Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Měření pomocí PC

o Navštíveno 760x o
o 08.08.2006, 11:23 | wilibald
Před několika měsíci jsem tady vznesl dotaz na "domácí měření aparatury", s nízkými náklady. Nějak se nemohu smířit s nastavováním "podle uší", navíc, když ty moje příliš cvičené a schopné nejsou.
Nenašel jsem nikoho, kdo by měl zkušenost a slíbil jsem, že získané poznatky zveřejním.
Po mnoha a mnoha hodinách na internetu, hledání v knihách a skriptech jsem zjistil, že informací příliš není, a to ani v PA a home Hi-fi systémech.
Lidé, co to dělají profi mají samozřejmě profi přístroje a z amatérů se tomu příliš lidí nevěnuje, popř. si vystačí s osciloskopem.

Na internetu existuje několik programů, které využívají k měření zvukovou kartu PC. Většinou mají poměrně složité ovládání a nedostatek dokumentace.
Troufám si tvrdit, že vím o všech a poctivě jsem je vyzkoušel.

Ke stavbě "sondy" jsem zvolil jednoduchý postup:
- co nejkvalitnější elektretový mikrofon s rozsahem 20Hz až 20 kHz
- kvalitní předzesilovač se stabilizovaným napájením
- jednoduchý držák (něco na způsob měření RTA EMMA)

Výhodou by samozřejmě byl měřící mikrofon se známou frekvenční charakteristikou, ale to nebylo "předmětem zadání" (nový cca 10-20 tis. Kč, starý se špatně shání). Navíc do věci vstupuje ještě nepřesnost zvukové karty, kterou ovšem některé programy umí kompenzovat.

Takže ceny:
Mikrofon - cca 150 Kč
Předzesilovač - cca 150 Kč
Ostatní - cca 200 Kč

Dosavadní výsledky jsou velmi uspokojivé, není to jen hračka, ale za ty peníze užitečný nástroj. Má to samozřejmě spostu faktorů, díky kterým není možné dosáhnout přesnosti profi přístrojů, ale s jakýmkoliv uchem si klidně zasoupeřím... ;o))
Obzvlášť problematické jsou frekvence pod 100Hz, které se špatně měří už z principu a tam se obyč. mikrofon projevuje v celé nahotě. Prozatím nemám dotaženou kalibraci podle svých představ, takže ještě neměřím absolutní hodnoty, ale pro zkoumání relativní ("kam a o kolik se to pohne") je to zcela vyhovující pomůckou.

To nejjednodušší, co je možné zkoumat:
1) Hrubé odchylky ve frekvenčním spektru
2) Chování spektra při použití ekvalizéru
3) Posuny v SPL
4) Chování výhybek
5) Čistota zvuku subwooferu

Při vytváření signálu používám generátor v programech, popř. testovací tracky s frekvenčními průběhy.

Podle času sem hodím nějaké PrintScreeny a příklady využití.

o 08.08.2006, 12:09 | Goldies
hmmmm, zajimave! A koukam, ze i cenove dostupne :-)
o 08.08.2006, 12:24 | jdoizo
Wili: jj takovéhle bastlení pro měření je, ale myslím že mic by chtěl s trochu jinými parametry, nevím jak moc objektivná by to bylo.Jinak proč nezkoušet :-)
Oizo
o 08.08.2006, 14:00 | RadekFM
wilibald: ja to zatim pouzivam jen s elektretem primo do zvukovky, jakej k tomu mas zesilovac ?
o 08.08.2006, 14:04 | wilibald
Uvedený mikrofon skutečně pracuje zhruba od 25 Hz do 18 kHz. Nerovnost frekvenčního průběhu mikrofonu se nechá vyrovnat vyrovnat kalibrací k referenční hodnotě, otázkou je, jak lineárně se chová s odstupem od této hodnoty...To zatím nevím.... Co se týká frekvenční přesnosti, tak mám vyzkoušenou. Do 500 Hz je to do 0,2 Hz, pak to leze nahoru...U 15 kHz je odchylka zhruba 10 Hz... Myslím, že měřící mikrofony jsou především o vyrovnaném frekvenčním průběhu a stabilitě...impedanční, kapacitní, teplotní, či jiné...Směrové charakteristiky pomíjím...To už bych se do toho zamotal... Stejnou mikrofonní vložku má profi ruční měřící zařízení za cca 16 tis.
o 08.08.2006, 14:18 | wilibald
To RadekFM: Pokud má zvukovka dostatečné napětí na vstupu a konkrétní elektret není moc náročný, tak to funguje. Mne to neuspokojilo a na netu také všichni měli předzesilovač. Použil jsem toto

[ Link ]

Myslím, že je to pro daný účel vyhovující, i když se nechá samozřejmě udělat i kvalitnější. Napájení 9V Bat, pro dobrý pocit jsem dodal stabilizátor 9V v běžném zapojení...takže jen s dvěma kondíky. Jak to sleze pod 9V.. tak baterku vyměním...
o 10.08.2006, 08:47 | VlastaCB
wilibald: Pouzivam uz dlouho programy SpectraRTA a taky jsem laboroval, maji tu vyhodu ze muzes zkalibrovat na jakejkoliv mikrofon,akorat je treba mit kvalitni zvukovku
o 10.08.2006, 10:09 | IvanP
to wilibald: "Stejnou mikrofonní vložku má profi ruční měřící zařízení za cca 16 tis. " - to nemyslíš vážne že profi meracie zariadenie???

[ Link ]

takto nejako vyzerajú meracie mikrofóny
o 10.08.2006, 14:53 | wilibald
To IvanP: Jo, to jsou samozřejmě bezva věci...někam do bezodrazových komor vývojových středisek velkých firem...Ale také existují třeba příruční analyzéry a hlukoměry pro ozvučovací firmy a podobná využití...
Dneska třeba dostaneš ke drahé domácí sestavě mikrofon k automatickému nastavení. Také v něm většinou nenajdeš tohle, ale elektretovou vložku "za dvacku"...funguje to a běžnému uživateli to pomůže..
O tom, který šroubovák je "profi" a který je "hobby" můžeme diskutovat dlouho. V kontextu tohoto příspěvku je "profi" cokoliv, co se za účelem měření zvuku vyrábí a prodává, tzn. není doma zbastleno z odpadků.
Jinak, pokud bys měl k něčemu podobnému přístup, pomohlo by, kdybys třeba prakticky zkusil porovnat s obyč. mikrofonem a hodil to sem.
o 11.08.2006, 06:14 | RadekFM
VlastaCB: Jak muzes skalibrovat mikrofon u ktereho neznas krivku?
o 12.08.2006, 16:33 | VlastaCB
RadekFM:cece se daji stahnout, predstav sito
o 12.08.2006, 17:09 | tappaja
A jak ji stahnes? Co ja vim, kdyz sem se o to zajimal, tak se da mikrofon nechat zkalibrovat, ale zadarmo to neni a neni to ani za par stovek...
o 12.08.2006, 18:22 | RadekFM
VlastaCB: Nikdy nestahnes zadnou krivku, predstav si ze kazdej mic ma svoji charakteristiku, to ze stahnes nejakou ze stejneho typu ti je uplne k hovnu, protoze v tom pripade je lepsi to nechat bez kalibrace.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3491 sekund.