Navštíveno 7747x

u středu je to jasný, tam pomůže baterka, ale jak to poznám u výšky?
u vysky je to vice mene jedno, respektive poslechni si obe moznosti a cos e ti bude vice libit to nech, jinak nekteri vyrobci maji mensi a vetsi konekrotky, takze mensi minus vetsi plus...
pokud tam máš vyhybku, je potřeba téměř vždy vyzkoušet. vyhybky někdy natáčejí fázi dost krutě, takže pokud někdy zapojíš vejškáč oproti zbytku obráceně, může dojít dokonce k nápravě zvuku k lepšímu přesto že je obráceně.
taky sem slyšel že, pokud máš středobas daleko od výškáče, je lepší otáčet fázi, že jsou výšky méně ostré a něco na tom asi bude protože co sem to dělal v autě tak to pomohlo

20.02.2008, 17:21 |
mendo squere:u vysky akonahle prehodis polaritu tak mas pokles -3dB, zo vzialenostou to nema nic spolocne. je to ked mas ostre vysky a nedaju sa ti ubrat na vyhybke
supr, díky moc za rady! Zkusím teda oboje..
nemas tam kabel s cernym prouzkem jeslti jo tak je to minus
no je tam bílej proužek, ale už se mi stalo, že i proužek byl plus:-)
to mendo: aha, díky za osvětu, bylo to v nějakym článku o autohifi ale tam to vysvětlovyli vzdáleností, ale možná sem ot jen špatně pochopil :-)
mě by zajmalo proč má pokles 3db. to je poněkud ujetá teorie. Kam pak se ti přehozením drátu ztratí 50% příkonu?? to jsou totiž 3db.
proč já vůl se vždycky utrhnu a někam napíšu...
ja to mam bez vyhybek, vyhybka je jen v radiu a vysky byly pri aktivnim zapojeni dost ostre a otoceni faze jim dost pomohlo... je to o usich a ne o plus a minus
u reproduktorů určitě. nerad bych ale poslouchal ten hukot když otočíš kablíky + a - na baterce. tam to pravděpodobně o uších nebude. :-)
Crashpc: seš v pohodě??:-)

20.02.2008, 22:09 |
Tony (M)
Crashpc asi na necem jede :-))))
poznáš to jednoduše, vem klasickou 1,5V baterii, připoj každý pól na jednu stranu,a musí reprák vyskočit nahoru, když vyskočí nahoru tak kde máš + tak je tam + a kde - je -, pokud půjde dolů tak je to obráceně ;-) rychlé jednoduché a repru to neublíží
cendelere, zkus si prvně přečíst víc než nadpis:-) jinak bych chtěl docela vidět co na té výšce bude vyskakovat:-))

21.02.2008, 09:28 |
Michal | Upraveno: 2008-02-21 09:32:00
Pokud se vam na delicce sejde signal od sousednich (frekvencne) menicu, dojde k propadu daleko horsimu, nez 3db. V aute je to o to zajimavejsi, kdyz stredbasy hraji do nohou a diky smerovani konci tak na 1khz.
Ono to v aute tak hezky nefunguje a ani se to neda poradne zmerit, kvuli odrazum, ktere jsou fazovym zpozdenim srovnatelne s primarni vlnou.
To je zasadni rozdil v ladeni vyhybek di aut a domu, plati tam trosku jina pravidla a tak prestoze v ladeni bedny na kvalitni poslech domu by ten prispevek michala_smsmsms byl na dlouhy smich, navrat na zkaldku nebo facku rukavici, v aute se to da pochopit.
vyhybka sice pohne s fazi a da se pekne sladit kresi, to vime oba - jenze taky oba vime, jak je strasne zavisla fze menicu na predozadni pozici, a i pozici v rovine vlnoplochy. Das vysky o trosku jinam, a mela by se predelat i vyhybka, ale na to sere pes - takze se to resi jinak - vyhybka se bere jako pevna vec (vyrobce preci vedel co dela a blaho nasich usi je pro nej svate) a laboruje se prave s umistenim.
A nekomu - aniz by to tusil, nebo to bylo v dane instalaci na skodu to hraje na delicce v protifazi, jenze diky umisteni a relativni vzdalenosti od posluchace to sedi lip, nez kdyby polaritu dodrzel.
V aute se da merit jenom velmi obtizne - par centimetru uhnes s mikrofonem a mas uplne jiny prenos. Takze ona ta usiska nakonec nejsou tak spatny napad. :)
K TEMATU: Ano i vyskac jde mikrobaterkou zkusit a JE to videt. Klasicka kalota ma bezpecnou vychylku kolem pul milimetru a kratkodobe stejnosmerny proud treba z knoflikove baterie do kalkulacky nemuze civce vyskace ublizit. Do vyskace muzete klidne pustit cele pasmo - tak se naprosto bezne meri.
kamil306 :sorry já jsem vůl
Cendler: Ale až tak snad ne...:-))
Michal: děkuji za vyčerpávající odpověď!
Michal:
1)souhlas
2)já se asi neumim ovládat. když vidim ten humus tak bych vydával jen neartikulovanej řev na ty "pany chytrý". asi jsem slabší osobnost a měl bych se vyhnout stresu.
21/02/2008 16:43 Crashpc: a skoncime u PA
crashpc: absolutně nechápu o čem mluvíš:-))
Route: ne, e tady se řešej výhybky.
kamil: když netušíš mě, tak aspoň michala. ten to zvládnul bez nervů.
michal psal k věci, ty píšeš úplný pičoviny, ale nechme to být...
psal jsem že žádnej pokles -3db otočením polarity na vejškáči se nekoná. koná se pokles nebo dokonce navýšení podle toho co je za reproduktor a vyhybku. pokud si myslíš že je to píčovina, tak nemam dalších otázek.
já reagoval na tyhle hlášky, ale už to nechme, nerad bych se s tebou do něčeho zas pouštěl, protože to nikdy nebere konce...
nerad bych ale poslouchal ten hukot když otočíš kablíky + a - na baterce. tam to pravděpodobně o uších nebude. :-)
já se asi neumim ovládat. když vidim ten humus tak bych vydával jen neartikulovanej řev na ty "pany chytrý". asi jsem slabší osobnost a měl bych se vyhnout stresu.
ta druhá je úlet, ta první je pravdivá. michal smsmsm napsal že to neni o + a - tím jsem chtěl upozornit že docela často je.
crash> jasne ale ne u vyskacu, o kterych je tu celou dobu rec!! to snad pochopi i ultra pako tak jak sem to napsal ze se to neda brat na vsechno...
michal: já jsem to pochopil, ale po tom co sem chodím už nějaký ten pátek jsem zjistil že tu jsou lidé co to vážně nechápou.
myslím že není dál co dodávat...tohle by snad vyhrálo i hlášku týdne:-)
tak to abych na sobě ještě zamakal. po týdnu po mě zas neštěkne ani plus. teda pes.... :o)