Navštíveno 3204x

28.06.2010, 22:45 |
cupra.165 | Upraveno: 2010-06-28 22:54:00
[ Link ] Neni to trochu pretlakovany? :-O

28.06.2010, 22:50 |
Zdenek (A)
Myslim, ze ne. Plne zatizeny velky kombik.... Myslim, ze je to v norme.

28.06.2010, 22:57 |
JR Tlak uplne v pohode. Ja mam Mondeo foukany vsude na 3,0.

28.06.2010, 23:14 |
Ravo a hlavně taky přeložený...když budu naloženej až po střechu, tak nepojedu jako hovado a hlavně si pořádně fouknu gumy. Pak no problem

28.06.2010, 23:47 |
P@vel Ravo: 7O ti příjde jako hovado?
Na tuhle zatacku je to celkem dost.
na tuhle zatáčku? takže v situaci kdy ti něco skočí do cesty si ještě budeš rozmýšlet jak moc budeš točit volantem?
mě by spíš zajímalo co všechno v tom bylo naložený, že auto bylo přetíženo o 103kg?
jestli to znamená 4 dospělé osoby a jejich bagáž na dovolenou? to je pak o strach nezvážit si doma tašky a všechno možný co sebou vezeš na dovču
Chudák Petura, zrovna si jel pro novýho superba do salonu, a tohle ho rozlomilo, že :)

29.06.2010, 09:59 |
Conan Kdyby měl pořádný "Áčka" tak se mu to nestane, že jo?
:-)))))

29.06.2010, 10:00 |
Ravo JO, jako hovado...být přeloženej o 100kg tak jedu sakra defenzivně s tím že se může kdykoliv cokoliv stát a být na to nachystanej dopředu (třeba volba míň frekv. trasy, rovné úseky bez rizikových míst atd..prostě třeba si zajet i 2x tolik a jet to dvojnásobnou dobu, ale bezpečně).
A přeložení o 100kg už snad poznáš...
Co to je 100kg? Jeden člověk navíc .... To aby se člověk bál cestou vzít stopaře, že si přetíží ten svůj draze zaplacený fungl nový povoz a ve druhé zatáčce bude mrtvej.... kam ta doba "ojebávání" všeho spěje, když si vzpomenu, co všechno jsme kdy odvozili/odtahali s normálně bytelnýma autama z minulého století..... no ale co dneska chtít, všechno spočítané nadoraz, bez rezerv, podřadné materiály, hlavně že je to levné, že....
hlavně ten SuperB má docela velkou maximální nosnost a přeložit ho o dalších 100kg už je slušná nálož...
Ale mozna kdybys tim bytelnym autem udelal takovejhle extremni losi test, tak bys tu treba uz nic neprispival :o)
Nu ... a otázka zní, auta z minulého století - podléhaly těmto testům a medializování až do informační obezity? Asi těžko anežko ...
Třeba byla jenom vadná guma nebo ráfek, já bych z toho zase takovou tragédii nedělal. Už jenom proto, že sice pomlouvat to co nemám já, je hezké, české, pro internet samozřejmé, ale pánové ... kdo z vás má 2kovýho superba? Kdo z vás v tom jel?
Kritizovat vývoj aut podle toho, co si myslí novináři je podle mě zcela mimo.
tappaja: "extremni losi test" = v 70kmh zatocit volantem? nevim kdyz sme blbnuli na letisti prislo mi ze se tam nic jinyho nez "extremni losi testy" nedelalo...
BTW kdyz v dnesni dobe neco vlitne autu do cesty, stejne to vetsina pilotu nakouri celne na brzdach.. v lepsim pripade, v horsim bez brzd, protoze zrovna pisou sms, ladi navi a kdovi co dalsiho...
no, dle info z článku se to stalo opakovaně, tuším 5x po sobě vždy stejně...
Přetížení by určitě nemělo nastat.
Pokud ale vyšší huštění pneu defektu zabránilo, tak v tom nevidím žádný problém. Na to není potřeba ani žádná svolávačka :-)
assassin: Mno na prvni pohled je to "zatocit volantem", zkus to na letisti udelat znova, naloz 3-4 kamose, do kufru prihod dva pytle cementu a uvidime kolik tech losich testu udelas :o))
Myslim, ze tohle neni chyba auta.

29.06.2010, 10:50 |
Luke_288 | Upraveno: 2010-06-29 10:56:49
assasin: jenže na letišti jste asi neměli přetížený auto.
novej sup je podle mě hodně povedneý auto a vůbec by mi nevadil.
tohle co je tu předvedeno je extrém a líbí se mi názor, že aby se člověk bál přibrat stopaře, aby auto nepřetížil :))
mě by zajímalo, jak by se chovaly starý jaguáry, tatry rollsy apod, kdyby se do nich naložilo víc než mohlo a udělal se losí test...myslim, že by se gumy svlíkaly jak na běžícím páse...
Souhlas s tappajou. Od toho se tam ty příputný hodnoty píšou ne?
Když budu na vrátek s max. nosností 500kg dávat 600kg - budu se divit, když se bude něco ohejbat? Asi ne...
pokud jsem se správně díval, tak SuperB II 2.0 TDi má pohotovostní hmotnost s řidičem 1550kg. Maximálku jsem našel 2170kg.
Což je rozdíl 620kg.
Je to auto pro 5 osob, pokud tedy dopočtu další 4 stokilový pořízky, což je hodně plně naložený auto už samo o sobě, tak je ještě rezerva do povolené nosnosti cca 220kg. A dostat do kufru 220kg hmotnosti (pokud nepočítám sudy s vodou) :-D je vcelku boj.
Oni tedy simulovali situaci, kdy bude auto naložený pěti 100kg chlapama a k tomu bude v kufru 320kg zátěž.
Při takhle naloženém autě bych logicky měl pneu určitě nahuštěné víc než obvykle :-)

29.06.2010, 12:58 |
Petura | Upraveno: 2010-06-29 13:04:37
Milhauzz: tak i kdybych na supa měl tak zrovna pro škodofku bych si určitě nešel, ale zajímalo mě to zatížení ...
jestli to bylo zatížení osobami nebo jen nákladem v kufru?

29.06.2010, 13:32 |
Rudi A neměla ta pneu pak i náhle malej zátěžák?
No jo, já zapomněl, že náhle se vyhnout překážce třeba v 70 km/h je doména až posledních pěti let a můžou se tak vyhýbat jen supermoderní auta s ESP, to je argumentace tady co čtu, že se vážně bavím :-D Dříve zřejmě bylo striktně zakázáno se čemukoli vyhýbat, auta směla jezdit jen rovně a zásadně na gram naložená v souladu s předpisem výrobce, kdo se opovážil se něčemu vyhnout, už má urnu na hřbitově, že......
Pro mladší ročníky, co toho zase tolik nepamatují, případně pro ty, co umí jezdit jen rovně po dálnici tedy doplním, že místo dnešních "euroNCAP", "losích testů" a dalších zkoušek se již v dávných dobách prakticky ve všech automobilkách, vždy s náběhem nových modelů vozů (nových více, než že vyměnili nárazník s kulatýma dírama za nárazník s hranatýma dírama) vždy prováděly zkoušky řiditelnosti a chování automobilů na různých povrchách, s maximálním, i obvyklým zatížením, ty testy nesimulovaly počítače pomocí matematických modelů, ale s těmi auty jezdili opravdoví, hodně, hodně dobří zkušební řidiči, mnohdy vysloveně loterii. Tyto zkoušky byly nezbytné ke schválení vozidel k provozu a hlavně se při nich ladily podvozky. Akorát nebyl internet, takže nebyly provářeny "rádobynovináři" či "rádobyodborníky". V archivech auromobilek a v odborných knihovnách jde však najít spousta materiálů o důslednosti, pečlivosti a průběhu těch zkoušek, jakož i o nárocích ke schválení potřebných a je-li člověk technicky trochu na výši, pozná o čem to je, či spíše bývalo. Současná auta jsou na silnicích "pevná v kramflecích" jen s dobře nabitou autobaterií, sběrnicí mezi jednotkami rozzuřenou k datovému veletoku a předprogramovaným chováním, takové předmražené filé k ohřátí v mikrovlnce. S drtivou většinou dnešních podvozků se bez elektriky a elektroniky nedá projet klikatá silnice lesem (no on je kolikrát problém s tím i zaparkovat), protože, narozdíl od toho co se píše v prospektech, fyzikální zákony fungují stále stejně nekompromisně už tisíce let a na dřívějších konstrukcích podvozků je to velmi, velmi znát.....
Myslím, že už jsme zase daleko od tématu.
Novináři prostě zjistili, že když mám auto naložený jako kráva, tak si mám přifouknout pneu - prostě objev století :-D

29.06.2010, 21:04 |
hanzz radek :))
To musí být poježdění na takhle natlakovaných gumách, zvlášť na tom našem tankodromu ... ale jinak Superb za to v tomhle případě nemůže. Ale možná, kdyby nebyl tak idiotsky úzký, tak se mu to nestalo...
já souhlasim s radkem....... kdyby to nebyla chyba automobilky tak ted neupravujou tlaky

29.06.2010, 23:22 |
Dr.T | Upraveno: 2010-06-29 23:29:09
kazde auto ma byt staveno i pro tupouna. ne ze bych se tam chtel radit, ale nez zacnu neco nakladat do auta to mam jako vse zvazit? to je pekna pi.ovina. vzdyt to snad vyrobce musi pocitat s tim, ze bude auto pretizene - zakladni lidska vlastnost, jak to chces odhadnout presne? a jak se bude chovat, kdyz pretizene nebude? byl proveden i test za dodržení vyrobcem limitovanych hmotnosti? nebo test dopadl stejne jen se nesmi prezentovat?
jj, výrobce musí počítat, že se najde i pár procent jedinců, který budou osobáky používat i ke stěhování ocelových ingotů, desítek pytlů cementu apod...
tak zrovna superba v kombajnu si asi na destnik a aktovku neporidis, tech procent bude dost.
Tak já třeba do 1202 naložím 750kg nákladu, ale losí test s tím neprovedu, protože to s tímhle nákladem na 70 nedostanu :o)))
Ale vážně, souhlas s Radkem.613

30.06.2010, 16:25 |
assassin | Upraveno: 2010-06-30 16:32:21
no i prelozenej kombik ze by zul predni kola? jestli do kabiny nacpali max 5 lidi a 300kg do kufru tezko se to proti beznemu zatizeni projevi pretizenou predni napravou ne? 3x100kg chlap vzadu a naklad v kufru uz bude daleko za tezistem ne?
vidim to jako radek...
treba 603 druha minuta... to by uz mel mit taky zuty kola ne? (zjimalo by me jak hodne je tohle video zfixlovany, ale jestli ne tak novej superb by tohle asi nedal:) )
[ Link ]
mycTD: dost procent co budou přetěžovat SII? pak si myslim, že by si měli pořídit náklaďák pokud jim nestačí výrobcem povolený zatížení.
assasin: nekoukal jsem na celých 6minut, ale nenašel jsem kolik do tý tatrovky naložili nákladu. jediný co vidim jsou dva chlapíci a jedna poměrně hubená slečna...
nevim, jsem fakt asi jinej, ale svý auto jsem přeložil přes limit asi 3x a pokaždý jsem jel jak zesranej. nějak nemám odvahu na to jet s přeloženým autem a zkoušet co dovede...
naprostý souhlas s radkem ...
když uvedu příklad, taky se mi 100x líp jelo se starou přeloženou alfou 75 než s Golfem IV ...
Luke_288: jenze on se treba superb obcas pouziva jako sluzebak. pokud bude majitelem cihelna, tak si pis, ze se v tom ty cihly drive ci pozdeji povezou, i kdyby byl referentem generalni reditel.
divil by jsi se, v cem vsem jsem videl vozit i ten zminovany cement, kdyz hori termin ;-)
Co, kdo, kolik se bude v autě vozit je celkem jedno - prostě když povezu cihly a budu tahat zástěrky po zemi, tak prostě pojedu pomalu s přifouklýma kolama.
Kdyby mělo bejt všechno pro tupouny jak radí Dr.T, tak to by měli konstruktéři brát v úvahu i magora, co s tím bude tahat pařezy za nárazník?
Pořád dokola :-) Výrobce uvádí - normal zatížení -> nafoukni si to takto, plné zatížení -> nafoukni si to takto.
Měl by výrobce opravdu psát jako pro hňupy další udaj: když to naložíš přes maximální únosnost -> nahusti o další 0,5 Atm víc?
Jinak video s Tatrou pěkný, řidič borec :)
myc: ale to já vím, že se v některých čas od času veze víc nákladu, ale v tom případě s tím musí dotyčný holt počítat, že jsou s tím spojený určitý rizika...nedovedu si představit jak by s tím měla kalkulovat automobilka, prtž i když předimenzuje, tak se vždycky najde někdo kdo překročí i tohle.
jinak teda už vidím jak cihelnu vytrhne superb s 10ti cihlama v kufru :)))ale jako příklad dobrý

30.06.2010, 23:38 |
Dr.T Cituji z clanku:
1. Aby se pneumatika vysvlékla z ráfku při objíždění losa, testeři podle Teknikens Värld nikdy nezažili.
2. Teknikens Värld provedl test s tímto kombíkem pětkrát a pneumatika se vysvlékla pokaždé.
3. při testech zatížili superb podle informací od švédských techniků Škody. Ti udali špatnou maximální hmotnost, kterou lze naložit, a vůz tak byl při testu přetížený.
a to chcete rict ze kdyz prisli na to, ze to maji pretizeny tak nevyhodili z kufru tech 100 kg a test nezopakovali? Kus rovne silnice a par kuzelu + zachranka a hasici - i kdyby tam meli jet cesti hasici a cele zazemi odsud z Ceska tak by to Skodovka snad rada zaplatila jen at se nepise co se pise. chybu udelaly soudruzi ve svedsku, nas vyrobek je ok...
já si zas dovolím nesouhlasit s radkem.613. A to v části, kdy s dnešními auty nejde projet bez elektroniky zatáčka. Tohle je podle mě naprostá blbost. Elektroniku nasazovali hlavně při řešení krajních situaci, dneska i pri vyšší luxus. Ano, před 30ti lety auta taky projely tu zatáčku v 80ti, ale řidič byl guma a jel stylem "skandinávská otočka". Dneska je spousta aut bez elektroniky s ultra jednoduchým podvozkem, McP vepředu a tuhou vzadu a jsou na tom s jízdníma vlastnostma podstatně jinde...výš. Podíl na tom má od pneu po těžiště. A pokud vytáhnu např T613, tak to taky není žádný mejdan, konkurent stability je zhruba tak favorit a taky jim trvalo nějakou dobu, aby se to chovalo aspoň tak, jak se to chová a nebyla to rakev s odpovídajícím lakem.
Crestíku, díky za názor. Myslím že jsi mě nepochopil, já tu píšu o autech, ne o spotřebním low-endu, který má místo podvozku vzadu kus jeklu a na něm visí kola. A McPherson už tuplem, to není náprava, to je levná parodie na nápravu, která aby trochu fungovala, musí se doplnit nápravnicí. Ale to je celkem vedlejší, máš pravdu v tom, že jde zejména o těžiště, s ním související rozvor a geometrie náprav. Gumy nejsou extrémně důležité. A vrátím se těch 20 let zpět, kolik že jezdilo aut vyšších než širších s těžištěm někde v úrovni ramen řidiče, jak je nám automobilkami předváděno dnes, kolik že aut úplně změnilo rozložení hmotností na nápravy, tím posun těžiště a tím chování na silnici při naložení kufru, jak nám dnes předvádí koncern třeba u Octavií a Superbu II :-D, kolik že aut dřív mělo na každém kole rádoby sofistikované zavěšení, spočívající v tom, že oprava nápravy po pár letech městského provozu dosáhne "poloviny" zbytkové ceny auta, S kolika dnešníma auty jde za deště bez elektronické stabilizace a zasahování do výkonu motoru projet čistě zatáčkovitá cesta, když mají 150 kg motor před! přední nápravou a vzadu prázdný kufr? Všiml jsi si vůbec někdy, že výrobci udávané tlaky hmot na jednotlivá kola a nápravy se uvádějí naopak pro plně zatížená auta, včetně nákladu a že by tedy právě takto plně zatížená měla mít jízdní vlastnosti nejvíc v pořádku a ne se zouvat z gum? Dříve to tak bývalo.... i bez elektronických berliček,vychování podvozků a řiditelnost aut poskytovala řidičům potřebnou kontaktnost a dostatek informací. Ale dneska už ani nejsou řidiči, spíš v sedačkách sedící hráči Playstationů, za které se snaží ta auta na silnici udržet řídící jednotky....
Co se týká konkurence, neboli srovnání stability T613 a Favorita, už to tu visí v práci na nástěnce jako úlet roku 2010 a myslím že to hned tak někdo něčím netrumfne. Pokusit se spolu dát dohromady tak diametrálně hmotnostně a koncepčně rozdílná auta, to je jako nachystat si na nedělní svíčkovou k obědu sadu brisků L14YC a pokusit se je naložit do té omáčky. Máš to na Polygon Tatry celkem blízko, půjč si Favorita a T613, vyraz na rychlostní ovál a pak dolů, na nakloněnou kruhovou plochu, kde podvozek T613 učili slušným mravům konstruktéři, závodníci a zkušební jezdci a dali mu do vínku neutrálnost a těžiště na správném místě a pak zkus tu serii zkoušek z Favoritem. Až Tě z něj fabričtí hasiči vyřežou, neb skončíš do pěti minut na boudě poblíž vodního brodu, budeš moci své srovnání přehodnotit.....
No potěš koště, já foukám s 330d na 2.2 / 2.4, když jsem přeloženej, nafoukám zadek na 2.8 a to je vše. Tři atmosféry jsem si zkusil jednou a připadal jsem si, že jedu žebřiňákem v kolejišti, na našich silnicích absolutně nemyslitelné...

01.07.2010, 14:26 |
crestik | Upraveno: 2010-07-01 14:34:01
r613: a o tom to je, že i ten blbej McP s tuhou nápravou se chová dneska srovnatelně, vlastně líp, než auta před x lety s kdo ví jakou nápravou. Nebo že by byli v automobilkách až takovi blbci, že by dělali méně a méně ovladatelné auta? A že auta drží na cestě elektronika...trochu nadnesené, ale zas na druhou stranu, potřebuje dnešní ženská s moderním autem vědět, jestli má náhon na předek, co dělat při prvním náznaku smyku, umět přerušovaně brzdit? A gumy důležité jsou...dneska je u zadku, že tlak lítá jednu atmosféru, před x lety to mělo celkem velký vliv na chování. Auta kdysi třeba poskytovaly víc informací, ale zase je třeba se podívat, v jakých rychlostech bourali...dneska když řidič nezvládne řízení, je to klidně 2x tolik.
A k tomu srovnání. Je uplně jedno, jak jsou na tom 613 a favo koncepčně, hmotnostně a vzhledově jinak, tady se řeší chování a stabilita. Mě je jedno, kdo se podílel na podvozku tatry, vím minimálně o problémech s předníma gumama a zatáčením. A ze zkušenosti bych třeba na vlně v dešti na dálnici (a třeba ještě v zatáčce) krotil motor před přední nápravou nebo favorita, než setrvačnost 3 metráku za zadní nápravou u 613.
btw, kolik tak mohl jet ten řidič 613tky ve 23s, jak to tam otočil? Rozdnodně nejel víc než 50-60
[ Link ]
Ne-e, v automobilkách dělají čím dál tím LEVNĚJŠÍ auta, proto je pro konstruktéry McPherson modlou levné nápravy. Ale stále patí, že má-li se kulturně chovat, potřebuje nápravnici - viz BMW. Člověče, mohla by to ta ženská vědět, alespoň hrubě, bo pak by si nemyslela, že je svém "pupíkovi" podle prospektů v dokonalém bezpečí a suchu, jako když má Always a Novinky a spol by neměly o čem psát :-D
Problémy s předníma gumama - myslíš Rudý říjen Otrovice a OR6AS, na kterých nešlo jet ani po suchu a proto se na T613 dovážely Firestony a Micheliny? To je záležitost roku 1968, vyřešená v dubnu 1969 neodebíráním gum z Otrokovic, něco jako když Toyota přestala od číňana odebírat elektronické pedály plynu, akorát že Tatra to udělala dřív, než pustila auta mezi zákazníky. Zatáčení je excelentní, zejména s plně naloženým či přeloženým kufrem, to už se dá hovořit o 2tunové motokáře, jak krásně to poslouchá (a gumy to nezouvá). 3 metráky ZA zadní nápravou? :-D :-D :-D Mohl bych to brát jako národní ostudu, že dospělý člověk, potažmo od Nového Jičína, neví, kde má T613 motor. Ale raději se tím budu bavit, to mi dlouho vydrží :-D

01.07.2010, 16:28 |
Tuner#2 | Upraveno: 2010-07-01 16:39:11
radek.613: tady se musím zasat crestika.
1. On myslel 3 metráky vzadu právě tím těžkým motorem vzadu a nevypočitatelným překlopením zadku. Nazvat T613 2t motokárou to je mnohem víc než úlet roku 2010.
2. Gumy na chování auta mají zásadní vliv a ne jak Ty píšeš, že nejsou důležité. Jsem posedlý do vozů Škoda řady 742, jezdil jsem od OR6 (gumy hvízdali při 30km/h v zatáčce) přes OR 34 (ty už zvládli i 50km/h v tom samém úseku) dále pak přes různé Brilantisy, Pirelli 3000, 5000 až jsem dnes dospěl na semislick Toyo R888. V chování auta je to nepopsatelný rozdíl jak ve stabilitě v zatáčce, tak brždění...
3. Taky se mě nelíbí tak docela vývoj v automobilkách, všechno je přeposilované, bez odezvy a řidič si opravdu připadá jak když hraje nějakou hru, ale že ty T613 měla v sérii lepší jízdní vlastnosti než SII je opravdu k smíchu.
bože, omlouvám se národu, že jsem si dovolil říct kvůli pár centimetrům ZA...
2t motokára...končím diskuzi, a plně chápu, že mohutnost a zvuk motoru může ovlivnit subjektivní názor

01.07.2010, 17:57 |
Tichy | Upraveno: 2010-07-01 18:03:38
Ja si myslim, ze by se mel vyvoj aut ukoncit, protoze u Tatry, uz je vsechno davno vymysleny...Chlape ty uz si z tech tatrovek zralej na leceni.

01.07.2010, 18:34 |
Luke_288 | Upraveno: 2010-07-01 18:42:12
radek: já teda nevim jak ty s tatrou projíždíš zatáčkovitou trať, která je mokrá, ale dám ruku do ohně za to, že se svojí debilní OII se sportovním podvozkem tebou minimálně udržím krok ne-li budu rychlejší a to jedinej systém kterej mám je primitivní protiprokluz, kterej klidně vypnu.
edit: myslím, že už to s tím fanatismem směrem k Tatře lehce přeháníš

01.07.2010, 18:44 |
junglist.cz | Upraveno: 2010-07-01 18:53:06
Věřím Radkovi, co už vlastně dneska není vojeb na jedno použití? Kamarádův otec dělal kdysi panskýho kočího a dodnes tvrdí že nejel nic lepšího. To je ale nepodložená informace z doslechu. Mě se SupaBí Tů taky líbí, ale pochybuju že by objel svět stejně jako páně Zikmund s Hanzelkou nebo přebrodil jako na prvním videu ke konci :o)
Taky pěkný videjko:
[ Link ]
Junglist: No tak jestli konkrétně Sup by brodil a jezdil poušť - no tipnul bych i že by to dal, délka kolem světa je pak běžným ročním nájezdem služebních vozů :)
Zikmund Hanzelka určitě borci, ale zase už to tu moc zavání důchodcovský "tenkrát to bylo všechno lepší, dneska to stojí za ho..."

02.07.2010, 09:21 |
radek.613 | Upraveno: 2010-07-02 09:35:47
To by člověk neřekl, co rozpoutá zutá guma na Superbu II - jak se říká - negativní reklama, taky reklama :-D
Tak snad naposled pár postřehů:
0/ chce to s T613 napřed něco odjezdit (profesionální řidiči ví) a pak teprve její jízdní vlastnosti, jakož i přednosti či nedostatky jejího podvozku komentovat. Já s tím problém nemám, znám ten podvozek do šroubku, vím co si k němu mohu dovolit a co on si dovolí vůči mě a vím kde má meze (jinak už bych byl pod drnem), jakož i znám jeho modelový vývoj až do roku 1995,jakož i vím společně se kterými referenčními auty tehdy západní provenience probíhaly zkoušky řiditelnosti a jak si v nich v přímém, praktickém a skutečném srovnání vedl. Toliko z praxe, nikoli z křišťálové koule coby king za klávesnicí. Komentáře lidí, co to auto znají z filmů či muzea a za jeho volantem nikdy neseděli, kor v zimě či na sněhu, jsou úsměvné, ovšem naprosto zcestné. A mimochodem krásně kopírují jisté jedince, když kupř. na Sosnové dojde na debaty ohledně P911...
1/ Ty 3 metráky vzadu (abychom byli přesní, 360 kg vč. náplně oleje) nejsou opravdu za nápravou, T613 netrpí nevypočitatelným překlopením zadku tak jak je to právě u Š742. "Kyvadlem" vyrobeným z motoru jeho umístěním ZA nápravou skončila u Tatry éra aut modelem T603 a všechna negativa této koncepce byla velmi zřetelně vzata na vědomí u koncepce T613, samozřejmě byla konstrukcí potlačena. Proto má motor NAD zadní nápravou (diferenciál je uvnitř motoru), středem svého těžiště přímo v ose kol, žádné kyvadlo za nápravou. Proto z té ohavné kastle neodvodíte kombíka, proto z ní neuděláte kabrio, proto při přetížení, před kterým dostatečně důrazně varuje, to auto opouští zatáčky po tečně ven všemi čtyřmi najednou a jedinné co ji v tom putování potom zastaví, je nejlépe stoletá jabloň. Co se týká té "motokáry" - zřejmě jsem byl nepochopen, ale při plném zatížení je rozložení hmotností opravdu velmi sympatické, narozdíl třeba od Š řady 742 nebo octavie I.generace a chování auta díky tomu velmi čitelné, neb u verzí se standardním rozvorem dostaneme se na poměr P:Z 44:56%, ve prospěch nápravy s trakcí. Kdo z diskutérů opravdu zná koncepční a konstrukční zásady pro motokáry, nebude mu tento poměr až tak neznámý. Ale chápu, že že při nedostatku znalostí je problém si ho převést ze sportovního náčiní na velký sedan. Opět doporučuji napřed s tím pojezdit, a pak něco psát....
2/ Píšu že gumy nejsou extrémně důležité, řeším-li běžný provoz vozidla v současnosti, nikoli pokus o závody do vrchu. Kromě importu stlačené tmy z číny dnes vysloveně špatná pneu koupit nejde a i ta ze základu nabídek je pořád o řád i více dál, než byly gumy, na kterých se ta auta učila v sedmdesátých letech jezdit a chovat. Takže opakuji, abych bezpečně projel okresku lesem, opravdu nemusím přezouvat na semislicky, stačí "cokoli" pryžového se vzorkem, do pěti let stáří a dostatkem drážek na odvod vody,co plní váhový a rychlostní index. Samozřejmě čím lehčí a kratší auto, tím víc si půjde všimnout niancí mezi pneu různých výrobců a dezénů ale není to nic zásadního. Za ta léta jsem zjistil, že prakticky jedinná věc hodná pozornosti při výběru pneu, je životnost. Některé gumy zmizí rychle, jiné vydrží neskutečnou porci km.
3/ Já jsem tu někde napsal, že T613 má lepší jízdní vlasnosti než SII? Tý jo, kde? Jestli něco nesnáším, tak je to podsouvání mi něčeho, co jsem nenapsal, tak příště opatrně, ju? Já tu psal o tom, že když v SII (jakož i prakticky v jakémkoli jiném autě současné produkce) odstavím všechny berličky a elektronické pomocníky, bude ten podvozek použitelný mnohem méně a bude mnohem více nebezpečný, než podvozky aut z let před 15-20ti lety. To je holý fakt, který lze ověřit a doložit prostým rozborem konstrukce a vyšetřením mechanického modelu. Crestik tu psal tuhle úžasnou větu:
Auta kdysi třeba poskytovaly víc informací, ale zase je třeba se podívat, v jakých rychlostech bourali...dneska když řidič nezvládne řízení, je to klidně 2x tolik.
Šlo by to napsat i takhle:
Auta kdysi třeba poskytovaly víc informací, ale zase je třeba se podívat, v jakých rychlostech bourali...dneska když řidič "přesvědčený o nesmrtelnosti instalací podpůrných elektronických systémů, maskujících nedostatky levné koncepce a konstrukce vozu" nezvládne řízení, je to klidně 2x tolik.
O tom právě jsou každý den ty zprávy a ty počty mrtvých, zejména za zhoršeného počasí. Dobré podvozky mechanicky včas varují, vazba s nimi je přímá a řidič včas ví, že je něco špatně, tak se podle toho chová. Nemám tu statistiky ale celkem bych se i vsadil, že kdyby člověk probral příčiny, tolik zbytečných bouraček s vážnými zraněními či smrťáky jako je teď, dřív nebylo, řidiči dřív nespoléhali na to, že je z průseru vytáhne hliníková krabička s broukama a nápisem "BOSCH", ale snažili se těm průserům předcházet....
4/ Mohutnost a zvuk motoru může ovlivnit subjektivní názor? To tedy lituju majitele USA cars, jakož i všechny kamioňáky....
5/ Petře, vývoj aut se nemůže ukončit, protože z aut se stalo konzumní spotřební zboží s co nejnižší cenou (to je vidět na konstrukci a materiálech) a dnešní uživatelé naopak vyžadují, aby za ně auto dělalo úplně všechno samo. Dnes už je málo řidičů, dnes jsou "uživatelé", řekl bych nadneseně "operátoři". Ano, kdysi se opravdu vyráběla auta pro řidiče, celkem běžně, v celém spektru "tříd". Kupříkladu i se Š742 v dobrém stavu se dá zažít řidičsky mnohem, mnohem více než s bezpohlavní sterilně nekomunikující Fabií II, ať si píšou ve Světě Motorů po připsání částky od Škody Auto a.s. na účet redakce co chtějí. Ale bohužel. Dá se říct že máš pravdu, v sedmdesátých letech nebyl v evropě podvozek s lepší trakcí, podobným rozložením hmot a prakticky neutrálním chováním, s náhonem na zadní nápravu, to je opět doloženo přes čtvrt roku prováděnými testy a srovnávacími zkouškami, možno si prohlédnout v archivu v Kopřivnici. Díky za doporučení, ale s léčbou to nevyjde, není co léčit.
Lukáši, taky nevím jak Ty jezdíš, a nepochybuji, že s OII se sportovním podvozkem se mnou udržíš krok. Protože nedejbože kdyby ne, začlo by být hodně podezřelé, co těch 30 let v té Boleslavi vlastně dělali :-D :-D :-D Fanatismus? Tý jo, jsem fanatik, hmmmmm...... Jak se to projevuje? Tím že na současném trhu skoro nenacházím auto bez berliček, které maskují jeho konstrukční nedostatky a ojebávky ve jménu co nejnižší ceny? Že za mě v dnešním autě na brzdy šlape počítač, volantem "točí" další a mezi pedálem plynu a sacím traktem motoru nevede mechanický převod, ale dráty přes další počítač, který rozhoduje o tom, jestli to pojede? Že když je někde dřevo, vyžaduji opravdové dřevo, když je něco chromované, vyžaduji aby to bylo kovové, opravdu chromované, s mezivrstvou niklu? Že si chci v pangejtu u cesty vyměnit žárovku ve světle během pěti minut, bez dvou hodin pomoci asistenční služby? Tak to pak máš pravdu, jsem fanatik do čitelných, funkčních a neojebaných konstrukcí, ať už se to týká aut, zbraní, hodinek, či čehokoli jiného. A můžu být fanatik i do jaguárů, isuzu, jeepa a škodovky, když je mám doma taky? Díky
To crestik:
K Tvému videu z "pana Tau" bych rád podotkl, že je to film, jestli je Ti známý rozdíl mezi filmem a skutečným životem. Ale sluší se na to video odpovědět, tak na něj odpovím taky videem:
[ Link ] Tady máš v roce 2008 klopený rychlostní okruh s převýšením na polygonu Tatry a.s., za deště, a běžnou karburační T613-3 na pneu 205/70R14. Na trase "okruhu" jsme je nechali sjet ten kopec dolů, vjet mezi kužely na tu odstavnou plochu do těch louží - táhlé, klidné dvě zatáčky za sebou, plné vody, aby pak po výjezdu z nich do do toho stoupání narazili na esíčko druhé, velmi strmé, ne nepodobné "losímu testu" (nadneseně řečeno). Okruh jeli víckrát, aby si prvním průjezdem "osahali" trasu a je vidět, jak si s každým kolem dovolovali víc a víc. Bylo velmi poučné pozorovat, jak se na této trati chovaly jednotlivé verze a hlavně kolik práce s tím jaký který řidič měl, už s ohledem na dosahované rychlosti. Jezdily vozy obsazené jen řidičem, jezdily vozy v plném obsazení, opravdu nikdo nezul gumy, nehodil boudu ani nic jiného, všichni za těmi volanty věděli od zpětné vazby z podvozku, jak na tom jsou a co si můžou dovolit. Nikdo neměl zaplé ESP, nikdo neměl ABS, nikdo neměl ASR, nikomu do řízení nezasahovala elektronika. Byl to báječný den... :-D

02.07.2010, 09:41 |
Vencaf | Upraveno: 2010-07-02 09:48:25
no T613 po technický stránce moc neznám,ale kdysi jí vlastnil můj bratranec, já měl tou dobou BMW E23 735i kterou jsem myslím měl dostatečně najetou včetně zimy(měl jsem jí 5 let), a po svezení v obou vozidlech které mělo rok výroby stejný jsme museli oba uznat, že BMW je na jízdní vlastnosti o 100% lepší, nic proti Tatře budiž jí země lehká, ale je to tak...
edit: pneumatikama to nebylo, obě auta 205/70R14 Matador :D
Tak ono zout balon 205/70 R14 bude skoro nemozny...
Rok výroby není rok konstrukce, tady bylo RVHP, v německu ne, k T613 si vezmi BMW z roku 1970.... Jinak srovnáváš jablka s hruškama.... 735i by patrně vyklepla i SII, ale pšššt, o tom se tu nesmí mluvit....
Prakticky je to nemožné, ano. Stejně tak 215/65 R15 či 215/55 R16, co tam může být. Ale díky tomu to auto zůstává řiditelné a může pokračovat v cestě. Je tedy otázkou co je pro uživatele lepší - galuska nafouklá na 3,5 baru (na českých silnicích bomba zážitek z jízdy, to foukám Avii) s hrozbou svléknutí, nebo 16" s rozumným profilem a tlakem 2,1 bar v něm....
Nevim, pro me Tatra skoncila modelem 603, pak uz to byla bohuzel jen predrazena hnijici nijak pekna bedna ala RVHP...
Ano, rucni vyroba, ale kdyz jsem videl nektery detaily, tak bych nerek, ze zrovna precizni...
radek.613: V podstatě ve všem souhlas a hlavně v tom co nám auta dávají z 80let a dnešní. Střídám poměrně hodně aut a není pro mě problém odject takřka čímkoliv, ale třeba na C-Maxe a jeho elektronický plyn kdy přidáš a otáčky motoru se zvýší až za 0,5 - 1s jsem si dodnes nezvyknul a to už jsem s tím pár tisís najel. Rozjezdy s takhle reagujícím plynem jsou peklo a připadám si jak v autoškole. Nemluvě o necitlivých brzdách a přeposilovaném řízení. V tomhle s Tebou souhlasím. Nesouhlasím v porovnání gum, tam jsou rozdíly opravdu velké i v běžné produkci. Samozřejmě klidnou jízdou na spotřebáku to nepoznáš :-)

02.07.2010, 14:16 |
RedBaron | Upraveno: 2010-07-02 14:21:59
Já myslím, že v druhé polovině devadesátých let byl automobilový průmysl na svém vrcholu. Všechny motory měly řízené vstřikování a optimalizovanou spotřebu, dobrá auta i výbornou pasivní bezpečnost, podvozky byly laděné poctivě tak aby i na limitu fungovaly bezchybně. První zmrdovina byly odfláknuté podvozky Audi TT a prvního Áčka od Mercedesu, které se začaly "rovnat" pomocí ESP a tím začala cesta do pekel, která začíná šetřením všude kde se dá a v přímém mezigeneračním srovnání podobně zachovalých exemplářů dnes končí výrazným podivením nad tím, co je vlastně na tom novém lepšího.
Není lepšího příkladu než BMW E46 a BMW E92. Podvozek méně jistý a přesto vyklepanější a na převážné většině našich silnic hůře funkční (pneumatiky runflat, nedotáčivé naladění, nárůst hmotnosti), materiály v exteriéru (lak především) i interiéru (polstrování, plasty, slícování) jednoznačně horší, řízení s elektrickým posilovačem tupé a nezáživné, řadě motorů po přidání efficient dynamics (start-stop + další "vylepšení") dokonce narostla spotřeba (především x30i) a tak můžu pokračovat dál a dál...
radku, já reagoval především na tohle "S kolika dnešníma auty jde za deště bez elektronické stabilizace a zasahování do výkonu motoru projet čistě zatáčkovitá cesta, když mají 150 kg motor před!"
z tohohle tvrzení a všeho okolo co píšeš to vyznívá jakože šestsettřináctka projede mokrou silnici líp než drtivá většina dnešních aut...
nicméně mě osobně je to jedno, jezdím v naprosto nudným masovým autě, který využívám jako služebák, soukromý si kupovat nebudu, není důvod, proto jsem si koupil motorku, dneska ji poprvý projel a jsem jako na drogách...
radek613:
0) např já to řídil...to by stačilo, nepotřebuju dalších 6 řádků na honění trika
1)ad kyvadlo...video, co jsem tu hodil, konkrétně kolem 22s tak nějak ukazuje, při jak nízké rychlosti je možno s autem udělat čelem vzad na suché cestě. Jestli to byl úmysl řidiče, neví nikdo. To, že sis místo záběrů ze stejného dne, jako tvoje video, všiml pana Taua beru jako přehlídnutí
ad motokáry...je běžnou praxí, že se těžiště přesouvá od 50/50 po 40/60. Je tak trochu naivní si myslet, že nějaká hodnota poměru hm. je spasitelná a směrodatná. Např pokud vytáhnu GT2, a představitele s odlišnou koncepcí F360, P911, M3, budou se při stejném poměru 48/52 chovat odlišně...to není bohužel osobní zkušenost, ale člověka, co k tomu má velmi blízko. A do srovnání 613 a motokáry bych se opravdu nepouštěl
3) - x)Furt tu omíláš ty samé kraviny, že bez elektroniky se to chová hůř...už by bylo konečně na čase zjistit, případně sednout do něčeho vyrobeného 2000+ a zjistit, že spousta aut elektronické pomocníky nemá, dokonce je možno i dnes koupit OII bez stabilizačního systému, brzd. asistenta a já nevím čeho a ty auta fungujou. A fungujou podstatně líp, než 20-30 let staré auta. V čem jedině souhlasím, že nejsou tak komunikativní. Ale to už dneska nikdo nevyžaduje, ale chovaj se prostě jistěji než nějaký kadett nebo starý escort. To co tu píšeš mě prostě utvrzuje, že jsi nejel ani v blbé Fabii I, která měla jedinou elektrickou věc blinkry. Pro hrubou představu, jaký je rozdíl (dle tebe teda špatným směrem) stačí pozorovat auta, co jedou přes příčný práh, nebo nějakou nerovnost. Když to zjednoduším, tak staré auta nejdřív nakopne předek, pak se celé zhoupnou, nakopnou zadek a po přejezdu ještě dohoupne...pak přejede OI, kára se pomalu ani nehne a kola se jen schovaj do podběhů a konec...světe div se, bez elektroniky
ad Tvoje video) většina bývalých majitelů 613tek (neplést s klubovými nadšenci) v diskuzích přiznává, že ve vyšších rychlostech přestávalo být auto stabilní (asi neměli naložený kufrt, aby dosáhli ideálních jízdních vlastností) a na mokru začínalo být řízení až nebezpečné. Tak nějak to vidím i podle videa, že nejdřív řidič jede výlet, bo vlastně neví, co to udělá, pak trochu zrychlí, ale furt má pud sebezáchovy jet na hraně, což teda nejede ani náhodou, jelikož se je určitě vědom, že by sice podvozek dobře komunikoval, ale asi by nestačila šířka polygonu.
PS: kolem 613tek jsem se motal od 6ti let v servisu, ty auta se mi líbily, je to fajn vůz, bavilo mě na tom hledat díly, které jsou stejné s ředou MB-favorit, ale vždycky se najde nějaký fanatik, který z něčeho začne dělat modlu a přisuzovat něco navíc, a totálně mi to zhnusí.

04.07.2010, 19:29 |
hanzz Nevím, jak podvozky ladí v Kopřivnici nebo v Boleslavi, ale asi by se měli jet přiučit do Gunmy :)