Navštíveno 3294x

Ahoj všem, překvapivě mi na hifi fórech moc neporadili, tak to zkusím tady :-)
Potřebuju domu rozumný stereo systém. Jako zdroj bude sloužit HTPC s optikou. Představa je nějaky 2.1 systém na ozvučení místnosti cca 30m2.
Repra bych si představoval sloupy (bedny si udělám sám dle originálu - potřebuju je v bílém laku)
Vzhledem k ceně mi nevadí bazarovky.
Předem moc děkuju za rady.
Nu, v tomhle případu bych šel cestou sterea, než AVčka. Tzn za optiku bych dal ext DA, třeba Fubar
[ Link ] , zesilovač s pre-out výstupem, následně řešil bedny a pak dle možností a hlavně akustiky řešil subwoofer.
Záleží jestli se pídíš po pravém stereu nebo jestli jde spíše o ozvučení filmů a vystačíš si receiverem. Zkus to trošku víc rozepsat :)
Ha! Konečně rozumná odpověď :-)
Přiznám se, že nevím co je prave stereo :-( měl jsem spíš na mysli, že nechci 5 a více satelitnich repro, ale spíš 2 sloupové 3 pásmove repro a sub.
Bude to celé sloužit spíše pro poslech hudby a nahrazovat repra u tv :-) klasické DVD se moc pouštět nebude :-)
Osobně sem pro pořádný sloupy bez subu. Záleží, jak jsi omezenej prostorem. Já mám bedýnky bratru 140x40x55 a ty třeba sub opravdu nepotřebujou. Jestli ale plánuješ sloupky jen kvalitní dvoupásma třeba s 5" nebo 6" středobasem, pak bude asi sub potřeba. Jinak jak už sem tady psal nedávno - hifibazar.cz
Hifibazar sem uz objevil, ale netusim co to je za znacky :-D
Místem omezenej nejsem, ja si nabytek budu delat az podle bedynek :-) jen treba nevim jestli kdyz budu mit sloupy, tak jestli tam musim dat jeste vyhybky, nebo jak se to tady resi :-(
Kdyz to reknu na rovinu, tak ja vlastne ani nevim co vlastne vsechno potrebuju :-(
Bedny si chces delat sam, nebo koupit hotove a predyhovat/nalakovat?
Pokud si je chces postavit, tak to uz nejake znalosti chce cece ;-)
Jinak zjednodusene - stereo zesilovac, zdroj zvuku (CD prehravac/DVD prehravac/PC napr. pres ten prevodnik, tuner, ...), reproduktory a propojovaci kabely a podobny prislusenstvi ;-)
Bedny sem si rikal bud okopirovat original, nebo jak rikas prelakovat, uvidime co bude realnejsi...
Zdroj uz mam, HTPC s optikou, tak snad zatim postaci (pripadne pak dokoupim samostatne CD)
Tak pokud bude zdroj zvuku čistě HTPC, tak osobně bych koupil buď stereo receiver a nebo v lepším případě zesilovač a samostatný tuner pokud chceš poslouchat i FM stanice (rádio). To Tě z komponentů stačí a teď je otázka co za bedny. 30m2 jde bez problému ozvučit sloupovkama třeba v 2,5 pásmového provedení s 2 x středobasem a basů bude natolik, že woofer není třeba. Pokud by tam přece jen měl být, tak nám sestavu enormě zdraží aby za něco stál a obvykle zvuk spíš zhroší svým monotóním duněním jak tomu bývá v levné kategorii. Co se týče beden už hodně firem dělá i bílé lesklé provedení a pokud by jsi se dal přece jen cestou výroby, tak zachovat vnitřní objem a uspořádání reproduktorů.
Goldies: ad Hifibazar - neprodávaj šunty, všechny značky jsou z těch lepších, někdy i hodně nejlepší. Co se týče beden, tak pokud se ptáš na výhybku, bude lepší si je koupit. Pokud zvolíš vlastní stavbu a nemáš na to know-how, bude výsledek buď mizernej, nebo strašně drahej. Nejlepší cestou je koupit měniče (repráky) pak je nechat změřit, podle měření navrhnout výhybku i ozvučnici a pak teprve můžeš začít stavět. Po stavbě následuje poslech a úprava výhybek, většinou se ti nepodaří napoprvé všechno vychytat. Pokud nemáš potřebné vybavení, bude to náročné jak logisticky, tak finančně.
Kluci, diky moc za rady :-) repra teda koupim a bud prelakuju, nebo udelam presnou kopii. Bavme se tedy konkretneji :-) radio nepotrebuji, tudizjen jeden zesilovac o jakem vykonu?
Je potreba EQ? Staci tedy jen zes, repra a kabely?
Myslim, že ti bohatě bude stačit zesilovač, kterej v sobě korekce vejšek a basů už bude mít, výkonostně pro ozvučení místnosti stačí do 2x 100W. Záleží, jak citlivý budou bedny. Jestli máš rozpočet 25.000,- prubni na Hifibazaru kombinaci Heco metas 700 + starší zes NAD 319 a vsadim se, že ze zvuku budeš hodně nadšenej! Co se týče kabelů, plně dostačujou kabely 2x4mm za cenovku kolem 100,- za metr.
NAD 319 nema optiku, vadi to? Nebo radeji neco co ma optiku?
Nevim kolik stereo zesilovačů má optiku??? To postrádá smysl. Ale třeba se pletu.
Myslel sem ze kvuli kvalite signalu z PC. Aby to zbytecne nesumelo, ale to je taky jen muj dojem :-)
Já mám zkušenost takovou, že když si na zvukovce nastavíš, že máš aktivní reproduktory, tak jde přes cinche normální nízkoúrovňovej signál bez zesílení a je to bez rušivejch šumů a brumů. Nicméně řešit Pure Hi-Fi Stereo systém a mít jako zdroj signálu PC, to je jako srát na zlatej hajzl :o)
Ja uvazuju do budoucna pripojit jeste BR prehravac, HTPC vyuzivame spis kvuli poradum z netu a netovejm radiim :-) takze to chci mit pripraveno na kvalitnejsi prehravani :-)
Neboj neboj, i BR bude mít cinchovej výstup. Otázka je, jestli ti pak nebude líto, že nemáš zesilovač pro domácí kino a víc beden. Pokud bys tomu chtěl předejít, tak takový recievery Onkyo jsou dost chválený za stereo přednes i za prostorovej zvuk...
Jen poznámka: slušně postavený PC+DAC přehraje CD/SACD v ceně 160.000,- Vlastní zkušenost na vlastní ucho. Takže význam to rozhodně má a je to nejlepší cesta, jak dostat z muziky maximum _ za předpokladu, že se nebavíme o MP3, ale o jiných formátech.Navíc cena sestavy PC/DAC je asi tak 1/4 ceny slušného CD/SACD = tedy kolem 40.000Kč sakum prásk.

01.12.2010, 20:53 |
Goldies | Upraveno: 2010-12-01 22:14:00
323Marty: No víc beden nehrozí :-) Teď je taky nemám a nechybí mi :-) Myslím si a hlavně dofám, že stereo mě natolik ohromí, že si na 5.1 ani nevzpomenu :-D Taky mě napadlo, že by to šlo případně vyřešit DA, ne?
Zdeny60: No postavenej HTPC mám slušně, ve velkoóbchodních cenách jsem se dostal lehce přez 10tis, takže maloobchod cca 12-15tis, takže oufám, že to trochu parády udělá :-)
Jak už jsem psal, chce si to rozmyslet co od toho čekáš a co na tom budeš pouštět.
Pokud půjdeš do 5.1, tak počítej, že aby to na stereo hrálo stejně kvalitně, tak místo 25tKč musíš zainvestovat tak 80 - 100tKč...
Pokud chce zůstat u sterea, tak jsou i zesilovače co mají vestavěný kvalitní D/A převodník jako například stará 305 od Advance acoustic a nebo nová 308čka:
[ Link ] Samozřejmě jde připojit PC i analogově a tam záleží jak kvalitní zvukovka v HTPC je.
BD do budoucna není problém, 2ch výstup má taky.
Zdeny60 má sice pravdu z absolutního pohledu a už dávno umí PC hrát lépe jak stolní přehrávače a pár postižených hifistů z mého okolí co jdou po zvuku už z Accuphase na PC přešla, ale tady zas narážíme na debatu co jsem se zdenym měl:
[ Link ] To je pořád dokola, klukovi s HTPC za 12tKč prostě NEMŮŽEŠ doporučit zdroj zvuku za 160.000,- a bedny za půl mega...
Tuner: Jako v aute mi taky staci a stacilo jen Stereo, takze doma s tim problem nemam :-) To Advance Acoustic vypada paradne, ale nikde nemuzu najit cenu :-(
HTPC beru spíš jako doplněk k BR :-)
Cena za novou 308 je myslím 26.000,- pokud se to nezměnilo za novou. 305 s D/A stála kolem 24tKč tu jsem prodával v létě. Nejen že to vypadá parádně, ale je to i kvalitní technicky, obrovské proudové rezervy v téhle třídě velmi šlušný výkon a dobré chování v limitaci, kvalitní součástky včetně ALPS potenciometru. Za tu cenu parádní stroj.
Tak to bude nejspis moje stage 2 :-) ted na to penizky proste nemam :-( zacnu hledat po bazarech nebo funglovky nekde na netu :-D