Navštíveno 1627x

Zdárek, s hifi v autě zatím nejsem moc zkušený a číst si stovky a stovky stránek tak z toho by mě mrsklo.
Zajímalo by mě jen nějaký určitý věci.
Co znamená když se u 4kanál zesilovače 2kanály přemostí a připojí na Subwoofr?
K čemu vlastně slouží kapacitor a jak se zapojuje?
Při zapojení 2 oválu(100W RMS) a jednoho subwoofru(250W RMS), jakej zesilovač by jste volili? Hlavně mě zajíma jestli by jste vzali Monoblock a 2Kanál nebo 4kanál.
Dík všem a omlouvám se jestli to jsou blbé otázky ale jak jsem říkal nejsem v tom ještě tak zdatný.

18.03.2008, 22:31 |
mishan | Upraveno: 2008-03-18 22:33:02
když se přemostí 2 kanaly v jeden, získáš jednou tolik výkonu, samo ne uplně na Watt přesně, používá se to většinou pro nejaký slabší basáček tak jak píšeš....
Kapacitor ti vyrovnává pokles napětí, když " ti zabasuje basák" laicky řečeno abys to pochopil, zapojuje se co nejblíž zesilovače vetšinou (monoblok) a mezi baterkou
použití je až máš výkon větší než 1 kW- 1 F kapacitor
Na tvoje zapojení ovalu a SW bude stačit bud ten 4 kanál, 2 páry na ovaly, další 2 zmustkuješ na basák, což si myslím že 250W bude stačit, popř na basáky jsou samo nejvhodnější bud mustkované 2 kanály, nebo přímo monobloky, ale to už je dražší záležitost ;-)
... přenechávám slovo dalším co ti napíšou víc
ahoj.. záleží na tom jaký máš subwoofer. A volil bych podle financí. Monoblok je kvalitnější na basák ale 2k máš zas ekonomičtější. Já mám jeden 4k na 2 ovály a kompa.. A jestli budeš kupovat kapík tak bych volil nejspíš nový páč starší ti může uškodit....
2 Midnite - čím mi uškodí starší kap?
Midi34: tak jestli koupíš nějaký oldschool který bude mít vyschlý elektrolyt tak asi víš ne? nebo ti mlže vybíjet baterku :) u nového když ti to bude dělat pošleš na reklamaci že je vadný kus.. když koupíš něco za 8kil tak si je vyhodil
*může.. omlouvám se za překlep
Scháním nějaký 2-pásmové komponentní tak u kmitočtového rozsahu čím mám nižší hodnotu tím víc to basuje a čím je větší tak tím jsou lépe znát středy? (Př.: kmitočtový rozsah: 38 - 25000 Hz)
Takže pro takový 4kanál kde budou ty dva ovály po 100W a Subwoofr s asi 250W by jste dávali Kapacitor?
Dík za vaše rady jsem se lekl že mě s takovejma otázkama pošlete k šípku :-).
o.k. já jen že mám dva a jeví se v pořádku
Sejcek -jde o to nad jakýma konkrétně komponentama uvažuješ ,jaká cena atd od toho se odvíjí další
Midi: napsal jsem může ne že musí :)
Sejcek: jinak kapik bych nejspíš nedával
Sejcek.. vklidu, tvoje otázky jsou aspon kladeny srozumitelně a smysluplně, ne jak někteří se tu ptají a nemá to ani hlavu a ani patu, takže vklidku, v pohoděééé...
na 100W ovaly a 250W SW kapacitor nepotřebuješ, jak sem psal výše, ten se používá od 1 kW a výš
na tvou sestavu bych volil 4k.zalezi na tvych financich takze vyber novej / pouzitej
muzu nabidnout trebas tento zesik
[ Link ] myslim ze do tve sestavy by mohl vyhovovat. kapacitor je u Tebe zbytecny, jak pisou kluci vyse
Já zatím nemám v plánu přesnou soustavu, zatím si spíš jen tak zjišťuju informace.
Vysvětlili by jste mi ještě prosím ty Kmitočty rozsahy?? Zajímalo by mě jake jsou neljepší pro Subwoofry a komponentní repro??
precti si neco na audioweb.cz
kazdopadne, pokud budes mit jen 4k tak se divej na vykonejsi repro co ti zahraji odspodku, pokud ne a budes mit 2+1sw tak se po tom az tak nedivej. Jinak na udaje moc nedavej a sbirej spis z doporuceni a odzkousenych a proverenych kousku. ja pres ruzna zapojeni stejne dosel do zmustkovaneho 4k na predni kompa a monoblok s dalkacem na SW do uzavrenky...pro mne ideal na poslech.

19.03.2008, 10:59 |
Q stav se na Macoše, vysvětlíme, poradíme :-D

19.03.2008, 11:25 |
Smrada (M)
Vsechno bylo plus minus receno. Ja bych Ti jen doporucil koupit kvalitnejsi predni repra (samozrejme komponentni) a na ovaly do plata se vykaslat. Kapacitor jsem sice mel, ale pak ani na 3/4 kilowaty nebyl potreba. Zakladem je vzdy dobra baterka a dostatecne dimenzovane kabely

19.03.2008, 11:28 |
Smrada (M)
Standartne hraje u SQ subwoofer od 0 do 50-70 Hz. Reproduktory velikosti 165 slusne hrajou prave od hranice wooferu.
Jinak nejlepsi je se stavit na nejakem srazu (treba Macocha ;-) ) a poprosit nekoho, kdo Ti to rad vysvetli. Nekouseme, staci se zeptat
na zacatek doporucuju komponentni reproduktory do predu, a sw,vse hozene na 4ch..
podle penez samozrejme..
Otci ted delam na slusny zacatek Pb es6c,mac Z4200, a sw..
35qmm kabel bez kapu na orig baterku,a bude spokojeny..
sw Helix Db 12 te nezklame..
Co říkáte na takovouto sestavu? Dopředu Komponenty Mac Audio Super Audio 2.13 napájený jen z rádia 4x45, dozadu 3pás Mac Audio MP 69.4 a Sub Pioneer TS-W257F a to napájet Mac Audiem Z4200?

19.03.2008, 13:42 |
Smrada (M)
... ze ty zadni Mac audia vzadu napajej radiem a predky zesikem. A nebo se na zadky uplne vykasli

19.03.2008, 17:25 |
tzr Je tedy možné zapojit 2 kanálový zesilovač na ovály + subwoofr?
Souhlas se Smradou, nejdůležitější je přední systém. Navíc ty ovály se budou nejspíš hádat o společnej objen v kufru se subem - pujdou do plata, ne? Ale jestli je tam natuty chceš, aspoň to plato nečim vyztuž:)
tzr: jeden kanál woofer a ovály potřebujou kolik, každý taky jeden.