Navštíveno 1926x

Zdravim, v autohifi se už nějakou dobu pohybuju, ale přesto se považuju za začátečníka a pořád je čemu se učit, může mi někdo objasnit pár pojmů:
1) aktivní zapojení....
2) ,,damping faktor"
Díky za vysvětlení, popř. i za narážky, že jsem nevzdělanej křupan :-)
Aktiv: Je to zapojeni komponentnich reproduktoru primo prez aktivni vyhybku (V radiu, zesilovac, aktivni vyhybka) namisto prez pasivni vyhybku (nemuzes ladit frekvence ktery poustis do jednotlivych repro) primo od vyrobce. Mene casty byva 3-way active - zapojujes jamostatne vysky, stredobasy a kickbasy...
Damping: Urcuje jak moc ma zesilovac kontrolu nad basakem (cim nizsi cilo tim lip - pokud si to nepletu)

28.03.2007, 13:08 |
Pagoš Damping rozhodně čím vyšší, tím lepší
Pagoš: Ja si nebyl jistej :-)
Oki chlapi díky za rady, ten aktiv je pohoda, ten damping jsem pochopil, ale neumím si představit co je to kontrola nad basákem :-)) Ale přesto díky :-)) Ještě jedna OT - jaký damping je takový ten hezký střed, lépe řečeno pod jaký damping zesilovač nebrat??
Mimochodem, já jako začátečník se zeptal a vsadím se, že ostatních 30 ,,profíků" co navštívilo tohle téma vůbec netuší o čem si tu píšeme :-))

28.03.2007, 13:32 |
Pagoš Řekl bych, že třeba 200+ už je velmi slušná hodnota.
Je to VELMI jednoduche !!! DF je pomer impedance reproduktoru a vystupni impedance zesilovace. Cim vetsi DF, tim vetsi proud muze proteci obvodem a tim je lepsi kontrola membrany reproduktoru. Nejde totiz jen o to membranu rozpohybovat podle vstupniho signalu ale take ji ubrzdit (ma svou setrvacnost) A prave na to ma DF velky vliv.
vzorecek: DF = impedance repra / impedance zesilovace (ta je radove mensi)
Z toho vypliva ze DF je zavisla na impedanci repra, kdyz impedance zesilovace je dana. Takze pokud ma napr. monoblok DF 200 pri zatezi 4 ohmy pak pri zapojeni do 1 ohmu bude DF pouze 50 a to je duvod proc muze mi takove zapojeni horsi zvuk nez v pripade 4 ohmove zateze.
Pagoš, Radek FM: Moc díky, teď už chápu a vim :-))
jako ostatní uživatelé
Některé zesilovače jsou testované na damping při různých freq. například muj minulý monoblok, DLS A6 měla při 40Hz hodnotu 2764 a Audison LRx 1.400 hodnotu 660

28.03.2007, 15:52 |
Pagoš jdoizo: To jsou ale nepoužitelný údaje :-) Ale rozhodně zajímavý.
Použitelné ano,jen pro srovnání, ale takový dampig u A6 je už hodně s rezervou

28.03.2007, 22:47 |
Kobra Už jsem to tady někdy řešil.To opravdu věříte hodnotám,které jsou někde napsané? :o)))) Pánové,bez urážky,ale vše záleží na uších.Od toho se vše odvíí.Nebo ne?

28.03.2007, 23:08 |
Pagoš Kobra: Od renomovaných výrobců bych věřil, že číslo je minimálně orientační. Třeba obyč 2k Spektron uvádí DF do 4Ohm 50, takže věřím, že DLS zesilovače ze základní řady mají 100 a z Ulimate řady mají 200+ a podobně. Určitě záleží, za jakých okolností se to měří a tak, to zcela určitě, ale když je náhodou někde tento údaj uveden, tak se pravděpodobně diametrálně neliší od skutečnosti. Ale já jsem velký optimista, tak se třeba mýlím :-)
jdoizo na to narazil uplně správně..:)Ten DF je udavan-jak se jim to hodí...Ale jde právě o to,kolik je při určité frekvenci......
A pak je taky BL factor-a ten zase určuje sílu pohonu(magnetu)u repro...Ovšem tato hodnota se taky v autohifi moc neřeší..:))Když třeba woofer za 20 tyček má Bl 13N/A..hmm-to je 1.3kg na membránu při jednom wattu-a to má třeba kde co..:)Takže taky duležitý pro kontrolované basy....
Jenze tohle by se dalo napsat skoro o kazdem z T-S parametru. Jeden sam o sobe nic neznamena. Dulezity je, jak to funguje jako celek a to z zadnych parametru nevyctes.
Jsem koukám-to napsal špatně-patří tam samo 1.3kg/1A..:)
RadekFM:
To není pravda!
Force Factor/BL je hodnota sama za sebe a jediná-co určuje sílu pohonu..:)Se zesilovačem,který má dobrý DF,tam kde má-je tato hodnota u repro dosti směrodatná pro určení přesnosti a kontrolovanosti..:)
To jak to bude hrát-jako celek podle parametru nepoznáš,ale můžeš říci,že ten a ten repro bude lepší do té a té ozvučnice a v té bude hrát lépe...
Přidávám foto jednoho zástupce za BL Factor 17N/A!Možno poslechnout v Bráchově autě:)))

30.03.2007, 11:30 |
Boďa Jé moje kráska :-)
Kdyby někoho zajímaly TS-ka
[ Link ]
To ej zajímavý BLko :-) jednou sem dělal s kamarádem 2pásmový bedny s B&Cčkem 15TBX100 pokud se nemýlím, BL mělo okolo 26, taky pak maso :-)

05.04.2007, 09:44 |
Yawor 13-17 BL má ale kde co...
GZ HW 12 má třeba jen 5.29,Eton Crag 1000 - 9,5 Pio SPL3004 24 a XIon-800 snad kolem 25.
Ale jako RadekFM - hodnotit to jen podle toho.....