Navštíveno 1766x

Ahoj, mam problém, mam asi rok subwoofer v boxu od JBL.
Ted sem ho krmil Audisonem SX3 ci tak neak. Zesik 250W a repro 300W - tzn OK ?!
Ale ted mi zesik zacal skakat do proteku. Proc ? Repro má nejspíš prálenou cívku, je zadrhlý a skoro s ním nejde hýbat. Zesík i repro je v záruce. Je možné s tím něco delat ? A proc se to stalo ? Díííky moc za rady

21.02.2007, 19:02 |
DevoteeG2 | Upraveno: 2007-02-21 19:02:58
Vesmes plati ze slabsim zesilovacem odpalis silnejsi repro mnohem snadneji nez naopak...
SW s upecenou civkou ti tezko nekdo vyreklamuje, takze potom jedine nechat previnout, pokud to pujde, nebo koupit novej SW. Stalo se to pro to, ze jsi tomu daval cocku. To ze ma SW vic RMS, nez zesik neznamena ze vydrzi vsechno.
Hrál asi 20min třetí den, po dobu jednoho ruku. Zesik 250W , sub 300W a hlasitost na radiu 24 - 27 ze 33 - takze žádný čočky nedostaval....
Cim presne odpalim slabsim zesikem silnejsi repro ? Jak presne a proc ? Jak tomu zabranit ? Díky
Ne nejspíš ,ale určitě je spálenej, takže přestaň zkoušet, kolikrát ti protect sepne nebo zkurvíš i tu pojistku proti zkratu a přetížení a věř mi, že to lze. No sw, se dá převinout,ale já tomu moc nevěřim, jestli to má cenu, tak to ale zkus. Někdo tady na fóru to nechával dělat za 300,-
Subw už je odpojenej :) zesik je 3kanal takze ted hraju jen na ovály :(
Jinak jeste, neni mozny ze to delá zesik ? Ze propoustí stejnosmerny do subu ? Má cenu zkouset na ten kanál pripojit jiny repro jestli taky nezkoncí ? Díky
Mno, zkutečnost je určo taková, že si dávakl sw počudit a odpálil si ho slabým zesem, toť vše. Stejnosměrný proud určo ne:)))
A navíc ten zes, co máš, je kvalitní značka není to žádná tržnice, takže se nemusíš bát, že je to špatnej zes, jen je slabší.
Ale jaký je důvod, že odpaálí slabším zesíkem silnější woofer a jak tomu předejít?
Protože pouštíš do SW už moc velký vstupní signál a ven ti lezou místo muziky ,obdelníky :-) a pokud je zesilovač v klipu (záleží na modelu) tak se dokáže chovat velice prapodivně. a klidně se na výstupu může objevit i stejnosměrná složka.
Možná by nebylo od věci si nechat ten zesilovač propísknout na osciloskopu jak se chová v klipu, čím větší sračka ,tím víc kmitá..
Jinak při rozumném používání ,se dá klidně používat na SW 2x silnější zesilovač než je reproduktor. je cítit ve zvuku pěkná dynamika.
Já používám ve svém PA aparátu 18TBX100 B&C 1000W, a krmím je zesilovačem který má 1800W (qsc RMX 1850HD) , a používám to sca 2roky .
Pokud máš alespoň trochu citu tak nemůžeš reproduktor spálit, prostě musíš slyšet že už to má dost.
Teda pokud se nejedná o nějaký PSYCHO TRANCE kde netvoří basovou složku jeden sca 150Hz táhlý 60minutový tón :-)
Při klasickém stylu muziky se reproduktor svím pohybem chladí a nárazově (tj. úder bubnu) je schopen reproduktor který má RMS 200W spracovat i 400W špičku.
Pokud se teda bavíme o rozumnějších značkách ( a ne o SW z tržnice:)))
A ještě mě napadlo jak máš naladěný basreflex ??
Pokud se to přežene a je frekvence naladění bareflexu menší než Fs reproduktoru,tak si koleduješ o problém,výchylka reproduktoru bude větší než je dovolená a bude ti narážet former z cívkou na magnet a může se poškodit a následně i zadrhnout v mezeře a když se cívka mechanicky zastaví tzn. se přestane chladit a spálí se.
A nebo také nevhodné nastavení dělícího kmitočtu vč. subsonických filtrů ....
fuj. to sem se rozepsal.... :-)
Taktak, viz Tonyss. Dalším problémem bývá také nastavení rádia - posílení basů, zapnutý loudness, bassboost a podobné mrviče zvuku.
Jen doplnim, ze stejnosmerna slozka se objevi pri clippingu vzdy, ne jen "mozna".
A jak tomu predejit? Jedine "usi" nic jineho neexistuje. Proste to musite slyset, ze uz jde zesik do limitace a ubrat volume. Vetsina lidi s tim nema problem.
A jak je to s tí nátrubkem? Jak píše Tonnys s jeho naladěním. tává se to pokud je nátrubek třeba větší než by měl být, nebo právě naopak pokud je menší?
Nejde o to jestli je větší nebo menší .....
Jde o to že každý reproduktor má hodnotu Fs -rezonanční kmitočet.
A k reproduktoru se ladí bedna.
Existuje spousta simulačních programů,do kterých nahážu data o reproduktoru a oni mi spočítají ideální ozvučnici.
Basreflex se ladí vždycky výš než je hodnota Fs .
tzn že pokud má reproduktor Fs třeba 30Hz , tak bareflex naladím třeba na 40Hz .
Ale jak říkám sposta simulačních programů si s tím umí hravě poradit.Ale je potřeba vědět o hodně veličinách daného reproduktoru.
Tweety_xx: Pokud budes delat box od oka a udelas natrubek moc kratkej nebo moc velkej prumer, bude rezonancni freq. BR moc vysoko a pak bude mit reprak velkou vychylku pod touto freq. Ale pak hrozi spis mechanicky poskozeni, nez spaleni civky.
Tak,tak...ale ono je skoro vždy to mechanické poškození spjato se spaálením ,former cívky se zdeformuje nárazem o magnet a takto zkřivený former se už nedokáže volně pohybovat v mezeře a většinou se zadře a následně spálí ,protože bez pohybu se cívka neuchladí....
No já to bral takhle mám v plánu RF a ten nmá předespaný nátrubek od výrobce 101,6x254 no jestli by vadilo kdyby ten nátrubek byl 100x254 protože průměr 101 jsem nikde nenašel.
nevadí....až tak dramatické to nebude, je doufám těch 100mm vnitřkem ? :-) ,setkal jsem se s tím že měl prodejce napsáno 100mm a ono to bylo bráno na začátku nátrubku a z venku ,takže vnitřní byl 85mm :-))
Ale přesto bych měl po ruce vždycky nějaký ten simulační prográmek
např. "winisdbeta"
nebo se dá stáhnout prográmek "basreflex.exe"
Díky, box je original. Jde o JBL, tn asi to nebude žádná tržnice. Cena boxu s repro byla okolo 5tisic v nejlacninejsích obchodech. Myslim je to JBL GTO 1204br. Jinak radio je clarion řada 5, mam tam zaplej 2pasmovej eqalizer a basy asi 6 z 8 a vejsky 4 z 8. Basboost zaply je ale na zesiku o 4db. vzhledem k poustenemu vykonu kery je mensi nez zesiku sem myslel ze to zvladne. Je to tim ?? I kdyz zesik je kvalitni tak myslim ze ne :). Radte dál , díky
Prostě si tomu dal na prdel :-)))) ...hawk
No to je fakt dobrý no, rád bych neaky rozumny nazor, od nekoho kdo se v tom trosku vyzna :)
Choval sem se k tomu slusne a poslouchal RnB. Nikdy nezkresloval, nikdy sem ho nehnal na zadny hranice !
výrobní vada ??
,pochop už konečně že nikdo není žádný jasnovědec , a aniž by viděl tvoje nastavení ,tvoje zapojení ,slyšel v praxi tvůj pojem "hrál bez zkreslení" tak ti nikdo na dálku víc neporadí.
Už jsem ti to říkal jednou ,ale pokud ti to neztačí klidně zopakuju :
Nechej si přeměřit zesilovač ,jestli nepouští ven nějaký bordel.
Toto je základ.
Ale i tak se mi zdá v celku dost mít na rádiu basy 6z8 to už bude teoreticky nejakých +6 až +10db na sca 80-90Hz ,teď to je ještě nakoplé +4db na zesáku ,Vždyť ten reproduktor musí lítat jak utržený vagón :-))
Trocha teorie :
Jen tak pro zajímavost. Pokud máš reproduktor který má 90db a budeš chtít zednout hlasitost na 115db , musíš do něj natlačit sca. 320W ,pokud po něm budeš chtít o 14db víc tj. 129 budeš muset do něj narvat 8KW ,slušný co ???
Takže vždy je lépe mít skvělou,a reproduktor který má slušnou citlivost v užitečném pásmu ,které potřebujeme na SW tj. sca. 50-100Hz a ozvučnici která ještě nějaký ten decibelík přidá,
Vezmi si že pokud potřebuju o 3-4 db větší hlasitost.Budu potřebovat přesně dvoujnásobně silnější zesilovač.
Log Výkonu*10 +citlivost SW = nárust hlasitosti.
Příklad:
Reproduktor v bedně má např. 93db výkon zesilovače 400W
Log400*10 + 93 = 119db max.akustického tlaku.
...skvělou ozvučnici a reproduktor ,který má .... adt

26.02.2007, 18:48 |
Duris pozor na signalovy kabely !! pokud mas zesik zapojenej do mustku a jedna strana signalu nefunguje tak se ti na vystupu objevi stejnosmerna slozka nebo nakej tomu podobnej sajrajt a bud ti shori zesak nebo repro (kamos odpalil magnat XTC a koupil novej nic s tim neudelal a za dvacet minut umrel taky :)) promeril sem mu signaly a dal mu novy a bezelo to v klidu taze i takova kravina muze stat hromadu penez BACHA na to!
Nebudu zakládat nový příspěvek, mám prosbu, zapojel jsem dvoukanál Magnat Rave 300 na 6x9 JBL GTO937 (2ohm), nejdříve nechtělo skoro hrát, tak jsem odpojil ostatní repro na radiu a nechal to hrát jen přes RCA a během 10s to přestalo hrát a rozsvítil se "Protect" repro nehraje. Zkoušel jsem odpojit repro ale chová se to stejně, jakmile připojim RCA, tak se rozsvítí Protect a nic nehraje. Nevíte co by s tím mohzlo být, doufám, že jsem nic neodpálil :-((( .