Navštíveno 820x

25.05.2007, 19:12 |
Ford Mam Ford Focus a mam dilema jetli nechat ve předu 13ky a nebo kopit nove 13kompa nebo koupit redukci a dat tam 16cky?Je ve zvuku razantnejší rozdil?
pokud tam budes mit subwoofer a budes to nejak rozumne delit, tak neni. bude zalezet pouze na konkretnich reprakach. Ta plocha neni zas o tolik vetsi. 13cm je dostatecnej rozmer....
Ja by som volil určite 16tky. ak sa to dá a nie je treba veľkých zásahov, iba tu redukciu, tak určite 16. Ak aj bude subwoofer, tak ak to nebude niejaká SQ 10" alebo 8", tak taký kickbass , alebo "kopák", ako ti urobia kvalitné kompo 16 ti neurobí. Teda, ak to nie je problém radšej 16 :)
No tohle téma jsem řešil kdysi dávno a zjistil jsem to co píše Crashpc... měl jsem 13cm dsk od hertze s wooferem a bohatě stačily... teď mám CSX265 od Rainbow a je to citelně jinde zvukově... myslim kvalitou, ale že bych poznal rozdil 13 a 16 tak to vůbec
jde tam jen opet o vychylku x plochu takze pokud sou repra kvalitni a "nechaj se", tak 13cm stacej.
Ono ak sa bavíme o repro rovnakého výrobcu a rovnakej rady, tak 16" majú oproti 13" vždy viac RMS a citlivosť, taktiež rozsah je nižšie (určite nie toľko čo udáva výrobca :). Z toho mi logicky vyplýva, že budú lepšie. A nie len logicky, ale aj prakticky. Mal som možnosť porovnať v tom istom aute, v tej istej zostave, repro jedneho výrobcu a jednej rady, najpr. to boli 13" a potom si dal majiteľ urobiť redukcie na 16" a bolo to lepšie. Netvrdím, že neporovnateľne...aj tie 13tky boli fajn, ale tie 16 hrali trochu lepšie. Samozrejme ak by sme porovnávali 13tky strednej, alebo vyššej rady s 16tkami základnej triedy, tak môžu hrať aj lepšie, ale to je potom o niečom inom.
Ford: 13 dokážou taky zahrát.. Třeba QSD 213... :-))

26.05.2007, 11:54 |
clown Tak znam i 10cm co zahrajou :o)) Radical Audio, HX 104 ..
do neceho jsem daval coaxy, proste to jinak neslo :o) tusim, ze nejakej novejsi galant .. v palubce 10 coaxy a vzadu 16 .. ty predky hrali lip :o) Mac Iron :o)
sorry za OT :o)
na druhou stranu, pokud se ti vejdou 16cm, a pocitas s TUSem, tak bych sel do nich .. , lip se jich pak budes zbavovat :o)
Ne každej výrobce má citlivost u svejch reproduktorků větší. Je ale pravda že pokud se 16ky vejdou, a vše bude ok, tak proč ne. záleží v jaké ceně. Pokud bys kupoval kolem 2/3 tisíc tak spíš ty 13ky
Na dokreslení středů,je lepší 16ky než 13ky,ty tak nezahrajou.Dal bych 16ky kompa jestli nemusiš na ně dělat přímo doorboardy :-)
Určitě 16ky zahrají mnohem lépe
s tim tvrzenim ze 16 zahrajou lip nesouhlasim je to jak ktery 16 budo hrat hlouobeji a napr 13 presneji taky jak ktery tahle to proste nejde zobecnit
jsem rád že jsem to nemusel říkat já. Dyť stačí přece nižší fs, a hned ten reprák hraje i hloubš. dokonce může hrát hloubš než ten 16cm, a to znatelně.
Pokud bude vybírat něco levnějšího, tak určitě 13.
Machča: Ja som predsa písal, že to nejde zovšeobecniť. Sú aj 13tky, ktoré hrajú lepšie ako dobré (podotýkam dobré!) 16tky, ale stoja dosť veľke prachy, skvelo to vyjadrili Peta_R19 a clown :))) (za také prachy mám celú zostavu :)))
Crashpc: Ukáž mi 13tky v tej istej cenovke (alebo menej) ako 16tky, tej istej značky a pokial možno aj tej istej rady, ktoré hraju nižšie fs. Ak také nájdeš dám ti za pravdu.
S poznámkou, že "ak bude hľadať niečo lacnejšie (do 2300) tak radšej 13" súhlasim.
Deathrabbit: pokusím se. Ono je vůbec problém najít malé repráky u kterých jsou napsané vůbec nějaké TS parametry. v tom je taky zakopanej pes.
U jedné a té samé řady reproduktorů je krajně nepravděpodobné že by menší reproduktor měl i menší Fs, to je svatá pravda. Ale on snad není odkázán na jednu značku ne?
Crashpc: Kľudne hľadaj, ale myslím, že nenájdeš. A TS parametry u malých reprákov máš bežne, takže tam pes zakopaný nebude :)))
Na jednu značku odkázaný nie je, ale myslím, že je limitovaný finančne. Takže ak sa rozhodne investovať niečo okolo 3000, tak to radšej slušné 16tky.
a 13ky snad slusne nebudou??
Crashpc: nikdo nerika ze 13ky snad nebudou slusna, ale tady jde preci o to, ze za STEJNE penize proste 16ky budou hrat lepe... otazka kolik by stala redukce, nebo prerobeni na vetsi repro.
Pokud by tam sly nejak jednoduse nacpat, tak neni co resit. Vseobecne hraji 16cm repra hloubeji, maji lepsi citlivost, lepsi zatizitelnost, mnohem lepe je pripadne zase prodas, atd.
Pokud se musi predelavat dvere, tak je otazka jestli ten ne-zas-tak-velky rozdil za ty penize nebo namahu stoji...
DevoteeG2: no, to je rozumnej argument. - podle toho na kolik ho vyjdou ty redukce. Pokud na 500 tak není co řešit a 13ky to jistí. se vším krom zatižitelnosti souhlas. pak se prodaj líp atd.... zatižitelnost závisí na cívce, blablabla.. to každý ví, a velikost reproduktoru jí toliko neovlivní.

29.05.2007, 09:16 |
pelo 13" a aj 16" budu pekne velke repraky :))))
ono ak su dobre namontovane, dobre zladena aparatura tak je počut ze 13cm sa nechytaju na 16cm,ale vacsina ludi ma aj tak naladenu zostavu ze woofer prehlusuje kompa :D takze..
pelo: :-))) ... to som si nejak vôbec nevšimol..(dobrý postreh)
pelo..... nedá to ani 3db, a pokud ty třináctky za stejné peníze snesou víc, tak jsme na tom stejně....
Crashpc: Tvoje znalosti elektroakustiky sú obdivuhodné, ale niekedy proste teoria nestačí. Počul si niekedy v tom istom aute, s tou istou zostavou najprv 13tky a potom 16tky tej istej značky a rady? Ja áno a je to rozdiel!
"a pokud ty třináctky za stejné peníze snesou víc" No a v tom je problem, ukaz mi alespon nekolik repro ze stejne rady stejneho vyrobce, kde by meli 13ky vetsi zatizitelnost? Drtiva vetsina bude mit mensi, maximalne stejnou, takze ted moc nechapu proc presne to pises...

31.05.2007, 09:22 |
pelo Crashpc: muheheee , no ako myslis. myslim si, ze mas vyhodu oproti všetkym ostatnym čo sem chodia ...a to taku ze ušetriš zrejme vela penazi kedze ich nemusis minat na hifi ;)))
Deathrabbit: ano, to máš pravdu. mě šlo o konkrétní řešení. On bude kupovat redukci + 16ky reproduktory... co kdyby koupil ty samý ale 13 z vyšší řady? protože docela ušetří...
Devotee: tady právě není stanovena ta stejná řada ale cena. spíš mě zajímají ty údaje výrobce - dva uplně totožné repráky s rozdílem tim že jeden má větší koš a membránu. jak si může výrobce dovolit napsat o 30W vyšší zatižitelnost???? samozřejmě někdo a někdo. nenarážím tím na celé autohifï, ale na vybrané chuligány výrobce.....
pelo: hjeh to máš trošku pravdu....