Navštíveno 1908x

Měl někdo možnost v praxi porovnat tyto dvě Alpiny ?? 7969R x 7944R ? velmi by mě zajímal názor někoho kdo je měl možnost porovnat. Jen dodám zapojeno optikou na PXA-H701, 3way aktiv.

26.02.2008, 15:20 |
koren mam obe. 7944 bohuzel nejede laser. ale pokud jedes pres optiku na PXA tak to bude jen o tom ktera se ti libi vic vzheldem.

26.02.2008, 15:55 |
Kapka (M)
mam 7944 na optice a 3way akktiv... a mozna pujde do sveta ta 7944..kdyby jsi mel zajem... :-)
resil jsem IVA 105 vs 310 pres optiku na PXA-H701 a bylo mi receno ze zvukove to bude naprosto shodne a ze jde jen o to ktere radio se mi libi vic.
7944 moje taky jde do světa, zhruba za týden :-) až mi příjde náhrada

Jako kluci nademnou , podle m ě rozdíl ve 2 daných modelech stejného data vydání , nebude znatelný rozdíl.

26.02.2008, 17:13 |
koren jdoizo: to je ta od clena MJ? jestli jo,zkus ho pred tim nez ji nabidnes verejne zkontaktovat. mozna ji veme zpet...

26.02.2008, 17:20 |
gigo jdoizo: za kolik budeš prodávat? mám taky jednu a jen tak pro info...třeba do mailu ;-)
dal bych to asi rovnou i s procákem, PXA700 se vším všudy, kupovaná nová, 100% stav tech. o opt. s OVLADAČEM

26.02.2008, 23:07 |
hoff kluci, já bych požádal o cenu do mailu např. . . . po něčem koukám výhledově . . díky

26.02.2008, 23:40 |
Pavel02 | Upraveno: 2008-02-26 23:40:44
hm,hm. Já je mám taky ted obě. 7969 tam byla první a dlouho. Protože potřebovala menší servis tak jsem tam dal místo ní 7944 a podle mě to není stejné. A právě to byl důvod proč jsem se ptal. prostě jsem chtěl od někoho kdo obě slyšel a mohl porovnat jeho názor. To že jsou stejné podle mne není pravda. Takže, slyšel je někdo tak, aby je mohl opravdu porovnat?

27.02.2008, 02:42 |
Shr3k 26/02/2008 23:40 Pavel02: Myslíš jako, že jedna posílá nějaký lepší S/PDIF protokol do PXA, než ta druhá? ;o)
R . O . F . L .

27.02.2008, 10:50 |
Pavel02 | Upraveno: 2008-02-27 10:53:53
pánové, nejsem úplné pako...vím, že by neměl být rozdíl. Ale protože rozdíl slyším, tak jsem chtěl vědět, jestli má někdo podobnou praktickou zkušenot. Ale ne holou teorii. Kdo nevěří, že je možné slyšet rozdíl, klidně dám poslechnout obě, při naprosto identickém nastavení procesoru. Jak jsem už napsal, měl jsem v autě skoro dva roky 7969 a "naposlouchanou" hodně dobře. 7944 jsem tam dal a hned jsem postřehl rozdíly.
Sice se zas pouštím do debaty na tenkém ledě, ale proč teda v home hifi testují dělené mechaniky a převodníky a v těch mechanikách jsou zvukové rozdíly i v hodnocení? Že by redaktoři byli šarlatáni? Mimochodem v home audio jsou některé mechaniky a převodníky spojeny ještě "taktovacím kabelem", který hlídá časovou základu a minimalizuje jitter. Tak bych hledal odpověď na rozdíly ve zvuku.
Tuner a ostatní :
ano, souhlasím s Tunerem, logika oddělaných částí zesilovače či jiných věcí má jasnou a přesnou logiku, starý , dobře dimenzovaný věci i v autohifi, neříkám že se to nenajde i dnes, tak mají oddělenou napájecí část s měničem, dále předzesy, a pak až silovou část zvlášt modulárně řešeno. to neni vubec od věci.
ale odle dně 7944 a 7969 bych nečekal rozdíl 20% ve zvuku, ale nějakou malou odchylku určitě toleruji.
Nemyslím vše co píši absolutně, ale berte to vždy s odstupem.
ale pokud bychom dali 100lidem obecně poslechou 69 vs. 44 tak minimální procento pozná rozdíl, je to o lidech, smyslech, kdyby jste rvali lidem do hlavy že 44 či 69 je jedna z nejlepších tak by mozek a přesvědčení mohl zapracovat a idealizovat ze zkušenosti, že ta daná věc, kterou každý chválí hraje lépe, pokdu to opravdu neslyší ušima ,,,,
Je většina lidí, co tento rozdíl neuslyší.
Tím ani nedementuju názor a příspěvek Pavla :-)
Pavel V.

27.02.2008, 14:43 |
Shr3k Ne, nechte toho, už nemůžu a dostávám křeče do mimických svalů ... :o)
"Proč teda v home hifi testují dělené mechaniky a převodníky a v těch mechanikách jsou zvukové rozdíly i v hodnocení? Že by redaktoři byli šarlatáni?" - Pro pocit důležitosti, jakési "sluchové" nadřazenosti a nenahraditelnosti? Prostý egoismus? Setrvačnost analogové doby?
... je spousta vysvětlení, přičemž ty, které má na svědomí lidské podvědomí a psychika, jsou většinou ty nejpravděpodobnější.

27.02.2008, 14:51 |
Shr3k 27/02/2008 13:06 jdoizo (P): Kdyby jedna či druhá Alpina pouštěla po S/PDIF nějaké jiné bity nebo bajty, těžko by na nich fungovalo něco jako DTS-CD, potažmo Dolby Digital CD, čili ztrátový kompresní formát rozkouskovaný do CD-DA bloků.
Však si udělejte pokus: narýpejte nějaké DTS-CD do WAVů, a jeden takový WAV otevřete v hexa editoru a zkuste u něj změnit jediný bajt třeba jen o jedno číslo. Pak to vypalte a přehrajte na CD přehrávači s připojeným receiverem přes S/PDIF. Uvidíte že vám na chvilku (jeden rámec) vypadne v některém z šesti kanálů zvuk.
Shr3ku: souhlasím s tebou v rovině teorie, ale moje nabídka platí.
Shr3k: A pokud to byli přístroje ve slepém testu, neboli za plentou? Tam už nemůžeš podlehnout tomu, že jeden stojí 1000€ a druhý 15000€.

27.02.2008, 17:19 |
Shr3k Tuner#2: Hned první důvod.
Shr3k: U slepého testu, kde testující přepíná opt1 a opt2 na DA převodníku a neví, která z mechanik je kam zapojená?

27.02.2008, 18:36 |
Shr3k Tuner#2: Pokládáš mi tu zcela zbytečné řečnické otázky, na které ti nemohu odpovědět a moc dobře to sám víš. Ani jeden z nás u toho tvého testu nebyl a tak je zhola zavádějící na něco podobného poukazovat, navíc když se jedná o abstraktní dojmy.
Já na rozdíl od těchto tvých "dojmů" uvádím zcela konkrétní "pojmy" a navrhuju zcela jednoduchý praktický test a to test komplexity přenosu komprimovaného formátu. Pokud by totiž jedna z mechanik dodávala nějaké "lepší nuly a jedničky", na komprimovaném formátu by se toto zcela jistě projevilo, protože u něj se na nějaké mechanikou "dopočítávané" hodnoty nehraje.

27.02.2008, 18:41 |
Shr3k Navíc, celé to je na hlavu postavené master-slave filozofii Ai-Netu, kdy jsou jednotky typu EQ/DIV stavené tak, že v případě připojení přes optický kabel kompletně nahrazují výstupní část (včetně všech zvukových korekcí) master zařízení a master přebírá úplnou nebo částečnou (podle svých schopností) kontrolu nad funkcemi dekodéru/DSP/převodníku.

27.02.2008, 19:49 |
IvanP Pavel je to uplne normálne :-(. Spracovanie a prenos digitalneho signálu vo vzťahu ku zvuku nie je až taký jednoduchý ako sa všeobecne súdi. Pavel ma pravdu rozdiely tam sú a sú počuteľné. Rozdiel zavísi od polsuchovej skúsenosti testujúceho a samozrejme aj od úrovne rozlíšenia použitého testovacieho reťazca.
Shr3k: A není náhodou CD-DA úplně jiný záznam než ztrátová komprese na DVD, kde to je tak jak píšeš? Kdysi jsem o tom četl docela podrobný článek a přiznám se, že všechny technické zákonitosti si nepamatuju, ale vyšlo z toho, že rozdíly mezi mechanikama a jejich spojení s převodníkem můžou být znatelné a nejvíc za to právě může jitter, pokud nemá správnou synchronizaci.

28.02.2008, 13:35 |
Shr3k Mám pocit, že vůbec netušíš, co to je DTS-CD.
DTS-CD je normální CD-DA s uloženým DTS bitstreamem o stejném bitrate jako 16bitová linearní PCM - 1 411 200 bitů/s (na rozdíl od 1536 resp. 768 kbit/s u formátu DVD-Video). Pro běžné CD přehrávače se tváří jako bílý šum. Ve skutečnosti jde o normální DTS stream (má své pakety s hlavičkami), který se přivede na vstup dekodéru (např. PXA-H701).
Fígl je právě v tom, že pokud by mechanika samotná "opravovala" běžný 16bit 44.1 kHz PCM stream jinak než běžnou CIRC (Cross-interleaved Reed-Solomon) metodou (na tři bajty jeden opravný) zajišťující 100% rekonstrukci původního obsahu (a nebo úplnou odmlku), tzn. "vylepšovala" by zvukově PCM stream, přenos DTS by jaksi nefungoval, neboť by byly nenávratně poškozeny komprimované informace jednotlivých DTS paketů.
Pro ty co stále nechápou: je to podobné, jako kdybyste si vzali zabalený ZIP soubor, rozkouskovali a zakódovali jej přesně tak, aby odpovídal svou strukturou PCM zvuku a pak jej nahráli na CD (mimochodem, tahle myšlenka není nová - podobný způsobem lze používat DV videokameru jako zálohovací zařízení).
Mechanice by to bylo fuk, i když by to byly šílené skřeky.
Pak byste jej nechali přehrát a digitální výstup z CD přehrávače zachytávali zpět přes digitální vstup zvukové karty. Pokud by mechanika jakkoliv ovlivnila byť jen jediný bajt (ve snaze "vylepšit" zvuk, o kterém by si "myslela", že by to potřeboval), už nikdy byste ten ZIP nezrekonstruovali a nerozbalili.

28.02.2008, 13:46 |
Shr3k A ještě něco, rozlišuj prosím mezi formátem záznamu na DVD (Digital Versatile Disc) a CD-DA s DTS zvukem.
Zatímco v případě DVD s DVD-Video obsahem se používá běžný souborový systém (ISO9660 s nadstavbami jako Joliet, Rock Ridge, nebo UDF) a DTS zvuk je uložen v souborech VOB (Video Object) jako stream o datovém toku 768 nebo 1536 kbps a mechanika k DVD přistupuje jako k datovému médiu,
tak u CD-DA (s DTS) neexistují žádné soubory, ale jenom primitivní tabulka obsahu TOC ze které se čtou informace o pozicích stop, časech atd. Proto se musí použít DTS stream s datovým tokem, který přesně odpovídá 16bit 44,1 khz stereo PCM a který se tváří jako běžné CD-DA stopy (dokonce i adresovatelné - tedy mimo pauz).
Vím co je DTS-CD už jsi to tu kdysi psal. Ale pořád nevíme zda CD-DA je opravdu čteno bit po bitu přesně a zda v těch informacích o čase právě nevzniká ten mnou zmiňovaný jitter, který se negativně podepíše na zvuku. Proč by se konstruktéři od Accuphase honili za jeho úplným vymícením a neustále zlepšovali vlastnosti svých machanik?

28.02.2008, 15:48 |
Shr3k Napsals: "A není náhodou CD-DA úplně jiný záznam než ztrátová komprese na DVD, kde to je tak jak píšeš?" Hmm, když to tak dobře víš, co to DTS-CD je, tak proč se potom (tak blbě) ptáš? Tak blbě - nic osobního.
CD-DA musí být čteno "bit po bitu" (spíš jak jsem už řekl, bajt po bajtu s opravou 3:1), jinak by se DTS pakety poškodily.
Opět řečnická otázka, nejsem konstruktér Accuphase.
Shr3k: Už jsem DTS na CD viděl a slyšel u kamaráda, tak proto vím co to je, jinkdy jsem to nezkoumal v PC jak se to tváří, co je to za soubory a ani to nemám doma, neb by to v mém CD přehrávači Denon nehrálo. Toť k DTS-CD. Blbce ze mě dělat nemusíš.

06.03.2008, 13:20 |
jdoizo | Upraveno: 2008-03-06 13:21:11
kdyby někdo chtěl, tak moji 7944 prodávám a HX-D1 s malou neduhou také

09.03.2008, 00:55 |
Shr3k Tuner#2: Pokud z tvého Denon přehrávače čouhá díra nebo cinch s SPDIF, tak po připojení receiveru s DTS dekodérem samozřejme DTS-CD přehraje.