Takže zrychleně, předmětem poslechu byly 4 HU:
Alpine 9855
Pioneer DEH 88RS
Clarion 958 RMC
Eclipse cd8053
Neshodou okolností byly poslouchané na sestavě:
komponentní repro Helix Esprit E136 aktivně
[ Link ] zesilovač Helix HXA400MKII
[ Link ] auto: Mazda 323F BA
poslech bez basového reproduktoru
Jak je asi pro zkušenější patrné, poslech byl do značné míry limitován komponentním systémem. Myslím si, že ty rozdíly, které dozajista mezi těmito rádii jsou, nebyli tolik slyšitelné a řekl bych, že se zvuk Clarionu, Pioneeru i Alpiny lišil jen minimálně. Přesto se nám podařilo nějaké rozdíly rozpoznat.
Začal bych Alpinou, o té je známo a jen se nám potvrdilo, že má jasný strohý zvuk, rázné basy a ostřejší výšky, které ale bohužel třeba při elektru občas nepříjemně splývaly. Nejlépe na ní znělo asi RnB, House a pod. U Pioneeru byly výšky jemnější, lépe rozlišitelné, zvuk kytary byl mnohem poslouchatelnější. Subjektivní pocit z něj pro mne byl ten, jako bych hudbu poslouchal v nějakém pohodovém klubu se sklenkou v ruce pohodlně usazen v křesle. Podkreslení basy nebylo tolik znát jako u Alpine, což mohlo být způsobeno nastavením zesilovače... Přesto tato dvě rádia měla téměř identický zvuk lišící se jen minimálně.
Clarion... tady se ukázala zase barevnost zvuku a řekl bych vyváženost v celém rozsahu, měkčí podání, které může někomu vyhovovat méně, někomu více. Bohužel musím uznat, že na této sestavě to nebylo až tak znatelné, přesto byl pro mne nezaměnitelný.
No a Eclipse, tam byl menší problémek a přiznám se, že doteď nevíme v čem. Připojení bylo s jistotou správné, zvuk ale připomínal cokoliv, jen ne to co jsem slyšeli z přechozých modelů. Problém byl hlavně v nastavení HPF u výšek, při nastavení na 2, 2,5 i 3,15kHz z výšek rozhodně nešlo to, c by mělo. Zvuk odpovídal ostatním rádiím s "ořezáním" na 25kHz až při snížení HPF na 800Hz !!! Těžko říct, každopádně zvuk byl nehodnotitelný a přiznávám, že chyba mohla být samozřejmě na naší straně. Podotýkám že rádio bylo resetované a na fullrange hrálo "normálně". Nastavení jsme prošli celé.
Závěrem, pokud budete chtít slyšet gurmánské rozdíly mezi jednotlivými špičkovými HU, bude tomu muset odpovídat i zbytek sestavy a to podotýkám, že Esprit patří k tomu nejlepšímu ve svojí cenové relaci. Nechce se mi vůbec pouštět do toho, které z rádií bylo nej, pokud bych to napsal, bylo by to z předchozích zkušeností a ne z tohoto poslechu. Nejdůležitější bylo tedy řečeno, pokud má někdo podobnou řadu reproduktorů, nemá pro něj až takový smysl dělat si hlavu z toho, které z těhle rádií je vlastně to nej. Stačí jen sáhnout po něčem hodně osvědčeném a výsledek se dostaví, to samé platí i o zesilovačích. Pokud někomu pomůže mírné přiblížení stylu, je to jedině dobře. Můj ortel nad jedinečností zvuku 958 je pořád nezměněn...