mluvit opravdu hodiny. Jediný co ti na to můžu říct je, že bez kalibrovanýho mikrofonu na měření RTA atd atd se nehneš. Všechno to záleží na tobě. Nic nefunguje tak, že bys to jen zapojil a ono to začalo záhadně zlepšovat zvuk. (samozřejmě jsou výrobci co k dsp mají mikrofony a kalibrační sadu která to udělá v rámci možností za tebe) ale to už se bavíme o jinejch penězích.

kdybys chtěl něco víc upřesnit tak se zeptej na konkrétní věc a pokusím se.. :D
o 21.09.2020, 07:11 | David C.
jinak to "domáce kino" o kterým tam mluvíš to rovnou zahoď takhle to nikdy fungovat nebude :D 99% hudebních nahrávek je stereo = 2 kanály! víc z toho žádnej procesor ani nic jinýho nedostane :) ideální je v každym případě dát reproduktory jen do predních dveří a ten 4 kanál nechat hrát zvlášť na výšky a na středobassy :) to je právě to co se nastavuje v DSP a ty lepší rádia to uměj taky.
do zadních dveří/plata atd se reproduktory nikdy nedávájí! víc reproduktorů neznamená lepší kvalitu ani větší hlasitost..
o 21.09.2020, 12:32 | Boriskosiko
Čo sa týka DSP, tak to viem, že sa to nastavuje cez pc, čiže to by som si dal niekomu nastaviť, ale asi ako píšete, pre mňa to budú asi vyhodené peniaze a radšej to investovať do batérie, autorádia a tak ďalej ...
o 21.09.2020, 14:34 | kiklop32 | Upraveno: 2020-09-21 16:36:25
Boriskosiko
Vemu to na přeskáčku

1)
Hudba je stereo, tedy pravá a levá, není to žádný domací kino 5+1 atp. Tedy rozhodně v písničce nikdy neuslyšíš vrtulník zezadu. Hudba se reprodukuje zepředu ( čelní sklo v autě ) směrem do auta. Tak je to jedině správně.

2) Pokud chceš mít set komponentních repro vpředu i vzadu, vzadu je to nesmysl, protože to jen ničí hudbu, tak ti rozhodně 6 kanálů stačit nebude, protože v aktivu potřebuješ na každý jeden reproduktor jeden kanál. To znamená L přední výška, P přední výška, L přední středobas, P přední středobas. Takže to máš 4 kanály na předek + 1 až 2 na woofer. Na zadky další dva kanály. To platí v případě DSP, s pasivní vyhbkou je 6 OK, ale zvuk nebude sahat aktivu ani po kotníky.

3) Zadní a přední repro nikdy nesladíš, ty zadní budou vždy mimo a zhoršovat hudbu. Takže je tam nekupuj a peníze použij jinam.

4) Hlavní výhodou DSP je, že máš každý reproduktor ovládaný zvlášť a vyhybku si můžeš nastavit tak, jak to tobě a instalaci vyhovuje, levné DSP v rádiích dovolují jen omezené množství frekvencí a strmostí, třeba 6db, což určitě nestačí. Vždy můžeš nastavit vyhybku podle doporučení výrobce a odtamtud upravovat, jak to bude nejlépe sedět.
Nejdůležitější pro auto jsou časové korekce, aby se zdálo, že jsou repro ve stejné vzdálenosti od řidiče. Posun je to obrovský, i když to není 100% přesně. Návodů a přepočtů jsou dnes na netu mraky, takže nic tak super těžkého.
Za mě dobře vybavený DSP přidá dost na kvalitě, radši starší dobrý zesík z bazaru a k tomu slušný DSP, než drahý zesík bez nebo se základním DSP.

Měření není tak nutné stačí poslouchat co se čím mění a dostrkat to tam, kde se to člověku líbí, pokud je možnost to ale nechat udělat s mikrofonem, tak do toho. To má ale také spoustu možností, proto je nutné nalazení na posluchače.

5) Wattáž záleží na reproduktoru, pokud máš např. 30W výšku a pošleš do ní 100W volume a gain naplno, tak nic moc. Pokud gain zesilovače bude úplně dole, tak bude zesilovač nevybuzen, což taky není nejlepší. Je teda dobrý najít komponenty co k sobě pasují, třeba repro 100W a zesilovač 130 - 150W

6) 1kW na sub je až až, ale zase záleží na autě a ozvučnici.

o 21.09.2020, 16:57 | riviera.kidd
Vrtulnik v pisnicce...
Tak bud poslocha Rytmuse nebo East17

:-D
o 21.09.2020, 18:35 | kubiik
Měl jsem postavené auto 3W plus sub aktiv a myslím, že to nehrálo špatně. A pak jsem měl GIV, kde jsem udělal pořádně dveře (excursion), nasměroval výšky (carpower) a dal to jenom na rádio(obyč. Kenwood) do aktivu a byl jsem překvapen co z toho leze. Za repro plus rádio pod 6t a výsledek super. Stačilo už jen dodělat sub. Nahlas to uměli hrát taky. Nestačilo by ti něco takového? Zkusíš si na tom nějaké nastavení a pak se můžeš rozhodnout kterým směrem to posunout...
o 21.09.2020, 18:39 | kiklop32
Při dnešních cenách DSP není co zkoušet :)

[ Link ]
o 21.09.2020, 19:16 | kubiik
To jo. Ale pokud nebude řešit vyloženě SQ, tak já bych už do tak staré věci nešel. Z vlastních zkušeností vím, že když koupíš celou sestavu z bazaru a tak staré kusy a něco pak nefunguje, tak to znamená mraky času jenom na hledání chyby a někoho kdo tu chybí najde a odstraní.

Jenom jsem tím chtěl říct, že se dá postavit aktiv za pár kaček, který naladíš za víkend a umí překvapit. Sám teď řeším veliké dilema jestli do Caddy postavit 3W aktiv a nebo nebo zase jenom 2W aktiv na rádio.
o 22.09.2020, 10:40 | Axton81 | Upraveno: 2020-09-22 12:44:35
Youtube video:

Vrtulník v písni
o 22.09.2020, 14:11 | riviera.kidd
Tak jestli to ma hrat tohle tak si kup lepsi sluchatka, usetris a okoli to nebude muset poslouchat

Sorry, musel jsem :-D
o 22.09.2020, 17:02 | kiklop32
A ta píseň je kde?
o 23.09.2020, 06:29 | Kapka (M)
Není problém v autě udělat prostorový zvuk 5.1 :-D akorát se bavíme o ceně v řádech staršího auta :-D a sámo musíš to krmit DVD s 5.1

foto k příspěvku  od Kapka

o 23.09.2020, 11:16 | Axton81
S tím odkazem, na ten song na YouTube jsem to pojal s humorem. Já jen, že jsem to nedávno slyšel u kámoše v autě a efekt prolétajícího vrtulníku, byl z předních reproduktorů velice znát z leva do prava a tak jestli tazatel třeba nechtěl, ať ten efekt vyzní prostorově v celé kabině vozu.
o 03.10.2020, 12:53 | riviera.kidd | Upraveno: 2020-10-03 14:53:54
Tak jeste jedna s vrtulnikem :-D

Youtube video:
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.342 sekund.