Navštíveno 1447x

08.07.2007, 21:28 |
jery Prosím někoho věci znalého jestli by mi nepomohl vypočítat bednu na subwoofer, moc se v tom nevyznám. Děkuji
staci napsat co mas za reproduktor.... pak se da resit

09.07.2007, 10:37 |
jery No mám tonsil GDN 20/80/4 mám k tomu i list s parametrama. Když tak moje icq 168389637

09.07.2007, 11:38 |
ALESS Crashpc-- Mám reproduktor HERTZ HX 300,ale je přemotany od CIMBALA tak ted nevím jakou ozvučinici na něj udělat.Mohu do něj udajně pustit 800RMS na 4 ohm.Poradiš mi v tomto? Jinak sorry že jsem se tu tak vesral : - )
jsem v praci z domova vam oboum odepisu. pokud je premotanej, tak se nektery parametry muzou slusne zmnennit ale hodne jich zustane a tak se ten zbytek odhadne. az pridu domu tak uvidim co se da delat.....
už jsem z5....
jery: nikde sem nesehnal TS parametry toho reproduktoru ale podle toho co jsem sehnal to vypadá na cca 40l basereflexovou ozvučnici s basreflexem laděnym na 42Hz, basreflex 8x16cm. problém je že zatižitelnost takovýho reproduktoru bude dost pod 100W a s tim moc muziky neuděláš.
ALESS: uplně přesnýho výsledku se nedoberem, a pokud bys to chtěl nějak přesně odladit, muselo by se to ladit už v autě a hotový, ale co ti doporučim je 30l zavřená bedna pro příjemně decentní nevtíravej zvuk, nebo 45l basreflexová (nátrubek průměr 10cm, délka 22-24cm) na basový masakry....
a vytlumit.

09.07.2007, 16:49 |
jery Paramtery sou tady.
[ Link ] nebo myslíš že bude lepší 25/80/8 ? nepotřebuji ukrutný výkon zesík stejně v můstku nedá víc jak 130W RMS chci prostě něco jednoduše vytahnutelného z auta aby to doplnilo basy.
kur*a. nemaká mi net. a musim to psát zova.... vyšlo to jak jsem řikal, akorát přidat 20% objemu bedny tlumení... problém je že reálná zatižitelnost toho repro bude kolem 60-80W, ale jinak by to hrát mělo docela ok.
Můj názor je takový,že repro,co se používá v domácí hifi ti v autě zase až tak moc nevydrží (ber to ,že auto je specifické prostředí-rychlé změny teplot,vlhkosti,atd....),takže bych určitě takový reproduktor nepoužil (viděl jsem jak lidem rychle blednou memrány reproduktorů ARN co dávaly do plat a taky jsem viděl,jak krásně reznou repra,co se dávají do předních dveří).Jinak pokud se pro něj rozhodneš,tak určitě s impedancí 4 ohm a pokud je Qts podle typového listu 0,44 ,tak bych určitě doporučil ozvučnici uzavřenou-vzhledem k tomu,že bassreflex je nejlepší na repra s Qts kolem 0,2-0,4.Objem bych pak volil podobný objemu ekvivalentní soustavy (Vas) a to kolem těch 40 litrů.Jinak nečekej nějakou basovou nálož (vzhledem k rezonanční frekvenci 44Hz a malému zdvihu a ploše membrány).Tak to je můj názor.
souhlas. jakékoli domácí věci strkat do auta je o hubu.
s tím Qts to není vůbec tak jednoznačné, a záleží na mnohem více parametrech než jen qts -dokonce i špičkoví výrobci co stavějí soustavy za statisíce občas dají nějaký reprák s vysokým Qts do basreflexové bedny. to záleží na daném typu reproduktoru a zobecňovat to není dobré. Navíc když to dá do zavřenky tak může na větší "autobasy" uplně zapomenout.
se zbytkem opět souhlasím až trošku na zdvih membrány - pro navýšení SPL o 3db, což v reálu není až tak moc, je potřeba zdvih dvojnásobný, a proto jesti je to třeba 7mm nebo 15mm to už není takový rozdíl. větší výchylka spolu s větší plochou už má vliv značný. jedno bez druhého má vliv poměrně malý.

10.07.2007, 06:43 |
jery Ok díky za výpočty zkusím to postavit a uvidím co z toho poleze, je to stejně jenom provizorka, tenhle reprák mám doma tak proč ho nevyužít, nakonec skončí v obýváku až pořídím něco kvalitnějšího do auta. A mohla by ta ozvučnice být 39 litrů s nátrubkem 57x42 ? nebo mohl by si mi prosím spočítat více dostupných varinat průměrů nátrubků? Díky
az se dostanu zase domu..... 39l muze bejt uplne normalne. pri 35 by to jeste uplne hrozny taky nebylo, ale optimum je optimum...
nátrubek při 39l:
10x21
9x17
8x12,5
7x9
6x6
má to ale háček - čim menší bude průměr nátrubku (průměr je to první), tím víc to v něm bude fičet a mohlo by i prdět když bude malej. Jako uplné minimum bych určitě volil 8cm, spíš více.
pokud někde ujedeš s objemem o litřík, nebo s délkou nátrubku o půl cenťáku, tak to rozhodně nepoznáš, to se neboj. jen aby to nemělo bejt 40l a tys nedal 15. to by pak nebylo dobrý....

10.07.2007, 21:23 |
ALESS Crashpc-udělám tu 45 litrovku s tím nátrubkem co jsi napsal a uvidím.Snad to bude konečně ten pořádnej mazec.Chci od toho spíše tlak,tak ten bassreflex bude rozumnější volba.Pak písnu jak to dopadlo(jinak ještě uvažuju kde sehnat za lidové peníze zesik s 800W rms do 4 ohmu :-)))))
joo to za lidovky asi nesezenes :-]

11.07.2007, 06:30 |
jery Ještě nedám pokoj :-D nátrubek chci koupit tady
[ Link ] ale žádný spočítaný tady není, můžeš ještě poradit který z těchto vzít a kolik ho zkrátit? míry budou asi v mm a to co si spočítal asi v cm že? :-))
jasne. v centimetrech. kouknu na to zas doma jestli nam pujde internet.
ten 98x202 by mohl bejt OK