Navštíveno 1469x

Vysvětlí mi někdo konečně ty Ohmy :-)) Ohmův zákon jsem si přečet a sem z toho laňka..... seriově, paralelně a pořád mi to nevychází :-))
Př.: mám dva 4-ohmové reproduktory napište někdo prosím vzoreček při seriovém a paralelním zapojení + výsledek ... díky :-))
Ohmuv zakon zni: U=R*I a z toho se daji odvodit nasledujici vztahy pro paralelni a seriove zapojeni jakychkoli 2 odporu R1 a R2:
seriove: R=R1+R2
paralelni: R=R1*R2/(R1+R2)
Pro odvozeni je dulezite, ze seriove zapojeni ma stejny proud odpory a paralelni ma stejne napeti na odporech.

02.04.2007, 08:58 |
Zdenek (A)
R = U / I ...... co je na tom nepochopitelneho?
Na ty repra nepotrebujes ohmuv zakon. Zapojis je za sebou, tak se odpor (impedance) scita a sestava bude mit v tvem pripade 8 ohmu. Kdyz je das paralelne, tak budes mit polovicni odpor (impedanci), to jest 2 ohmy.
prochyq:
díky moc, jestli jsem to pochopil tak při dodržení můžu repra při seriovém zapojení zapojit na 8 ohmů a při paralelním na 2 ohmy, souhlas??? :-))
Zdenek:
Jojo říkáš si že sem blbec, znáš to, lepší se jednou zeptat než pak něco odpálit :-)) díky

02.04.2007, 09:21 |
Zdenek (A)
kiki: Nerikam si, ze jsi blbec :-) Nekdy proste cloveku neco hned nedocvakne... :-o Mel jsem nekde odkaz na super web stranky, kde bylo hafo veci o elektronice od tech nejzakladnejsich veci az po ty slozitejsi. Ale uz to nejak nemohu najit. Skoda...
Lukas.KIKI: Pokud mluvis o dvou 4ohm repro, tak mas recht.
jj ale spravne by se nemel tenhle vzorecek pouzivat na impedanci spravne by jsi s civkama nemel pocitat jako cinnym odporem
ale praxe je podle ohmova zakona zavedena a funkcni takze ti nebudu mast hlavu