Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Rekuperace - jakou jednotku,kde nechat udelat navrh

 o Navštíveno 8717x o
o 06.05.2013, 11:58 | madaros
chtel bych resit vetrani v byte pomoci rekuperace (prizemni byt, takze otvirani oken jen vyjmecne), proto me zajima jestli tu nekdo uz ma (a jakou jednotku) a kde nechat udelat navrh rozmisteni nasavani/vyvodu v mistnostech ??


o 06.05.2013, 19:15 | jp1
my máme nilan.cz ale ještě bude čekat alespoň měsíc na sprovoznění:-)
jinak jsme od dodavatele měly i projekt se vším a šlo to jak po másle......
o 01.04.2018, 12:25 | HIGHTOWER
oživím to tu

Do bytu chci instalovat rekuperaci, byt 2+KK, 55 m2, cca 110 m3.

Jednotku už mám, výkon udávaný nějakých 300 m3/h, takže v pohodě, nepojedu ani na maximum a nebude tolik hluku, bude v koupelně...

Řeším teď jaký filtr proti pachům nasávaného vzduchu, hlavně proti cigaretovému kouři, filtry jsou +- 2.000,- Kč s aktivním uhlím, ale nějak nechápu jejich "správný" výpočet...

Tady např. filtr [ Link ] , který má uvedeno 520 m3/h, ale v popisu je uvedeno, že objem místnosti se má násobit ještě 60, takže v mém případě 110 * 60 = 6.000? Se asi posr... v kině, že? :-D To bych tam musel dát filtr za 10.000,- Kč... A proč by tedy ten filtr v popisu měl uvedeno 520 m3/h, že? A nebo to násobení 60-ti je správně? Přeci se počítá pročištění/výměna vzduchu za hodinu a ne za minutu, to by přeci i rekuperace musela jet výkonem 6.000 m3/h, aby vyměnila každou minutu kompletně objem vzduchu v bytě, ne?

"Vypočítáme objem vzduchu v místnosti, kde délku místnosti (m) vynásobíme šířkou místnosti (m) a výškou stropu (m).
Např.: Místnost o délce 4 m, šířce 3 m a výšce stropu 2 m => 4 x 3 x 2 = 24 m3
Výsledný objem vzduchu vynásobíme číslem 60 (tzn. počet minut za hodinu), čímž zjistíme, jaké množství vzduchu je potřeba za 1 hodinu pročistit.
Výsledek porovnáme s maximálním výkonem vybraného filtru. Pokud je jeho max. výkon vyšší než náš výsledek, filtr je pro daný prostor dostačující." - tento výpočet, tedy, násobení 60 jsem našel na více webech... Podle mě blbost...

Děkuji za názory, vysvětlení, doplnění...


o 01.04.2018, 13:09 | KaZaN
Podle mne je Tvoje logika správná, filtry jsou udávané v hodinovce, tak mne nenapadá důvod, proč by se mělo násobit 60ti :D jakoby měl filtr ustát výměnu celého objemu místnosti během každé minuty. Po svátcích se na to chválne zeptám dodavatelů. Zrovna stojíme před finálním rozhodnutím od koho, jakou a jak, navzdory tomu, že prakticky všichni projektanti nám tvrdí, že rekuperace je trendová blbost, navíc nerentabilni :D
o 01.04.2018, 13:16 | HIGHTOWER
Já bych rekuperaci neřešil, ale jsem člověk, co větrá skoro stále, i v zimě v mrazech, i v noci na chvíli, když probudím, otevřu okna na chvilku alespoň, mám rád čerstvý chladnější vzduch. Navíc jsem tu snad jediný nekuřák a ty kuřáky na balkónech apod. nesnáším, jak to jde do bytu, takže pro mě je to jediné řešení, jak větrat bez smradu z venku...

Poptej se, poptej :-) a dík pak za info
o 01.04.2018, 21:33 | mrazik | Upraveno: 2018-04-01 21:33:42
Rekuperace defacto nahrazuje vetrani, ktere proste v tech utesnenych baracich/bytech delame spatne. Rano na to neni cas, pak cely den v praci, prijedeme domu a kolik lidi skutecne poctive vetra ? Pokud bych dnes stavel, s nejvetsi pravdepodobnosti bych tam rekuperaci udelal, i kdyz je nasledne pomerne narocne udrzet cely vetracio system nezavadny.
Pokud by to nekdo chtel kvuli chlazeni, pak bude zklamany. Na to je lepsi klimatizace, ktera v chladnejsich dnech umi pritopit.
o 01.04.2018, 23:45 | Mr.Scully
No já jsem zatím přesvědčený, že rekuperace je lepší než klima. Rekuperace umí taky topit i chladit. Nemám ještě zkušenost s horkými letními dny, tak si počkám do léta a dám vědět :-D Ale zatím jsem přesvědčený, že jsem snad u dělal dobře.

Jinak na kecy, jak něco není "rentabilní" se vykašlete. Kdyby každej kupoval jen rentabilní věci, tak žijeme v jeskyních. Všechno je to o tom, jestli si člověk chce nebo nechce připlatit a jakou důležitost té dané věci dává. A to je naprosto individuální, neexistuje obecná pravda.
o 02.04.2018, 00:46 | cezetko
u rekuperace je o rentabilnosti zbytečné zvažovat, i když se můžete počítat k příjemnému výsledku.

Stručně řečeno výhody a vlastnosti rekuperace:
- při větrání rekuperuje teplo, tzn. zajímavá úspora na vytápení.
- při větrání rekuperuje vlhko, to je bonus, který jen tak nikde nedoženete bez přidávání dalších technologií jako je zvhlčovač atd.
- rekuperace většinou umí chladící mód, ale to jen znamená, že vyvětráte intenzivněji v noci, kdy je venku chladnější vzduch. S klimatizací se to rozhodně nedá porovnávat. Rekuperace se dá rozšířit o aktivní chlazení, pasivní vodní chlazení, zemní výměníky atd.
- rekuperace na základě čidel CO, VOC atd. řízeně větrá. Tzn. nedostanete se do panelákového stavu typu: bolí mě hlava, musím vyvětrat atd.
- rekuperaci lze provozovat v přetlaku, výrobci to sice nevidí úplně rádi, ale bez problémů ji tak lze dlouhodobě provozovat. Kdo má doma alergiky, určitě uvítá, když mu otevřenými dveřmi a dalšími otvory dovnitř nelítá pyl, řepka atd.

Ale - rekuperace při správném provedení něco stojí, 100k jednotka, 200k rozvody, stavební práce + příslušenství. Můžete být klidně na 300-400k. Dotace tuším 140k. Můžete si počíst o náročnosti provozu, cca 1k/rok za elektro a úsporám na topení až hodně procent.

Já bych rekuperaci určitě podporoval, ono poměrně brzy už řízené větrání s rekuperací bude i podmínka pro novostavby atd.

Na druhou stranu je na netu plno diskuzí na téma údržby, neúdržby a následně hygieny rekuperovaného vzduchu a vlhkosti.
o 02.04.2018, 09:09 | HIGHTOWER
cezetko:

Tebou počítaná cena je si dovolím říci přemrštěná.

1. byla by tak pro velký dům s propojením rekuperace se vším - elektrickým kotlem, předehřevem, chlazením, navíc aktivní rekuperace, plno klapek (rozdělení na sektory), automatikou, senzory a kdo ví čím ještě...

2. cena rekuperační jednotky +-50-80.000,- Kč, pokud nechceš koupit to nejlepší

3. rozvody jsou tak 1/2 ceny rekuperace, samozřejmě záleží, co všechno tam chceš napojit, zda bylo počítáno při stavbě a nebo se dodělává, ale pokud vezmu to hlavní, rekuperace jako taková, tak je to "pakatel" a ne 200.000,- Kč, to možná před 10 lety

Mě do bytu vyjdou čistě rozvody +- 5.000,- Kč, nějaké příslušenství nad rámec dalších 5.000,- Kč
o 02.04.2018, 10:14 | Tuner#2
Cezetko : Uff, věta ono poměrně brzo bude rekuperace pro novostavby podmínka je z úst laické veřejnosti teda už poměrně silná káva... To už jsi tak zdegenerovany současným vývojem u nás i ve světě? Nebo jsi z elektroniky přešel na jiný obor? Zachvili se bez nařízení nebudeme smět ani uprdnout... Jinak já bych to semeniste bakterií ve filtrech nechtěl doma dýchat ani zadarmo. Ale asi jsem výjimka, ženu jsem naučil narazovite větrat.
o 02.04.2018, 10:35 | Mr.Scully
cezetko - moje rekuperační jednotka má normálně aktivní chlazení, tedy rozhodně ne ve smyslu, že by větrala v noci. Je to normálně chlazení teplého vzduchu s tím, že není tak výkonné jako klimoška, ale z mého pohledu je to příjemnější (lehké chlazení plus čerstvý vzduch). Jestli to zvládne snížení o 1, max. 2 stupně denně, tak by to mělo léto v pohodě zvládnout.

Jinak ty cenovky jsou dost nadnesené, u mě 100k špičková jednotka a 100k rozvody a to mám třípodlažní dům. Bohužel dotace samozřejmě neexistují pro nové domy (možná max. pro čistě pasivní). Během stavby baráku jsem zjistil, že kdejakej vocas se sto let starou zbořeninou dostane uhrazeno půlku sebemenších nákladů, zato člověk, kterej staví novej barák za meganáklady od nuly, dostane leda prd. Totálně neférovej systém.

S těma bakteriema jsou to samozřejmě nesmyslný kecy... zajímalo by mě, kdo takový pověry vždycky dokáže vymyslet. Mám i v Nilanu dobrého kamaráda, ten na mě koukal jako na debila, když jsem se ho na tohle cvičně zeptal. Dokud jednotka funguje a ten vzduch tam proudí, tak se neusazuje absolutně nic nad rámec nějaké běžné normy - není k tomu důvod. Říkal mi, že doporučuje čistit jen potrubí, kde je minimálně několik měsíců nebo rok jednotka úplně vypnutá. Pak existuje parní nebo mechanické čištění.
o 02.04.2018, 10:49 | DaveX
Já rekuperaci chci a budu mít. Celkové náklady včetně rozvodů na domek 174m2 cca 210 000 Kč včetně DPH. Semeniště bakterií? To může tvrdit akorát člověk, co o tom nic neví a přečetl si nějaké diskuze na netu, kde si to dělali lidi doma sami bez zkušeností a teď pláčou. Jako každý systém i tento potřebuje údržbu a pravidelným čištěním se jaksi bakterie nedostaví. Víc bakterií máš na záchodě, na klikách a všude možně, ale to si lidi neuvědomují.
o 02.04.2018, 10:50 | DaveX
Mr.Scully: dotace jsou i pro nové domy :) Už to máš, nebo budeš dělat? Kdyžtak napiš.
o 02.04.2018, 11:16 | Tuner#2
Znamej u jednoho čištění byl a doslovně říkal to co znáš z čištění klimatizací v autě, to je v bledě modrém... Add. dotace to je další nesmysl. Kdo tohle může dotovat nepochopím...
o 02.04.2018, 12:35 | Mr.Scully
DaveX - řešil jsem to vloni v září. Dotace na rekuperaci byla od září (měnilo se to nějak začátkem měsíce) podmíněna tím, že bych musel dokázat, že instalací došlo k úspoře energie nebo co... prostě to mělo význam jen u rekonstrukce. Mám nízkoenergetický (nikoliv pasivní) dům a žádné dotace se mě netýkají, hledal jsem všechno možné. Max. na jímku a tam je s tím tolik problémů, že to nemělo význam. Teď už je vše postaveno a vyfakturováno, tak už je stejně pozdě cokoliv řešit.

Jinak nemyslím si, že by klima v autě jela 24 hodin denně? Tam se něco určitě časem usazuje (i když to není důležité řešit). Ve funkční vzduchotechnice fakt ne.
o 02.04.2018, 12:49 | HIGHTOWER
Známej říkal
Kamarádi v hospodě říkali
Četl jsem na internetu

:-D

Někdo když tak doporučení na firmu na Berounsku nebo v Praze, co montují, navrhují?
o 02.04.2018, 13:05 | Tuner#2
Aha a proto takže klima a vzduchové cesty se v autě čistí jen tak pro nic za nic, stejně jako filtry po čtvrt roce v rekuperaci...

Ale jo klidně si to do baráku dejte, jen to proboha nevnucujte povine lidem s hlavou...
o 02.04.2018, 13:22 | Mr.Scully
Filtry v rekuperaci se mění po čtvrt roce, protože jsou celkem zahnojené "mechanickým" prachem. Na rozdíl od potrubí, které je čisté. Protože ten filtr tam tyhle částice nepustí.

Ale jako chápu, že je daleko lepší si v létě pařit doma zadek v 28 stupních než vylézt z 80. let minulého století a mrknout, co se na stavbách a technologiích od té doby změnilo.
o 02.04.2018, 13:25 | DaveX
Tuner#2: No jde vidět, že to nemáš. A to co nemáš, je automaticky na hovno, to už jsem si nějak zvykl :)

Já beru rekupku od borců, co jí dělají už dlouhodobě a pokud dodržíš zásady při instalaci a údržbě nemáš se čeho bát. Návratnost tam není, úspora na vytápění je v mém případě cca 2000-3000 rok. Hlavní důvod u mě je alergie, pyl, prach, plísně a topení na vesnici v zimě. To se větrá hodně špatně.

A srovnávat to s klimatizací v autě, že to je v bledě modrém? Promiň, ale to může fakt jen trouba.
o 02.04.2018, 17:14 | KaZaN | Upraveno: 2018-04-02 17:18:27
Taky jsem ještě neslyšel, že by v rekuperaci mělo žít nějaký svinstvo, jediný na co nejsou názory úplně jednotný je ten zemní/základový registr, tam právě se o tom dost píše, přesto i tady mám za to, že pokud je spád (odvod kondenzátu) a vzduch tam ventiluje téměř stále, tak by to možná hrozit nemuselo. Ale mám taky jen info z for, Internetu a svý laicky kebule.
Jinak DaveX ja rekuperaci vymejslim ted do 96ty verze naseho projektu :-D S rentabilitou nepočítáme, spíš s drobniu usoorou, ale hlavní duvod jsou alergie (polyvalenti vcetne chladu/pruvanu) a neustaly kolize doma s vetranim, smradu zvenku, obzvlášť teď, když všichni chodí hulit ven lidem pod okna, no a taky kvůli pruvanu atd. Tomu se chceme nově vyhnout. Dilema bude krom vyrobce/dodavatele i v tom zda aktivní nebo pasivní a jestli resit chlazeni aktivne nebo jen letnim bypassem...
o 03.04.2018, 21:32 | cezetko
za svou cenou si stojím, samozřejmě záleží, jakou výbavu si kupujete. Jen materiál pro můj RD vyšel na 192tis. A samo se to taky nenamontuje, běžně realizujeme domy, kde jsou 2-3 rekuperační jednotky. Rozvody rozhodně pro RD nejsou polovina ceny rekuperace. Myšleno tedy v provedení, aby v rourách nic nekondezovalo, či se tam nechytala každá sračka.

Jestli někoho vyjdou do bytu rozvody na 5tis. tak gratuluji, do RD ale 25m ComfoTube potrubí určitě nestačí. 50m této roury je za 8tis bez DPH. Další věci jako rozdělovače, sběrače, izolované potrubí, výustky atd.

Tuner#2: bohužel nařízení EU od roku 2020 zmiňuje pasivitu jako povinnost pro nové projekty. Tuto pasivitu nejefektivněji dosáhneš právě rekuperací. Já to nepodporuji, jen jsem v rámci profese byl donucen se zabývat problematikou TZB.

Mr.Scully: tak napiš jakou máš rekuperační jednotku, hádám tedy Nilan s tepelným čerpadlem? A případně orientační cenovku. To mě zajímá. Já vím, že se to dělá, ale třeba Zehnder za to chce nesmysl, někde tuším kolem 50tisíc jen za chladící jednotku.
o 03.04.2018, 22:31 | Mr.Scully
Měl jsem původně doporučenou jednotku Nilan VPL 15 TOP, cena asi standardní kolem 110k s DPH a montáží. Nakonec jsem vzal na doporučení kamaráda Gott 2600 TOP, tam to bylo kolem 130k? Ale byla nějaká cenová akce, takže v obou případech to bylo při včasné objednávce mínus 15 tisíc. Takže dejme tomu 95k za VPL 15 TOP a 115k za Gotta včetně DPH a montáže.

Rozvody byly kolem 110k včetně standardních koncových ventilů. Třípodlažní dům, podlahu netuším, možná třeba 330-340 metrů, nevím přesně.

S tou povinností pasivity se mi to nezdá - pasivitu není úplně lehké dosáhnout a je třeba dělat hodně architektonických ústupků. To by se za chvíli stavěly jen kostky.
o 03.04.2018, 23:28 | cezetko | Upraveno: 2018-04-03 23:31:21
Mr. Scully, jj, to jsem si myslel. To je jiná liga. Já jsem pro ně programoval nějaký interface a NILAN se mi dost líbil.

Jinak ano, jsou to nesmyslná nařízení unie, kterým sice nemusíme naslouchat, ale ať se nám to líbí, nebo ne, tak i tato nařízení mají vliv na směr, kam se projekce a výstavba bude hýbat. Taková zajímavá satira s velkým kusem pravdy je zde: [ Link ]

Je tam i odkaz na ten původní článek z idnes.
o 03.04.2018, 23:33 | Mr.Scully
Když do toho děláš - kolik dokáže taková rekuperační jednotka s tímto výkonem uchladit v létě? Bereme-li v úvahu, že se jedná o nízkoenergetický dům těchto rozměrů, tak doufám, že třeba pokud bude venku růst teplota od 20 do 30 stupňů, tak uvnitř se postupně podaří udržet nějakých 22-23? Prý by to mělo zvládnout v pohodě třeba jeden stupeň denně dolů.
o 03.04.2018, 23:44 | cezetko | Upraveno: 2018-04-03 23:47:21
To je otázka na projektanta, hodně záleží na délce a složitosti rozvodů. Ten chladný vzduch se šíří poměrně pomalu, protože ho jednotka musí tlačit. Já bych reálně odhadoval, že podchladíš tak o 5 stupňů a to už mi přijde jako pohoda v nízkoenergetickém domě.

Jinak je to odhad na základě zkušeností s technologiemi při našich realizací. Nejsem toho projektant, takže vypočítat a zdůvodnit neumím.
o 22.06.2018, 17:32 | HIGHTOWER
Tak u mě to pokračuje, schváleno SVJ, že lze udělat do obvodové zdi přívod vzduchu.

Poptal jsem 2 firmy. Tak už se nedivím, že ty rozpočty máte takové, jaká máte. Firmy neví, co by si za to řekli. Do toho mého bytu jen za práci chtěla jedna firma 30.000,-, druhá že 45.000,- Kč za cca 2 dny práce, tak už jsem měl chuť to udělat sám. Nakonec jsem sehnal firmu, která navrhne, vypočítá, nakoupí instalační materiál a vše okolo a vyjde to všechno za max. 25.000,- Kč (práce, materiál vyjma mé rekuperační jednotky).

Zřejmě těm dvou firmám nějaký blbý byt nestál za to vůbec ho dělat (přitom šlo o místní firmu), a tak to napálili, abych to vzdal, jinak mi hlava nebere, za co bych měl platit takové peníze.
o 22.06.2018, 20:34 | Mr.Scully
Já jsem celkem za práci platil 25k za rozvody a 6k za montáž jednotky... když vezmu, že na rozvody tady byli asi tři maníci dva dny (nevím už přesně) a na montáž dva maníci pár hodin, tak to plus mínus odpovídá, řekl bych. Třípodlažní RD.
o 22.06.2018, 20:35 | Mr.Scully | Upraveno: 2018-06-22 20:35:58
Jinak ale materiál na rozvody byl asi za 80k... přičemž žádná položka z toho materiálu není dražší než jednotky tisíc. Ten seznam má asi 40 položek. Různý hadice, trubky, kolena... a jestli když 30 rukávů stojí po 150 Kč, tak to fakt nepoznám, o kolik je to případně nastřelený.
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3318 sekund.