Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > výpočet ozvučnice

o Navštíveno 1447x o
o 08.07.2007, 21:28 | jery
Prosím někoho věci znalého jestli by mi nepomohl vypočítat bednu na subwoofer, moc se v tom nevyznám. Děkuji

o 09.07.2007, 06:25 | Crashpc
staci napsat co mas za reproduktor.... pak se da resit
o 09.07.2007, 10:37 | jery
No mám tonsil GDN 20/80/4 mám k tomu i list s parametrama. Když tak moje icq 168389637
o 09.07.2007, 11:38 | ALESS
Crashpc-- Mám reproduktor HERTZ HX 300,ale je přemotany od CIMBALA tak ted nevím jakou ozvučinici na něj udělat.Mohu do něj udajně pustit 800RMS na 4 ohm.Poradiš mi v tomto? Jinak sorry že jsem se tu tak vesral : - )
o 09.07.2007, 12:29 | Crashpc
jsem v praci z domova vam oboum odepisu. pokud je premotanej, tak se nektery parametry muzou slusne zmnennit ale hodne jich zustane a tak se ten zbytek odhadne. az pridu domu tak uvidim co se da delat.....
o 09.07.2007, 16:38 | Crashpc
už jsem z5....

jery: nikde sem nesehnal TS parametry toho reproduktoru ale podle toho co jsem sehnal to vypadá na cca 40l basereflexovou ozvučnici s basreflexem laděnym na 42Hz, basreflex 8x16cm. problém je že zatižitelnost takovýho reproduktoru bude dost pod 100W a s tim moc muziky neuděláš.

ALESS: uplně přesnýho výsledku se nedoberem, a pokud bys to chtěl nějak přesně odladit, muselo by se to ladit už v autě a hotový, ale co ti doporučim je 30l zavřená bedna pro příjemně decentní nevtíravej zvuk, nebo 45l basreflexová (nátrubek průměr 10cm, délka 22-24cm) na basový masakry....
a vytlumit.
o 09.07.2007, 16:49 | jery
Paramtery sou tady. [ Link ] nebo myslíš že bude lepší 25/80/8 ? nepotřebuji ukrutný výkon zesík stejně v můstku nedá víc jak 130W RMS chci prostě něco jednoduše vytahnutelného z auta aby to doplnilo basy.
o 09.07.2007, 17:59 | Crashpc
kur*a. nemaká mi net. a musim to psát zova.... vyšlo to jak jsem řikal, akorát přidat 20% objemu bedny tlumení... problém je že reálná zatižitelnost toho repro bude kolem 60-80W, ale jinak by to hrát mělo docela ok.
o 09.07.2007, 18:01 | alibaba
Můj názor je takový,že repro,co se používá v domácí hifi ti v autě zase až tak moc nevydrží (ber to ,že auto je specifické prostředí-rychlé změny teplot,vlhkosti,atd....),takže bych určitě takový reproduktor nepoužil (viděl jsem jak lidem rychle blednou memrány reproduktorů ARN co dávaly do plat a taky jsem viděl,jak krásně reznou repra,co se dávají do předních dveří).Jinak pokud se pro něj rozhodneš,tak určitě s impedancí 4 ohm a pokud je Qts podle typového listu 0,44 ,tak bych určitě doporučil ozvučnici uzavřenou-vzhledem k tomu,že bassreflex je nejlepší na repra s Qts kolem 0,2-0,4.Objem bych pak volil podobný objemu ekvivalentní soustavy (Vas) a to kolem těch 40 litrů.Jinak nečekej nějakou basovou nálož (vzhledem k rezonanční frekvenci 44Hz a malému zdvihu a ploše membrány).Tak to je můj názor.
o 09.07.2007, 18:33 | Crashpc
souhlas. jakékoli domácí věci strkat do auta je o hubu.
s tím Qts to není vůbec tak jednoznačné, a záleží na mnohem více parametrech než jen qts -dokonce i špičkoví výrobci co stavějí soustavy za statisíce občas dají nějaký reprák s vysokým Qts do basreflexové bedny. to záleží na daném typu reproduktoru a zobecňovat to není dobré. Navíc když to dá do zavřenky tak může na větší "autobasy" uplně zapomenout.
se zbytkem opět souhlasím až trošku na zdvih membrány - pro navýšení SPL o 3db, což v reálu není až tak moc, je potřeba zdvih dvojnásobný, a proto jesti je to třeba 7mm nebo 15mm to už není takový rozdíl. větší výchylka spolu s větší plochou už má vliv značný. jedno bez druhého má vliv poměrně malý.
o 10.07.2007, 06:43 | jery
Ok díky za výpočty zkusím to postavit a uvidím co z toho poleze, je to stejně jenom provizorka, tenhle reprák mám doma tak proč ho nevyužít, nakonec skončí v obýváku až pořídím něco kvalitnějšího do auta. A mohla by ta ozvučnice být 39 litrů s nátrubkem 57x42 ? nebo mohl by si mi prosím spočítat více dostupných varinat průměrů nátrubků? Díky
o 10.07.2007, 12:39 | Crashpc
az se dostanu zase domu..... 39l muze bejt uplne normalne. pri 35 by to jeste uplne hrozny taky nebylo, ale optimum je optimum...
o 10.07.2007, 16:45 | Crashpc
nátrubek při 39l:
10x21
9x17
8x12,5
7x9
6x6

má to ale háček - čim menší bude průměr nátrubku (průměr je to první), tím víc to v něm bude fičet a mohlo by i prdět když bude malej. Jako uplné minimum bych určitě volil 8cm, spíš více.

pokud někde ujedeš s objemem o litřík, nebo s délkou nátrubku o půl cenťáku, tak to rozhodně nepoznáš, to se neboj. jen aby to nemělo bejt 40l a tys nedal 15. to by pak nebylo dobrý....
o 10.07.2007, 21:23 | ALESS
Crashpc-udělám tu 45 litrovku s tím nátrubkem co jsi napsal a uvidím.Snad to bude konečně ten pořádnej mazec.Chci od toho spíše tlak,tak ten bassreflex bude rozumnější volba.Pak písnu jak to dopadlo(jinak ještě uvažuju kde sehnat za lidové peníze zesik s 800W rms do 4 ohmu :-)))))
o 11.07.2007, 06:07 | Crashpc
joo to za lidovky asi nesezenes :-]
o 11.07.2007, 06:30 | jery
Ještě nedám pokoj :-D nátrubek chci koupit tady [ Link ] ale žádný spočítaný tady není, můžeš ještě poradit který z těchto vzít a kolik ho zkrátit? míry budou asi v mm a to co si spočítal asi v cm že? :-))
o 11.07.2007, 10:41 | Crashpc
jasne. v centimetrech. kouknu na to zas doma jestli nam pujde internet.
o 11.07.2007, 16:02 | Crashpc
ten 98x202 by mohl bejt OK
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3888 sekund.